Ще се промени ли избирателният закон?

• 18 432
  • 273
  •   1
Отговори
# 45

Със  сигурност /ако е живот и здраве/ ако има раферендум ще гласувам на него, не само с "ДА" та на всички въпроси, но по повечето от точките съм съгласна с поставянето им.

Извинявай, но не намирам за толкова естествено и нормално да се подкрепи някое от следните питания:

-Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
-Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
-Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

А това вече са 50 % от въпросите, за останалите 50, просто може да се намери един-два довода "за"

# 46
Защо не го намираш за естествено? Обичаш да ти харчат данъците за субсидии на политиците, или за депутатски заплати, или пък ти харесва турците да гласуват "задължително", докато българина никой не е успял да го впечатли дори с предизборна платформа и обещания?

# 47
  • Другата България
Извинен си.
Както вече казах, това е моето мнение и ти в никакъв случай не си длъжен да се съобразиш с него или да го сметнеш за нормално.
Да, за намаляване на субсидията съм. Освен ако не я даряват за благородни каузи.

# 48
     Избирателните закони са променяни толкова често през последните години, а нищо не се е променило. Каквато и да е избирателната система, не се ли пребори държавата с корупцията в изборите, дори съвършеният закон не върши работа. Държавата няма воля, защото държавниците се възползват от възможността, поне отстрани така изглежда.
     По въпроса за референдума, съгласна съм с почти всички аргументи на проф. Вълканов, които дават доста добра обосновка за отговор "не". Според мен му липсва съществен аргумент по въпроса за задължителното гласуване. И здравното осигуряване е "задължително право", но политиците рядко се сещат за това. Несъбираемостта на глобите не е състоятелен аргумент против. На въпроса за задължителното гласуване бих гласувала с "да".
     В противовес на добрите аргументи на професора е поставената инициатива, била тя и от Слави Трифонов. Не го харесвам, не съм му зрител и не знам какви са неговите лични цели. Адмирации, че е събрал подписи и достигнал до някакъв етап. "Не" също е възможен отговор на референдума, но нека хората да го кажат това "не". Не вярвам, че дори при истинска подписка, референдумът ще се случи точно с поставените въпроси. Ако въобще се случи.

# 49
Фокусът тук не трябва да е какъв е Слави, защото той не е направил партия и
да се е кандидатирал за депутат , за да коментирате неговата личност .
И аз не бих гласувала за него , но знам, че той нито ламти за власт, нито го гонят
мераци в политиката - има повече от всички депутати взети заедно.
Тук важното е да има промяна в избирателния закон .
И точките са много разумни .Ето, например вместо до смъртта си да стоят някои депутати,
в креслата и да не им знаем имената дори , да се ояждат с деситилетия - една от точките е да
нямат право на трети мандат . Много правилно и справедливо .
Въпросите няма да се изменят на референдума, доколкото знам ще останат в същия си вид и
вярвам, че младите хора ще бъдат много активни .
Защото най лесно е да си противно мрънкало и нихилист , но някои искат промяна и правят
неща в тази посока.

# 50
По никакъв начин не мога да подкрепя подобна инициатива. Очевидно е че така поставените въпроси са една популистка заигравка, най-малко ясно личи липсата на консултацията от експерт по Конституционно право.
Тъжно ми е именно защото толкова много млади хора сляпо подкрепят тази конкретна идея за рефендум. А да си избирател, политически активна личност, е необходимо да се положат и усилия. Не може да се заемат подобни крайни позиции, без те да са плод на някакъв тип проучване.

# 51
  • Ямбол
И на мен въпросите ми изглеждат повече плод на емоция и дори може би популизъм, отколкото носят някакъв смисъл и дори никакво обяснение защо е необходима тази промяна.Против повечето съм и само може би мажоритарното избиране би имало някакъв смисъл за мен. Останалото е лалалалала.
Не можах да разбера, ако се осъществи референдумът, общ ли ще е отговорът или за всеки въпрос ще се пуска отделен вот.

# 52
1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
Нали на президентски и местни избори гласуваме мажоритарно - циркът е същия, дори и по-голям.  Ценко Чоков печели мажоритарно. 33uu

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
Ако преди от Герб са влизали - Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Ангел Петров и Грета Илиева, то след намаляването на бройката ще влязат: Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Ангел Петров и Грета Илиева, ако ще не мажоритарно, ами самите марсианци да слязат и да гласуват.  Mr. Green
По същия начин за всички останали партии. Никой голям няма да изпусне кокала.  Whistling

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
Не. Дори искам ограничения (да, знам, не може  Laughing )

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
Да, ако някой ми гарантира сигурността на ел.гласуването в циганските махали, турските райони, селата и т.н. Ще подкрепя и когато някой ми обясни защо не се гласува дистанционно почти никъде? Франция, Англия, Германия, Австрия защо не са се организирали до сега?  Thinking

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
Подкрепям! Разликата ще дофинансират Пеевски, Вальо Златев, турски фирми, руски фирми. Спокойна съм.  Mr. Green

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Да се избират от нас гражданите или да се избират вътре в системата от работещите в системата?  newsm78
Хич и не ми е зор кой е шеф на МВР Бургас. Най-логично е да се е изкачил йерархово до тази позиция. Аз от къде да знам дали да е Петър Ангелов или Мирослав Дечев?
Не ми пука кой е, искам простички неща - адекватни реакции при престъпления и адекватни реакции при съдебни решения. Като споменах "съдебни решения" - за главен прокурор, прокурори и съдии няма ли да гласуваме мажоритарно?  Whistling

Въобще всичките въпроси ми звучат толкова наивно-популистично по детски, че чак се чудя кой им обръща сериозно внимание.
И да, идея си нямам каква промяна трябва да бъде осъществена. Нямам толкова акъл.... Само исках да напиша малко хейт...

# 53
Голямо рИване ще падне после, ако отговорът на въпросите е "Да" и ако тези промени минат и се въведат. И то точно от тези, дето сега си мечтаят да накажат "системата" и "статуквото".

# 54
Да, точно, всичките въпроси са в популистки тон. Цели се емоционално обвързване на електората с каузата. Кой иска да му се харчат парите за мазните и корумпирани депутати? Време е да ги изметем... и други лозунги с партизански привкус.

Не става с лаене и гръмки призиви, трябва разум и воля!

Аз съм за промени в съдебната власт, не мога да ги формулирам какви точно да са(и не знам точно пътя за постигането им), понеже не съм запознат със системата, но ми се струва, че не е ефективна. Реформа в полицията, реформа при съдиите, реформа при прокурорите и дознанието. Тя(съдебната власт) е първопричината, според мен.
Дали депутати ще са 240 или 120 какво е значението ако всички са корумпирани, при неефективна съдебна система. Ако тя реално работи, все  ще има определен процент от 240 или от 120 човека в парламента, които ще се възпират, заради страха от наказанието, което могат-не, а ЩЕ понесат.

А след като се реформира съдебната система и заработи с пълна сила, може да бъде проведен следният референдум:

"Подкрепяте ли строителството на три нови затвора(два мъжки и един за жени)?"

Понеже сигурно ще струват 4-5 млрд лв., а местата не достигат, да прецени обществото дали е склонно да се дадат тези средства или е склонно на по-кратки и леки присъди на осъдените.

Последна редакция: ср, 10 фев 2016, 10:26 от potrebitel7777

# 55
Аз също съм писемистка, но в душата си се надявам този референдум да успее. Виждам само хубави неща. Нали трябва да се правят реформи ? Нали реформираха армията, реформираха полицията, съдебната ни система ме съмнява да има по зле някъде от нашата и по корумпирана. Много хора са вдигнали ръце вече! Аз лично имам вяра в г-н Трифонов и ми се вижда силен човек, но и битката ще е тежка. Дано тази идея се подкрепи от повече хора.

# 56
Дано да успее, аз му гледах интервюто тази сутрин. НЕ знаех, че е хомо! Нещо ми се вярва, че се базика. Относно референдума стискам палци на ръце и на крака. И аз не съм против политическата система, но много пари отиват за тези депотати, само че Слави се изказа ако са 120, че са щели да бъдат по-качествени. Дали ?

# 57
По въпроса за референдума, съгласна съм с почти всички аргументи на проф. Вълканов

Къде са тези аргументи на проф. Вълканов ? Бих искала да се запозная с тях. Аз лично харесвам идеите изложени от г-н Трифонов, но не съм експерт по въпроса. На мен ми е ясно, че така ще се намалят разходите за нашето правителство както се дава за пример Холандия. Относно курупцията, както и по-горе се каза, каквито и закони да се направят и съвършенни да са, нищо няма да стане ако народа не застане зад тях.

# 58
  • Варна
Къде са тези аргументи на проф. Вълканов ? Бих искала да се запозная с тях.
Това отворено писмо от проф.д-р Велко Вълканов ми промени мнението. Мисля, че си струва да се прочете. Има много неща, върху които да се замислим.

Скрит текст:
Цитат
Г-н Трифонов!

Често гледам Вашите предавания, някои от които наистина заслужават внимание. Би било добре, разбира се, ако оздравите предаванията си, като ги освободите от евтиния сексхумор, който предизвиква крайно неприятния просташки смях (кикот) на публиката. В тази случаи равнището на предаването рязко спада.

С особен интерес следя Вашите политически предавания и по-специално предаванията Ви, посветени на предложения от Вас референдум. Позволете ми откровеността да кажа, че защитата на идеята за референдума е изключително слаба. Тя е поверена на хора, които нямат необходимата теоретическа подготовка. Правото е достатъчно сложна наука, за да си позволят външни за нея хора да се произнасят по кардинални за нея въпроси, извличайки доводи от собственото си невежество.

В такива случаи малко чувство за срам не би било излишно. При това те проявяват характерното за лаиците грубо неуважение към държавността. Невъзможно е да възхвалявате пряката демокрация, а да отправяте съвършено непристойни думи към представителната демокрация. Те очевидно не забелязват, че така в крайна сметка рушат необходимото за всеки гражданин градивно чувство за държавност.
Не мога най-после да отмина обстоятелството, че Вашият „синедрион” обсъжда темата "референдум" при пълното отсъствие на всякакъв опонент. Каквото каже единият от тях, същото казват и останалите. Това издава вече една значително висока степен на несериозност.

Ако преминем към проблема по същество, ще Ви кажа, че референдумът Ви е обречен на неуспех. Самият референдум е повече от излишен. Народът не иска референдуми, той иска хляб и сигурност. Положението му е толкова бедствено, че с никакъв референдум то няма да може да бъде подобрено. При това съдбата на народа ни се решава не от самия него, а от външни, чужди за него сили.

Пита ли някой народа ни, когато над 2 хиляди предприятия бяха продадени на мизерно ниски цени?
Пита ли някой народа ни, когато бе извършено най-тежкото икономическо престъпление в нашата история – ликвидирането (не преустройството, а ликвидирането!) на кооперативните ни стопанства?
Пита ли някой народа ни, когато го вкараха в НАТО? Вместо референдуми, ние се нуждаем от инвестиции, които, ако частният бизнес, не направи, трябва да направи държавата.

И какви въпроси Вие искате да поставите с референдума на този гладен, омършавял, обезволен народ?

Първият въпрос се отнася до избирателната система.

Каква избирателна система бил искал да има той – мажоритарна или пропорционална? Не разбирате ли, че му поставяте въпроси, на които той не може да даде еднозначен отговор. Простете, но мисля, че и Вие самият не си давате точно сметка какво всъщност представлява мажоритарната система, доколкото тя съществува в множество различни варианти. И на какво основание Вие смятате, че излъчените чрез мажоритарната избирателна система ще бъдат по-добри от излъчените чрез пропорционалната избирателна система?

И при едната, и при другата система кандидатите се определят от един същ централен партиен орган. Каквито той ще избира за пропорционалната избирателна система, такива той ще избира и за мажоритарната система. Във всички случаи те ще са по образ и подобие на хората от центъра. Ако са кандидати на ГЕРБ, всички те – и при едната, и при другата избирателна система - ще бъдат все бойкоборисовчета.

Освен това, защо забравяте, че възможността за мажоритарни избори съществува и сега. Всеки гражданин може да издигне кандидатурата си (чрез инициативен комитет) и да се противопостави на кандидатите, издигнати от партиите. Опити в това отношения са правени, но резултатът е нулев. След изборите за Седмото велико народно събрание в изборите са участвали като независими кандидати около 50 души и нито един от тях не е бил избран – просто защото зад никого от тях не е застанала една достатъчно мощна партия, на която хората да имат доверие.

Лъжа е, че при мажоритарните избори се избират не партии, а личности.
Ще предложа на вниманието Ви имената на кандидатите на ГЕРБ, които бяха мажоритарно избрани в изборите през 2009 г. Ето ги тези светли имена:
Любен Татарски, Красимир Петров, Любомира Станиславова, Николай Коцев, Галина Банковска, Румен Иванов, Валентин Микев, Анатолий Йорданов, Пламен Цеков, Иван Иванов, Ирина Соколова, Димитър Лазаров, Пламен Нунев, Десислава Танева, Даниела Дариткова, Борис Грозданов, Моника Панайотова, Иван Колев, Анастас Анастасов.
Да виждате между тези имена името поне на един, с когото парламентът би могъл да се гордее?

Те бяха световно неизвестни и останаха световно неизвестни, но въпреки това бяха избрани - не естествено заради своите лични качества, а заради качествата на партията, която застана зад тях. И защо най-после така глупаво се смята, че ако изборите са мажоритарни, политическите партии ще издигнат възможно най-добрите кандидати (личности!), а ако изборите са по пропорционалната система, ще издигнат някакви второкачествени безличия.

Не е вярно по-нататък, че при едни мажоритарни избори кандидат като Пеевски нямало да бъде избран. Ще бъде избран и още как, ако зад него застане една силна партия като ГЕРБ или ДПС. Нима мажоритарно избираният президент Плевнелиев щеше да бъде избран, ако не бе получил цялата възможна подкрепа на Бойко Борисов, а чрез него и подкрепата на партията ГЕРБ?

А давате ли си сметка какви тежки деформации могат да се получат при действието на една мажоритарна система? Напълно възможно е една партия, получила мнозинство само от един глас, да получи всички мандати в страната. В мажоритарните избори във Франция през 1958 г. Френската комунистическа партия получи 3 882 200 гласа, но срещу тях получи само десет депутатски места, а Националният републикански съюз за своите 3 604 000 гласа получи 189 места.

Но няма защо да ходим във Франция, за да видим как мажоритарните избори деформират парламентарната картина. От мажоритарно избраните през 2009 г. 31 депутати 26 бяха от ГЕРБ и пет от ДПС. Останалите партии не получиха нито едно място в парламента. Ако мажоритарно бяха избирани всичките 240 народни представители, в НС щяха да бъдат представени само две партии. Къде остава в този случай представителният характер на „представителния орган”?При използване на така наречената избирателна география и на някои други избирателни трикове, картината би могла да бъде значително по-деформирана.

Второ, с референдума Вие предлагате състава на Народното събрание да се намали от 240 на 120.
Така щели сме да спестим не знам колко милиона. Хубава загриженост! Но давате ли си сметка какъв ще бъде не финансовият, а политическият резултат, ако това предложение се приеме? При 120 народни представители кворумът ще бъде 61 депутати, а законите ще бъдат приемани с мнозинство от 32 гласа.

Че кой, пита се, по-едър бизнесмен няма да може да си купи необходимото му мнозинство, за да прокара в парламента приемането на удобен за него закон?
Евтиното, г-н Трифонов, понякога излиза много по-скъпо. Икономии трябва да се правят, но не за сметка на качеството на държавната работа, която върши парламентът. Освен това всички наши съседни държави имат парламенти, чийто състав количествено не се различава съществено от нашето Народно събрание. Идете в интернет и направете необходимата в случая справка.

Трето, Вие предлагате да се намалят държавните субсидии за парламентарно представените партии. Неразумно предложение.
Партиите вършат най-отговорна държавна работа, която във всички случаи трябва да бъде и финансова обезпечена. Ако партиите не получат от държавата необходимите средства, тогава те ще трябва да ги потърсят от частни лица – милионери. Така се поставят основите за корупцията.

Хората - особено в левите партии - съзнават за това, поради което не желаят милионери в собствената си партия. Като гласоподавател на БСП ще призная, че стоя твърде близко до това разбиране. Аз няма да кажа „Вън милионерите от БСП!”, но ще кажа „Вън милионерите от ръководството на БСП!”. Не бих искал милионери да определят насоките на следваната от БСП политика, доколкото манталитетът на милионера, колкото и да е добър като човек, се различава в някаква степен от манталитета на членуващия в БСП трудов гражданин.

Четвърто, Вашият референдум иска да вкара задължителното гласуване.
Искате насила да накарате хората да упражняват едно свое право?
Това няма как да стане!  Може насила да накарате избирателя да отиде до избирателното бюро, но няма как да го заставите да пусне действителна бюлетина. Пък и как всъщност ще го накарате да отиде до избирателното бюро? Като глобите неизпълнила гражданския си дълъг циганка, която няма хляб за децата си? Очертава се ситуация, силно напомняща за идиотското с предложения да се глобяват клошарите с хиляда лева.

Пето, лишено от всякакъв разум е и искането за пряк избор от народа на съдии, прокурори и началници на полицейски управления.
Съдиите, прокурорите и полицейските началници са професии, които изискват висока квалификация. Как ще се доверя на избора на хора, които нямат и представа от необходимите в случая професионални качества? Ние зле избираме народните представители, а още по-зле ще избираме съдиите и полицейските началници, които трябва да са възможно най-квалифицирани в своята област.

Шесто, противоречи на здравия разум и Вашето искане да се въведе мандатност за народните представители – никой не бива да се избира за народен представител повече от два пъти.
Политиката, г-н Трифонов, е професия от най-висок ранг. Тя иска освен всичко друго и мъдростта на годините. В нашето недалечно минало народните представители са били избирани до … 15 пъти. Така Михаил Маджаров е бил избиран за народен представител 15 пъти, Теодор Теодоров - 13 пъти, Александър Малинов - 12 пъти, Петко Стайнов – 12 пъти, Никола Мушанов - 11 пъти, Атанас Буров - 10 пъти, Кимон Георгиев - 8 пъти. Но този въпрос има своето много лесно решение: просто не гласувайте за човек, който се кандидатира за народен представител повече от два пъти. За това решение не Ви трябва референдум.

Но нека си представим, че Вашият референдум има пълен успех. Всички Ваши отговори са получили желания от Вас отговор и Вие ликувате И какво? Бъдете уверен, че нищо в същността на системата, която искате да промените, няма да се промени. Икономическата власт ще остане в същите ръце, което означава, че в същите ръце ще остане и политическата власт. Следователно и решенията, които ще бъдат приемани след референдума, няма да се отличават съществено от решенията, приемани преди референдума. Ще се промени само онова, което висшата власт, която стои над всякакви референдуми, реши да го промени.

Ще приключа с настоятелната молба да ме извините, ако по някакъв начин съм засегнал честолюбието – Вашето и на Вашите колеги. Но смятах, че не бива да отмина една заблуда, която, ангажирайки значително количество обществена енергия, я насочва в една неправилна посока.

Аз съм на 89 години, с дългогодишна практика на юрист, бил съм адвокат, съдия, десетилетия съм бил преподавател в два университета по конституционно право, 11 години бях и народен представител. Позволявам си да мисля, че познавам достатъчно добре проблемите на конституционното право.

На това основание си и позволих да предложа на вниманието Ви тези мои разсъждения. В тях има острота, но няма зла воля. Отминете остротата и вижте кое от онова, което Ви пиша, би могло да Ви бъде полезно. Във всички случаи е наложително да подложите на преоценка предложения от Вас референдум. Бихте могли да подложите на преоценка и формата на своето предаване. Защо то да не стане една силно политическо кабаре, което да подлага на безпощадна критика правителствените решения?

Бъдете трибуна на недоволния български глас, без да се опитвате да давате решения, за които нямате необходимата квалификация.

15 януари 2016 г.
С уважение, проф.д-р Велко Вълканов

Източник: http://epicenter.bg/article/Referendumat-vi--gospodin-Trifonov-- … aitsi/90149/11/33

# 59
  • Варна

Аз съм за промени в съдебната власт, не мога да ги формулирам какви точно да са(и не знам точно пътя за постигането им), понеже не съм запознат със системата, но ми се струва, че не е ефективна. Реформа в полицията, реформа при съдиите, реформа при прокурорите и дознанието. Тя(съдебната власт) е първопричината, според мен.

Това е точно така. Обаче, за да се осъществи такава реформа трябва да се промени закона за съдебната власт. Той пък може да се промени само от парламента. И пак опираме до качеството и волята на пребиваващите там. В момента съдебната реформа не се осъществява, но отговорно за това е управляващото мнозинство, по- точно бездействието му.

Общи условия

Активация на акаунт