Ще се промени ли избирателният закон?

• 18 520
  • 273
  •   1
Отговори
# 75
  • Другата България
Абе в няколко мнения чета думата "депотат"...  #Crazy  Айде малко по-сериозно.  Crazy
Ами те тези с "депотатите" ще гласуват "за" на референдума. Sad
Laughing
Това звездите ли ти го говорят?
Или ги познаваш поименно?
Професорът с писмото чини ми се, е стара комунистическа номенклатура, така, че повече от ясно е колко ще му се нравят подобни реформи  Laughing Спомняте ли си, че беше кандидат за президент едно време?
Добрутро. Peace
Разбира се, че е така, но това сега услужливо се забравя, важното е да има по какво и кого да се плюе.
Много се надявам да успее този референдум, да го има.
Нека повече хора гласуват, да има и против /дори и да не могат да се аргументират защо са против/, но да се увеличи активността.
Според мен толкова на брой важни въпроси не бива да се гласуват вкупом.
Например за дистанционното гласуване - чудесна идея, но може ли да се гарантира сигурността на системата. Много се съмнявам, за съжаление.
Това и за мен не е съвсем издържано - с дистанционното гласуване именно заради сигурността.
Но се надявам да има повече разяснителни и материали, и кампании в мрежите. Все пак има достатъчно време.

# 76
  • Варна
Абе в няколко мнения чета думата "депотат"...  #Crazy  Айде малко по-сериозно.  Crazy
Laughing

Не звездите, потребителката с депотатите каза , че ще гласува "за".  Rolling Eyes

# 77
Здравейте!
Присетих се да ви попитам какво мислите по тази тема?
.........
Споделете вашето мнение!
Мисля , че  след като парламента прие че да бъдат подменени и манипулирани изборни резултати НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ,то гласуването за каквото и да било и изборите въобще се превърнаха в БЕЗМИСЛЕНО отнемащо време ПРАХОСВАНЕ НА ПАРИ.
Е споделих!
Извинете за големите букви , но след като официално  ни отнеха правото на глас ми иде да крещя.

# 78
  • Ямбол
...
Мисля , че  след като парламента прие че да бъдат подменени и манипулирани изборни резултати НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ,то гласуването за каквото и да било и изборите въобще се превърнаха в БЕЗМИСЛЕНО отнемащо време ПРАХОСВАНЕ НА ПАРИ.
...
Може ли текста на приетото от парламента. Благодаря.

# 79
Въпросът към мен ли е?
Ок депутатите отхвърлиха идеята подмяната и манипулацията на изборни протоколи да се категоризира като престъпление и да се наказва със затвор.
Не го приеха и позволиха това  деяние да остава безнаказано.

# 80
  • Другата България
Абе в няколко мнения чета думата "депотат"...  #Crazy  Айде малко по-сериозно.  Crazy
Laughing

Не звездите, потребителката с депотатите каза , че ще гласува "за".  Rolling Eyes

Тя е една, от един човек поне аз не бих си правила изводи за всички.
Все едно от един неграмотен да си направим извод, че всички пишещи тук са такива.

# 81
  • Ямбол
Въпросът към мен ли е?
Ок депутатите отхвърлиха идеята подмяната и манипулацията на изборни протоколи да се категоризира като престъпление и да се наказва със затвор.
Да, към теб е. Ти твърдиш, че "парламента прие че да бъдат подменени и манипулирани изборни резултати НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ" и аз искам да прочета как точно е формулирано това приемане.
Сега твърдиш друго. Последно точно от какво правиш някакви изводи?

# 82
Въпросът към мен ли е?
Да, към теб е. Ти твърдиш, че "парламента прие че да бъдат подменени и манипулирани изборни резултати НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ" и аз искам да прочета как точно е формулирано това приемане.
Сега твърдиш друго. Последно точно от какво правиш някакви изводи?

Нали се приема, че всичко, което не е забранено, е разрешено. В прав текст няма да го кажат, но щом няма забрана - няма и санкции. Щом няма санкции, какво ги спира?

# 83
  • Ямбол
....
Нали се приема, че всичко, което не е забранено, е разрешено. В прав текст няма да го кажат, но щом няма забрана - няма и санкции. Щом няма санкции, какво ги спира?
Ти убедена ли си, че не е забранено и че няма санкции?

# 84
       Няма как да си права. Не знам какво се е коментирало в медиите, но документните престъпления си съществуват в наказателния кодекс от преди демокрацията и никой не ги е отменял. Не може да има отделно престъпление за всеки конкретен документ. Нежеланието на засегнатите да подават жалби за подправени документи, е нещо съвсем различно от това, което си написала.
      Отделен въпрос е как се доказва дали има извършено документно престъпление или е допусната техническа грешка (непредпазлива, т.е. ненаказуема в конкретния случай).

# 85
....
Ти убедена ли си, че не е забранено и че няма санкции?
Не съм. Реагирах повече емоционално. В цялата тази шумотевица, всеки говори много убедително и колкото е по-гръмогласен, толкова е по- убедителен, как да се ориентирам. Не мога да чета всички закони и разпоредби, нито им разбирам, нито ми е работа. Виждам това, което е на повърхността. Много сигнали за нарушения и никакви последствия. Дори да има някой наказан, то ще е по-скоро санкция от някой опонент, отколкото прилагане на закона. Колкото по-масово става едно нарушение, толкова по- трудно може да бъде спряно. Създава се усещане за неизбежност, хората почват да го приемат безкритично и става едва ли не като нормално - всички така правят.

# 86
  • гр. София
Включвам се, щото и аз от няколко дни май се развълнувах от темата...
Едно време следях Слави, песни..., концерти, сега по-скоро ме вълнуват други неща, но не може да се отрече едно - Слави е достатъчно публична личност с огромно влияние и гласност в страната, от което пък може да излезе нещо хубаво, щото имаме нужда от шум, от такъв шум имаме нужда, та да се събудим след толкова спане.
Иначе въпросите с броя на депОтатите / това, че имаш правописна грешка, не те прави неграмотен / и субсидиите са си чисто популистки, разбира се, не че имам против намаляването и на двете
Друго, обаче е това, което ме вълнува много отдавна : 100% за електронното гласуване / щото предходния референдум беше изцяло провален от парламентарните партии / и 100% за задължителното гласуване, само че с една малка поправка - да могат да гласуват само завършилите поне Основно образование / иска ми се да е Средно, ама не знам дали не съм прекалено крайна /

# 87
Нищо лошо няма в един референдум. И аз си задавам въпрос, защо Слави го инициира, но нужда от конституционна промяна има така или иначе. Всяка една от точките трябва да се гласува по отделно. Референдум е искане на мнение на гласоподавателите по въпрос, на който се отговаря с "Да" и "Не".

Мажоритарния вот, така представен е много неясен. Аз подкрепям повечето мажоритарни системи, но те не са така прости. При предложения "модел" (не че е предложен модел) излиза, че в парламента могат да попаднат представители на 120 партии (ако са толкова местата). Това, автоматично създава проблем за съставяне на правителство. Аз съм за двукамарана система, при която има спечелила партия, но има и контрол над решенията.
За останалите точки - подкрепям електронното гласуване, което ще осигури по-голямо участие и по-лесен достъп до едно от правата на гражданите.
Не подкрепям задължителното гласуване.
Бих подкрепила изборът на главни съдии и прокурори, за полицията - по-скоро - не.

# 88
Има добри идеи, има и неприложими на практика в референдума.
Има и нужда от големи промени, но по какъв начин гласоподавателите биха били мотивирани да упражнят правото си на глас? И затова съм ЗА задължителното гласуване, защото докато някои подскачат как щяло да им се отнеме едно право и си стоят в къщи, защото не им се разкарвало да гласуват няма начин и сто референдума да променят каквото и да било. Правото е дадено, като не се възползват от него голяма част от имащите го, значи е излишно и по-скоро ги затормозява.
На практика не разбирам как ще бъде по-добър избора на прокурори и съдии от нас? Как ще ни убедят в коректност, кадърност и честност, за да изберем най-подходящите?
За мен основния проблем е ниската избирателна активност и ниското интелектуално и незнаещо български език население, което е под строй е предопределя резултатите.

# 89
  • София
Гледам, доста ботове са се записали в темата. Явно на Слави, по-скоро на спонсора му, му е важно да мине това нещо.   Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт