Ще се промени ли избирателният закон?

• 18 470
  • 273
  •   1
Отговори
# 240
Е, Джо. Довод няма за нищо. Аз харесвам двукамарните Парламенти, защото има две нива на гласуване. Друг е въпроса, до колко, това дава някакво предимство.
Ако аз подготвям референдум бих предоставила дани за "За" и "Против". Хората трябва да взимат информирани решения, а не всички са способни да се информират сами. Няма добра или лоша система, но има работеща и неработеща. Това се обуславя от малките брънки в нея.

# 241
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Двукамерната система ми изглежда тромава.

# 242
Как се гарантира тайната на вота при електронно гласуване?

Писала съм го и преди
Експерт по ИТ сигурност твърди, че няма начин за момента вотът да е напълно таен
Отделно вече и въпросът как се гарантира кой се логва с твоето електронно ID

# 243
Какво ви е мнението, да се промени структурата на парламента, да стане с две камари?
А довод за това би бил ... ?
Ще го обясня мноого лаишки. Мажоритарно ще се избират представители за едната камара  и пропорционално за другата камара. Как ще бъде организирано пропорционалното, предвид обясненията на Куркума не мога да кажа. Предполага се, че горната /мажоритарно избраните/ камара, няма да са сулю, пулю и брат им, а хора със знания и опит в различни области, които могат да направят работещи закони, които да не обслужват партийни интереси, а държавни. Долната камара ще гласува тези предложения. Най общо така го виждам, повтарям, че не мога да се обоснова научно.

# 244
  • Пазете Гор
България няма опит и традиция в двукамарното парламентарно предствителство, но до голяма степен ролята на долна камара на НС изпълняват ресорните парламентарните комисии. Това е по-добрият вариант, доколкото са по-оперативни, стегнати и евтини, понеже говорехме за икономии. Въвеждането на двукамарна система изисква обширна конституционна реформа - за каквато няма време, нужда и съгласие - без тя да гарантира абсолютно нищо.

Забелязвам (и покрай тоя опит за референдум, но и изобщо) известна фиксация върху работата на законодателната власт. Тя не е идеална, но според мен е най-малко проблемната,  в сравнение с другите две - изпълнителна и съдебна. Да не говорим за "четвъртата", медиите.

Надеждата, че в по-горната камара, само защото е по-горна, ще бъдат избрани някакви неземни мъдреци и кристално чисти люде, е безпочвена. Много енергия потъва нахалост в опитите да се открие хитрина, такава, щото да ни снабди магически с много добри, честни и способни законодатели и министри. Такива няма никъде, впрочем. Цялата работа е в това, да се изгради система, която принуждава наличните да вършат каквото трябва, както трябва, или поне в рамките на приличието.

# 245
Куркума,
Много си прав, но докато всеки, който реши да се "гуши" или просто търси решение на собствените си проблеми, може да си спретне партия и да влезе в парламента, не виждам как ще стане.
Изпълнителната власт влиза от промяна в промяна на закони, закончета и т.н. Другите две са същите, който плаща той поръчва.
Наистина имаме нужда от мъдри и поне мъничко мислещи за държавата хора, пък ако ще те да са контролиращи останалите. Както и да го въртим, всичко зависи от хората, които са на високите позиции. От години се въртим в реформи, промени, поевропейчване, модернизиране на ..... и все сме до кривата круша.

# 246
Цялата работа е в това, да се изгради система, която принуждава наличните да вършат каквото трябва, както трябва, или поне в рамките на приличието.

Е, да де. Ама това как да стане?

# 247
Как става изграждането на система? Има или драстична промяна в системата, или драстична промяна вътре в съществуващата. В БГ няма как да стане отвътре - видя се вече. Дано да наложат контрол над прокуратурата от ЕС.

# 248

Идеята за електронното гласуване не беше ли да става чрез КЕП (квалифициран ел.подпис)? Поне от секцията въпроси/отговори на сайта на референдума останах с такова впечатление.

# 249
И аз така разбрах - ел. гласуване само с КЕП.
Новите лични карти няма ли да са с чип и да могат да се ползват за КЕП?
Някой знае ли?

# 250

Идеята за електронното гласуване не беше ли да става чрез КЕП (квалифициран ел.подпис)? Поне от секцията въпроси/отговори на сайта на референдума останах с такова впечатление.

Ел. подпис не дава гаранция за анонимност на вота, засега

Гарантира единствено, че ползващият го знае ПИН-а на подписа

# 251
  • Sofia
Категорично съм против въвеждането на изцяло мажоритарна избирателна система. Най-малкото защото политическите партии в каквото състояние са в момента няма от къде да извадят качествени кандидати. По-удачен вариант е някаква смесена система, при която всеки един глас има тежест - например мажоритални едномандатни избирателни райони и национална пропорционална листа /или нещо подобно - така е в Израел/.

# 252
 W'A'S'P', не говорех за анонимността, а за гарантирането на електронното ID. И не е достатъчно гласуващият да знае само пин-а ти, а да разполага и с физическия носител с данните ти. Което сигурно не е невъзможно, но по същата логика и фалшификат на личната ти карта могат да направят и да гласуват вместо теб.

И въпреки това, засега не са ме убедили "за" електронното гласуване.

# 253
Куркума,
Много си прав, но докато всеки, който реши да се "гуши" или просто търси решение на собствените си проблеми, може да си спретне партия и да влезе в парламента, не виждам как ще стане.
Изпълнителната власт влиза от промяна в промяна на закони, закончета и т.н. Другите две са същите, който плаща той поръчва.
Наистина имаме нужда от мъдри и поне мъничко мислещи за държавата хора, пък ако ще те да са контролиращи останалите. Както и да го въртим, всичко зависи от хората, които са на високите позиции. От години се въртим в реформи, промени, поевропейчване, модернизиране на ..... и все сме до кривата круша.

Стигаме все до кривата круша защото все се краде! Все се намира начин да се заобиколи системата и хората да си правят каквото си искат. Според мен идеите изложени тука не са лоши, но пак ще има кражби. Поне от 240, ако ги намалим на 120 според мен ще е значително добре.

# 254
W'A'S'P', не говорех за анонимността, а за гарантирането на електронното ID. И не е достатъчно гласуващият да знае само пин-а ти, а да разполага и с физическия носител с данните ти. Което сигурно не е невъзможно, но по същата логика и фалшификат на личната ти карта могат да направят и да гласуват вместо теб.

И въпреки това, засега не са ме убедили "за" електронното гласуване.

Трябва да има едновременно и физическия носител и кода му за достъп
този код сещате ли се колко ше си го държат на листче на видимо място, вместо да го знаят наизуст...

Но виж ако със същия носител и код се свързват с банката и сметката си, може да има по-голяма отговорност към съхранението
За едни избори ме съмнява

И все пак остава проблемът с анонимността

И да не забравяме кой и как ще администрира и съхранява базата данни с личната инф.
И как ще гарантира сигурността и

Общи условия

Активация на акаунт