При идеални условия мажоритарната система би предоставила възможност за гласуване за личности. Реално обаче ние не познаваме лично кандидатите (или поне в повечето случаи е така), така че пак се гласува основно по партийни предпочитания. това би било особено вероятно, ако се намали броят на депутатите, защото простата логика показва, че тогава един депутат ще трябва да представя по-голям брой избиратели.
По принцип намаляването на броя на депутатите звучи привлекателно. Но основните средства, които те акумулират, не са официалните. И 120 могат да похарчат колкото 240, ако няма други механизми, които да предотвратяват това. А ние виждаме, че именно тук е слабото място на системата - неефективният контрол.
П.П. Работя в институция, в която ръководните длъжности са мандатни и изборни. Виждам какво се случва понякога с едни иначе уж нормални хора, когато биват избрани на някаква длъжност. Та аз наистина смятам, че е много отговорно и рисково да се доверя на някого, дори на познат на мене човек. Не е като да не съм грешила, въпреки че за щастие съм правила и правилни избори. Трудно ми се вижда аз да избирам хора от сфери, от които нищо не разбирам, каквато е съдебната система например.
За субсидиите съм съгласна, че не е лошо да се намалят или премахнат, но се съмнявам, че ще се случи.