Отговори
# 615
Момичета бебчето ми е на 20 дни и съм в голямо чудене относно дрешките и обличането. У нас е топло 23-24 градуса. Какво според вас е подходящото облекло за тези градуси? Боди и гащеризонче или само гащеризонче?
Предполагам по-голяма част от времето бебето спи или е в кошарката завито. Под завивка бих сложила само боди с дълъг ръкав, чорапчета и клинче/ританки. Ако не е завито, бих добавила блузка или направо памучно гащеризонче над бодито. Simple Smile

# 616
  • София
Боди потник или с къс ръкав и отгоре гащеризон. В този случай по-тънка завивка.

# 617
  • град-държава
Вкъщи е 24-25°, под гащеризонче е с боди потник, чорапки само ако не са 'и топли краката. Боди къс ръкав слагам само ако към момента нямам потник. През деня я завивам с плюшена пелена или памучно одеало. Вечер спи с олекотена завивка. Гледам да сме еднакво облечени общо взето.
Zoι, кърмата се усвоява по-бързо от АМ. Аз не ги сравнявам, макар и все по-често да виждам и деца на АМ хранени на поискване. Понякога Мария се храни и на 20 мин, понякога спи и 4 часа без да иска храна.
Ситните пъпчици са от претопляне. И на мен ми се изрина два пъти и започна да се изпотява много, но и аз съм виновна - 27-8°, два дълги ръкава, чорапи, завита... и шапка слагах Embarassed Направо изправих косата на педиатъра. Първо дете ми е и се побърквам постоянно.

# 618
Благодаря! И аз до днес обличах с боди къс ръкав и отгоре гащеризонче, но дойде педиатърката и каза ,,само по гащеризонче на голо отдолу,, и аз се втрещих. Аз ходя още с потниче и блуза отгоре...

# 619
Моята пък беше ми казала цитирам : Бебето трябва да е облечено трипластово! Каза, че му е тънко одеалото и студена стаята Simple Smile

# 620
Явно колкото лекарки толкова и мнения. Аз в интерес на истината се зачудих защото в болницата бяха наистина само по гащеризонче на голо...

# 621
Ортопедът ни беше вмъкнал, че бебетата поддържат по-висока температура от нас. Когато на нас ни е хладно, на тях им е добре. Имам изключително добро мнение за него и у вярвам напълно. Педиатърката в болницата също беше на мнение, че не трябва да навличам бебето. Ръцете и крачетата трябвало да са хладни. Аз още от раждането преди месец обличам само с гащеризон, без нищо отдолу и пак ръцете му са много топли, чак влажни. Излязоха му и пъпчици от прегряване. Но и бебето няма да си мълчи, ако му е горещо, така че се водете по тях.

# 622
Здравейте. Още не се е появило бебето и у нас вече има спорове относно неговото отглеждане (баба ми и майка ми vs. аз )
Имам няколко въпроса:

1. Дава ли се или не вода на новородените, които са изцяло на кърма?
2. Колко пъти на ден трябва да се къпе бебето и до колко месеца?
3. Как трябва да се поставя бебето в кошарата - по гръб, по корем или настрани?
4. Има ли нужда от възглавница новороденото и от кой месец се ползва тя?
5. Може ли родено през лятото бебе да е по къс ръкав ако времето го позволява или задължително трябва да е с дълъг?

# 623
Отговори на всичките ти въпроси можеш да им покажеш в книга или стати, а също и някой читав лекар да го каже пред тях. Мнение от непознати във форум едва ли ще има тежест пред тях, майка+баба са тежка артилерия Simple Smile
Вода не се дава по препоръки, само кърма, най-много лъжичка за изплакване на устата.
Къпането ти си го решаваш, колко пъти на ден, ами един колко, дупето на всяко акане можеш, но новородено ака постоянно, аз поне не на всяко, че само в банята трябваше да стоим.
Възглавница категорично не, но лично не съм видяла количка навън без и акъла не ми го побира за какво им е?! Има риск пт задушаване и е противопоказна за гръбнака.
В леглото се поставя настрани уж, ама моята от новородена се завърта, върти и главата, приемам го като плюс на природата, да си завърти главата, ако повърне.
Първоначално бебетата не са терморегулирани и трябва да го облечеш повече. Все пак излиза от 36 градуса, а ще живее в среда около 20 и нещо. После както ти си облечена.

# 624
  • На брега на реката
Анелиа, в България ще раждаш, нали? Като си избереш лл на детето си, той е длъжен да дойде на домашно посещение като ви изпишат. Аз с първото си дете си бях направила списък с въпроси и без да се срамувам, зададох всички до един. А това какво ми казват баба, свекърва ми или майка ми, нямаше такова значение, ако противоречеше с моите разбирания и виждания. Все пак аз си гледам детето, а не те и не са имали възможност да ми се мисят, което мисля, че е най-здравословно. Непоисканите и съветите, които не одобряваш, си ги пропускаш през ушите.
С всичко казано от Зои съм съгласна.

# 625
anelia_888, ти предполагам знаеш отговорите на въпросите си, но все пак:

1. Вода - въпреки общото приетото мнение аз бих предлагала, особено през лятото, пък то ако иска ще пие. Повечето не пият. Без захар, разбира се! Иначе се твърди, че бебето няма нужда от вода.

2. Най - много веднъж на ден и то не всеки ден. Аз до 6 - тия месец къпех най - често през ден, след това вече всеки ден. Новороденото не се цапа, не се поти, достатъчно е дупето да му миеш.

3. По гръб.

4. Не, няма нужда от възглавница, дори е опасно.

5. Първите дни може би наистина е по - добре да бъде с дълъг ръкав, възможно най - тънкия, след това вече може по къс разбира се, няма да го сварявате  Simple Smile Претоплянето е опасно за бебетата!

Дай да се разбере още в началото, че детето се гледа както кажеш ТИ, иначе ще ти се качат на главата  Peace

# 626
  • София
Здравейте. Още не се е появило бебето и у нас вече има спорове относно неговото отглеждане (баба ми и майка ми vs. аз )
Имам няколко въпроса:

5. Може ли родено през лятото бебе да е по къс ръкав ако времето го позволява или задължително трябва да е с дълъг?

Сега ще прочетеш толкова отговори, че ще се объркаш окончателно Wink
1. Никаква вода
2. Аз къпех през 2-3 дни само с вода, хигиена на половите органи - на всяка смяна на памперса
3. По гръб и настрани. Настрани въртиш след всяко хранене - веднъж надясно, веднъж наляво. За да не са катурва - подпираш с възглавничка или одеалце.  
4. Никакви възглавници под главата до 1 годинка
5. Първите дни е хубаво с дълго ръкавче, но лека дрешка. След това обличаш както себе си + лека пеленка.

# 627
  • град-държава
Скрит текст:
Имам няколко въпроса:

1. Вода предлагам след всяко хранене. Ако иска пие, ако не - не.
2. Всяка вечер - в родилното така процедираха и смяна на памперс на 2-3 часа.
3. По гръб и настрани, подпирам леко със завивка. Обръщам я на всеки 3 часа,  въпреки че тя започна да го прави сама съвсем рано.
4. Не. Слагам само фина памучна пелена/калъфка под главата, независимо къде я поставям да лежи.
5. С един кат повече, но основно преценявам според себе си. Внимавам да не се поти.
Общо взето правя това, което съм видяла и са ми показали в родилното. Съветвам се единствено с педиатъра на бебето ми, но и нямаме особени разминавания.

# 628
Вярно е, че отговорите ще са много  Simple Smile
1. Предлагах по няколко пъти на ден от началото. Започна да пие по малко през втория месец. (В родилното им бяха приготвили и шишета с вода)
2. В началото през вечер с шампоан за тяло. В края на първия месец започнах всяка вечер, защото това му създаде режим и улесни много заспиването
3. Настрани с обръщане, когато се размърка
4. Да. От втория месец спеше сложен от кръста нагоре върху по-висока възглавница заради рефлукса. Сега спи на обикновена детска (ниска). С възглавницата - според състоянието с повръщането и след консултация с педиатър.
5. Според времето. Като гледам не се съобразявам с броя катове, но не мога да облека на 30 градуса детето с чорапогащник и жилетка - нещо, което видях в детската консултация, докато моето беше по боди с къс ръкав и къси крачоли и завито с тензухена пелена. (педиатърката ме поздрави, че не съм го навлякла). Ако навън подухва, добра работа ми върши тънко елече - има нещо на гърба, но е без ръкави.

# 629

Не, виж тук:
http://-spam070-/2010/11/09/%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0 … %B0/#.VzbvHIR97IU

2. Колко пъти на ден трябва да се къпе бебето и до колко месеца? - по възможност миене на памперс зоната след всяка смяна, иначе банята според мен в първите месеци и достатъчно да е веднъж на 2-3 дни, при това първия месец само с вода, няма нужда да затормозяваме бебешките тела с козметика всяка божа вечер, а и прекалено честото миене има дехидратиращ ефект. Иначе е хубаво според мен, ако има такава възможност, бебета да имат възможност да плуват и да стоят по-дълго във вана, определено им действа отпускащо, все пак напомня на средата, от която са излезли Simple Smile
3. Как трябва да се поставя бебето в кошарата - по гръб, по корем или настрани? - Първия месец гледайте да е настрани, но и да е по гръб не е фатално - те си лежат по гръб, но с обърната настрани глава. Могат да се подпират отзад с одеалце, но не е фатално като са по гръб. Гледайте да сменят посоката на обръщане на главата редовно. Само по стомах да не спят първите месеци, понеже това доказано повишава риска от синдром на внезапна детска смърт.
4. Има ли нужда от възглавница новороденото и от кой месец се ползва тя? - Не, опредлено, вредна и опасна може да се окаже.
5. Може ли родено през лятото бебе да е по къс ръкав ако времето го позволява или задължително трябва да е с дълъг? - може, разбира се, веднъж като достигне 4 кг. можеш спокойно да го обличаш като теб. Иначе с един пласт отгоре първите 1-2 седмици, докато се адаптира, но след това серизоно рискуваш претопляне. Бебетата въобще не са толкова крехки, за колкото ги мислят бабите им и претоплянето вреди повече, отколкото недообличането, с което бебето може да се справи много по-добре (макар че шансът действително това да се случи е наистина малък, предвид масовата параноя  Peace). И не, бебета не кихат и не са настинали, защото са били недооблечени. Могат да настинат, ако са били сварени в дрехите си, потни и ги е духал силен вятър, примерно.

Общи условия

Активация на акаунт