БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 69 061
  • 754
  •   1
Отговори
# 510
  • Оптимист по принуда
Имам замразен телешки дроб във фризера от около Нова година, нали му няма нищо?

Дайте ми идея как да го сготвя, моля  Hug

# 511
Това с цедката ще го пробвам следващия път. Благодаря!   smile3525
Обаче, как разделяте белтъците и жълтъците? Аз ги разделям с черупките. Може ли остатък от белтък да създаде проблр.?

Бучки от сметаната от недобро загряване ли е или недобро разбъркване? Аз разбивам с миксера. chef

# 512

По принцип замразените продукти са с 6 мес. срок на годност. Не мисля, че е за изхвърляне.
Точно телешки дроб на мен много ми харесва пържен. Преди това го нарязвам на филийки с дебелина 0,5 см.  и го накисвам в прясно лляко около половин час. След това измивам, овалвам в брашно и пържа.

# 513
И аз не съм ползвала тази. Благодаря за снимката, бубанка.
Но съм доволна от кутийките на Лидл. Пак е животинска, 30% нагоре. Разбива се идеално с твърди връхчета, за сметанови сосове е идеална, за кремове...май само ганаш не съм правила с нея...и е около 1,20. Новата в кофичката не съм пробвала да разбивам, само веднъж я случих налична и я ползвах за готвене.
200 грамовите животински сметани в Била са от 1,70 нагоре.
Та за сметана съм се ориентирала към Лидл  Laughing.
Някой по напред говореше за разбиване 3/4..... Какво означава това?
Как се казва животинската на Лидл?

# 514

на почти всяка врата на фризера има картинка - за съответното месо/животно/зеленчук/плод  и какъв е срока на съхраняване там. Или в книжката ти. Месата, богати на мазнини са с най-малка трайност - до 3-4 месеца. На дроба е повече. А за рецепта - пържен, но е много крехък - дроб с чесън и лимон http://pep-4o.blogspot.bg/2009/10/4-800-1-200-200.html

# 515
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/

demmy -   Виж тук рецептата на ЗИЧЕ - http://zi4e57.blogspot.com/2010/10/blog-post_09.html

в блога на СЛАВЕНА http://slavka-kozareva.blogspot.bg/2015/03/blog-post_12.html?spref=fb

и това  пак от нея  - http://slavka-kozareva.blogspot.com/2014/08/blog-post_46.html   

не мога да ти дам линк към рецептата на Ванката Пейчев, но чети това, което съм копирала от него аз - свински дроб на грил тиган
"Попарваш едно голямо парче черен дроб /400-500гр./ с вряла вода. Нарязваш го на ивици по ширина с дебелина 1 см.. Слагаш в дълбока купа, заливаш с 1-2 с.л. олио, 1-2 с.л. бяло вино, чер пипер, малко червен /слагам и лют/, кимион,щипка-две стрита чубрица, пресовани скилидки чесън и парчета лук. Оставяш да се мариноват 3-4 часа, като объркваш периодично през 30-40мин. После загряваш грил тигана и на умерено силен огън печеш 5-6 мин. от едната страна и още 4 мин от другата. Опечените парчета прехвърляш в затоплен съд, като между тях слагаш резенчета лимон."
В блога на Пеп-4о също има рецепти за приготвянето на дроб

http://pep-4o.blogspot.bg/search/label/%D0%94%D1%80%D0%BE%D0%B1% … D0%B5%D1%82%D0%B0

# 516
  • София

Pilos

и извън хладилника стяга, но по-бавно. Ако имаш място във фризер, можеш да сложиш там за 30 мин. и тогава отвън
Благодаря пеп-4о! Hug
И нов въпрос: понеже сложих единя крем да се желира, а после, когато той стегне, върху него трябва да изсипя другия крем се притеснявам че когато изливам втория крем, който ще е леко топъл ще пробия дупка в долния или пък ще се смесят двата. Има ли някаква техника това да се избегне?

# 517
Благодаря, Она!
Аз нещо не харесвам нищо на тази марка, но ще я пробвам щом е чисто животинска.

# 518
  • Оптимист по принуда
Тутулина, Пепчо, Ябълка, много ви благодаря  bouquet

# 519
  • Варна

Pilos

и извън хладилника стяга, но по-бавно. Ако имаш място във фризер, можеш да сложиш там за 30 мин. и тогава отвън
Благодаря пеп-4о! Hug
И нов въпрос: понеже сложих единя крем да се желира, а после, когато той стегне, върху него трябва да изсипя другия крем се притеснявам че когато изливам втория крем, който ще е леко топъл ще пробия дупка в долния или пък ще се смесят двата. Има ли някаква техника това да се избегне?
Можеш да слагаш втория крем лъжица по лъжица(или малък черпак) и да го разнасяш лекичко. Няма да наливаш на струя и няма да стане дупка.
А ако се смесят двата, ще имаш междинен преливащ слой в разреза, по-артистично ще стане.

# 520
  • София-Младост
В добавка на горното също когато наливаш втория слой го прави върху обърната лъжица, а не директно.

# 521
  • София
Това е рецептата,която се е получавала винаги и вече е неуспешна.....

Лесен кекс
..................
1 к.л. сода
1 к.ч. кв. мляко
...................
Не мисля,че е рецептата.Правила съм я безброй пъти.Изобщо нищо със бакпулвер или сода няма успех,дори и в машината за хляб-там поне няма грешка,тя бърка,тя пече.А колежките черпят ли, черпят с кекс от машина за хляб.....
.....................
Нямам я тази рецепта, защото не работя с олио, но това няма значение. Мой си проблем.
Тази сода би трябвало да шупне в кис. мляко, а не в прясно, не е ли така???? В прясното няма ли то да се пресече и нищо да не стане, да няма някаква грешка... Само предполагам.

# 522
  • на Земята
Да,кисело мляко/квасено.Няма прясно в рецептата.
От вчера правих мъфини,пак с кисело мляко и сода ,и не мръднаха изобщо.А Мързеливките пак с кисело мляко и сода,се получиха прекрасно.Вече съм в голямо приключение ....

# 523
  • München, Deutschland
Onna,
трябва първият да е добре стегнал, а вторият да е, колкото може, леко охладен, не горещ. Много време отнема за един прост крем, но...

# 524
  • Sofia
...От вчера правих мъфини,пак с кисело мляко и сода ,и не мръднаха изобщо.А Мързеливките пак с кисело мляко и сода,се получиха прекрасно.Вече съм в голямо приключение ....

Кики, а нали слагаш в загрята фурна?!

Общи условия

Активация на акаунт