Нашите любими торти – глазури, покрития и фигурки за тях – 137

• 130 800
  • 737
  •   1
Отговори
# 645
  • Norge
Да се запиша и аз Simple Smile

Макар че Ани  Heart Eyes е казала каквото има да се каже.  Hug
Може би да допълня, че в зората  Wink на тортоправенето беше много важно да се набляга на това, че разточваме фондана много тънко, на само 2 мм дебелина.
И точно това после винаги се вижда. Confused
По-дебелият фондан лежи по-красиво, а и дава повече стабилност в някои случаи.
Отделно, че е по-лек за обработка.

От друга страна, виждам, че на лилавата торта покритието съвсем не е тънко. Но е успяло да се напука.
Самата лилава торта обаче изглежда относително добре, съпоставена със силуетната.

Вани, Анито е права, че някак не е  редно човек да смесва ведно процеса на усвояване на знания с търговията. На този етап по някаква магия нещата минават, но в един момент може да си навлечете истински неприятни случки, има примери за това.

Много ви е необходимо да намерите начин да тренирате. Върху нещо, което няма да е за клиент! Naughty Или поне ще бъде разрязано на части и предложено като отделни парчета.

В силуетната торта сте ползвали „барабан“ за всеки етаж и сте ги наредили един върху друг. Това е съвсем ненужно, наистина. След като долният етаж се укрепи, поставяш горния (както е подготвен на картонена подложка) върху него, без от това да произтича някакъв проблем. И не се получава това усложняване на външния вид с допълнителни елементи.

Още веднъж да кажа, че има нещо, наричащо се нивелиране. То се прави с всеки етаж поотделно, в процеса на работа с него. Така той става еднакво висок отвсякъде. Обработени по този начин, етажите след това не се килват нанякъде а ла Пиза  Blush, а поддържат перпендикулярната ос спрямо основата.

Обличането на торта не е един непрекъснат процес. Има задължително изчакване между отделните етапи.

А сиропирането е въпрос, който даже не ми се подема  Sad А за него има доста какво да се каже.

Завършвам с дизайна и идеята за такъв!  Confused Ако идея липсва, е по-добре тя да бъде взета назаем  Wink от някого, отколкото да се втурнем за работа без да имаме представа какво точно искаме да постигнем.
Във всяко нещо трябва да има една доминанта, не може всичко да е равностойно. Трябва да има един елемент, който е основен носител на посланието, а останалите да му се подчиняват. Иначе се получава...ами не се получава добре.  Confused

# 646
Момичета, не се сърдя, прави сте че има какво да се учи...Проблема обаче е в това, че на нас това не ни е било основно занимание никога. Сега преди месец наехме сладкарка, която твърди че работи като такава...Тя прави останалите десерти добре, както и торти на шоколадова основа, които основно ни трябват. Това с фондана не ни е било приоритет така да се каже. Тези торти са за наши приятели / не че се оправдавам с това/. И тъй като аз самата виждам, че на нея и липсват някои неща, започнах и аз да се занимавам, защото се притеснявам.
Та това е набързо Simple Smile Благодаря ви още веднъж. надявам се следващия път като ви покажа снимка да я харесате Simple Smile)

# 647
  • Бургас/Пз
Та това е набързо Simple Smile Благодаря ви още веднъж. надявам се следващия път като ви покажа снимка да я харесате Simple Smile)
Ванина, нямаше защо да махаш снимките от предходния си пост, защото сега, който и да прочете нашите съвети с Нелка изобщо няма да разбере за какво иде реч. Ще се чуди, абе тия двете за какво точно си говорят?? Торти като твоите, последвани от коментари за това как нещата да се случат по-добре, ще са от помощ и на други хора, така че мисля, че не беше редно да махаш снимките.

И за да не е спам, бих те посъветвала да изгледаш ето тези клипчета https://www.youtube.com/watch?v=eQT0k7kR2_U обърни внимание, колко съвършено гладка е тортата, а в същото време и колко е стегната от всякъде. Това означава, че от измазването до полагането на фондана  е миналото достатъчно технологично време, за да бъде тортата в този вид. Може да пробваш и измазването с ганаш, което вече доста често се практикува вместо маслен крем.
Ето тук виж и измазването с маслен крем https://www.youtube.com/watch?v=z3WKpb_OxA8
Изобщо като цяло върни се назад в темите и ще видиш колко много богат опит има споделен и какво съкровище е поднесено на готово, само човек да иска да се усъвършенства.

# 648
  • София
Нелка, мога ли да те изтормозя в две изречения за сиропирането? аз там имам проблем-не обичам блатове,тип реване,но и сухите не са любими.. какъв е трикът за балансипане?

# 649
  • Norge
Глухарче  Simple Smile
Със сиропирането нещата стоят така: колкото по-малко, толкова по-добре.  Innocent

Нещата всъщност започват с украсяване на съвсем друг тип торти от това, което по нашите ширини се счита за вкусно.
Декорирал се е типичният английски фруктов кейк, като при това преди да се обтегне фонданът, кейкът предварително е обличан в марципан. И двете покрития са разточени без да се пести, а и всички знаем структурата на самия кейк.

Снимката е от тук: http://www.goodtoknow.co.uk/recipes/547949/how-to-ice-a-christmas-cake

Ясно е, че при това положение не може да има никакви изненади.

И досега тези кейкове се ползват примерно в състезания, където е позволено и/или се изисква декор върху истинска торта.

След като декорацията на торти доби масов характер и особено след като в нея се включиха и екзотики като наша милост, необятната страна  Grinning, плюс някои други, нещата започнаха да излизат извън контрол.
Силно сиропиране и красив външен вид просто са неща, които не дружат.

Разбира се, винаги можеш да овлажниш блатовете, но с мярка. Ползвай или четка, с която да разнесеш сиропа, или малка бутилка с фин накрайник. Със сигурност е по-добре да не достигаш до самия край на блата. Би могла да сиропираш след като вече си поставила дигата.

И в такива случаи, когато съдържанието е по-сочно, е още по-важно да поставим надеждни диги.
Масленият крем трябва да е замесен с пудра захар толкова плътен, че от него да може да се разточи на ръка шнур, с който да се обрамчи края на блата.

Големите торти за важни празненства се работят така, че те никога не влизат в хладилник. И нямат нужда от това.
Ние (страните), които по-късно сме започнали да се занимаваме с този вид декорация, вероятно също с времето ще стигнем до разбирането, че има „официални“ торти и успоредно с тях има сладкиши и десерти. Едното не пречи на другото, но обикновен пречи когато се опитваме да съчетаем двете неща.

Едва ли ти дадох искания отговор... Flushed
Хайде и другите девойки да се включат  Hug

# 650
Има ли някаква специфика при обличането на дъми с фондан?

# 651
  • Бургас/Пз
Аз съм покривала два пъти само. Това, което установих е че е добре леко да е навлажнено дъмито с вода. Също така фонданът да не е много тънко разточен и да е еластичен иначе се процепва по ръбовете

# 652
Аз съм покривала два пъти само. Това, което установих е че е добре леко да е навлажнено дъмито с вода. Също така фонданът да не е много тънко разточен и да е еластичен иначе се процепва по ръбовете

Благодаря ти много, Ани!  Hug Точно това ме интересуваше, дали може само с вода да се навлажни макета, защото изгледах няколко клипчета, в които се използва шортънинг  и се чудех с какво бих могла да го заменя... Peace

# 653
  • Бургас/Пз
Благодаря ти много, Ани!  Hug Точно това ме интересуваше, дали може само с вода да се навлажни макета, защото изгледах няколко клипчета, в които се използва шортънинг  и се чудех с какво бих могла да го заменя... Peace
Аз не съм мазала с нищо, но и дъмитата бяха много гладички, може би ако са по-порести правят това с измазването , за да станат гладки.

# 654
  • Norge
Ако имаш възможност (момичето с не-примерното държание  smile3506 ), е от голяма помощ някаква плоскост със зачукани в нея два гвоздея. Нещо като цветарските кензани.
Така дъмито си стои на място и не бяга насам-натам по масата като рече човек да метне фондана отгоре му.

И аз ползвам вода, но мога да си представя, че предимството на шортънинга е отсъствието именно на капки вода, които могат да попаднат там, където не им е мястото.
Вместо него може да се ползва блокче растителна мазнина. Това е, че американският продукт запазва твърдото си състояние по-добре от готварските мазнини. Но при обличане на дъми това едва ли е от значение.

# 655
Благодаря, nelka.nelka  Hug късно прочетох съвета ти, та вярно голямо гонене падна , но следващия път ще го имам предвид  Peace
Опитвам се да направя фитил от фондан с екструдер за първи път, но много зор много нещо...необходимо ли е да добавя нещо към фондана, за да върви по-леко?

# 656
  • Бургас/Пз
Ако екструдера е пласмасов, може за 5 секунди в микровълновата.

# 657
  • В една слънчева къща...
Опитвам се да направя фитил от фондан с екструдер за първи път, но много зор много нещо...необходимо ли е да добавя нещо към фондана, за да върви по-леко?
Виждала съм с мазнина да мажат. Или затопли фондана в МВ.

# 658
Благодаря ви, мили момичета  bouquet

# 659
  • Norge
Huligan Hug
За екструдера се омесва тестото щедро с мазнина (тази, която си ползваш при работа с фондан).
Така и не му свикнах, аз ги разтеглям фитилите ръчно.

Ти, щом си гледала клипове, не може да не знаеш, но да го допълня евентуално за някого другиго.
Ръбчето на дъмито къса фондан. Вярно, не всички видове фондан.
С шкурка леко се заобля, т.е. отнема се точно това режещо 90-градусово ръбче и проблемът е решен.
Полученият прах се отмива с вода.

Общи условия

Активация на акаунт