Пролет цветна наближава, августинче смело проговаря!

• 77 680
  • 740
  •   1
Отговори
# 510
Аз нямам никакъв успех с гащите. Пикаят си в тях и после заедно с мен размахват пръст, като им казвам, че това е беля.
И има някакво особено покачване на броя на белите в последно време. Онзи ден единият вкара маркуча от двора в хола, пуснат. Една приятелка беше на гости и си говорим, докато усетих какво става имаше огромна локва. Научиха се, че ако стъпят на нещо достигат разни високи неща и сега само разнасят едни кутии и щракат лампите, отключват резтата на вратите.
Пипи, момчетата седят мирно да ядат само ако им дам нещо да мажат и цапат или са много изморени и успоредни с храненето гледат маша и мечока.
Ели, бързо да се възстановява детето!

# 511
  • София
Ние също пак сме болни...все пак минаха цели две седмици от последния път ....да се смея ли да плача ли не знам.....и пак като по поръчка всичко започна петък вечер.....Херпес Ангина......този път си я лепнахме в квартала, а не на яслата, т.к. колата беше повредена и четвъртък и петък си бяхме тук. В допълнение на дежурния кабинет ни казаха, че сме петия случай от сутринта и вчера при лекарката също каза, че и детето преди нас е със същото или квартално е пламнал вируса. Поне за сега всичко е ОК и няма изгледи да се наложи антибиотик. Въпреки, че през деня изглежда ОК (с изключение на обривите по ставите и лезиите по езика) вечер се събужда и плаче и не мога да го успокоя. Снощи на второто събуждане му дадох половин доза Нурофен и след малко спеше блажен, но не мога да разбера какво го боли и това много ме тормози.....искам вече да си казва.......
Та тази седмица трябваше да е последна на ясла до есента, но и това не стана и направо го спирам вече. Махам и аз памперса така и така сега дори на вън не може да излезем, че е много заразен и за разлика от други не мисля, че е редно да го извеждам, та да зарази всички. За спанетата слагам памперси, а през деня си е с гащи. По-често показва, но се случва и да се напишка. Ще видим как ще продължат нещата. Вчера два пъти се напика, но единия беше на столчето за хранене и до някъде нормално т.к. той си показва само като си вижда гърнето, взима си го и си дърпа фанелката, но ако не е в стаята с гърнето нищо не казва Simple Smile и аз не мисля, че му прави впечатление, че се е напикал......за акане си показва с изключение на веднъж с баща му (може и баща му да не е разбрал), но то от този вирус и стомаха му се разбърка и не беше акал три дни и после стана тази инцидент - изригване Simple Smile който ми коства много перални, бърсане и изхвърляне на парцали Simple Smile
Махам и бибата, което заедно с разболяване може да не е най-удачното, но при тея лезии в устата ми се видя подходящо. Срязах я, но продължава да я пъха в устата и да спи с нея и съответно да я търси ако се разбуди. На три пъти я режа вече и я правя все по-малко, но ето, че и сега на обед заспа с нея. Сигурно чак като не може да я задържи в устата ще се усети.......

Не знам дали ви писах, че преди време пак изпаднах в дупка, че не говори. Останах си един ден сама вкъщи и случих на Гала за Аутисти и веднага се паникьосах.......толкова ми трябваше .......добре, че ме държи само ден и ми идва акъла......просто той никак не говори.....няма ДА, няма НЕ, мама, Тате и др......само Мука на всички животни почти....както и да е това много пъти съм го писала....еми притеснявам се.....не си показва очи, уши и подобни и въобще не обича да изпълнява....ама хич......само поне вече като си искам целувка или друг иска веднага подава буза.....но ето вчера ме изуми как си нареди пъзела за земя (нашия е от най-малките квадратчета с латински букви и цифри) бях извадила всички цифри и букви (на около 30-тина квадратчета) и той си ги вкара без проблеми което където е......не знам дали това да ме успокоява или няма общо с общата му интелигентност. Още се чудя дали да не го водя на някаква оценка.....за логопед е рано....по-скоро да се види дали има проблем с развитието.....макар че понякога толкова хитро действа, че ме изумява.....с таблета е цар да си пусне каквото иска....повтаря ме в много неща, но не и в говоренето.....просто действия...да хване прахосмукачката и да минава по ъглите, както правя, да бърше с мопа (най-често около гърнето му, защото там най-често бърша), и много такива......Строй кули от конструктора си, което май също е ОК.
Ели за сортера според мен просто не и е интересен, а не че не различава форми и подобни. Пробвай с други вид пъзели (дървените дъски дето се наместват разни форми или пък да пъха стотинки в касичка).

За най-щурото май всяка от нас е с това усещане Simple Smile В четвъртък нали валя в СФ и следобед като излязохме ами не можах да изляза на глава с него и го оставих да шляпа в една кална локва, влиза с джипката за яздене, количките си кара в нея и какво ли още не, беше целия кален и мръсен и всички ме гледаха изумени. Аз не мисля, че е толкова лошо да му разрешавам такива игри, все пак те са най-забавните (ни пък ето, че се разболя след това, макар да не знам дали е от локвата баш). Беше топло той по сандали къси гащи и си шляпа, но не му стигна де и като баща му дойде да ни прибира имаше тръшканици Simple Smile това вече ме нервира, защото хем му разрешавам неща който на др деца не им разрешават и пак не му стига и не е доволен......

Хайде това е от мен......стискайте палци да се оправяме бързо и да успеем да бием вече прословутата последна ваксина.....

# 512
  • Пловдив/София
Асти, защо не го заведеш на специалист за твое успокоение? Не знам какъв обаче, логопед ли, питай си ЛЛ...Знам за деца, казали първите си думи след 2 и дори след 3 годинки, така че 99% всичко е нормално, но ще ти е по-леко на душата да го потвърди лекар. Аз не съм параноична, но ако нещо много го мисля предпочитам да ида и да няма нищо.

Бабите ме наплашиха, че ходи много накриво, дясното краче криви  навътре. И аз го знам, но мислех. че е нормално..ама го чух от 2-3 места и взех направление за ортопед, не сме ходили след прегледа на 3 месеца.
И на нефролог ще ходим, че нали имаме вродено състояние, което трябва да се следи.

Иска ми се да минем всички лекари преди да започна работа на цял ден, затова вчера отидох при педи. И на кардиолог трябва да ходим заради шум в сърцето, ама 3 направления накуп е вече нахално...

Не сме ходили по лекари от 5-6 месечен като бяха прегледи при нефролог и гастро, да препоръчате детска болница? Тази "Детско здраве" читава ли е? За нефролог искам този път млад лекар, че доцентката може и да е добра, ама си е на 80 години...

Асти, сега ме стресира да не ходим в кварталния парк...Дали е минал пикът? Вие в четвъртък ли се заразихте? Не сме ходили там последните дни и мислех днес, че не ми се ходи пак с кола надалеч, ама сега се колебая...

# 513

Не сме ходили по лекари от 5-6 месечен като бяха прегледи при нефролог и гастро, да препоръчате детска болница? Тази "Детско здраве" читава ли е? За нефролог искам този път млад лекар, че доцентката може и да е добра, ама си е на 80 години...

В "Детско здраве" д-р Русинов е добрият нефролог. Не е млад, но не е на 80 г.

# 514
  • Точно където трябва
О, аз изобщо не се притеснявам, че не реди сортери.  Дадох го за пример, в случай че някой реши да се сравнява с нея. Идеята ми беше че едно се развива по-бързо в едно, друго в други неща и така... Отдавна съм я забелязала, че не е "по ученето"  Все се навивах да и купувам образователни играчки, но не са за нея. Моята я мързи да си прави сама понички на пясъка - иска аз да ги правя и дори не стои при мен да гледа. Но щом се махна, идва и ме дърпа пак да правя "понки". Същото и със сапунените "бонди"   Щях да си записвам на кое как казва, но вече станаха много думички и е мисия невъзможна. Нали беше болна и беше силно ограничена откъм храна. Вчера идва и ме крънка за "бонки"  Показва едно пръстче и с най-мил глас казва "Ена" /да и дам само една/.  След 2-та и казвам, че няма повече, а тя ме поглежда съсредоточено в очите, прави пауза и казва бавно "Утре купи". Или ходи и все повтаря "няма повече"
Да допиша за вируса - започна в четвъртък вечерта. 3 дни преди това се бяхме събирали с едно болно дете. То не му личеше да е болно, но майката си каза най-невъзмутимо. А ми е приятелка. Имало афти, температура...после разбрах, че и повръщало. Преди това една друга се оплака, че били с херпангина и разстройство. Аз съм малко невежа и не ми щракна, че е вирусно, заразно и може да си го лепнем. Ама явно го лепнахме. Иначе ни обясниха, че вируса е такъв - афти, повръщане, температура, херпангина, разстройство като не е задължително да има всички симптоми. Яд ме е, че не си опазих детето.
Първата, дето явно ни зарази я срещнах в болницата и и казвам, че сме с вирус да си пази детето. Като исках да и намекна, че и тя можеше да си стои вкъщи и да не се събира с други. А тя само го дръпна като попарена...а не си го дръпна, когато то ходеше и пипаше 2-3 месечни бебета  ooooh!

# 515
  • София
Същия вирус значи, то в тоя сезон му е пика, но при нас повръщане нямаше, не бих казала разтройство просто рядко изхождане на два пъти през три дни, което вече за запек го броях. Температурата има само един ден около 38. Май все пак се е сдобил с някаква реакция на организма. Само сега спа само час, че се разкашля. Дано да му се чистят налечите и да не почваме пак гадни кащлици. Пипи не мога на 100% да кажа кога се е заразил, но то пък и да го вардиш пак не се знае. Аз все пак чинно си стоя в нас Sad

# 516
Стигнах да прочета няколко странички и да се включа в темата.

Като говорите за болести моята щерка миналата седмица игра цял ден с едно дете с варицела, бяхме на сватба и нямаше как да и забраня, а друго дете нямаше. Очаквам включване другата седмица, не ме притеснява толкова, че ще я изкара, пвече ме притеснява, че ще зарази сестра си, която е на 1 месец, а няма как да ги разделя да не контактуват. Но каквото това, ако сме я хванали дано мине леко.

Темата за памперсите ми е много актуална и на мен, все още сме с памперс, правим опити на гърне и на тоалетна с приставка. Понякога си казва и  си върши работа, понякога ме лъже, понякога не казва, понякога със закъснение. Хареса ми идеята да давам избор къде да отиде и ще го пробвам след малко като се събуди. И см решила след няколко дни да го махам пък каквото стане - това. Заредила съм няколко комплекта роклички да сменям и се проготвям психически за инциденти.

Момичета , да ви попитам сандалките на Колев и Колев с ортопедична или равна стелка са ? Сега днес и утре са пуснали разпродажба  -20 % и се чудя дали да купя и кой размер.
Със закъснение по тази тема, но сега имах време да чета. Аз взех сандалки КиК и още първия ден направиха няколко мазола на крачетата. Както някой беше писал - недоизпипани са и груби, не струват цената, която платих и не бих повторила. Сега с ме с едни гуменки за 15лв и няма проблем, но пак трябва да търся нещо отворено, че все пак е лято.

Пък и какво, като реве, докато го влача за ръката като врещящ чувал с картофи, докато аз се чудя мога ли да му измъкна рамото и дали да не го влача за двете ръце, за по-безопасно Joy
Това все едно съм го писала аз  Joy Точно същите случки имаме с моята хубостница, която по принцип всички казват колко е кротка  Joy Ами няма какво да правя, като легне на средата на улицата например. Тя ходи, и в количка се вози. Но количката сега е преотстъпена на бебето. Излизания на дълги разстояния са малко по-сложни. Каката се вози, а бебето го нося. Днес се престраших да ида до лекартата с обратната схема - бебето се вози, а каката ходи (около 1км е разстоянието или 15мин ходене без дете) И в двете посоки вървя половината разстояние и после се носихме, добре, че инвестирах в тодлър раница.

Пипи, нямам представа какви са точно съветите против сломяване на волята. Обаче съм на мнение, че детето не може да избира и да контролира животът на цялото семейство. Винаги се стремя да всички някак да се впишем в общата картинка-семейство. Никога не съм разбирала родителите, които променят тотално живота си, като оставят детето да води. Това ме води до темата, повдигната от Астинед. Децата са такива, каквито ги направим ние. Има характерни особености при всяко дете, но те пак произлизат от нас. Аз също казвам като приятелката ти, че не децата ще изберат дали да се воят в количката/триколката, а аз. Обаче трябва да кажа, че имам ужасно много моменти, в които съм се чувствала лоша майка. Когато дъщеря ми беше по-малка, една приятелка ми каза- Ти винаги се отнасяш с нея сякаш и заповядваш. Замълчах тогава, но пък тя оставяше дъщеря си да и заповядва. Важно ми е да възпитам хора, които няма да имат нужда от мен след няколко години и ще се справят с живота.
Аз много внимавам да не наранявам чувствата на детето, да не убивам желанието му да търси и открива новото. Винаги, когато може и е безопасно и не противоречи на навиците, които искам д а възпитам я оставям да прави каквото иска. Ако иска да излезе с количка с кукла - излиза, ако иска да вземе друго - взима го. Нищо не съм си променила в начина на живот след 2-те деца. Налагам се, когато иска да пресича улицата или иска да пазарува глупости в магазина, но за повечето неща я оставям да се справя сама. Не тичам да я вдигам ако падне и не плаче сериозно, а тя рядко плаче. Понякога други хора наблизо и помагат и сигурно ме мисля за кофти майка, че само гледам спокойно.
Не знам защо, но съм на мнение, че децата стават много по-уверени и самостоятелни, когато им се дава повече свобода, за това опитвам да го правя, когато е възможно, разбира се  Wink

Много дълъг стана поста, но да попитам между другото - как мога да се включа във фейсбук-групата? отворена ли е за нови лица?

# 517
Винаги съм се чудила на майки, които водят децата си болни ( и не става въпрос за някаква хрема или остатъчна кашлица) по детски площадки, сватби, рожденни дни. На тях би ли им било приятно тяхното дете да се зарази. Ами ако на сватбата имаше бременна , кояти не е карала варицела? Или както в текущия случай да трепериш за бебе на месец?
Ужас #Cussing out
Безхаберие  #Cussing out

# 518
  • София
Привет, започвам отзад напред....

Amandine, вече не съм в групата във Фейса, затова нека друг да се включи! Иначе относно свободата на действие на децата, сега чета "Чудото Монтесори" и там точно това са съветите. Като я дочета ще споделя отзиви, ако някой се интересува. Засега (1/3 от книгата) нещо не съм впечатлена...  newsm78

Относно болните деца и безотговорните родители... след няколко години посещаване на детска градина ще спрете и да се възмущавате, защото тези случаи преобладават. Аз за първи сополи съм пускала болничен, приятелка пуска детето с доза Панадол сутринта и казва: "Знам че ще ми се обадят по обед, като отново вдигне Т, тогава ще я взема!" и доста други случаи, ама не ми се говори.

Миа започва все повече да говори и много й са радвам. Не връзва изречения, но започва ясно да изговаря думичките и все повече да търси вербалната комуникация. Казва странни неща, като "бука" - буква, "кука" - кукла, странни имам предвид, не толкова често употребявани думи.

В момента отново сме във фаза зъбоникнене. Останаха последните кътници и явно драмата ще е по-голяма и от никненето на кучешките. Постоянен рев и раздразнителност за всичко, залепена е за мен като гербова марка, а аз имам хиляди ангажименти. Щом се откача за малко и пак - рееев. Някакъв чифт нови нерви ще ми трябват като поотрасне, че тези вече се амортизираха тотално.
Преди няколко дни поля компютъра с чашата си. Добре че беше вода, че иначе по-трудно ги оправяли. Минахме леко и бързо този път, сега вече "Маша и Мечока" се гледа без напитка.  hahaha

# 519
О моят компютър колко е поливан и с каквло ли не. Обикновено само чакам да изсъхне и е готов. За захарни напитки сме разглобявали бутони, да почиситим и няма проблем.

За говоренето - и ние много говорим, преди исках да записвам думичките и как ги изговаря. Но станаха толкова много, че не смогвам вече. Прави изречения от 2 думи, глагол и съществително, например "паче бебе" - бебето плаче или "пи бебе" - бебето спи. От странните думи се сещам за "капки", като види шишенцето с витамин Д, "копче" и си показва копчетата по дрехите, "нокти", като види нокторезачката.

Което ме подсеща - имам проблем с рязането на ноктите, всеки път не иска и се дърпа, не знам дали съм я порязала някой път и за това, но като се дърпа е още по-вероятно да я нарежа  Confused Някакви съвети?

Монтесори книгата и аз я имам. Четох по диагонал определени неща, не последователно цялата. Според мен е много поезна табличката, която указва периодите в развитието и кога на кое трябва да се обрне внимание да бъде научено. От там около Коледа взаимствах идеята да направя специална ниска етажерка за найните играчки, да си ги реди сама и се стремя на някаква последователност в действията - например - мием ръцете преди да седнем на масата, мием зъбите преди да легнем. И наистина тя сама съврзва нащата.
Следващото е да се учим на учтивости - "благодаря" "моля" и т.н., периодътр започва от 2,5годинки. В семейството на мъжа ми от още годинката започат за повтарят на децата какво трябва да казват, на мен ми се струва прекалено рано и за сега не акцентирам на това, но след няколко месеца ще започна усилено и в тази посока.

# 520
  • София
Което ме подсеща - имам проблем с рязането на ноктите, всеки път не иска и се дърпа, не знам дали съм я порязала някой път и за това, но като се дърпа е още по-вероятно да я нарежа  Confused Някакви съвети?
Режа нокти само в спящо състояние. Иначе е наясно къде са ноктите, режем ги с боц-боц (така определяме всички опасни неща, като ножици, ножове и т.н.), но не дава в будно състояние и затова чакам да заспи.

Компютъра изключи и повече не пожела да се включи след поливането. Суших със сешоар, поръсих обилно с ориз (майстора много се смя) и пак нищо. Затова се наложи майстор.

Явно покрай близнаците съм изчела доста (без Монтесори конкретно) и доста от това, което знам се повтаря в книгата за Монтесори, може би затова не намирам нови идеи. Това с подреждането на играчките ще се опитам да го осъществя, защото в момента играчките й са в два коша на центъра на хола и тя въобще няма желание да рови там.  newsm78
Като братята й бяха малки ги бях научила на благодаря, моля, заповядай (това и Миа го казва, но е биляйййй) и да си хвърлят боклука в кошчетата и около мен хората много се впечатляваха, че толкова малки деца били толкова възпитани. Дано и сега успея.

Като ходи при баба си си заспива сама, а аз съм я научила да лягам до нея (всеки в леглото си) и да дам ръчичка да се гушка в нея. Мислех, щом при баба си може, значи и аз ще я науча вкъщи, но се оказа, че съм закъсняла. Вчера искаше да си влезе в леглото на игра, сложих я, направих две крачки встрани и като се обърнах онемях - беше се покатерила на ъгъла на леглото и почти го беше прекрачила. Изкарах си акъла, за секунда и щеше да се преметне...  Sad Така прави и със столчето за хранене и мисля да го заменям с ниска масичка и малко столче.

# 521
Десимира, аз с удоволствие ще ти прочета обобщението за книгата.

За ноктите- още и дъщеря ми го прилагам. Слагам ги да седнат в мен и започвам да обяснявам, че има буболечки под ноктите(микроби по-късно ги кръщаваме 😂) . Но без да спирам- ауууу, какви буболечки имаш тук, мааакс! Чакай сега да ги махнем. Виж, виж колко е мръсно и т.н.

Една друга хитрина намерих в последно време. След баня се гонят с кака си, тичат голи докато ги хвана. Обикновено протестират и се извиват когато ги хвана да ги обличам. Веднъж казах на единия, че като го облека ще тича по- бързо и той остана мирен. Явно ме разбират, защото изчакват изключително търпеливо да ги облека, преди да продължат с годеницата.

# 522
Аз ноктите ги режа на терасата, докато гледа рейсове и мотори - това ни е голямата страст, като ги види и пощурява. Затова излизаме навън, имаме един стол на терасата - като го види и казва "ноките ежем"  Laughing и сядаме и аз режа, той крещи - "ейсааа минааа"  Joy
Нашите играчки отдавна са на ниска етажерка - взема си и си играе - понякога  Joy През повечето време се катери някъде и не си играе с нищо - напр. сега по цял ден е на облегалката на дивана и се хвърля по очи върху възглавниците с боен вик  hahaha
Или мрънка на вратата с обувки в ръка "вънкаааа"

# 523
  • Пловдив/София
Много бурно се развиват в този период, и моето постоянно ме изумява с някакви изрчения, които прави (е, 2-3 бебешки думиде). Любимото е да ни заповядва "мамо ла, ла" (ела), или "мама доде", "тати пейка" (да седне, дори на стол пак е пейка:)) ). И това, от което ми иде да крещя, защото го слушам с часове понякога в колата: "дай ам...дай ам!" (дори да нямаме това,което иска,не млъква- ще полудея!). Като се замисля почти всички изрчения са заповедни Simple Smile))

Да питам мислили ли сте за рождените дни вече? На нас ни остават 1.5 месеца, ама започвам да нахвърлям идеи...Близо до нас има полянка,но не е окосена, освен да накарам ММ да коси Simple Smile) вкъщи не ми се иска лятото...В клуб става лудница и ми с еиска още 1-2 години да си го спестя. Ресторант с външен детски кът- събирам идеи. При нас са повече възрастни и само 4-5 деца.

Аз също вече нищо ново не намирам из книгите, първо дете ми е,но четох доста и някак от опит-грешка-извод имам идеи кое как работи при възпитанието. С второто ще съм корифей Simple Smile)

някой мисли ли за второ,освен бременните, там ясно Simple Smile)? 3 години разлика май е добра?

# 524
  • София
Да започна с оплакването.....след като ви се похвалих колко леко изкарва херпес ангината от онзи ден вдигна пак Т, отначало много се шашнах, че е усложнил херпес ангината, макар, че тя от всякъде си отиваше на оправяне.....сега съм убедена, че просто започна втори вирус веднага след нея..........НЕ ЗНАМ ЩЕ ПОЛУДЕЯ....... сега вдига висока Т, от вчера сопола е като река, чисто воднист и не се спира.....слагам Виброцил, но за сега няма ефект (това на моя глава, днес ще го водя пак на лекар), естествено от воднистата хрема започна едно непрестанни кашляне. Изтръпвам, като си помисля, колко време ще чистим тези секрети които от вчера насам нагълтва......явно генерално греша някъде Започнах и Герисан, поредния имуностимулатор, преди три седмици на дежурния кабинет ни го изписаха да го пием 7 дни и сега го подхванах. Това дете стана аптека вече......Вчера на юруш по обед го заведох да пуснем Кръвна Картина и CRP, че естествено реших, че е усложнил Херпангината и че като го заведа на лекарката ни веднага ще му тресне антибиотик, като кажа, че вдига над 39. Еми всичко е ОК с изследванията. CRP дори не е леко завишено. Левкоцитите са по близко до долна граница. Единствено т.к. пуснах диференцирана КК излезе че са завишени моницитите, а еозинофилите са понижени. За моницитете, като чета си е нормално след заболявания, а за второто не намирам за понижение нищо, само за повишение. Ще стана вече и специалист по разчитане на резултати. Но така или иначе по вчерашната КК дори и аз мога категорично да кажа, че няма бактериална инфекция, което още веднъж потвърждава, че сме с НОВ ВИРУС......сега ако ми обясните и как го хванахме, като не сме излизали, само вторник до лекарката и не сме срещали др дете.....вярно не беше мн хубаво времето и се прибрахме пеша, тоест около час бяхме навън и то доста рано до към 10.
Охххххх оплаках се......много ми е зле да го гледам така.....много ми идва едно след друго....а приятелките само ме успокояват, че ще мине и трябва да свиквам....еми не свиквам, а и вече ми се вижда много често. Толкова се бях зарадвала, че макар, че сме хванали тая ангина, я караме леко и накрая ето ти......

За ноктите съвет не мога да дам....моя просто си дава да му ги режа. След баня обикновено хващам ножичката и цък цък, като му държа ръчичката или крачето здраво де, да не шавне се пак, но той гледа с интерес.

Тая книга и аз я имам, но я прочетох до някъде и така и не намирам време и желание да я допрочета. Прегледала съм я цялата отгоре де. Даже все щях да питам до къде сте с РЕДА, че нали е от 1 до 3 год прозореца, а аз нещо нищо не съм постигнала. Режим имаме, но с прибиране на играчки сме до никъде.
Ето с тея разболявания и с водните игри по Монтесори не смея да се отпусна. Чудя се дали не го разболявам нещо, като го оставям да щъка бос по ламинат и плочки, а тези дни направо и по голо дупе. Ама нали уж да го калявам,,,,,,УФ стига съм писала ми да ходя да меря Т, че като стане пак на лекар....

Общи условия

Активация на акаунт