Как да обясним на детето, че няма баща?!

• 18 726
  • 80
  •   1
Отговори
# 60
Не всички родители могат сами да намерят правилно поднесена информация.

# 61
Здравейте
Изчакайте още две годинки докато стане на 7..Бъдете усмихната и истинска майка .....и не се тормозете излишно

# 62
Аз бих казала, че е починал когато се е родил и вече няма да те пита. Защо да живее детето с мисълта, че и нежелано. 

# 63
  • Шотландия
Не знам защо си разбрала написаното по този начин - че детето няма нужда от татко, не видях някой да е твърдял такова нещо.   Всяко дете има нужда от татко, но всъщност това е нужда от мъжка фигура, която в семейството най-често се изпълнява от бащата. Може, обаче тази роля да се изпълнява от вуйчо, дядо или някой друг мъж, който е често около детето - тогава, когато липсва татко.
И как не си видяла - виж по-нагоре коментарите, че една майка точно се изказа, как детето й не усеща нужда от татко и е предупредила в градината. Какво като е предупредила Sad Нали идват мъже да взимат децата си. Нима те са само вуйчовци и дядовци? Винаги има хора, които говорят - и извън градината.  Децата мечтаят за такива бащи като на другите деца.  [...]
Оттеглям се от коментарите. Не желая да ми изопачавате думите. Пожелавам успех  на авторката.

Мисля, че говорим за различни неща. Всяко дете има нужда от татко, но в ранна възраст не го осъзнава, не усеща липса, ако няма повод да я осъзнае и би могло да приеме това спокойно, без страдание, просто като част от живота му. Аз всъщност говорех дори за една по-малка възраст, преди да тръгне на училище или дори на градина. Тогава е най-добре простичко да му се каже истината по начин, който е подходящ за възрастта му - Crazy Dolphin е дала много хубав пример как може да стане това, но и на по-голяма възраст може да се намери подходящ начин. Това, че майката усеща остро липсата на мъж, предателството на бившия, не означава, че и детето осъзнава всички тези сложни взаимовръзки - а и не е преживяло травмиращите събития, които е преживяла майката, било е много малко или дори неродено.

И още нещо ми се ще да добавя - често майка в такава ситуация се затруднява да каже на детето си, че бащата си е отишъл от нея, като е разбрал, че е забременяла и ще има дете - и ако на детето се каже - "когато татко ти разбра, че ти ще се родиш, той си отиде, защото не те искаше" - тогава у детето често остава усещане, че е нежелано и това носи травми. Всъщност, това не е точно така. Бащата си е отишъл не защото не е искал точно това дете - с тази личност, с този характер, което седи пред майката в момента, тогава то още е било в утробата на майка си и той изобщо не го е познавал. Вероятно бащата не е могъл или не е пожелал да поеме отговорностите на един баща - или просто в онзи момент не е имал планове да става баща. С други думи, той не е отхвърлил това конкретно дете, защото не го е познавал - а е отхвърлил възможността да е баща (на което и да е дете). Това, разбира се, не може да се обяснява на малко дете, но е едно разбиране, което, ако майката приеме, ще й бъде по-лесно да намери правилните думи за детето си.

И моят коментар не беше всъщност насочен точно към вас, макар че така излиза, заради цитата, който съм сложила. И аз нямам намерение да влизам в спорове, би било безсмислено. Всички тук изказваме мнението си, мисля, с желание да помогнем на майката да се ориентира в ситуацията си и да избере най-правилното решение за нея и за детето й. Тя най-добре го познава може да прецени най-правилно каква информация и по какъв начин поднесена би била най-безболезнена за него на този етап, за да не страда.  Peace

# 64
Аз ще споделя моя опит от гледната точка на детето без баща.Далеч вече не съм дете,но моя тъй наречен татко даже не ме е признал,защото,ами защото просто си има друго семейство,което дори не подозира за мен Simple Smile майка ми никога не е говорила нищо конкретно,не искаше казваше ми само,че това не е разговор за малки деца и аз сама си правех изводи.Грешка,голяма грешка!Честно казано не съм усетила липсата на баща,майка ми,бог да я благослови ми беше и баща и майка.Просто и беше трудно да говори на тази тема.И я разбирам,но наистина детето не трябва да се оставя в неведение.Не знам дали е поради неприсъствието на баща ми в семейството или не,но като пораснах развих един страх от това да не бъда изоставена,да не съм сама и супер трудно приемам всякакви раздели,дали с човек или с нещо материално,няма значение.За пример,когато приключа някоя хубава книга се просълзявам и ми става гадно,че е свършила.Да не казвам как съм приемала разделите с мъжете в живота ми.Било е нещо страшно.
Та,моят съвет,като дете на самотна майка е да кажеш всичко на детенцето си още рано,така както е ,но да подчертаеш,че не ви трябва татко,че сте си супер и двамата и нямате нужда от него.Не оставяй детето да си мисли,че е изоставено от баща си!Помогни му да разбере,че няма да е самотно и няма да има нужда от него Simple Smile Много е деликатна тази тема и зависи от характера на детето,но това е моят съвет Simple Smile

# 65
Единствено мога да препоръчам с психолог да се съветва само майката. Да не се води 5 годишно при психолози, защото никога не знаеш точно какво въздействие ще има подобна среща върху детето.

Сетих се и още нещо. Увеличава се броя на жените, които си раждат дете сами, с донорски материал. Техните деца също няма да имат реално "баща" и един ден все по-често ще се срещат подобни ситуации. Та постепенно няма да е чак такъв проблем.

# 66
Като му каже на момченцето, че са си супер двамата ...... знаеш ли каква бъдеща проекция може да има върху детското съзнание появата на мъж в живота на майката, ..и то  да реши, че го измества от мястото му.

Последна редакция: чт, 18 фев 2016, 18:36 от Анонимен

# 67
При положение, че бащата изобщо го няма, рано или късно детето ще си има втори баща, няма смисъл да се правят трагедии от ситуацията.

# 68
Един евентуален невнимателно формулиран изказ "сине, супер сме си двамата", може да отключи едипов комплекс в необозримо бъдеще.
 Сигурна съм, че не това си имала предвид. Heart Eyes

# 69
Като му каже на момченцето, че са си супер двамата ...... знаеш ли каква бъдеща проекция може да има върху детското съзнание появата на мъж в живота на майката, ..и то  да реши, че го измества от мястото му.

Ами ,на мен като не ми се казваше нищо реших,че сме самотни и изоставени...какво да ти кажа,детското съзнание е много необятно и не се знае какво ще реши.И какви ще са последиците след това.Просто трябва да не изпитва липса и да знае,че за всичко може да разчита на майка си/говоря за сериозни неща/.
Това не е толкова лека тема и хората,дето пишат,че не трябва да се прави трагедия явно са израснали с 2-ма родители.Колкото и да не ви се вярва подобни деца си имат белег за цял живот,дори да станат много силни и добри хора Simple Smile

# 70
  • София
Здравейте
Изчакайте още две годинки докато стане на 7..Бъдете усмихната и истинска майка .....и не се тормозете излишно

В никакъв случай не изчаквай. Сега е момента да поговориш честно с детето си. И няма нищо по-добро от истината. Никога лъжи. Акосега излъжеш, утре той ще те лъже и ще има мотив за това. Приготви се да чуеш " Щом ти може да лъжеш, значи и аз мога".

Осиновила съм две деца и още от самото начало те зная това. Никога до момента не съм имала проблеми. Вече са големи и могат да имат и свои деца. Единият - никога до сега не ме е попитал защо е изоставен и вероятно няма да го направи. За него това е семейството му и това е живота му.  Аз съм неговата майка, мъжът ми е неговия баща и вече няколко пъти се случва да усетя подкрепата и защитата от негова страна.
Другият имаше съмнения и колебания (вероятно има някаква външна намеса) защо са се отказа ли от него. Няма намерение да напуска семейството си, но иска да знае каква е причината за отказа. Не са му ясни нещата какво ще следва, защо го иска. Не е настоятелен, но мина през подобен период. Обяснила съм, че когато стане възможно ще му помогна при издирването.

Имай предвид, че децата страдат не от факта, който искаш да обясниш, а от НЕДОВЕРИЕТО към тях. Довери се на детето си, обясни му, че не винаги родителите се разбират и по-добре е да са разделени, вместо непрекъснато да се карат или нещо, което няма да е болезнено за него. Но САМО ИСТИНАТА. НИКАКВИ ЛЪЖИ.  Hug   Стискам палци да набереш кураж и да обичаш детето си както си правила до сега. Ще се убедиш, че детето ти е отговорно и дори може да се опита да замести мъжа в къщи като подкрепа за теб. Няма значение на колко години е.

# 71
Според мен най - доброто решение е да имаш късмета да намериш добър мъж, който да приеме детето и да го отгледате заедно. Желая ти късмет!

# 72
  • shumen
Моето е на 3 и вече знае истината.Няма как да ме пита,а аз да го лъжа и то с години.

# 73
Не изчетох всички коментари, но ще дам мнението си.
Точен отговор на въпроса ти бих дала ето така: Ами не му казвай, че няма баща, защото това ще е най-голямата лъжа. Всеки има майка и баща, друг е въпроса кой точно се грижи за тях и изпълнява тяхната роля.
В зависимост от възрастта има подходящи начини да се обясни на едно дете истината, с времето въпросите му ще стават различни и ако си лъгала от самото начало за каквото и да е ще ти става все по-трудно.
Децата страдат, но ако разберат истината по подходящ начин го преживяват по-лесно. Ние възрастните винаги искаме да ги предпазим от страдание, но доста често така усложняваме положението.
Нашето дете е осиновено и в момента е на 2 години, открито говорим за живота му преди и сега, разбира се по подходящ за възрастта му начин и вярвам, че това е правилния начин.
Когато говориш с него на тази тема се въздържай от прекалено големи емоции, за да не му предадеш излишно прекалено отрицателни или положителни мисли за това, което се е случило. Мнение за баща си е хубаво сам да си създаде.

# 74
  • постоянно
Не изчетох всички коментари, но ще дам мнението си.
Точен отговор на въпроса ти бих дала ето така: Ами не му казвай, че няма баща, защото това ще е най-голямата лъжа. Всеки има майка и баща, друг е въпроса кой точно се грижи за тях и изпълнява тяхната роля.
В зависимост от възрастта има подходящи начини да се обясни на едно дете истината, с времето въпросите му ще стават различни и ако си лъгала от самото начало за каквото и да е ще ти става все по-трудно.
Децата страдат, но ако разберат истината по подходящ начин го преживяват по-лесно. Ние възрастните винаги искаме да ги предпазим от страдание, но доста често така усложняваме положението.
Нашето дете е осиновено и в момента е на 2 години, открито говорим за живота му преди и сега, разбира се по подходящ за възрастта му начин и вярвам, че това е правилния начин.
Когато говориш с него на тази тема се въздържай от прекалено големи емоции, за да не му предадеш излишно прекалено отрицателни или положителни мисли за това, което се е случило. Мнение за баща си е хубаво сам да си създаде.
Peace Peace ето това се опитвах и аз да кажа

Общи условия

Активация на акаунт