НК-ВВХ - храненето на столетниците

• 114 733
  • 736
  •   1
Отговори
# 660
У нас се яде главно басмати ориз ('щото ни е много вкусен) и също го правя по гореописания начин: вода горе-долу 2:1 (сипвам на око), завирам на силен котлон, намалявам котлона на 1, захлупвам и го оставям десетина минутки, не го бъркам.

И ние като danilu ядем предимно сезонни плодове и зеленчуци от местни производители. Всичко останало не ми се вписва в представите за био и sustainable (това как е на български newsm78). Ягоди извън сезона даже и не ми се ядат. Wink Сега ми се ядат ябълки, грозде, нарове, райски ябълки, тикви, кестени... такива разни есенни неща. Обаче забелязвам, че народът масово не знае на кое кога му е сезонът. За щастие в магазините, в които пазарувам, спазват някаква сезонност. Е, има и изцепки като круши от Аржентина и грозде от Южна Африка по никое време, но ги подминавам. Детето също е "дресирано" в този дух.

Единствените хубави домати, които ядох в БГ тази година, бяха от градината на дядо ми. Heart Eyes На пазара се намираха и прилични на вкус, но си е руска рулетка. Купувах и от био производители, но не бяха вкусни. Немските домати, които ядем тук, са в пъти по-хубави. Mr. Green

# 661
Здравейте  bouquet Ние пътувахме и бяхме много в движение. Много обичам да пътувам, но промяната в хранителния режим и компромисите с качеството на храната ми развалят комфорта.  Mr. Green

Колкото до българските зеленчуци съм на мнението на Фея - не ми харесва нито качеството им, нито избора. Сезонните плодове в България обаче ми харесват. С кеф ядох това лято дини, праскови, сливи. Аз поне, в Германия не съм яла толкова хубави дини и праскови, както и така сладки сливи. И от турците купуваме, и от био магазини, и от пазара, и от обикновените вериги - все ми липсва "летния" сочен сладък зрял вкус. Зеленчуците обаче тук намирам за по-хубави. Особено всякаквите корени, зелки и зеленолистни.  Peace

И на мен вече ми е есенно, яде ми се тиква, кестени, ябълки, печени чушки...  Heart Eyes

Ориз и ние основно басмати ядем, приготвям точно като Синьо.

От последните дни в нас:
мляко с ориз - веган версия с овесено мляко
картофи с грах
чили син карне, със софритас от тофу вместо кайма
варена царевица
хляб от каквито брашна имаше в шкафа  Mr. Green
салати, пресни сокове/смутита и плодове на корем
за закуска ежедневния зоб от овес, просо, плодове и ядково или соево мляко

# 662
  • на острова на мечтите
Синьо,и на мен не ми се ядат плодове и зеленчуци извън сезона. За мен дините са до август. Тук ги има и през септември, ама не ми иде дори на ум да си купя. Ягодите не могат да виреят през всички сезони. В оранжерии със сигурност да. Краставици хапвам,но съзнавам,че са оранжерийни. Феичка,и тук има всичко по всяко време,ама изборът е мой Wink
Аспержите и те са извън сезона-март, април, май пресни
Извинете ме,но напоследък много малко хора знаят през кой сезон какво расте прясно навън и какво е расло под найлон. ThinkingПонеже имах много пресен случай тия дни да обяснявам кои плодове са летни,кои есенни,зимни и пролетни ooooh!
Мммммм, мляко с ориз. bouquet Ето какво ще си направя утре за закуска chef

Последна редакция: сб, 01 окт 2016, 11:02 от danilu

# 663
Дани, благодаря ти, че сподели за лимона към ориза. Не съм пробвала досега. В кой момент се слага точно? Заедно с водата ли?

За картофите, вкъщи ги обичаме:

- с кожата на колелца с запечени на грил
- сварени, намачкани на кюфтенца със спанак или кейл и сирене, после запечени
- като "заливка" за овчарски пай; към сварените картофи намачкани добавям яйце и после запичам на грил /горен реотан/
- полусварени, нарязани и после запечени със зеленчуци и кашкавал на горен реотан
- сурови настъргани с накиснати овесени ядки и яйце на кюфтенца на тиган
- полусварени добавени на парченца към супа или яхния

Засега това се сещам  Hug

# 664
А виждали ли сте най-новата мода в картофоготвенето - спирализирани, на шишче? Не съм правила още, че искам да си взема метални шишчета, но технологията е такава:

Студена плодова супа: банани, ягоди, киви и грейпфрут в студено пресован сок от моркови и червено цвекло. Поръсена с конопено семе (мазнината помага за усвояването на каротина) и сурови натрошени какаови зърна (заради антиоксидантите и освежаващото действие)

Обяд на Фръцлите за у-ще: пълнозърнест хляб с хумус и чери домати

Грозна снимка на много обичана у нас бамя в доматен сос с басмати и табуле

Нама шою рамен с шитаке, репички и зелен лук

# 665
  • на острова на мечтите
Няколко капки лимон/евентуално оцет, в началото на варенето bouquet
Имам уред за рязане на картофи на спирала,ама никога не съм го ползвала Embarassed
Според мен става само за пържене newsm78

# 666
Каква е разликата между студено пресования сок и този от блендера?

# 667
Каква е разликата между студено пресования сок и този от блендера?

Разликата е в принципа на действие на пресата и блендера,оттам и качеството на крайния продукт в полза на първото  Peace

# 668
Да де, ама не мога да си обясня точно?
И двете правят сок, и то вкусен?

# 669
Не знам кое не можеш да си обясниш,елементарно е.Пий си сока тогава и не задълбавай в подробности.

# 670
Задълбавам, защото имам и двата уреда.
И ако трябва да съм откровена - много по-бързо и лесно става в блендера.
Но..ако все пак наистина е доста по-здравословно студеното пресоване - ще полагам усилия да ползвам другия уред.

# 671
Бързите работи са удобни,но вредни в цивилизационен план.Човек си е свикнал с благинките и няма как да се лиши от тях,но в случая със сока все може да се загуби малко време.Освен това пък пиенето на сок не е задължително.

# 672
Но..ако все пак наистина е доста по-здравословно студеното пресоване - ще полагам усилия да ползвам другия уред.
При студеното пресоване се извличат и запазват повече от полезните вещества. Ако пресата е качествена, пулпата остава почти напълно суха.

В блендера правя само смутита. Откакто имам двустепенната преса, добавям сока след пюриране на смутито и бъркам леко на ръка.

Преди няколко дни една съфорумка ме попита за рецепта за тортили. Днес ми попадна една и я споделям и с вас: домашни тортили от царевично брашно.

# 673

Разликата между центрофугиращите и пресоващите сокоизтиствачки е огромна  Peace

А блендерът е друг тип уред.

Ако познаваш/имаш трите уреда, няма как да не направиш разликата  Peace

Фея, благодаря за линка за картофите, много идейно, само дето не разбрах как точно се приготвят нататък?!? Предполагам, че здравословният вариант е на фурна.

# 674
Аз съм правила такива картофи на фурна. Честно казано измъчих се с мушкането на картофите на дървените шишчета и с рязането им след това, с нож ги обикалях. На мен hasselback ми харесват повече и са по-лесни за приготвяне Peace

Общи условия

Активация на акаунт