Университети в Германия и други държави с немски език 7

• 90 311
  • 736
  •   1
Отговори
# 150
  • Варна
Във фейсбук-групата съм попадала на различни мнения относно това какво покрива ЕЗОК. В някои случаи се поемат прегледи/манипулации, в други са отказвани. Явно си е въпрос на късмет при какъв лекар, болница ще попаднеш.

Just... a woman Въпросът с общежитията май е една голяма лотария. Някои получават потвърждение преди да са приети (дай боже всекиму), други въобще не получават. Би трябвало да има листа на чакащи и според поредността в нея да се дават места, но историята познава редица случаи на получаване на заветното място след затрогващи изпълнения, по-строги имейли или висене пред офисите.  Mr. Green

Дотук разбирам, че психологическата горна граница на издръжката, с която ти връщат семестър тикета е 450 евро. Или зависи от университета?

# 151
  • София
СтефанБ, много разнопосочни мнения срещам аз за ЕЗОК.  Thinking Слава богу, не се  е налагало на девойката ми да търси медицинска помощ засега, дано и занапред да не се налага. Говори се, че покривала само спешната помощ. Което обаче явно не е  съвсем така, тъй като познати деца, по-горен курс от дъщеря ми, при това в различни градове, споделят, че само с ЕЗОК  са  ползвали немските здравни услуги за заболявания, лечението на  които определено не влиза в графата спешна медицинска помощ. Peace

Писали сме едновременно с Ясмина. Simple Smile Дали обаче е въпрос само на късмет или и на малко повече запознатост на децата с правата, които има дава тази карта, а оттам и повече настойчивост при отказ, не знам.

Последна редакция: ср, 16 мар 2016, 11:08 от пенсионирана русалка

# 152
Честито на дванадесетокласниците за успешно покритото ниво.
На Марулета искам да кажа, че не всичко е загубено Mr. Green - явно дъщеря й още се колебае, ако класът е по-амбициозен, когато през май-юни всички около нея започнат да подготвят документите и да коментират избор на УНИ, по-вероятно е да реши, че ще се пробва, все пак, в Германия.

По повод връщането на семестриална такса - още когато Бланка го спомена миналата година, накарах сина да провери как стоят нещата в неговия университет, а сега - да повтори проверката. Според по-големите от българското дружество, няма такива екстри в КИТ, поне не и за първата година. Таксата не е голяма - 147евро, но би било добре, ако можеше да върнат някаква част. Grinning
Що се отнася до парите - засега се вмества в 450-500евро на  месец, като тук не включвам самолетни билети, семестриална такса и т.н. /храни се добре  Mr. Green/

# 153
Дали обаче е въпрос само на късмет или и на малко повече запознатост на децата с правата, които има дава тази карта, а оттам и повече настойчивост при отказ, не знам.

Определено трябва да са запознати с правата, които им дава картата, Но има и задължения, които просто държавата не изпълнява, а те са да превежда дължимата ползвана другаде (в чужди осигурителни системи) сума за покриване на услугите извършени на нейните осигурени.
Там е драмата . И Осигурените не са виновни, но МОЖЕ те да го отнесат, при това в най-неподходящия момент..
И още нещо. Забележете, че в официалната информация, която цитирам по-долу, от сайта на НЗОК черно на бяло пише как българският студент има право да ползва медицинска помощ навън, а ако се осигурява навън може да ползва "САМО СПЕШНА И НЕОТЛОЖНА" медицинска помощ в БГ срещу представяне на чуждата осигурителна карта.  Имайки предвид че при такива междуведомствени отношения на междудържавно ниво обикновено правата и здълженията на двете институции са реципрочни, мисля си, че някой нещо спестява като информация и това със сигурност не е чуждите осигурителни каси.
Защо ли не се учудвам... Калинки-малинки.

Ето и правата от сайта:

ОБРАЗОВАНИЕ - ОБУЧЕНИЕ

Особености за ползването на медицинска помощ в ЕС/ЕИП от български ученици, редовни студенти и докторанти:
- Медицинската помощ се ползва само срещу предоставяне на валидна българска ЕЗОК. За целта учащите следва да не прекъсват своето здравно осигуряване в България. Ако те са редовни студенти до 26-годишна възраст, непълнолетни или ученици (до завършване на средното образование), здравните им вноски са за сметка на републиканския бюджет на България. Необходимо е редовните студенти до 26-годишна възраст да представят в Националната агенция за приходите удостоверение от чуждото учебно заведение, че са редовни студенти там - с цел заплащане на здравните им вноски от републиканския бюджет;
- Ако български студент в държава от ЕС/ЕИП започне и легална работа там, той ще трябва да се осигурява в държавата по извършване на трудовата дейност. Тогава компетентна държава за здравното му осигуряване и за издаване на всички необходими европейски документи ще е държавата по месторабота. Когато такъв студент се завърне за ваканция или на гости в България, той ще ползва при необходимост само спешна и неотложна медицинска помощ в страната – срещу представяне на валидна чуждата ЕЗОК;
- Ако от български студент чуждата здравноосигурителна институция поиска да се осигурява и там, студентът може да се позове на Решения № 190, 194 и 198 на Административната комисия за социална сигурност на работници мигранти в ЕС (АК). Разпоредбите на тези решения са задължителни за всички държави, които прилагат правилата за координация на системите за социална сигурност в ЕС. В Решение № 190 са описани всички задължителни параметри и реквизити на ЕЗОК, а в Решения № 194 и 198 е записано, че ЕЗОК замества и формуляр Е 128 (за право на медицинска помощ в друга държава – за студенти и учащи). Ако студентът разполага с валидна българска ЕЗОК, срещу нея той може да получи необходимата му медицинска помощ в другата държава. Информация за вида на всички европейски ЕЗОК на държавите в ЕС може да бъде прочетена и на официалния сайт на НЗОК – www.nhif.bg, в рубриката „Международно сътрудничество” („Европейска интеграция” – The European Health Insurance Cards);
- Ако български редовен студент в държава от ЕС/ЕИП е бил здравноосигурен в България, а е заплатил вноски и към чуждата здравноосигурителна система, сумите за тези вноски след 01.01.2007 г. могат да бъдат възстановени от осигурителната институция на другата държава след представяне на формуляр Е 104 „Удостоверение за сумиране на осигурителни периоди”. Формуляр Е 104 се издава от ЦУ на НЗОК.

# 154
  • München, Deutschland
StefanB, прочетох цитата от сайта на Здравната каса. Попринцип се поема наистина само спешна помощ, както и по-рано се писа. Друг е въпросът как се дефинира "спешна". Например, болящ зъб е "спешна" помощ, аз не знаех.

Съвсем отделно от това, моя приятелка в Берлин вече години наред като й се наложи, си ходи по разни болници в спешните кабинети, без да е нещо спешно. Приемат я. Но става въпрос за определени болници. И до ден днешен тя не си е направила немска здравна застраховка (още се води студентка). Това правят и доста чужденци, особено от по-бедни страни, ми каза тя. Каза, че като отидеш там, са само чужденци, определени болници, пак казвам.

Истинско немско здравеопазване с всичките му услуги не можеш да ползваш с тази ЕЗОК.

# 155
В тази сума която съм написала не влиза първоначалното до обзавеждане /имам в предвид посуда, спално бельо, завивки и доста други неща, за да се чувства добре и да има всичко от първа необходимост/. Те бяха доста пари.Разбира се и самолетни билети и семестриални такси. Нейния семестриална такса е 310Е / някъде там не помня точно/ и може би затова влиза и градския транспорт, защото е ясно, че в Берлин трудно ще вървиш пеша или с колело. Тя беше решила да си купува колело, но се отказа .
До сега и на нас не ни се е налагало да ползва ЕЗОК , така че нямаме мнение.
Накрая да се похваля вчера дъщеря ми взе първа заплата и беше много щастлива.

# 156
Решихме да декларираме 450 евро, защото все пак сумата трябва да изглежда достоверна за немците, а не по нашите преценки. При общежитие 235 евро, то колко остава за живот...
Впрочем казах ли, че дъщеря ми си взе колело за 15 евро и възкликна как била живяла досега без него  Simple Smile

# 157

Впрочем казах ли, че дъщеря ми си взе колело за 15 евро и възкликна как била живяла досега без него  Simple Smile

Рекорда беше  5 евро на площада пред гарата в Утрехт.  На мига си поиска катинар от БГ за да не си смени колелото отново собственика насилствено.... Естествено, че е крадено, освен ако не е от друг студент, тогава цената е като за свои хора.

# 158
Нашето колело е старичко, ама било супер като за първо, хаха.
Значи поправям се по въпроса за връщането на част от семестриалния билет. И ние сме подали декларация, но не за издръжка от родителите, а че живее в Берлин при роднини, които са поели издръжката й. Това е било по времето преди да ни дадат общежитие. Сума не е посочвана, само, че е на издръжка на роднини.

# 159
Да, по сайтове разни се срещат разбивки за издръжка на студент в Германия. Не слизат под 700-800 евро...

Около 1000 евро на месец ни казаха да приготвим за нормален студентски живот. Това го чухме на изложение за образование в чужбина.

chrissy Браво, с такъв разход какви чудесии правиш!  Hug
Скрит текст:
погледнах в публикациите ти да търся въпросния пост за намалението и направо ме очароваха снимките ти
Ееее тия в ред ли са ?В бг цели семейства се издърьат с такава сума ..Пък и навън 1000 евро -1200 евро /чисто / има семейства /с един работещ и под наем дето се издържат .Какви са тези суми ?Особено ако е на общежитие ? Tired

# 160
  • София
Markrit, случаи всякакви. Познавам дете, на което се изпращат месечно  фиксирано по 1000 евро, но не мисля, че това е масов случай. Според мен преобладаващата част кара с  коментираните по-горе 500-600 евро на месец.  Peace

# 161
  • София

Около 1000 евро на месец ни казаха да приготвим за нормален студентски живот. Това го чухме на изложение за образование в чужбина.

Ееее тия в ред ли са ?В бг цели семейства се издържат с такава сума ..Пък и навън 1000 евро -1200 евро /чисто / има семейства /с един работещ и под наем дето се издържат .Какви са тези суми ?Особено ако е на общежитие ? Tired

Все пак става въпрос за Германия,а не за България.Мисля че стандартът е различен и просто са несъпоставими 1000 евро в България и Германия. Peace
Иначе се радвам да прочета,че децата могат да се справят и с 500-600 евро.Аз се подготвям психически за 600-700 евро,понеже мисля да не пестя от немската застраховка.Поне на първо време докато се ориентира кое,какво,къде,как и т.н.
Доколкото знам е 80 евро и това е сума на месец,нали?
Синът ми е от пестеливите общо взето и доколкото го познавам джобните ще отиват за книжки.
Ще се радвам,ако се включат мами със студенти да кажат кога са получили анонс,че са приети в общежитие.
Чудя се,ако трябва и квартира да плащаме,каква ще бъде месечната издръжка.

Последна редакция: чт, 17 мар 2016, 18:53 от Just...a woman

# 162
  • София
Еднозначен отговор за общежитията няма да получиш. Peace Толкова е различно понякога...Мога да споделя в случая с дъщеря ми как беше цялата процедура около общежиетието.

Някъде  през февруари си пусна формуляра по мейла. Получи в отговор e-mail от Studentenwerk. Обясниха, че веднага щом получи известието за прием (писмо от университета), трябва да го сканира и да им го прати. Точно това направи, датата беше някъде около средата на август. Само след броени часове получи оферта за стая, която трябваше да потвърди/отхвърли в рамките на два дни. Потвърди я и на мейла получи  банковата сметка, на която трябваше да преведе кауциона и първия наем. Направи го. В разясненията пишеше, че след заплащане  договорът може да бъде изпратен на адрес, подписан от студента и после върнат обратно (техният екземпляр само). Оказа се обаче, че тази опция с изпращането не важи за чужбина, поне в конкретния университет. Казвам за конкретния, тъй като на сина на Кара.к от друго висше учебно заведение му пратиха договора безпроблемно за подпис до БГ (тоест  тук е налице поредната разлика в практиките  на Studentenwerk по градове). След заплащането се водеше вече, че има осигурено общежитие, става дума за дата около 20 август. Истинския договор получи на място, след като се записа в университета и представи на Studentenwerk Immatrikulationsbescheinigung-a.

# 163
  • София
Just...a woman Пропуснала съм, за кой град се е насочил синът ти? Издръжката зависи както от града, така и от специалността.

Не съм сигурна дали ти е необходима немска застраховка. Когато отиде големият ми син, при първото прибиране тук се оказа с много кариеси. Стреса беше оказал влияние на зъбите. Тогава се интересувах за немската застраховка, но се оказа, че за зъболекар се заплаща допълнително. Синът ми се отказа. Миналата година му се наложи да отиде на зъболекар по спешност, всичко мина с ЕЗОК.
Първоначално като отиде, констатира, че има проблем с очите. Мина на преглед, изписаха му очила, намалиха му и от цената на очилата, всичко това по европейската здравна карта. Тогава ходи и на кожен лекар, за себореен дерматит, който лекарите тук така и не успяха да овладеят. Също мина по ЕЗОК, като ходи няколко пъти. От тогава не му се е обострял.  За мен, не е необходима допълнителна здравна застраховка.
За издръжката: Моите момчета се издържат с по около 200 евро на месец + наема, като големият си ги изработва. Не са много по социалния живот.  Simple Smile

# 164

Ееее тия в ред ли са ?В бг цели семейства се издържат с такава сума ..Пък и навън 1000 евро -1200 евро /чисто / има семейства /с един работещ и под наем дето се издържат .Какви са тези суми ?Особено ако е на общежитие ? Tired

Все пак става въпрос за Германия,а не за България.Мисля че стандартът е различен и просто са несъпоставими 1000 евро в България и Германия. Peace
Иначе се радвам да прочета,че децата могат да се справят и с 500-600 евро.Аз се подготвям психически за 600-700 евро,понеже мисля да не пестя от немската застраховка.Поне на първо време докато се ориентира кое,какво,къде,как и т.н.
Доколкото знам е 80 евро и това е сума на месец,нали?
Синът ми е от пестеливите общо взето и доколкото го познавам джобните ще отиват за книжки.
Ще се радвам,ако се включат мами със студенти да кажат кога са получили анонс,че са приети в общежитие.
Чудя се,ако трябва и квартира да плащаме,каква ще бъде месечната издръжка.
Четеш май по диагонал .. неможе едно дете да живее с толкова колкото едно семество /средностатистически / живее.Да не мислиш , че и в Германия с 1200 евро /чисти /неможе да се живее .. айде стига с тия митове за големите заплати .
Един студент неможе да се издържа в германия, с повече пари от родителите си в бг .
Не ми съпоставяй в този случай парите в бг и в германия .Въпросът е принципен .С какво един студент ще има по големи разходи /чак толкова големи/ от родителите си в бг ??Пълно безумие, извинявам се ..

Общи условия

Активация на акаунт