Университети в Германия и други държави с немски език 7

• 90 360
  • 736
  •   2
Отговори
# 225

Препоръчайте фирма за съдействие при кандидатстване ,госпожите са им казали че сами няма да се справят. Става въпрос за Варна.
Достатъчно е да изчетете информацията тук, във форума, на  faq4uni и на сайтовете на желаните университети, и ще се справите и сами. Госпожата не ви ли препоръча "правилната" фирма за съдействие  Mr. Green? Важното е да следите сроковете, и да подготвите точния комплект документи (има някои дребни разлики между университетите в документите, които трябва да придружават дипломата). Именно фирми бяха допуснали грешки при подготовка на документите на поне три познати на дъщеря ми (и съответно ги провалиха в желан университет). Изводът:  никой не е по-заинтересован и мотивиран от вас да изпипа документите за кандидатстването до най-дребния детайл. Щом не сте от София, фирма ще ви бъде нужна за да преведе и легализира дипломата в максимално кратки срокове (не че нашата не я объркаха при превода, но поне отстраниха грешката бързо).  Не зная немски, и затова Google Translator ми беше станал първи приятел, а към края вече схващах някои думи и изрази на немски в оригиналните сайтове. Имайте предвид, че английската версия на сайтовете може  да е доста непълна или неактуална, затова всичко сверявах с немския вариант.
Успех!

# 226
Не съм наясно с банкирането, Колди. Но не може ли да преведете сумата по сметката й в Уникредит (предполагам има такава като всички  настоящи студенти в Германия/имащите права на такива докато са на езиков курс), да си изтегли оттам парите без каквато и да е такса от  банкомат  на Хиповерайнсбанк, а после да ги внесе в немската студентска сметка и съответно да ги преведе оттам  на австрийското общежитие? Цялото упражнение ще излезе безплатно (ако няма някаква спънка, за която не се сещам или ако детето няма примерно  сметка в Уникредит)

Досега така процедирахме. Но тя вече си е в България от 10 дни. Нашата немска одисея приключи засега. Взе си документа за владеене на език и реши, че иска да учи във Виена.
Преди това успя да отскочи за малко до бившата Западна Германия и разликата между Изтока и Запада я удари като парен чук. При всички положения, тя не желае да остане повече в Германия.
Така че сега ще платим първа вноска за общежитие във Виена.
Ако не е твърде лично , какво не и хареса в Германия ?

# 227
  • Русе
Не, че не и хареса Германия като държава.
Плаши я надигащата се ксенофобия във връзка с бежанците. Дискриминацията става все по-видима на изток. Притеснява се, че това няма как да не се пренесе и на запад.

# 228
  • София
Моля за съвет!Преди около месец синът ми е изпратил мейл относно едно от изискванията за прием в желаната от него специалност.Препратили са го към конкретен човек вероятно от учебен отдел.Изпращайки мейл към това лице е получил вероятно автоматичен отговор,че лицето ще бъде на работа след 11.03.Но до ден днешен няма отговор.След колко време според вас е добре отново да напомни за своето питане?
Предварително благодаря!

# 229
  • München, Deutschland
Като човек, работещ ежедневно с германци, моето мнение е - веднага. И в стандартния немския имейл дори казват: "Както аз вече ви запитах още преди Х седмици, ...". Хич да не се стеснява като пише, дори да му изглежда нахално. Wink Германците са доста по-директни хора.

# 230
  • София
Колди, ако не е нахално питането ми, защо счита дъщеря ти, че нещата в Австрия ще са  кой знае колко по-различни. Thinking

Just... a woman, 11 март отдавна мина, повече от оправдано си е да напише мейл и да потърси отговор на питането си.

# 231
  • Русе
Такива са коментарите в нета - че в Австрия е по-спокойно. Пък и Германия продължава да приема бежанци в сериозни количества, въпреки нежеланието на една голяма част от населението си.
Освен това дъщеря ми е влюбена във Виена и винаги е мечтала да поживее там - ето чудесна възможност.

# 232
В предишната тема коментирахме таксите на банките. Със сигурност отсрещната банка не взима такса. ПИБ взима само 12Е няколко пъти сме превеждали пари и всичко беше наред. Минавам през Тексимбанк и имат сложена реклама, че всички преводи в други  държави е 9Е без допълнителни такси-

# 233
  • Варна
Такива са коментарите в нета - че в Австрия е по-спокойно. Пък и Германия продължава да приема бежанци в сериозни количества, въпреки нежеланието на една голяма част от населението си.
Освен това дъщеря ми е влюбена във Виена и винаги е мечтала да поживее там - ето чудесна възможност.

Не знам, не знам. Наш познат твърди, че във Виена било страшно - бежанци навсякъде, и то в централните части на града. Май няма свободно и спокойно място в Германия и Австрия.

# 234
От две седмици прекарани в Берлин не видях нито един бежанец - само турци и араби, които си живеят от години в Германия, родени са там, работят, децата учат. И много много млади хора от всякакви националности.
Вече всички големи столици са интернационални - ни в Лондон се мяркат англичани, ни в Берлин германци, а за Виена да не говорим - сръбски цигани живеещи от години там, много унгарци, българи и румънци и никакви австрийци Simple Smile По централните улици де, живеят си в крайните спокойни и уредени кварталчета. Поне това са моите наблюдения.

# 235
В предишната тема коментирахме таксите на банките. Със сигурност отсрещната банка не взима такса. ПИБ взима само 12Е няколко пъти сме превеждали пари и всичко беше наред. Минавам през Тексимбанк и имат сложена реклама, че всички преводи в други  държави е 9Е без допълнителни такси-
Аз съм се объркала и леко подвела .Извинявам се , имах предвид за служебни плащания .Явно за такива има такси задължително и то доста солени.

# 236

Препоръчайте фирма за съдействие при кандидатстване ,госпожите са им казали че сами няма да се справят. Става въпрос за Варна.
Достатъчно е да изчетете информацията тук, във форума, на  faq4uni и на сайтовете на желаните университети, и ще се справите и сами. Госпожата не ви ли препоръча "правилната" фирма за съдействие  Mr. Green? Важното е да следите сроковете, и да подготвите точния комплект документи (има някои дребни разлики между университетите в документите, които трябва да придружават дипломата). Именно фирми бяха допуснали грешки при подготовка на документите на поне три познати на дъщеря ми (и съответно ги провалиха в желан университет). Изводът:  никой не е по-заинтересован и мотивиран от вас да изпипа документите за кандидатстването до най-дребния детайл. Щом не сте от София, фирма ще ви бъде нужна за да преведе и легализира дипломата в максимално кратки срокове (не че нашата не я объркаха при превода, но поне отстраниха грешката бързо).  Не зная немски, и затова Google Translator ми беше станал първи приятел, а към края вече схващах някои думи и изрази на немски в оригиналните сайтове. Имайте предвид, че английската версия на сайтовете може  да е доста непълна или неактуална, затова всичко сверявах с немския вариант.
Успех!

Напълно подкрепям казаното до тук, децата могат да се справят сами с подготовката на документите. Аз смятам, че даже им е необходимо, защото това е първия сблъсък с немската администрация и четенето, обмислянето и изпълнението на отделните стъпки е вид школовка за следващите етапи, който вече се случват на чужда земя и без нас . Така, че нека поне да се опита , а пък винаги може да потърсите помощ.

# 237
Има бежанци и то много ........, за Берлин не знам.
Дъщеря ми споделя, че се движат на големи групи. До общежитието на нейна приятелка има нещо като лагер, хора настанени във фургони. Стоят до оградата и подвикват, говорят, хич не е приятно.
Скоро се наложи да пътува за едно интервю в Австрия, в малък град близо до границата с Германия и после разказа, че града е страхотен, атмосферата във фирмата много и хареса, но по улиците е имало страшно много просяци /може и да не са бежанци/ и то от тези , които вървят след теб, настоятелни ....... Каза, че не иска да живее там  Cry

# 238
В предишната тема коментирахме таксите на банките. Със сигурност отсрещната банка не взима такса. ПИБ взима само 12Е няколко пъти сме превеждали пари и всичко беше наред. Минавам през Тексимбанк и имат сложена реклама, че всички преводи в други  държави е 9Е без допълнителни такси-
Аз съм се объркала и леко подвела .Извинявам се , имах предвид за служебни плащания .Явно за такива има такси задължително и то доста солени.

До колкото си спомням в ПИБ таксата беше 12+17 (вече не си спомням за какво точно), а D - банк имат Таргет система за валутни преводи и през нея таксата е само 12 Евро. Мисля, че превода става за 48 часа. На всички др банки таксите са по-високи или поне така бяха миналата година.

# 239
  • München, Deutschland
Скоро се наложи да пътува за едно интервю в Австрия, в малък град близо до границата с Германия и после разказа, че града е страхотен, атмосферата във фирмата много и хареса, но по улиците е имало страшно много просяци /може и да не са бежанци/ и то от тези , които вървят след теб, настоятелни ....... Каза, че не иска да живее там  Cry

mami21, тъжно ми стана от твоето изказване. Има бежанци, наистина, аз не съм се сблъсквала досега масово, защото рядко излизам на разходки, ходя на работа или отивам директно в някое заведение, а те са по улиците. Но достатъчно е да се разходиш в центъра и ги виждаш, те те гледат втренчено като жена, облечена с европейски дрехи и на токчета, почват да мърморят нещо на арабски (?)като минеш покрай тях и да си въртят броениците... Аз изпитах чувството, че все едно всеки момент ще ми скочи, така, пред магазина за обувки, а бях с приятеля ми, придружена все пак...  Sad И ситуацията става все по-зле. Меркел губи подкрепа, но докато я загуби окончателно, вече ще е късно.  Sad Над един милион вече са тук, няма да споменавам дори какви изказвания правят за бъдещето на Германия, има достатъчно медии за който иска да чете. Дребната престъпност се вдига с много високи стойности. По последни данни на Шпийгел, четох, че бежанците ще струват м/у 50 и 80 милиарда евро на Германия (има различни пресмятания). А сега ще ни пратят и всичките нелегални бежанци (т.е. ще ги "легализират" в Турция, а на нас ще пратят вече легални). Нямам представа какви бройки са, гледам да не чета повече от крайно необходимото, за да не го мисля постоянно.

В Берлин досега май не са настанили много, по-скоро в бившата Източна Германия ги слагат и в Сев. Рейн-Вестф.

Та и аз не ги виждам масово, но усещам, че са тук. Разбира се, на всички деца пожелавам да нямат контакти с тях, които не са по тяхно собствено желание. Който иска, разбира се, да им помага, това си е лично решение.

Общи условия

Активация на акаунт