Университети в Германия и други държави с немски език 7

• 90 359
  • 736
  •   1
Отговори
# 210
mama Tin, много хубави момичета си имаш Simple Smile
dido_milev, за 7 дни е възможно да уредите жилище, само ако сте получили одобрението за такова.  Датата за настаняване се определя от самото общежитие. Има добри и евтини хотели и хостели в Аахен като вариант.

Като дата за настанавяне сме заявили 01.09 за сега добре се движим в класацията за общежитие дано да се получи. Хостел  ще ни трябва и приемаме предложения ,седем дена ще сме там и няма начин просто newsm78ния .
Препоръчайте фирма за съдействие при кандидатстване ,госпожите са им казали че сами няма да се справят. Става въпрос за Варна.

# 211
Не е никакъв проблем сами да се справите. Щом моята дъщеря съвсем сама се справи, разбира се с много четене тук във форума , сайта http://faq4uni.com има и фейсбук  група Помощ при кандидатстване в Германия и Австрия. Ние не знаем немски език и изобщо не можехме да помогнем, само бяхме морална подкрепа

# 212
Не е никакъв проблем сами да се справите. Щом моята дъщеря съвсем сама се справи, разбира се с много четене тук във форума , сайта http://faq4uni.com има и фейсбук  група Помощ при кандидатстване в Германия и Австрия. Ние не знаем немски език и изобщо не можехме да помогнем, само бяхме морална подкрепа

До преди седмица и ние бяхме на това мнение ,но госпожата като каже е закон  Joy

# 213
  • Русе
Здравейте, дами
Ще ви помоля за един спешен съвет. Дъщеря ми се е насочила към следване във Виена оттук нататък. Кандидатства за общежитие, предложиха ѝ няколко, избра си една стая. До 4.04 трябва да преведем първата сума, за да ангажираме стаята. Имате ли идея по какъв начин да преведем сумата, така че таксата за превод да е най-малка? От немска сметка? Или от някоя определена българска банка?

# 214
  • София
Колди, най-изгодно е, ако имате някой там да плати от негова сметка. Иначе евтини преводи правят през  https://transferwise.com, с уточнението, че не съм ги ползвала лично.

# 215
Dido Milev, не я слушайте тая госпожа, глупости говори. Никакъв проблем няма децата да се справят сами, не е толкова сложно. Помежду си те си комуникират във фейсбук, по големите помагат, в предната тема майките сме разнищили въпроса. Само превода и легализацията на дипломата да ви я направи фирма и за другите неща детето само ще се справи.

# 216
  • München, Deutschland
Колди,

не е ли безплатно от всяка сметка в евро, независимо от държавата? Аз мога да превеждам във всички държави на ЕС без такса, вкл. и България. За България нз по кой курс превеждам, доколкото знам зависи от банката, в която е бг сметка. Но за ЕС всичко минава без такси. Не знам дали съм изключение, защото още си седя със студентската сметка, която има преференции.

# 217
  • София
Mama Tin, сега от позицията на времето и на мен ми се струва съвсем лека задача справянето с кандидатстването. Но истината е, че миналата година по това време, въпреки факта, че и дъщеря ми, и аз  предостатъчно се бяхме ровили и информирали по всички въпроси,  изпитвах  известно безпокойство дали ще се справим  като хората и дали не е било грешка, че не се доверихме на фирма.  Simple Smile Та от позицията на минали през тази одисея е по-лесно да кажем, че става всичко и без фирма ( което е факт), но просто хората си имат своите притеснения. Иначе няма спор, че  ровенето по сайтове, питането в групата във фейсбук или  информирането в бг мама дава отговор на  всичко. Даже е много полезен ход това децата да участват активно в този процес, тъй като на място вече няма да има фирми, които да  им свършат работата  и ще трябва да се справят сами. Simple Smile А и финансовата страна не е за пренебрегване.  Peace

Последна редакция: ср, 30 мар 2016, 20:36 от пенсионирана русалка

# 218
  • София
Колди,

не е ли безплатно от всяка сметка в евро, независимо от държавата? Аз мога да превеждам във всички държави на ЕС без такса, вкл. и България. За България нз по кой курс превеждам, доколкото знам зависи от банката, в която е бг сметка. Но за ЕС всичко минава без такси. Не знам дали съм изключение, защото още си седя със студентската сметка, която има преференции.
От България към ЕС не е безплатно, засега.

# 219
Колди,

От България към ЕС не е безплатно, засега.
Най вероятно това е причината .Всякакво друго превеждане на пари от бг към страни от ЕС се плащат такси и то дори по големи , отколкото от страни от ЕС към Бг.Нашите както винаги се оливат..

# 220
  • София
Не съм наясно с банкирането, Колди. Но не може ли да преведете сумата по сметката й в Уникредит (предполагам има такава като всички  настоящи студенти в Германия/имащите права на такива докато са на езиков курс), да си изтегли оттам парите без каквато и да е такса от  банкомат  на Хипоферайнсбанк, а после да ги внесе в немската студентска сметка и съответно да ги преведе оттам  на австрийското общежитие? Цялото упражнение ще излезе безплатно (ако няма някаква спънка, за която не се сещам или ако детето няма примерно  сметка в Уникредит)

Последна редакция: ср, 30 мар 2016, 23:59 от пенсионирана русалка

# 221
  • München, Deutschland
Markrit,

не се плащат такси при всякакво друго превеждане. Приятел е с карта (май) на Шпаркасе и не плаща нищо за преводи в ЕС. Не е със студентска сметка. Но за български сметки в евро не бях сигурна как е.

# 222
  • София
Само да допълня, че безплатното теглене с карта на Уникредит може да се прави и в Австрия от банкомат на Bank Austria.

# 223
  • Русе
Не съм наясно с банкирането, Колди. Но не може ли да преведете сумата по сметката й в Уникредит (предполагам има такава като всички  настоящи студенти в Германия/имащите права на такива докато са на езиков курс), да си изтегли оттам парите без каквато и да е такса от  банкомат  на Хиповерайнсбанк, а после да ги внесе в немската студентска сметка и съответно да ги преведе оттам  на австрийското общежитие? Цялото упражнение ще излезе безплатно (ако няма някаква спънка, за която не се сещам или ако детето няма примерно  сметка в Уникредит)

Досега така процедирахме. Но тя вече си е в България от 10 дни. Нашата немска одисея приключи засега. Взе си документа за владеене на език и реши, че иска да учи във Виена.
Преди това успя да отскочи за малко до бившата Западна Германия и разликата между Изтока и Запада я удари като парен чук. При всички положения, тя не желае да остане повече в Германия.
Така че сега ще платим първа вноска за общежитие във Виена.

# 224
Вчера бях в Уникредит и попитах за валутните им преводи - та ако ще съм от полза - таксата е 0,1% от сумата, но не по-малко от 7 евро. За изпращащата страна и за получателя, тъй че трябва да се има предвид и таксата  на другата страна да се поеме, за да не намалее получената сума . Така че ще ви излезе поне 14 евро през Уникредит.

Общи условия

Активация на акаунт