Университети в Германия и други държави с немски език 7

• 90 345
  • 736
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Моля за съвет!Преди около месец синът ми е изпратил мейл относно едно от изискванията за прием в желаната от него специалност.Препратили са го към конкретен човек вероятно от учебен отдел.Изпращайки мейл към това лице е получил вероятно автоматичен отговор,че лицето ще бъде на работа след 11.03.Но до ден днешен няма отговор.След колко време според вас е добре отново да напомни за своето питане?
Предварително благодаря!

chrissy,пенсионирана русалка благодаря ви!
Не съм запозната с порядките в Германия,колко време трябва да се изчака за отговор.Човекът,от когото очакваме отговор вероятно е бил в отпуска и мейлът му е бил препълнен, докато отговори на всички...като добавим и великденските празници...

По темата за бежанците...притеснявам се,а синът ми е избрал само и единствено Германия.Австрия не фигурира в плановете му.Първото му желание е Хайделберг,засега.Второто му клони към Берлин.Да видим... Thinking

# 241
  • Русе
Аз може би не се изразих съвсем ясно.
Това, което най-много притесни дъщеря ми е вече видимо надигащият глава нацизъм в Източна Германия. Магдебург е столица на областта, в която нацистите спечелиха най-голяма подкрепа - 25%. На предните избори са имали 0%.
Неприязънта към всеки неговорещ немски е видима. Масово се преструват, че не знаят и дума английски. Индийците и по-кафявите араби редовно биват обект на словесна агресия, защото са с тъмен цвят на кожата и видимо не са германци.
В Лайпциг положението е още по-лошо. Приятелят на дъщеря ми е ставал неведнъж обект на словесна агресия, просто защото е чужденец. Той е високо русоляво, светло момче и въпреки това е бил наричан мръсен евреин, понеже по говора му си личи, че е чужденец.

# 242
  • Шумен
Аз може би не се изразих съвсем ясно.
Това, което най-много притесни дъщеря ми е вече видимо надигащият глава нацизъм в Източна Германия. Магдебург е столица на областта, в която нацистите спечелиха най-голяма подкрепа - 25%. На предните избори са имали 0%.
Неприязънта към всеки неговорещ немски е видима. Масово се преструват, че не знаят и дума английски. Индийците и по-кафявите араби редовно биват обект на словесна агресия, защото са с тъмен цвят на кожата и видимо не са германци.
В Лайпциг положението е още по-лошо. Приятелят на дъщеря ми е ставал неведнъж обект на словесна агресия, просто защото е чужденец. Той е високо русоляво, светло момче и въпреки това е бил наричан мръсен евреин, понеже по говора му си личи, че е чужденец.

Не мисля, че всяка партия, която защитава националния интерес може да бъде квалифицирана като нацистка. Както и всяко мнение, което не е в унисон с телешкия възторг от политиката на "отворени врати". Отношението на немците към източноевропейците по правило не  е било кой знае колко приемливо,  а сега още повече ще се усложнят нещата. Просто в Източна Германия хората са по-освестени, както и българите като цяло по отношение на нелегалните  емигранти, изповядващи ислям. Процесът на освестването ще се разпростре и върху Западна Германия, Австрия също няма да бъде подмината. Като цяло нищо оптимистично не виждам за следващите години, защото емигрантската вълна си  е абсолютно целенасочена и контролирана. Резултатите ще станат съвсем осезаеми до 10-на години.

# 243
В предишната тема коментирахме таксите на банките. Със сигурност отсрещната банка не взима такса. ПИБ взима само 12Е няколко пъти сме превеждали пари и всичко беше наред. Минавам през Тексимбанк и имат сложена реклама, че всички преводи в други  държави е 9Е без допълнителни такси-
Аз съм се объркала и леко подвела .Извинявам се , имах предвид за служебни плащания .Явно за такива има такси задължително и то доста солени.

До колкото си спомням в ПИБ таксата беше 12+17 (вече не си спомням за какво точно), а D - банк имат Таргет система за валутни преводи и през нея таксата е само 12 Евро. Мисля, че превода става за 48 часа. На всички др банки таксите са по-високи или поне така бяха миналата година.
На нас ПИБ ни взеха само 12Е без никакви допълнителни такси. Правихме три пъти преводи. Все едно и съща такса имаше

# 244
Само да допълня, че безплатното теглене с карта на Уникредит може да се прави и в Австрия от банкомат на Bank Austria.
Както и от всеки уличен банкомат.

Спокойно е във Виена, но зависи и в кой район живееш. Аз само по големите гари съм забелязала струпване на "бежанци" и тъмнокожи.

# 245
  • София
Дъщеря ми споделя същото като Марисол, макар да не става дума за австрийски град. Виждала е  струпване на новодошли само на гарата и в институция, в която е ходила да си извади необходим й за работата документ.

Свикнала с  ранните сесии у нас (приключващи през януари) аз  приех  едва ли не като безкрайна изпитната сесия на дъщеря ми в Германия. Последният й изпит беше едва сега в сряда. Като видях колко дълго се бавят с проверката на писмените работи, предполагам, че резултатите от последните два изпита ще станат ясни след старта на втория семестър на 11 април. Тъкмо се канеше до въпросния старт да помързелува и се оказа, че ще поработи малко повечко от предвиденото заради ваканционното отсъствие на работещи на същото място студенти. Simple Smile

# 246
  • Русе
Между впрочем проблемът с плащането се реши много лесно, защото сайтът предложи плащане с кредитна карта, което не беше таксувано по никакъв начин. Удържаха си само сумата, която искаха от общежитието.

# 247
За Магдебург още преди 8-9 години деца , които са ходили на курс там, разказваха за недобро отношение. Така че това не е ново.  А дъщеря ми, макар че живее вече 8 години в Германия, не беше ходила в Берлин. След посещението си там каза, че е останала с впечатление за изключително любезни хора. Сравнява с Бавария. Но това са лични впечатление, естествено.

# 248
  • Под гъбата
Свикнала с  ранните сесии у нас (приключващи през януари) аз  приех  едва ли не като безкрайна изпитната сесия на дъщеря ми в Германия. Последният й изпит беше едва сега в сряда. Като видях колко дълго се бавят с проверката на писмените работи, предполагам, че резултатите от последните два изпита ще станат ясни след старта на втория семестър на 11 април. Тъкмо се канеше до въпросния старт да помързелува и се оказа, че ще поработи малко повечко от предвиденото заради ваканционното отсъствие на работещи на същото място студенти. Simple Smile
Аз без да съм студентка ме тормози тази дълга сесия! Последният изпит мина в четвъртък Simple Smile
Някой да се прибира в Аахен тази седмица??

# 249
Моята девойка чак на 10и14 април са и останалите два изпита. И за да има емоции в разгара на ученето днес на път за библиотеката са и откраднали портмонето. Добре че имаме втора карта на УниКредит Sad

# 250
Как съм ви изпуснала..
Успех на децата ви.
Русалке а близначките как са?

# 251
  • на път
колко сте изписали пак и все полезни неща  Hug

# 252
  • София
Как съм ви изпуснала..
Успех на децата ви.
Русалке а близначките как са?

Ахааа, стопли българският ми реотан с албанска жичка. Mr. Green
Как да са близначките, мързелуват ваканционно на воля. Лятото, ако не пречат много на сестра си, може да й отидат за малко на гости. Въпреки че две моткащи се около нея диванета баш по време на сесия сигурно няма да са нещо, което би й харесало особено. Ще видим Simple Smile

# 253
От университета в Аахен са отговорили на дъщеря ми ,че зимната ваканция ще е от 23.12.16г.- 08.01.17г.
За предварително закупуване на самолетни билети е ценна информация  Laughing

# 254

Общи условия

Активация на акаунт