Университети в Германия и други държави с немски език 7

• 90 222
  • 736
  •   1
Отговори
# 465
Препоръчайте фирма за превод и легализация.
Сигурно ще ползваме услуга и за заверка в МОН, за да не ходим два пъти до София.
Препоръчаха ми търговско-промишлената палата.
Дали мога да се доверя?

# 466
  • Варна

Напиши за кой град става въпрос.

# 467
Сигурно ще ползваме услуга и за заверка в МОН, за да не ходим два пъти до София.
Препоръчаха ми търговско-промишлената палата.
Дали мога да се доверя?

Стара Загора

# 468
Във връзка с подписа върху дипломата за средно образование - ето тел. на отговорнияя в МОН
02/9217442 Aделина Тихомирова. Успех

# 469
  • София
Хайде да се разпиша отново в темата.Отдавна не съм писала,време през което настъпиха промени при нас,но продължаваме да се борим за прием в Германия.
Имам чувството,че колкото повече чета,толкова по-голяма каша става в главата ми.
Но нямам спомен да съм чела следния казус:

Синът ми ще кандидатства в три университета,в единия чрез Uniassist.В този случай три/четири нотарилано заверени копия ли се правят на дипломата и съответно се пускат за превод,легализация,апостил или се прави едно копие с превод,легализация и апостил и накрая в немското посолство се правят и заверяват толкова копия,в колкото унита ще кандидастваш?Дано ме разбрахте какво питам и се извинявам,ако е обсъждан въпроса. Embarassed

Също искам да попитам имате ли инфо каква е била ситуацията в немското посолство миналата година?Лесно ли се оставят докумнетите за заверка?Фирмата,към която сме се ориентирали не предлага като услуга заверка на дукументи в немското посолство и се чудя да търся ли друга.

# 470
  • Варна
Just ... a woman Ние смятаме да направим апостил само на едно копие, а след това да заверим в немското посолство две копия на копието.

# 471
Just ... a woman, разбира се че апостил и всички заверки правите на ЕДНО копие на дипломата. Това копие всъщност с всички прикрепени към него заверки е един документ така да се каже...Даже същия специално се прегъва и защипва и му слагат печат във външно министерство....Та този документ носите в немското консулство /не в посолството/, макар че в софия те са точно едно до друго, но все пак....и там като го оставяте казвате колко копия на този документ /който се състои от няколко неща, както уточнихме по-горе, а именно самото копие на дипломата с апостила, превода на немски, и не помня вече заверката на външно дали беше отделна хартийка и тя или върху другите някъде се слагаше...../ искате. А искате толкова копия, колкото университета ще кандидатствате. Напр. ако кандидатствате в 4 унита, от които 2 са в униасист и 2 са си с отделен прием ви трябват 3 копия-1 за униастист и за двете унита в него и 2 за другите два унита.... До колкото си спомням трябва вие да си направите копията, колкото искате на горния документ, а те само слагаха печата на консулството на тях....След 24 часа ги получавате тези копия, върху които ще има като мокър печат само този от немското консулство, всичко останало като апостил, заверки пак ги има, но те са черни, тоест те са преснимани и точно за това се иска тоя печат от консулствотот, защото то е видяло оригинала така да се каже-с мокрите заверки и печати и удостоверява със своя печат, че всичко е точно.... Та именно тези копия, които получите от немското консулство пращате на унитатата до 15 юни. Това което е с оригиналните апостил и заверки си остава при вас....

Редът /за всички, на които в главата им е боза към момента Joy, което е закономерно след като тепърва ти предстои и не си минал по пътя/ е следния:
1.дипломата се преснима, носи се при нотариус, който я заверява нотариално.
2. Нотариално завереното копие се носи в МОН, където му поставят апостил. Там се попълва едно заявление, което може да направите на място, но е хубаво да сте платили таксата предварително и да носите платежно нареждане, защото иначе ще ви върнат да го направите и напразно ще сте чакали на опашката...За това как, колко-вижте в сайта на МОН-има прозорец точно за тази процедура по апостила, има и банковата сметка....
3. Междувременно ако искате да спестите време може като заверите нот. дипломата да я дадете за превод и после като излезе от МОН само ще и добавят превода на апостила и така се спестяват поне 2 дни. Но тава е само в случай, че сама правите процедурата....
4. Нот. завереното копие, на което вече са поставили апостил в МОН се превежда от легализирана агенция за преводи, като същата може да завери превода във външно министерство. Но може и дипломата и само да се преведе от агенция, а сами да си отидете във външно министерство и там да заверят превода. Който е много припрян със сроковете го съветствам точно това да направи. Ще си го направите в рамките на 1 ден,  плащайки за експресна услуга, а фирмата най-най бързо ще му го направи за 2, че и 3-4 дни, а ще ви вземе като за експресна заверка...
5. След външно сте готови с всички заверки и както казах-снимате колкото копия ви трябват на този да о наречем общ документ и отивате в немското консулство за последен печат от тях върху тези копия...
6. Избирате си ДЧЛ или ТНТ и през един от двата пращате тези копия /които са с печата от нем. консулство/ до германия.
7. Документа, където всички заверки и апостила са оригинали си пазите, защото при записване в унито като ви приемат, най-вероятно ще го поискат...

Действията от 2 до 4 може да се направят от агенция за преводи, може и сами всичко да си направите. Обаче доколкото си спомням, в немското консулство фирмите не ходеха...Не знам дали защото не им се разправя, или консулството ги е отрязало....Поне преди 2 години всички сами си ходеха в консулството, а не през фирма.

Сега поизясни ли ви се процедурата или стана още по-голяма каша Joy
Ако нещо не е ясно питайте пак. Аз съм търпелива, защото съм минала по същата пътечка и знам, че звучи объркващо, защото всеки описва нещата по свой начин, ползват се едни термини, а се влага различно съдържание в тях и така....

# 472
казабланка, безкрайно подробна и благодатно изчерпателна bouquet
Спомням си, че миналата година точно твоите писания четох, когато ме беше хванала паниката.

Копирането на комплектите диплома+апостол+превод+...за консулството си ги правите сами, като е добре да се предвиди едно резервно копие.
За тези, които ще заверяват в консулството ТестДаф - копира се и гърба на сертификата.

# 473
Благодаря ви !!! bouquet

Вече по-ясно звучи, паниката ни е обзела май  Embarassed

# 474
  • Варна
казабланка Благодаря за разясненията и успокоението.  bouquet Ние от провинцията си спестяваме някои от стъпките чрез посреднически фирми.

Ако може едно въпросче относно
Цитат
5. След външно сте готови с всички заверки и както казах-снимате колкото копия ви трябват на този да о наречем общ документ и отивате в немското консулство за последен печат от тях върху тези копия...
Как се преснима - едностранно предполагам, цветно или черно-бяло, защипва ли се като свитък?
Сертификатите за езици двустранно ли се преснимат?

Завереното копие на дипломата ще получим на 1.07. Смятам, че ще ни е спокойно със сроковете. Дано да няма непредвидени проблеми.  Praynig

# 475
Имам няколко питанки.
В МОН при подаване на документите за апостил колко ориентировъчно се чака и колко при получаването им.
Реалистично ли е в рамките на един работен ден да си вземем заверените документи от МОН, да минем през преводаческата агенция, за да си вземем превода (ще съм им оставила копие, за да могат в рамките на тези 5 дни да я преведат) и да направим експресна легализация във външно.

# 476
  • Варна
В МОН при подаване на документите за апостил колко ориентировъчно се чака и колко при получаването им.
Реалистично ли е в рамките на един работен ден да си вземем заверените документи от МОН, да минем през преводаческата агенция, за да си вземем превода (ще съм им оставила копие, за да могат в рамките на тези 5 дни да я преведат) и да направим експресна легализация във външно.
Доколкото знам заверката в МОН става за 5 работни дни и няма вариант за експресна поръчка. Можело да се пита обаче след третия ден примерно дали не е готова поръчката. Може да се спести обаче при заверката в МВнР - има вариант за експресна поръчка там, но останах с впечатление, че е един ден.

# 477
Доколкото знам заверката в МОН става за 5 работни дни и няма вариант за експресна поръчка. Можело да се пита обаче след третия ден примерно дали не е готова поръчката. Може да се спести обаче при заверката в МВнР - има вариант за експресна поръчка там, но останах с впечатление, че е един ден.

Имам предвид колко се чака, за да се подадат документите - ориентировъчно - 2-3-5 часа и след това при получаването.

# 478
казабланка, безкрайно подробна и благодатно изчерпателна bouquet
Спомням си, че миналата година точно твоите писания четох, когато ме беше хванала паниката.
Peace И аз си бях  записала разясненията на Казабланка от миналата година.
Значи на униасист се изпращат с куриерска фирма: дипломата заверена и легализирана +ДСД+ попълнен формуляр за всеки университет.Същите тези документи се качват сканирани в профила на униасист-нали така?

# 479
  • София
казабланка огромно благодаря за изчерпателния пост! Hug
Голям проблем ми беше въпроса с копията,дали се правят няколко нотариални заверки и последващи преводи и легализации или накрая готовите документи се заверяват в немското коннсулство,колкото пъти е необходимо.
Не знаех,че почти няма фирми,които да предлагат като услуга заверка в немското консулство.

Общи условия

Активация на акаунт