Университети в Германия и други държави с немски език 7

• 90 299
  • 736
  •   1
Отговори
# 480
Не си струва вие да ходите до МОН. По голяма част от сумата , която взима преводаческата агенция е държавна такса , която и вие ще я дадете и няма да стане по бързо. Те си имат изградени канали с години и става по бързо.
Агенцията , която ние ползвахме миналата година , заверяваше, копия и в Немското консулство срещу / не си спомням точно 10-15лв./ Другия плюс, които беше според мен, ако я занесеш до 13ч се смята първия ден /от срока/ и дъщеря ми щом им дадоха дипломите я преснима и направо в преводаческата агенция. На лични мога да дам телефони и сайт

# 481
Само спокойно, всички ще се справят.
В немското консулство се носят комплекотвани изцяло копията. Преснимат се черно-бяло и така, както е в оригинала-ако той е двустранен, и копието го правете така...Не е необходимо да е едностранно...Цветно преснимане изобщо не е необходимо!!! Обаче си ги защипете така както е защипан оригинала. Или ако ви е страх да ги защипете, носете си с вас телбод за защипване....Защо го казвам? Защото аз май не ги бях защипала от страх и на гишето лелката ме върна да си го извърша като не ми даде тя телбод....Та се наложи да изизам чак навън и в една фирма за преводи срещу консулствотот да моля....Човекът беше много любезен, даже той ми го направи, но не е там работата...Като се връщах охраната пък ме пита-ма защо не казахте, аз имам телбод....Ми аз откъде да знам, че имаш, пък и го нямаше като излизах....Така де, за да си спестите е такива тъпотии просто носете с вас телбод там за всеки случай Joy
Забравих само да кажа, че сертификата за езика по немски, както и ако ще представяте сертификат по английски-само ги копирате колкото там ви трябват копия и ги носите направо в немското консулство с дипломата. Те не се нуждаят от никави заверки, нито пък сертификата по енглиш от превод!!!

В МОН никой не може да каже колко се чака...Ако сте от НЕГ или уцелите момента, когато им дават дипломите, може да се наложи да чакате доста...Аз лично отидох на връчването, взех я от сина ми и веднага при нотариус и в МОН Joy и Пак имаше 3-4 родители и баби Joy, които седяха пред вратата и пазеха ред-явно чакаха да се донесе дипломата....Ха-ха...

Във външно наистина става експерсно....Но трябва да се отиде около 10 часа сутринта и като подадеш ти казват-елате в 2 часа да вземете заверката....

Никой не може да ме убеди, че фирма ще го направи по бързо цялата процедура. Това просто не е вярно....Най малкото доста фирми имат офиси на няколко места в града и този, който се занимава с документите обикаля първо офисите, събира всички документи за деня, я успял в този ден да ги занесе, я не....получавенто и разнасянето после по офисите-също....Ако си сам-взимаш от едното място и отидавш веднага на следващото....Но това е възможно, ако разполагате с такава възможност от време, разбира се, и ....желание...Мен лично ме притесни заявлението във фирмата, че не гарантират точно конкретни срокове, ще видите, че те се застраховат изрично за това.... а НЕГ,за техен срам, дадоха дипломите на нашия випуск на края на месеца и затова си го направих сама....

И не е вярно, че понеже имали канали в МОН за фирмите става по-бързо....Нашата диплома в МОН стана на 3 работен ден следобяд....Мислите, че като фирмата отиде и изсипе 30-40 дипломи ще ѝ ги направят за един следобяд....Ми не, няма да ѝ ги направят, защото самата процудура вътре в МОН е тромава....първо ги гледат и сравняват с техните данни, после минават през няколко нива в министерството за порверки и подписи....Иначе в МОН са много любезни. Поискайте телефон, на който да проверявате дали е станала дипломата. Няма смисъл първите 2 дни да го правите, но от третия -да....Отговарят на телефона, порверяват и ви казват....Даже на мен ми казаха сутрента-не, не е готова още, но се обадете след 2 часа следобяд, готава ще ни свалят нова партида готови и вероятно вашата ще е там....Както и стана.....
Но това-дали сами или чрез фирма да правите процедурата си е въпрос на лично решение....

Може и да изпуснах някой въпрос, но не ми се пише вече Joy
Вие само си повтаряйте, че догодина по това време ще си казвате-м, за какво пък толкова съм се тормозила и притеснявала....

# 482
Но това-дали сами или чрез фирма да правите процедурата си е въпрос на лично решение....

и на местоживеене. Sunglasses
Всички, които се притесняват са сроковете, могат да пуснат експресна поръчка за МВнР.

# 483
  • Варна
Ако живеехме в София определено сами щяхме да си движим нещата.  Peace

# 484
  • София
Вие само си повтаряйте, че догодина по това време ще си казвате-м, за какво пък толкова съм се тормозила и притеснявала....
Потвърждавам, една година по-късно точно това си казвам. Party

# 485
  • София
Русалке чаках да се появиш!  Sunglasses Дано и ние догодина разсъждаваме по този начин!

казабланка отново благодаря!Подробностите,които си описала вярвам,че ще бъдат полезни за всички.
Искам да попитам тези от вас,които сами са ходили до немското консулство за заверка на документите,много ли се чака там при подаване на документите и след това при получаване.Разбрах,че работното време е 3-4 часа.
За превод и легализация ще се доверим на фирма,но за съжаление не предлагат заверка на документи в немското консулство и искам да знам какво да очакваме там.
Езиковите сертификати на сина ми имат заверени копия от Гьоте институт.Сега се чудя за какво ни беше това и в този случай трябва ли да се носят копия и в немското консулство. newsm78

# 486
Копирането на дипломата преди да се завери нотариално 1:1 ли е - в смисъл двустранно в 1 лист или всяка страница трябва да е на отделен лист с празен гръб, за да има място за заверки ???

Последна редакция: пн, 20 юни 2016, 12:10 от anet_iv

# 487
Превеждат е легализират се дипломата и приложението към дипломата, нали? Или само дипломата? От МОН ги броят за два документа newsm78.

# 488
  • Стара Загора
Копирането на дипломата преди да се завери нотариално 1:1 ли е - в смисъл двустранно в 1 лист или всяка страница трябва да е на отделен лист с празен гръб, за да има място за заверки ???
Всяка страница на дипломата на отделен лист , на гърба празно, за  да има място за заверка.

# 489
Превеждат е легализират се дипломата и приложението към дипломата, нали? Или само дипломата? От МОН ги броят за два документа newsm78.
Разрових се в чекмеджето с документите от миналата година - оказа се, че преведеното и легализирано копие на дипломата си седи дома Crazy
Дипломата е 4 страници /с бележките по отделните предмети/, снимана е двустранно /2 листа/ и си спомням, че я снимаха при нотариуса, независимо, че носех предварително подготвено копие.

Не мисля, че има някакво решаващо значение, едностранно или двустранно ще се копират документите.

# 490
Включвам се отново. Обадих се до МОН. Казаха, че няма значение как ще бъде снимана дипломата. Може и 1:1 на един лист двустранно.

# 491
Е това мразех и аз в цялата процедура навремето...Че човек се тревожи за всякакви глупотевини, като например как да преснима една глупава диплома, да му се невиди Joy
Иначе, който отбеляза, че нотариуса си преснима сам дипломата-да, няма нотариус без копирна машина, просто няма....И си я преснимат там, защото иначе трябва да седнат и вашето копие да го сравнят с оригинала-нали точно това е сисъла на тяхната заверка....И това ще им отнеме повече време, отколкото да си я преснимат те.... JoyА времето е пари, особено при нотариус Joy Така че спрете да се тревожите поне за това...
И друго се сетих сега, което не съм казала тая година и ме гризе съвестта Joy За който се реши сам да ходи във външно-там се плаща не на каса или по банка, а с пощенски марки....Ако таксата е 30 лева-пощенски марки за 30 лева се купуват...Аз и купих от централна поща, щото не бях сигурна дали в нашата най-близка продават, а във външно, естествено не продават....Колко точно е таксата е в зависимост от това, каква услуга ще ползвате-обикновена, бърза, експреснаа и тая инфо можете да намерите в сайта на външно министрество...

# 492
  • София
Наближава моментът на раздаване дипломите и стартиране на коментираните по-горе процедури.
Колкото и всичко да е опиасано по стъпки и да изглежда не толкова трудно ме обхваща тихия ужас,дали всичко ще бъде наред,дали няма да пропуснем някой документ,който изискват от университетите.
За общежития и квартири не ми се говори,защото смятам,че синът ми няма шанс за общежитие и трябва да търси квартира.
Дано и аз догодина съм на мнение,че излишно съм се притеснявала.
Изчетох темата от миналата година по това време /малко по диагонал,но все пак я прочетох/.
Останах с впечатлението,че отговор от съответния университет дали си приет идва около средата на август и нататък.Отговорите от университетите от по-големите градове се бавят,особено ако кандидатстваш за специалност без специални ограничения.Моля да ме поправите,ако греша!Какво се прави в тези случаи,седиш и чакаш отговор ли?
Записването лично на място ли трябва да бъде?
Кога идват отговорите от общежитията дали си приет или не и въобще идват ли,ако не си приет?
Може би звуча объркано,за което моля да ме извините.

# 493
Ох, да се включа и аз ....
ами да , уж глупави въпроси, за преснимането на дипломата, но и аз се чудих, добре , че от фирмата за превод ми казаха, че нотариуса знаел как  Simple Smile
Ние днес я предадохме във фирмата за превод и легализация , сега остава навреме да приключат.
Нашите унита не са с уни асист и по отделно правим онлайн регистрация във всяко, ще изпращаме и документите така, днес направихме идна регистрация, аз подскачам нервно, а момъкът ми вика споко ....какво да ви разправям , луда работа  Embarassed
Непрекъснато проверявам за кое уни, какво трябва, уж съм записала, но все си мисля, че може да сме пропуснали нещо, определено не мога да си събера ума......сигурно ще съм така, докато не ги изпратим тези пусти документи !

# 494
  • Варна
............ определено не мога да си събера ума......сигурно ще съм така, докато не ги изпратим тези пусти документи !
Ами после докато чакаме класирането, ами за общежитие, ами за настаняване, ами като почнат първите изпити....  Laughing Hug Добре, че са опитните потребители в темата.

Отговорите от университетите от по-големите градове се бавят,особено ако кандидатстваш за специалност без специални ограничения.Моля да ме поправите,ако греша!Какво се прави в тези случаи,седиш и чакаш отговор ли?
Записването лично на място ли трябва да бъде?
Кога идват отговорите от общежитията дали си приет или не и въобще идват ли,ако не си приет?

Докато се включат хора с опит, да си кажа моите наблюдения:
1. Някои университети държат на лично записване, при други може и по пощата да се изпратят документи. Трябва да се провери за конкретния уни.
2. Помня, че някои студенти заминаха за Германия без да са получили одобрение и там на място се записаха. Мисля, че ставаше въпрос за KIT.
3. Май няма някакъв срок за отговор от общежитията. Действа се индивидуално и напористо. Освен това студентът може да е на квартира, но пак да чака общежитие.

Общи условия

Активация на акаунт