Университети в Германия и други държави с немски език 7

• 90 402
  • 736
  •   2
Отговори
# 495
За всяко уни има различни правила, просто се доверете на децата си , нека проверят изискванията и стъпка по стъпка, всичко се подрежда. Децата са умни и слава Богу по-спокойни от нас и ще се справят.
От някой университети изискват лично записване ,а за други може и само с изпратени документи, различно е.
Различно е и кандидатстването за общежитие. В Мюнхен се кандидатства още на пролет, а в Берлин трябва първо да си приет и записан и тогава можеш да подадеш искане в Щудентенверг и т.н.  
Уверявам ви , че догодина по това време с усмивка ще си спомняте за този трепетен период, но тръпката си струва.
Успех на всички!

# 496
  • София
Влизам да напомня за карта ЕЗОК. Някой Университети изискват документ за здравно осигуряване още при подаване на документите, други-при записването. Срокът за издаване на карта ЕЗОК е 2 седмици от подаването, но често се забавят. Тук имаше потребител, който е получил документ, че е  здравно осигурен от Немска здравна каса, като е представил служебна бележка, че тук е осигурен, а не карта ЕЗОК, както обикновено правят децата.

Just...a woman Не се притеснявай за немското консулство. Отивате рано сутринта и до обяд вече ще сте изпратили документите към университетите.

# 497
  • Под гъбата
Някой налагало ли му се е да вика хаусмайстора заради повреда? Счупил се е ръждясалия механизъм за затваряне на прозореца. Притеснението ми е, че могат да изкарат детето виновно.

# 498
  • München, Deutschland
Не съм го викала досега, но не виждам защо да обвинят детето. В общежитие ли е?
Не се притеснявай, ще го оправят безплатно, стига да има свободно време в работен ден и да може да увисне вкъщи да го чака. На мен лично това ми е най-големият проблем, чакането в работно време.

# 499
  • София
Някой налагало ли му се е да вика хаусмайстора заради повреда? Счупил се е ръждясалия механизъм за затваряне на прозореца. Притеснението ми е, че могат да изкарат детето виновно.

Да се свърже по-скоро с него на мейл или тел, че примерно хаусмайстерът при моята девойка има приемен ден в общежитието само веднъж седмично. Peace Че не е май толкова сигурно кого и как изкарват виновен. Дъщеря ми ми разказа  преди време за  проведено общо събрание на живущите в общежитието й в началото на летния семестър. Повдигнал се въпрос някакъв във врзъка с ремонтни дейности и се оказало, че  ремонт/подмяна за сметка на общежитието ще бъде поет/а само за дошлите от скоро, тоест за  настанилите се в началото на летния семестър. За всички останали  ремонтът се поемал от самия студент, като парите се удържали от Кaution-a. На мен не ми се стори много честна тази практика, тъй като все пак става дума за  механизми и уреди, все трябва да се отчита амортизацията им дори и при правилна експлоатация.

Последна редакция: вт, 21 юни 2016, 17:08 от пенсионирана русалка

# 500
  • Под гъбата
Като гледам на скайп, се вижда ясно амортизацията и ръждата на пантите! Пробвахме при наш познат занимаващ се с дограми да потърсим въпросната панта, но модела е много стар и трябва нов прозорец  newsm7 При детето ще има протест заради вдигането на наемите и липсата на всякакви текущи ремонти и подобрения на базата. Ние частично каквото можахме поправихме, но си иска основен ремонт!

# 501
  • Варна
Влизам да напомня за карта ЕЗОК.

Благодаря за напомнянето.  Hug Доколкото виждам в заявлението може и с пълномощник да се подава.

# 502
  • София
Влизам да напомня за карта ЕЗОК.

Благодаря за напомнянето.  Hug Доколкото виждам в заявлението може и с пълномощник да се подава.
Да, трябва ви само попълнена втората страница на заявлението и копие на личната карта, заверено с "Вярно с оригинала" и подпис.

ПП Сега виждам, че за немското консулство съм написала невярно. Сутринта като подадете документите, на следващият ден сутринта ги получавате готови.

# 503
  • Варна
Сертификатите за езиците (DSD, CAE при дъщеря ми) нали нямат нужда от нотариална заверка? Мисля да им направим по едно копие и в немското консулство да сложат заверка. Във фейсбук пише, че трябвало нотариална заверка, та реших да се допитам до вас.

# 504
  • София
Сертификатите за езиците (DSD, CAE при дъщеря ми) нали нямат нужда от нотариална заверка? Мисля да им направим по едно копие и в немското консулство да сложат заверка. Във фейсбук пише, че трябвало нотариална заверка, та реших да се допитам до вас.

Само заверка в немското посолство, без превод на САЕ. Във фейса малко свободни съчинения. Нотариална заверка е нужна за дипломата.

# 505
И в немското консулство във Варна казаха, че става от днес за утре  ,
напомниха ни да си носим кореспонденциите с уни-тата

# 506
  • Варна

A имат ли някакво работно време за заверки?

# 507

A имат ли някакво работно време за заверки?

Абе става за ден, само консула да не е духнал нанякъде, а това често му се случва, тъй че си предвидете и това и не се бавете.

# 508
  • София
При нас процедурата вече е задействана.
Синът ми получи дипломата за средно образование,направи нотариална заверка и я остави за превод и легализация.
Само да предупредя,че при нотариуса му казаха,че трябва да се подпише,но той отказа.Явно не бяха запознати с новите изисквания.
Ясмина на вас искат ли ви CAE сертификата или вие сте решили да го изпращате?
Иначе в сйта на унито,в което ще кандидатства синът ми прочетох,че документи издадени английски не трябва да се превеждат.
За София някой ми беше казал или съм прочела тук,не помня,че работното време на немското консулство е от 8-8.30 до 11-11.30.Явно заради това заверените документи се взимат на другия ден.

# 509
  • Варна
Ясмина на вас искат ли ви CAE сертификата или вие сте решили да го изпращате?
Иначе в сйта на унито,в което ще кандидатства синът ми прочетох,че документи издадени английски не трябва да се превеждат.

Не искат сертификат за английски, но решихме да им го пратим.  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт