Университети в Германия и други държави с немски език 7

• 90 302
  • 736
  •   1
Отговори
# 165
Подкрепям за стоматологичните услуги. Не само, че са платени в Германия, а и изобщо не си струва да се експериментира с непознат стоматолог. Ние кариесите тука ги правим пак на частно, но при изпитан лекар. Моя приятелка, която живее от повече от 20 години в Германия, и досега не е попаднала на свестен стоматолог, а смени доста. Да не говорим, какви пари даде за ... метални коронки, че другите са в пъти по-скъпи. Не всичко е цветя и рози в Германия, колкото и да звучи невероятно това твърдение. Laughing
Иначе немската застраховка не е лошо нещо за тези, които могат да си я позволят. Дава някаква сигурност, че ако недай Боже нещо се случи, на децата ще се помогне.

# 166
  • София
След като махнем най-голямото перо, наема (при който не може и да става дума за сравнение със ситуацията тук предвид факта, че за наем от 250 евро там студентът получава стая около 15-ина квадрата, докато тук за същите пари може да се наеме цял апартамент), разходите за храна са съпоставими според мен. Но при изричната уговорка, че става дума за пазаруване и готвене у дома  и от време на време (не ежедневно) ядене в мензата. Храни ли се човек извън тези места, тоест тръгне ли по заведения, разходите няма как да не се покачат драстично. Бих си позволила да определя като  близки и разходите за мобилни услуги. Пиша това на база  впечатленията на дъщеря ми, далеч съм от идеята да обобщавам.

Последна редакция: чт, 17 мар 2016, 19:21 от пенсионирана русалка

# 167
  • Варна
Тези, които нямат късмет да получат място в общежитие, особено в скъпи градове едва ли ще се вместят в 500-600 евро. Познато дете плаща 450 евро за стая под наем в Мюнхен например, друго - 400 евро в Кьолн. И то само наем.
Общежитията, доколкото разбирам, са горе-долу близки по цена. Но не всички се уреждат.

# 168
  • София
Ясмина, така е. Но постът ми  все пак беше в отговор на конкретна разбивка, дадена от Just a woman с упомената сума от 250 евро за общежитие. Тогава сумата от 500-600  евро общо е съвсем реалистична. Peace

# 169
  • София
Четеш май по диагонал .. неможе едно дете да живее с толкова колкото едно семество /средностатистически / живее.Да не мислиш , че и в Германия с 1200 евро /чисти /неможе да се живее .. айде стига с тия митове за големите заплати .
Един студент неможе да се издържа в германия, с повече пари от родителите си в бг .
Не ми съпоставяй в този случай парите в бг и в германия .Въпросът е принципен .С какво един студент ще има по големи разходи /чак толкова големи/ от родителите си в бг ??Пълно безумие, извинявам се .. 

И аз се извинявам,но дали е възможно да не държиш този тон?
Това е обществен форум и имам право да изразя мнението си,дори и когато то е различно от това на останалите! Peace

# 170
И от мен 1 глас за до 600 евро на месец, които НЕ изпращам аз, а си ги изкарва сам. На общежитие е-250 евро е то. Peace. Помагала съм разбира се в началото, но до 3тия месец 1та година. Вече само за самолетен билет давам. И е с езок.

Последна редакция: пт, 18 мар 2016, 08:59 от хлебарка

# 171
  • München, Deutschland
Изобщо не разбирам как може да се сравняват разходите в Германия и България и да се вадят паралели някакви, но как да е...

# 172
  • София
vanian засега основно се е ориентирал към Хайделберг.За там е подал и молба за общежитие.Струва ми се,че Хайделберг не е от евтините градове.
Колебае се и за още 1-2 университета.Но все още умува за тях.
Момичета благодаря за информацията за немската здравна карта.Има време да мислим още по този въпрос,на първо четене ми се иска да я има.Залагам на нея не толкова за зъболечение,колкото за медицински прегледи,ако се наложат.В крайна сметка ще видим и дали ще го приемат в общежитие и колко реално ще трябва да плаща за подслон.Но преди това трябва да бъде приет в университета. Wink

# 173
  • München, Deutschland
Just...a woman,

споко, Хайделберг не е скъп град. Wink Имат и много яка карта за транспорт, обикалят нявсякъде. В тази провинция са едни от най-щедрите откъм студентски карти.  Mr. Green Градчето пък е много готино за живеене, всички, учили там, го казват. Дистанциите не са големи и с колело доста добре се придвижваш. Има и много места за разходка, хълмове във високото, които гледат към целия град, не помня коя река минаваше оттам, но цялото градче е много идилично.  Heart Eyes Има страшно много млади хора покрай университетите и много хора от Манхайм ходят вечер в Хайделберг за парти (на 20-30-40 мин с влака са). Атмосферата е много жизнена. Пожелавам ви успех с кандидатстването, а за мястото съм сигурна, че ще му хареса.  Hug

# 174
  Така описан Хайделберг ми хареса и на мен,чак ми идва да си подам документите и да отивам да уча.

# 175
и от мен един глас за Хайделберг Joy
Just...a woman, към каква специалност се е насочило детето?

# 176
  • München, Deutschland
Не е по темата, но вижте като се качиш на хълмчето какъв изглед се разкрива.  Heart Eyes А до хълмчето се качваш по едни стари каменни стълбички, като на всеки 50тина стълбички има тераса, за да спреш да разгледаш, и пейка - да седнеш, ако се измориш. По хълмчето садят грозде за вино.

Университетът мисля, че беше сградата зад църквата (на снимката - вляво от църквата). Там си личи, че има едно като площадче и в лявата страна има една сграда с малко по-тъмен покрив от останалите, тъмно сив. Почти съм сиг, че това беше уни Хайделберг.  Heart Eyes

П.С. Бг мама ми смалява снимката, затова тук давам и по-голям линк, че иначе не си личат моите обяснения  Laughing:
https://cdn.bg-mamma.com/sjGl/32763397_baedf6b5

# 177
  • Когато нямам работа ... просто седя и си хубавея
Моята дъщеря също се колебае между Хайделберг и Берлин.
Мога ли да помоля за малко повече информация по отношение на кандидатстването за общежитие в Хайделберг? Може ли да стане преди да са я приели? И какви са цените?

# 178
  • София
dtra, имаше мама на младеж, който следваше в Хайделберг, ама  напоследък не я виждам  из темите.
За цените на общежитията там може да се ориентирате от сайта на Щудентенверк.

http://www.stw.uni-heidelberg.de/de/wohnheime

A тук пък може да се информирате за  условията и сроковете за кандидатстване за общежитие.
http://www.stw.uni-heidelberg.de/wohnen_downloads

Последна редакция: сб, 19 мар 2016, 16:30 от пенсионирана русалка

# 179
  • Когато нямам работа ... просто седя и си хубавея
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт