Университети в Германия и други държави с немски език 7

• 90 393
  • 736
  •   1
Отговори
# 180
Бях ви позагубила от известно време, та здравейте Simple Smile
Моя милост е в Берлин при девойката от десеттина дни, много и се радвам на избора - прекрасен град, чудесен е техническия университет, мензата им е прекрасна, имат си всички удобства. ТУ е на много хубаво място и изобщо доволна съм. Общежитието ни е новичко, новичко вътре, кухнята голяма, с всички уреди. Моето дете основно си готви домашна храна и на обяд похапва в мензата, разходите и за храна са около 100-150 евро най много на месец. Общежитие и интернет 240 - даже в цената на общежитието и влиза безплатно пране и сушене. Направила си е бюджет и за музеи, дрехи, канцеларски принадлежности - в общи линии се вмества в 600 евро, даже си отделя в една касичка по 10 евро на седмица.
Обаче няма обхождане този град, съсипах се, май трябваше да избере Хайделберг Simple Smile

# 181
И аз ходих да видя как се е настанило детето и отново затвърдих старата приказка,че всяко зло е за добро, защото още първите дни в Аахен, когато бяха в някакъв пансион и си търсеха жилище, приятелката, с която дъщеря ми замина си намери общежитие, а моето изпадна в отчаяние. Аз, постоянно повтарях да отиде до ваалс в холандия и да потърси там,защото мамите от бгмама така казват. Е, отиде и намери чудна квартира за нея и една приятелка , с която бяха в един клас. Така учим в Германия, а живеем в холандия. Холандското градче ваалс е по- близко до клиниката, в която учат,отколкото Аахен, по-спокойно е и могат да избират между немски и холандски супермаркети, натрупани по границата, която я няма Simple Smile. Семестъртикета им е 240 евро и им осигурява безплатен транспорт в цялата област, както и до тяхната спирка в холандския град. Първоначално инвестирахме, за да обзаведен напълно голата квартира, сега плаща 250 евро за жилището с включени отопление, ток,вода, 10 евро за интернет, толкова за телефон, храни се или в менсата,или си приготвя вкъщи. Всяка седмица във ваалс имат пазар за зеленчуци, плодове, риба и се зареждат редовно. Вече успява да се побере в месечен бюджет от 250 евро за храна. Купихме скъп самолетен билет по коледа, идва си и през февруари, сега ще си дойде за седмица през май. Сградите на техническия университет на Аахен са разположени в централната част на града и в покрайнините, откъм Холандия. Медицинските специалности учат в клиниката на Аахен,която е най-голямата болница в Европа,разположена в една сграда и наистина е огромна, футуристична с тази площадка за кацане на хеликоптери пред входа й. Влязох и в клиниката, изумително съоръжение, наистина. За студентите има тиха и шумна зала за учене, ако случайно някой студент реши да преучи и окъснее, и прегладнее под залата за учене има стая с автомати за напитки и закуски, от която се излиза във вътрешен двор,озеленен,че да има човек къде да си изпуши цигарата на завет. За пръв път съм доволна, обикновено в разказа ми винаги има да, но.... сега няма. Не знам колко е издръжката на студентите в България, но тези 500 евро ги смятам за добра цена. Колкото до самолетните билети ,смятам за предимство възможността да ползват три нискотарифни летища- кьолн. Дюселдорф и Дортмунд. Предимство е и това,че Аахен е граничен град и децата имат възможност да опознаят и живеят в три държави без усилие. Университетът е с много добър рейтинг. И това е,така се настани моето дете,което до средата на май не знаеше,че ще учи в Германия, още по-малко знаеше къде и понеже всичко в последния момент подготвяхме се хванахме с първия ни препоръчан от приятели консултант Ирис Виснер от академикплюс. Тя беше перфектна, платих й 400 лева и ми свърши цялата работа,а и има офис във Варна, което за нас беше супер. Видях,доволна съм, спокойна съм, остава детето само да учи,всичко друго му е наред.

# 182
Само такива отзиви да се чуват, супер! Сега като чета за Аахен, си припомням всички мои основания, заради които първоначално се насочих натам, но моето предпочете Берлин. Изненадващо, но след трудната адаптация тя така се окопа, че сега не й се прибира. Щастлива е, че отиде там, макар че се наложи мама да прояви известна настойчивост. В сряда започва работа, първоначално пробно и ако я харесат, ще й стане постоянна. Ние още чакаме оценките от два изпита, немците не си дават много зор.

# 183
  • Варна
ivln Чудесно, много се радвам за вас.  bouquet Лесно ли намерихте квартирата във Ваалс? Ползвахте ли агенция или сами се справихте? Цената като гледам излиза колкото на общежитие, така че сигурно вече не сте в листата на чакащите.

Blanka Помня как твоята девойка се колебаеше и много се радвам, че не се отказа и сега ѝ харесва.  bouquet

# 184
Малко уточнения по сумите,платени за кандидатсването- за консултантска услуга 450, за превод и легализация-126 и за куриер при записването около 60, пак сме се завъртяло около 600 лева

# 185
Поздравления мами - Blanka, mama Tin, ivln -  добре сте си свършили работата!  bouquet  Нека все такива новини  да пишете!
Радвам се за всички студенти успели да преодолеят трудностите на прехода от дома към студентската стая,  да организират новия си живот и то така, че да се справят успешно с учене и изпити! Макар и да е нескромно, но си мисля, че и ние имаме някакъв дял в тази работа  Laughing така че още веднъж - Браво на всички!

Да се похваля и аз: И на моя студент му възстановиха 187 евро, а самият той се е отпуснал ваканционно на хотел Мама  и си почива сладко, сладко и на нас ни е хубаво, само дето преброени дни много бързо вървят ...

# 186
Много хубаво сте описали за вашите деца. Вече строи спокойсктвие в тона, няма я притеснителната нотка, е поне не чак толкоз много.
Явно си трябва и малко родителско понатискане.
Да не се ровя назад в темите, кажете от кои сайтове резервирате полети- Кльон.
В Аахен има отворени врати края на май и ми се върти едно такова посещение да му е подарък за завършването на средно образование.

# 187
Ние купуваме от  http://www.skyscanner.net   или   http://www.momondo.com . Излизат по евтино от колкото да ги купиш от самата авиокомпания.

# 188
  • Под гъбата
Хубавото е че Райн еър започват полети с добра цена от октомври. Коледния билет беше с добра цена директно от сайта Simple Smile Аахен е прекрасен град. А площадката за кацане на хеликоптерите изглежда впечатляващо.Дано сте стигнали до старинната част и до фабриката на Линд. Прословутите принтери са доста вкусни както и топките на краля. Да напомня на всички които ще се насочат към Аахен, не чакайте последния момент да кандидатствате за общежитие! Даже си придвидете поне 6 месеца преди това

# 189
  • Когато нямам работа ... просто седя и си хубавея
И аз имам повод да се похваля! Моето момиче изкара С1 на DAF теста. Всички сме много щастливи!

# 190
  • София
Честито, dtra! Simple Smile

# 191
  • Когато нямам работа ... просто седя и си хубавея
Благодаря! newsm68

# 192
  • Варна
И аз имам повод да се похваля! Моето момиче изкара С1 на DAF теста. Всички сме много щастливи!

Браво! С1 има при поне 4 на всички компонента, така ли?

Ние купуваме от  http://www.skyscanner.net   или   http://www.momondo.com . Излизат по евтино от колкото да ги купиш от самата авиокомпания.
Момондо ги добавям веднага в поста от първа страница.

I am the same Вече сте купили коледните билети ли?

Малко уточнения по сумите,платени за кандидатсването- за консултантска услуга 450, за превод и легализация-126 и за куриер при записването около 60, пак сме се завъртяло около 600 лева
[/b] Дъщеря ти дистанционно ли се записа? Не искат ли лично да се отиде на място?

# 193
Поздравления за момичето на dtra и за всички ученици постигнали С1 - Браво!  Все така и за напред!

# 194
  • Под гъбата
Ясмина, преди месец даже ги купихме Simple Smile
Браво на всички преминали успешно през тестовете!

Общи условия

Активация на акаунт