Болничен по време на бременност – 6

• 143 238
  • 901
  •   1
Отговори
# 180
За да започнат да ми иьплащат майчинските какво е нужно. Предоставила съм 45дневния болничен. Нужни ли са някакви други документи или то започва да тече след 45 дни?

Реално майчинството започва от 45 дневния болничен преди раждане и приключва за първата година до датата на термина - общо 410 дена. Първите 135 дена са под формата на болнични - 45 дена преди раждане, 42 дена след раждане и изравнителен до 135 дена. След това се попълва заявление, предоставено от работодателя, който го предава в НОИ.

# 181
Бременна съм в края на четвъртия месец а работя като продавач консултант в магазин за обувки.... Работя по 10 часа и почивам само в неделя... Понякога на работата нямам време да седна а като цяло там обслужваш клиенти в магазина и на каса. Съответно с това по холямата част от стлката се намира в складове, но за да отидеш до тях трябва да изкачваш или слизаш по стълби. Съотвенно с това постоянно има нерви а като дойде стоката мъкнеш кашони.... Тъй като термина ми е в началото на ноември мога ли да излезна в болнични до края

# 182
Защо пък от педоатъра?

# 183
  • Пловдив
Бременна съм в края на четвъртия месец а работя като продавач консултант в магазин за обувки.... Работя по 10 часа и почивам само в неделя... Понякога на работата нямам време да седна а като цяло там обслужваш клиенти в магазина и на каса. Съответно с това по холямата част от стлката се намира в складове, но за да отидеш до тях трябва да изкачваш или слизаш по стълби. Съотвенно с това постоянно има нерви а като дойде стоката мъкнеш кашони.... Тъй като термина ми е в началото на ноември мога ли да излезна в болнични до края

Говори с АГ то.Ако той реши,може да ти насочи към ЛКК и тя да ти дава болнични докрая

Реално майчинството започва от 45 дневния болничен преди раждане и приключва за първата година до датата на термина - общо 410 дена.

А след 410 я ден какво е реално ?  Laughing

Първата година не е майчинство,а обезщетение за бременност и раждане

# 184
Цитат на: Des_ge link=topic=909190.msg33155796#msg33155796 date=146409026
[quote author=Radostina Zoteva link=topic=909190.msg33155705#msg33155705 date=1464088999
Реално майчинството започва от 45 дневния болничен преди раждане и приключва за първата година до датата на термина - общо 410 дена.

А след 410 я ден какво е реално ?  Laughing

Първата година не е майчинство,а обезщетение за бременност и раждане

Ясно съм написала, че до 410 ден е първата година! Няма значение как нормативно се води първата година. То и втората не се казва майчинство по този логика, а  отглеждане на дете до 2 години.

Не само Вие сте компетентна по въпроса, така че уважавайте мнението и отговорите и на другите, които са запознати!

# 185
Здравейте иска да попитам тъй като днес АГ ми даде болничен от 26,05,2016 до 08,06,2016 и каза че като идна на преглед на 10,06,2016 ще ми удължи болничния възможно ли е като ида на 10 тя да ми продължи болничния  от стара дата т.е от 09.06.2016?

# 186
  • Пловдив
възможно ли е като ида на 10 тя да ми продължи болничния  от стара дата т.е от 09.06.2016?

Да  Grinning

# 187
Болничните по време на бременността не се отразяват на обезщетението за бременност и раждане,ако 18 м преди болничния сте осигурени на една и съща сума.

Старите теми http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=611964.0
                       http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=682963.0
                       http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=729586.new#new
                       http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=787786.new#new

Здравейте, от 4 години работя на мястото, където съм в момента. До март 2015г. ме осигуряваха на 365лв, от март 2015г. ме осигуряват на 520лв. Ако се наложи да изляза в болнични как ще се отрази това на обезщетението за бременност и раждане, ще повлияе ли на сумата, която ще получавам първата година?

# 188
Здлавейте,
Сестра ми работи от 2 години на 4 часов договор с осигуровки на 220 лв. по договор. Терминът се пада 26.01.2017 г. От самото начало се чувства много зле, със силно гадене и виене на свят, а послесните дни й е много трудно да ходи на работа. Сега разбра, че очаква близнаци и явно самата бременност ще е по-трудна. 180 дена преди 45те преди термина започват от 16.06. Ако излезе в такъв непрекъснат болничен,колко ще й изплащат от НОЙ - 80 % от 220 лв или е обвързано с МРЗ,както майчинството?
Другият ми въпрос е,понеже работодателите й не са много коректни,възможно ли е умишлено да й направят проблем,като да речем не предават болничните, които тя им дава или нещо подобно с цел просто да се навреди?
Благодаря!

# 189
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Болничните преди 45-дневния не са обвързани с МРЗ и ще й ги смятат върху 220лв.
Работодателят ще й предава болничните в НОИ, няма как да откаже.

# 190
Болничните преди 45-дневния не са обвързани с МРЗ и ще й ги смятат върху 220лв.
Работодателят ще й предава болничните в НОИ, няма как да откаже.

Благодаря за бързият отговор!  bouquet

# 191
  • Бургас
Здравейте,АГ ми пусна документи за ЛКК за болничен 30 дни като ми казаха,че другата седмица/7.06/ ще е готов.Исках да попитам,че той ще бъде от 30.05/днес,а не от 7.06,нали?

# 192
  • Пловдив
Здравейте,АГ ми пусна документи за ЛКК за болничен 30 дни като ми казаха,че другата седмица/7.06/ ще е готов.Исках да попитам,че той ще бъде от 30.05/днес,а не от 7.06,нали?

Ние не можем да знаем какво сте говорили и от кога ще ти го напишат.Но няма законова пречка болничният да започне от 30 ти май,а да се издаде на 7 ми юни.Слагай в картона една бележка от кога трябва да започне болничният,на страницата където ще попълват.Аз така правих и болничните ми бяха ОК

# 193
Какво става в случай когато болничният ми е до 28.06 а аз родя на 21.06

# 194
  • Бургас

Ние не можем да знаем какво сте говорили и от кога ще ти го напишат.Но няма законова пречка болничният да започне от 30 ти май,а да се издаде на 7 ми юни.Слагай в картона една бележка от кога трябва да започне болничният,на страницата където ще попълват.Аз така правих и болничните ми бяха ОК
Благодаря!Има 14 дневен ,който беше до 29/неделя/В понеделник/30/оставих документите за комисията,като болничния и щял да бъде готов след една седмица.Предполагам,че ще съобразят предната дата.Но ще имам предвид това с бележката.

Общи условия

Активация на акаунт