Как приспивате децата си?

• 30 348
  • 197
  •   1
Отговори
# 45
Пея му (на 2,3 е) и заспива като омагьосан. (не разбирам как изобщо издържа пеенето ми, но - факт  Crazy)

Браво!  Laughing Моят син от малък не обича да му пея. Но не се сърди, когато друг му пее. Явно разбира кой може и кой не. Е, вече е на 5. Заспива бързо - лягам при него, четем 2-3 приказки и си пожелаваме "Лека нощ". 

# 46
Mamitobs всяко дете има нужда за ритуал при заспиване. Това е времето в което трябва да се чуства сигурно. Деиствията трябва да са повтарящи се. И ако моето заспива с приказка от едногодишен, то друго заспива с гушкане, трето с телевизор, четвърто с галене.
Няма как да избегнеш еди час лягане. Сина ми е на 6 и ходи на училище. Първо се пазарим кога ще ляга. После се къпе по 20 минути или докато бойлера свърши. После се облича пак 20 минути. После четем поне половин час. И в крайна сметка сме тръгнали да си лягаме в 8 часа а децата са заспали в 9.30 часа.

# 47
  • На брега на реката
През какви ли не техники не минахме, но винаги е заспивала с мен. Като бебе основно с кърмене, после с шишето с мляко, което в последствие се замени от шишето с вода. От 4 месечна константа е само един плюшен слон, с който е неразделна и без него не заспива.
Леглата са ни долепени и веднага след изпиването на наличното, се започва едно гушкане и уговаряне да кротува. Приспиването до преди около година включваше и белия шум. Просто не беше от децата, които заспиваха лесно и самата процедура отнемаше доста повече от час. Което за обеден сън ми проваляше заплануваното, а вечер след натрупаната умора, доста ме изнервяше и натоварваше. А сънят й беше просто кошмар. Будеше се по хиляда пъти на нощ и ако трябва да сметна, може би повече от две години (включително безсънните месеци като бременна) не бях спала като нормален човек за повече от 4-5 часа. А умората се натрупва, разбих се психически и откровено казано, последици имаше!
С времето приспиването започна да става по-лесно. Баня, пижама, няколко глътки вода и вече е в леглото. държим се за ръце, трябва и аз да се правя на заспала, но не ми пречи, защото обикновено в 10ч. всички сме гроги и сме по леглата.
Каката беше по-лек случай, до към 4 годишна възраст спеше с нас, след което я отделихме без драми и проблеми. Но дори и като спяхме заедно, тя си заспиваше лесно, без изнервящото въртене и дупене.
Никога не се е случвало децата ми да заспят играейки, хранейки се или някак необичайно. Задължително в легло  Mr. Green

# 48
Пея му (на 2,3 е) и заспива като омагьосан. (не разбирам как изобщо издържа пеенето ми, но - факт  Crazy)
Kate Pate, и аз това се чудя. Как успява това дете да заспива на моето пеене.. Друг да ми търпи пеенето, не познавам Grinning
Малкия е на почти 1 година (без няколко дни), вечер заспива лесно. Скоро пробвах един метод от прословутата книга за недоспалите родители, слагам в кошарата, той става, аз пак слагам да легне и така. Приема го като игра, не реве, и заспива за около 10-15 мин. Но не винаги имам нерви, иначе ляга върху мен и е откъпал, а третия вариант - пие млякото, взема бибата, погазурчи се малко и заспива. При нас кошмара идва след това, буди се по хиляда пъти на нощ, иска при нас, после иска да пълзи на земята, после в неговото легло... Чудо е просто. Не знам, ако го преместя в друга стая, да спи сам, дали ще е по-добре. Защото и на мен, както някой беше писал по-горе, няма да ми издържат нервите да обикалям стайте по цяла нощ. Simple Smile

# 49
  • София
Докато се кърмехме заспиваше така - легнем, цокне малко, повърти се, обърне се на другата страна и заспи. Друг е въпросът, че после почва голямото будене за още мляко. На 2 год. го отбих, научих го да спи в своето креватче, сгъвам се на 4, за да легна до него, давам шишето с млякото и пея... Пресъхва ми устата от пеене, то не са детски песнички, то не са бавни народни, то не са възрожденски, естради разни... всичко дето може да се провлаааааачиииии. Така заспива, а понякога и аз до него  Rolling Eyes. Събуждам се схванала се към 12 и си отивам в спалнята, а към 3-4 часа той ми почуква на вратата и ляга при нас с таткото.

О, и една цака, тъй като авторката се оплаква от трудно приспиване. Моят сега е на 2 и половина и пак трудно се приспивахме, затова му ограничих дневното спане - в колкото и да легне, в 16:00 задължително го будя, навила съм будилника и така. Преди го оставях през деня да спи когато и колкото си иска и често ми е спал от 15:00 до 17-18 часа, еми няма как вечерта да го приспя лесно! А сега вечер в 21:30 вече е заспал.

# 50
И при нас е сложно приспиването. Пея му.. в най-добрият случай отнема час. Най-рано в 23.30 е заспал, късно заспива, колкото и да е спал  през деня. Напоследък ми тежи, защото лягам към 2 докато се приготнвя и аз и поподредя. Сам не иска. От една страна, това е единственото време в което прекарваме заедно, прибирам се късно от работа. От друга страна иска ми се да свикне сам да заспива, за да отдъхвам и аз понякога.

# 51
Пробвах и аз да скъсявам дневното спане, но ефект няма. Дали ще стане в 15, 16 или 17- преди 23.30 няма заспиване.  Crazy

Докато се кърмехме заспиваше така - легнем, цокне малко, повърти се, обърне се на другата страна и заспи. Друг е въпросът, че после почва голямото будене за още мляко. На 2 год. го отбих, научих го да спи в своето креватче, сгъвам се на 4, за да легна до него, давам шишето с млякото и пея... Пресъхва ми устата от пеене, то не са детски песнички, то не са бавни народни, то не са възрожденски, естради разни... всичко дето може да се провлаааааачиииии. Така заспива, а понякога и аз до него  Rolling Eyes. Събуждам се схванала се към 12 и си отивам в спалнята, а към 3-4 часа той ми почуква на вратата и ляга при нас с таткото.

О, и една цака, тъй като авторката се оплаква от трудно приспиване. Моят сега е на 2 и половина и пак трудно се приспивахме, затова му ограничих дневното спане - в колкото и да легне, в 16:00 задължително го будя, навила съм будилника и така. Преди го оставях през деня да спи когато и колкото си иска и често ми е спал от 15:00 до 17-18 часа, еми няма как вечерта да го приспя лесно! А сега вечер в 21:30 вече е заспал.

# 52
  • Куциндрел
Честото будене вечер при нас спря след като му избиха последните зъби и мина адаптацията в яслата. След това като с магическа пръчка започна да спи по цяла нощ. Сега се буди вечер, ако е сополив.

Ние в момента сме на циклене на 3 приказки за лека нощ.

# 53

Никога не се е случвало децата ми да заспят играейки, хранейки се или някак необичайно. Задължително в легло  Mr. Green
И на мен. Завиждам на майките с такива деца. И в количката навън ми е заспивала броени пъти.

# 54
  • Sofia
На 2,5 г. приспивах с приказки и песнички. Продължаваше между 30 и 60 мин, рядко повече. Спрях да приспивам някъде към 6 год, когато започнаха повече да си говорят помежду си.

# 55
Малката е на 2 г и 1 м. От изписването си заспива сама. Сега си ляга към 20:45ч. тоалет, зъбки, пижама, спалното чувалче и задължително 10 минутки се гушкаме. При нас драмата е ако кака е ангажирана. Без да е получила целувка от кака си не ще. Почва да мрънка и щом е целуната все едно с нож и отрязваш ревнята. Голям е образ малкото. Не пеем и не играем, че иначе ще настане ужас. Само и светвам една лампа костенурка (от тези които светят със звезди) и излизаме от стаята. До 5 минути е заспала. С каката е още по лесно ( на 5г е) сама се оправя. Но на нея малко повече и отнема заспиването. Нещо си бърбори тихичко, да не събуди малката и заспива без да съм до нея.

# 56
Имам две дъщери. Малката е на 3. Тя заспива трудно, за това и чета много приказки. Единствено така заспива тя! newsm30 newsm30 1crib 1crib ylinfant newsm07  Misc Baby Bottle pacifier stork-girl stork-boy

# 57
С песни до към две годишна възраст. После разказвах приказхи, поне две. После четях приказки. Приказното ни приспиване приключи на около 6 г.
За мен си беше много специален момент. Синът ми спи много неспокойно и понякога като е превъзбуден си изреждахме как той обича мене, сестра му, баща му, после аз как ги обичам поименно и ставаше едно като мантра и се успокояваха. Още го помнят.
Имаше момент, когато сънуваше чудовища и тогава му обградихме леглото с всички видове плюшки и си разказвахме историята как през нощта те го пазят от чудовищата, защото са му приятели.

# 58
  • Пловдив/София
Много хубава тема. Понякога си мисля, че само ние сме сложни със спането и тази тема ми помогна да разбера, че не е така.
Първите месеци заспиваше с кърмене, после реших да махна вечерното и заспиваше с шише (голяма глупост- пак искаше цокане, плюс беше само, че може и без мен). после започнахме да се гушкаме на леглото до кошарата и да четем книги, но едвам се измъквах- след час приспиване ставах по 15 мин, леко ръка, крак, пръст по пръст, буквално, да не скръцне нещо...На моменти избеснявах, на моменти се радвах на времето с него, според зависи. Винаги се е будил нощем поне по 2 пъти (или по 20).

Преди 2 седмици реших, че не може повече така и вдигнах матрака на леглото (синът ми беше на 18 месеца). Казах му, че леглото е счупено и трябва да си спи в кошарата. Сега книгите ги четем там, аз седнала на стол до него. Понякога иска да ми държи ръката. Плюшено се опитах да въведа, изобщо не ги отразява. Общо взето не се оплаквам, четем книги 15-20 мин и после казвам "сега спим", оставям една книга в леглото и седя докато заспи още 15тина минути. Ако заплче за още книги, му говоря тихичко как ни е минал денят.

Надеждата ми е да спре да се буди нощем и постепенно след книгите да излизам от стаята, но стъпка по стъпка, не мога и аз да слушам ревове до задавяне (опитвала съм за няколко минути).

# 59
  • София
Честно казано, не знам как се приспива дете. Първите 2.5-2.7 години се кърмехме вечер, съответно тя заспиваше и внимателно я слагах в леглото. Спеше си като пънче. След отбиването, та и до днес, когато е на 5, вечер след игра и каквито там дейности е извършвала, просто си слага пижамата, завивам я (или баща й), казваме си Лека нощ, гася лампата и излизам от стаята. Заспива за секунди и никога не се буди през нощта - освен когато е болна.

Аз съм нетърпелив човек и вероятно ще се гръмна ако трябва да дрънкам, да чета и да се обяснявам цял час докато детето заспи. Абсурд.

Общи условия

Активация на акаунт