Как приспивате децата си?

• 30 353
  • 197
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Започнах да давам едно сериозно лекарство за дерматита и съответно сърбежите на малкия спряха.
Сега ляга, аз лягам до него, гасим всичко, той ми обръща гръб и за минути е заспал! Аз ставам, а той спи цяла нощ. Чудо.

# 61
С големите дечица сигурно е по-лесно да се научат сами да лягат и заспиват. Много ми се искаше още от малки и ние така да се научим, но все още не ни се получава, моето момченце е още на година и осем месеца. С кърменето наистина всичко беше съвсем лесно, но откакто започна мъжът ми да го приспива, за да се опитваме да се отучваме от сукането, стана по-сложно. В последно време обаче много добре при нас се получава с музикалните играчки - тези от типа с проектор, както и въртящите се над креватчето. Сякаш свиква и се научава, че като чуе познатата вече мелодия му е време за сън. Съветвам мамите с проблемно заспиващи по-малки деца да опитат, нищо не пречи Simple Smile

# 62
Това с проектора е нож с две остриета, не заспива сама с проектора, пак трябва аз да съм до нея, но пък за сметка на това се буди нощем и търси "звездичките", че гасне автоматично след един час.

# 63
При нас така не се е случвало. Има и доста варианти на пеещи приспивни играчки без визуален ефект, а и при приспиването сякаш музиката си е водещият елемент.

# 64
Откакто махнахме бибата за спане и беше малко зор. Искаше само гушнат, в голямото легло и не искаше в своето. Сега се успокоиха нещата. Разглеждане на книжка, после се гушкаме и разказваме как е минал деня ни и го мятам в неговия креват.

Много ме шашна вчера на обяд ми заспа в скута докато гледа детско. Не го беше правил досега.

# 65
Никак. Заспива от самосебе си.
Като беше бебе, заспиваше веднага след шишето с АМ. Като една добра майка, като попорасна и стана на 2-3 реших да пея песни- оттогава та досега не ми разрешава да пея. Приказки не е искал да чета. Имаше период от около половин година, когато задава героите, а аз измислям и разказвам приказка. Сега, на 5,5 г. след баня гледа детско на лаптопа, загасям, става да си изпие чашата с вода на няколко пъти, ляга, започва да си бърбори тихичко, да не ме буди, и се унася. Спи като пънче.

# 66
От бебе си е в ритуал преди заспиване- баня, гушкане, четене на една книжка, целувка,загасяне на лампата и заспива сама в стаята си.

Сега сама се къпе, облича, целувка и гушка и си ляга като сама си чете книги докато й се приспи, загася си  нощната лампа и заспива.

# 67
  • Варна
Ние сме на 1г и се приспиваме с пълна програма - кърмене+люлеене на ръце+пеене.Много трудно заспива малката,а си спомням когато беше на 3-4 месеца -само я люлеех на кошарата и сама заспиваше.Дано се оправят нещата при нас.Сега оставя ли я сама в кошарата се почва един голям рев и ми дожалява,и пак я взeмам.Дано това не ми изиграе лоша шега по-късно.

Последна редакция: сб, 23 апр 2016, 22:10 от niksi007

# 68
Не приспивам - ляга в леглото, чета една приказка (само една!), целувка, лека нощ и вратата се затваря. От четиримесечен спи по цяла нощ и заспива така. Опитвал се е да манипулира с реване и искане да легна до него, но като разбра, че няма да мине, спря.

# 69
  • София
Кърмя го за заспиване, обикновено отнема 5 минути. На година и 5м. е.
Когато е заспивал трудно,обикновено, е имало причина.
След време, когато не иска вече да суче, ще намерим някакъв друг ритуал,предполагам и, че вече ще разбира повече и ще можем да си говорим и обясняваме.

# 70
У нас книжките се превърнаха в такъв ритуал, около третата годинка. Мисля, че приказката го предразполага да се отпусне.

# 71
  • София
Не съм присповала специално нито голямото, нито малкото.
Но малкото е по лигаво и само търси поводи да не ляга. Миналата година влязохме в болница от рота вирус и там я галех, за да я успокоя и после искаше да я галя докато заспи. Но разгеле отмина тоз период.
Иначе зъбки, баня и по леглата. Като ги сложа, на малката и пускам музиката от бейбифона, но не винаги, казвам лека нощ и излизам. После отивам при каката малко си говорим, гушкане и лека нощ.
Но не съм ги носила, пеела и т.н.
После започва моята заслужена почивка от 2 часа! Simple Smile

# 72
До около 1 и месец вечер заспиваше с кърмене, в момента пускам музиката на бебефона, гушкам го половин-една минута, целувам и в леглото. Повечето пъти в рамките на 15 мин.(едно извъртане на музиките) е заспал.

# 73
И двете ми деца са осиновени. Каката я взех на 3 години, няколко седмици заспива само и след това изведнъж започна да плаче на вратата и да блъска докато й отворим. Накрая искам, не искам започна да спи при мен. И така до ден-днешен (вече е на 6 ). Малкият от самото начало си заспиваше в неговото креватче. Нощем и да се събуди пие чай или вода и пак си заспива сам. Но имахме един период ( първо хрема и от капките започна трудно да заспива, след това отит след ваксина) от няколко месеца, когато заспиваше на гърдите ми (биенето на сърцето ми го успокояваше), след което го слагах в креватчето му. За да не се събуди от по-студения чаршаф спеше на памучно одеалце. Към годината сам започна да си ляга на креватчето. Сега от време на време иска да спи при мен, но рядко.

Спомням си като дете колко исках да се гушкам при мама, но ми се случваше много рядко. Затова реших да не лишавам децата си от това. Ще дойде време, когато и да искам - те няма да искат.

На мамите с по-малки деца бих си позволила да дам съвет да опитат с чай от лайка или маточина вечер след 18ч. Той успокоява и подпомага съня. Моята дъщеря не обича чай така, че не съм го пробвала при нея. В периода, в който лягаше в 21 ч, а не заспиваше до 23-24 пробвах всичко. Накрая я лиших от следобеден сън, вечерта легна в 19.40 и до 19.50 беше заспала. И така около една година. Не спеше следобед,но нощем спеше по 11часа. Естествено имахме проблем в градината - там всички са длъжни да спят. Тази година си лягат по-късно, но моят опит е , че по- лесно заспиват, когато ги слагам по-рано. Май всяко дете е различно. Каката заспива трудно и спи неспокойно, малкият заспива бързо и спи спокойно. За две години само две нощи ми е плакал, като единия път беше болен.

Ако вашите деца обичат мляко, чувала съм, че чаша топло мляко с мед успокоява и подпомага заспиването.

# 74
От раждането насам си заспива сам в своята стая, с по-голямата също беше така. Така съм ги научила. Когато стане време за лягане, мием зъби, или се къпем, зависи... четем приказка, говорим си още 5 минути, ако не е заспал на приказката, целувка, гася лампата и излизам. Знае, че не може да става от леглото, категорично (не е като да не е опитвал преди, но винаги го връщам, без преговори).
Както го научите, така ще е.

Общи условия

Активация на акаунт