Как приспивате децата си?

• 30 395
  • 197
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Може би е приело, че от нея не може да очаква разбиране и утеха.Децата се адаптират и се държат според възрастния.
Естествено,че с мен ще плаче, нали съм му майка и съм готова да откликна на всяка нужда, с мен е спокойно да изрази емоциите и недоволството си.
Мъжът ми го приспива с люлеене, когато самото дете се умри.Не се разправя да го приспива в определен час, ако детето още е жизнено.Аз също не го правя, затова и никога не съм имала проблем да го приспя. Освен ако не е бил болен.

# 91
То и на онази актриса Лора Препон от 'Orange...' родителите изобщо не са се занимавали да приспиват никого, както разказа тя в интервюто си. 5 деца, всеки ляга когато си иска, без значение от възраст или дали са на градина и училище на другия ден. В 2 през нощта малката Лора отива в кухнята да види майка й какво готви, и жената й дава да пробва някакви манджи и да си каже мнението... На никого не му пука, че детето не спи, никой не реве, няма нерви... Те ти начин!

# 92
Mama Ru, Ирайн, благодаря ви за споделените мнения. AfterShock, защо е това заяждане??? Защо се чувстваш длъжна да поучаваш като най-разбираща? Извинявай, но най-вероятно само ти си мислиш, че е така.
детето ми го гледа детегледачка, тя действително го слага в креватчето на обяд и той знае, че е време за сън - ляга и заспива без да е мрънкал, без да е ревал когато и да е. При нас с мъжа ми никога не може да се получи това - нито вечер, нито на обяд, когато сме си вкъщи. Опитвали сме, но само като го сложим в креватчето и започва истерия.
Значи все пак не е до дете, а до подход. Я виж ти!

Ами хайде, обясни ми тогава какъв е нейният подход, че работи и защо при нея се получава, а при нас не?

Може би е приело, че от нея не може да очаква разбиране и утеха.Децата се адаптират и се държат според възрастния.
Естествено,че с мен ще плаче, нали съм му майка и съм готова да откликна на всяка нужда, с мен е спокойно да изрази емоциите и недоволството си.
Това е причината, AfterShock. А ако не си разбрала, че децата са различни и че при различни хора се държат по-различен начин, да тръгваш да коментираш IQ на другите. Както Скарлет вече написа, не се изисква кой знае какво IQ да си оставиш детето да реве в креватчето, аз дори не бих го нарекла и подход. Подход в случая би трябвало да е да намериш подходящия баланс спрямо нуждите на ТВОЕТО дете и твоите собствени нагласи.
Никога не са ми били приятни заяжданията във форумите, но пък винаги са ми били неприятни хора, които изхождат да дават акъл и да критикуват от позицията на най-знаещи.

# 93
Тя и моята не очаква някой да я успива на обяд в яслата, но там не е сама в стаята, а с останалите деца, самоуспива се около 1,5ч според госпожите й там. Но спи по-малко от всички, защото докато заспи дойде ред другите да стават и я будят. Явно според различните ситуации подхождат различно. Защо не иска с детегледачката, ами защото това е някаква "непозната", надали му се иска да го гушне. Как в яслата не искат да ги гушкат лелите, същото е.

# 94
Ами хайде, обясни ми тогава какъв е нейният подход, че работи и защо при нея се получава, а при нас не?
Щом детето може да се държи различно с различните хора, значи може и с вас да заспива тихо и спокойно, без ревове и глезотии. Но не го прави... защото сте му показали, че ревът води до желани резултати.
Подходът на детегледачката вероятно е най-логичният възможен - пожелава му лека нощ и отива в друга стая. Реве, не реве, все едно. И след 2-3 пъти ревове детето разбира, че това не е начин да поиска нещо, също разбира, че щом възрастният е казал, че е време за сън, значи е време за сън.
Останалото са лиготии на родителите.

# 95
  • София
Боже, боже...защо ли психолози и педагози се занимават с проучвания и усъвършенстване. Научен факт е, че оставянето на бебе или малко дете да плаче неутешимо само е изключително вредно, не само за психиката, но се отразява и физически.
 Само, че явно някои са ги оставяли доста поревават като бебета, та сега не може да им стигне до мозъчните клетки това, над което учени с години работят. Нито един детски психолог няма да посъветва родител да остави малкото си дете да плаче, без да се предложи разбиране и утеха. Единствените, които го предлагат са бабите и техните млади поклоннички.
Аз лично смятам да показвам на детето си, че може да разчита на мен и да му предлагам контролиран избор. Ако ще да е разглезено.Който иска да си оставя детето да се дере-прав му път, но моля без поучения, тъй като надали ще дойда у вас да ви го разглезвам.

# 96
родител да остави малкото си дете да плаче, без да се предложи разбиране и утеха.
За какво? Нещо лошо ли му се е случило на това дете, че има нужда от утеха?

Не се оставят да плачат деца, които са преживели психическа травма. Те имат нужда от убеждаване отново и отново, че са в безопасност и са обичани.
Децата, които не са преживели травма, а просто са видели, че като пореват, ще им се угоди на капризите, се разглезват, а това нанася непоправими щети върху психиката им - като пораснат, имат изкривено разбиране за работещите начини да получиш желаното нещо, и като видят, че не могат нищо да доведат до успешен край, нищо да получат по заучения модел - искай, мрънкай, тръшкай се, реви.. развиват психични разстройства. После се чудим какво да правим с девойка, решила да скочи от балкона, защото гаджето я е зарязало newsm78 , а още по-зле с голям мъж, който не може едно нещо да свърши без да получи нечие одобрение и подкрепа, и се пропива.

Една от най-важните задачи на родителя е да създаде психически стабилен човек, а не да влошава положението, мислейки си, че прави нещо добро. Мечешка услуга е това с поддаването на лиготии и ревове без причина. След време момичето или момчето е емоционално нестабилно, защото това е работило в детството му.

Аз съм ЗА гушкането, когато не е поискано с рев и манипулации. Категорично против съм да създавам емоционално нестабилни хора обаче, затова не ги уча, че се реве без причина.

# 97
Разглезване е, когато в магазина или на улицата детето се тръшне за нещо и ние отстъпим. Да това са грешни сигнали и децата бързо се научават как да постигат желаното. Колко време трябва да плаче едно дете вечер или през нощта докато получи утеха? Аз оставих 4,5-5 месечния си син да плаче сам в стаята, а той просто протестираше, че го оставяме сам, в креватчето му посред бял ден. Рева 40 минути, след което влязох. Гушнах го, а той беше стиснал юмручета от гняв, червен като домат. А как ме гледаше само! Колко още трябваше да реве, преди да млъкне? Приспивала съм го месеци наред на гърдите си. Сега си ляга и заспива сам. Всичко се израства. По коледа така се уплаши от бомбичките, че месеци наред не просто не спеше в креватчето си, ами изпадаше в ужас само да се опитам да го сложа там дори и през деня. Постепенно се престраши да се качва в него и отначало уплашено повтаряше "Няма гъми? Няма гъми?" и бързо излизаше. Как трябваше да постъпя? Да го оставя да пищи ужасено до премала? Или да отстъпя и да го взема при мен? Аз избрах второто. Измъчих се, но спокойствието на детето ми беше по-важно за мен от принципа. И не съжалявам. Днес спи самостоятелно. Едно е детето да плаче за играчка, телевизия и т.н. , съвсем различно е когато плаче от страх или болка, глад или жажда.

Деца под три години рядко могат да обяснят какво точно чувстват, от какво се страхуват, какво ги боли. Не се страхувам, че ще разглезя децата си ако спят при мен или гиприспивам. Малки са, имат нужда от това. Ще пораснат и сами ще искат самостоятелност. И ако плаче да го гушна го гушкам. Щом иска, значи има нужда.

Между другото кой психолог съветва да се оставя малко дете или бебе да плаче само в стаята, за да не се разглези?
Сигналът, който подаваме ние е "Аз не се интересувам от теб и твоите нужди. Сам си, намери начин за самоутеха". Когато плаче бебето ни казва " Имам нужда от теб - боли ме, гладен съм, жаден съм, спи ми се, страх ме е, искам да ме гушкат".

Последна редакция: пн, 22 авг 2016, 15:57 от Mama Ru

# 98
  • Куциндрел
 Laughing
Я, Хесус се е върнала. Обаче този път не е с 4 деса, ами с 2. Joy
Хесус, здрЪвей. bowuu

# 99
Едно е детето да плаче за играчка, телевизия и т.н. , съвсем различно е когато плаче от страх или болка, глад или жажда.
И аз това казвам, но много майки приемат всеки плач за страх или болка, а то си е обикновено глезене, че мама е казала на детето да ляга, а то не иска, и знае, че като ревне, мама ще дойде и ще отложи момента на заспиване.

И ако плаче да го гушна го гушкам. Щом иска, значи има нужда.
Ако е стигнало до рев, за да го гушнеш, значи не го гушкаш достатъчно по принцип и детето - научило, че с рев се постигат нещата - логично реве, за да го гушнеш.
Щом иска, значи има нужда, казваш. На този принцип ли разчиташ, когато детето ти иска да бръкне в контакта, да скочи от високо? Все интересни неща, дори по-забавни от гушкането с мама.

# 100
  • Стара Загора
 И ние се преспиваме с гушкане 3г- книжки, песни ,игри в леглото само го разсънват.Общо взето трудно заспива откакто е отбит.Интересно ми е като тръгне на градинка как ще бъде, защото до сега спим заедно на спалнята( кърмих го до 2.2г).Има деца, които са по-чувствателни от останалите и имат нужда от много внимание.

# 101
Гушкам го много често. Той е доста любвеобилен, обича да го гушкам, а и след като се върнах на работа се виждаме за малко. Нормално е, това е неговият начин да се увери, че съм тук. Просто има навик да протегне ръце и да изхленчи "искам це" ( искам на ръце). Вдигам го, гушка се малко и продължава да си играе. Не е разглезен. И не, няма да го оставя да бръкне в контакта, не че не е опитвал. Разбра, че не бива и загуби интерес.

А някой спомня ли си вече как започна темата? С въпроса на една майка " Майчета, как приспивате децата си?"
А вече имам чувството, че не споделяме опит, а се поучаваме кой е по-добър родител. Имам две деца на 6 и на 2 години и заспиват различно. Типовете деца и родител са различни, затова това, което е подходящо за едно семейство не работи при друго.

# 102
Точно така, Mama Ru, няма смисъл от това. По-добре да подминаваме тези, които са решили, че следва да поучават останалите, и да продължим доброжелателно да се съветваме, да коментираме и споделяме.

# 103
На 3.5 години заспиваше с телевизора. Сега на 4 години най-често след рев: "Искам мама.", "Искам тати.", "Искам и двамата.". Става по 5-6 пъти преди да заспи.

Последна редакция: чт, 29 сеп 2016, 08:18 от П@нди

# 104
Докато се хвалех как хубаво заспиват децата ми, нещата се обърнаха с главата надолу. Някак нещата се случиха след като каката реши да спи самостоятелно почти на 6 г. е. От тогава малката не иска да остава и да заспива сама както беше преди. Сега обаче не иска да заспива и с кака си ако голямата реши да спи пак в нашата стая някой път, все още не сме им направили стаята и на каката сме си оставили леглото при нас. Много е чувствителна и при желание понякога се мести при нас. Но проблема е мъничката. Веднага започва да плаче (да се дере, все едно я коля човек), е от желазо да е човек ще се върне да го погледне и успокои. Само че покрай местенето на кака и след престой при баба си и дядо си я бяха свикнали да лягат до нея докато заспи. И до сега така. Но това полягване понякога отнема по един час и резултата е мама заспала преди детето. Мъжа ми се сърди, че стоя при нея по 100 часа, явно си има и някакви нейни си страхове вече с порастването, малката е на 2 г, 8 м. Не знам вече на кого да угодя. То да не се похвали човек с нещо хубаво и бам ново 20. Ама ще се борим някак.

Общи условия

Активация на акаунт