Неочаквано - бременна на 40 години

• 42 986
  • 311
  •   1
Отговори
# 195
Съгласна съм, че нищо няма да му стане на тийна да погледа малкото за 15 минути. Винаги в историята на човечеството е било така - всеки поема такава част от задачите, каквато може да носи и се учи постепенно да поема отговорност. Това, че ще помагаш в ежедневието, няма по никакъв начин да ти отнеме детството, напротив, може да ти даде много.
Аз лично не познавам случаи, в които големите да са отгледали малките деца. По-скоро съм свидетел на толериране на малкото, щото то си остава малко за цял живот. Което няма как да не се отрази на голямото дете. Тъй като съм минала по този път, стремя се сега да не ощетявам едното за сметка на другото дете.

Последна редакция: вт, 08 мар 2016, 09:55 от Румцайс

# 196
Учудена съм, че има хора, за които е в реда на нещата да използват по-големите си деца като безплатни детегледачи. Задължения си имат - да учат, да си оправят стаята и т.н. Не и да ви гледат другите деца, само защото са имали "късмета" да се родят първи.
Всеки голям прави всичко. Капризи някъде на друго място. Каквото има да се върши, ще се върши, дали днес ще е да простре, утре да погледа бебето, няма никакво значение. Ангажиментите извън дома са си отделен въпрос, както той ходи на училище, така родителите му на работа. С това по никакъв начин не се изчерпват ангажиментите на един човек.

# 197
Е да де, детето е в графа "домакинстване". Не е като да накараш тийна да работи, за да изкарва пари за памперси. Но ако малкото разлее нещо, тийнът какво да каже- а, това не ми е в задълженията, няма пък да го забърша, който е раждал, да бърше.

Нали правим разлика между отговорност и текущи задачи?

Иначе за мен точно наличието на деца на 12 и нагоре е критерий "за" раждането на още едно дете, защото гледането му вече ще е напълно различно.

Гледане до 2 часа въобще не го броя за гледане. Това си е време, прекарано с брат/сестра. Не е някакъв навлек или чужд човек това бебе, нито е наказание. Със сигурност не бих направила аборт, само защото ще разваля кефа на тийна. Какъв урок ще му предам така? Че за неговия кеф се прави всичко? Че всичко е позволено заради купона? И някой ден да почне и тя/той да си каже- айде, аборт, важното е купонът да не спира...

Иначе аз съм гледана малко с идеята "работата на ученика е да учи" и това си е мечешка услуга. По-полезно е да свикнеш на 5-6 прости домашни дейности, ученето няма да избяга, има си справочници. Ама да забиеш в училище само, докато всички ти прислугват- не е ОК.

# 198
И защо все така става, че забременяват жени, които не искат деца, а тези, които биха родили още, не могат?

Направи аборт и стига си ни занимавала тука!!!!!
Rolling Eyes
Е, първото, слава Богу, изобщо не е така!  Peace

Можеше и без последното изречение.
Жената ще пише ако иска. Не ви е питала вас дали да пише, не се нуждае от нечие разрешение за това, нито си вре носа във вашите истории, повечето от които, като чета тук, нямат нищо общо с нейната, нито ви кара насила вие да пишете и да четете в нейната тема.

Темата може да е полезна на други потребителки. Винаги може да го има казусът мъжът иска дете, жената не иска.

Полезна е, разбира се.
Не всяка жена на 40 години е неосъществена майка и проблемът, който е повдигнат е също реален за доста жени.

Риъл, наистина ли смяташ, че е задължение на големите деца да гледат малките?
Отглеждането е за родителиТЕ, а децата си имат детство и юношество, което трябва да си изживеят. Като те станат родители, ще гледат деца.

Аз не смятам, че гледането на дете е задължение на някой друг, извън родителите му.
Всъщност от немалкия ми личен и професионален опит мога да споделя, че отношенията между братя и сестри са най- лоши в семействата, в които родителите са прехвърлили тази своя отговорност върху по- големите си деца.

Учудена съм, че има хора, за които е в реда на нещата да използват по-големите си деца като безплатни детегледачи. Задължения си имат - да учат, да си оправят стаята и т.н. Не и да ви гледат другите деца, само защото са имали "късмета" да се родят първи.

Аз не съм учудена.
Много хора създават работа на околните, без дори да се замислят, че не са искали нито съгласието им предварително, нито имат това право.

# 199
Тонка, ти като си едно дете и имаш едно дете, няма как да си го представиш. Затова се възмущаваш, че кой знае какво престъпление е извършено.  Има се предвид например, че голямото и малкото си играят в хола, а майка готви в кухнята например и т.н. Тоест малкото не е съвсем само. Или баткото или каката, които са 7-8 клас, да вземат и малкото и да го върнат вкъщи след училище. За мен това е съвсем нормално и не мисля, че ще пречупя горкия тийн.

# 200

ще използвам твоя пост, защото съм на същото мнение

миналата година по това време имах здравословен проблем, който не ми позволяваше да се грижа нито за деца, нито за домакинство; за малката се грижеха кака й и единия ми племеник - той бягаше от лекции, за да ми помага, а девойката тичаше от своето училище, за да прибере дребната, а после да я заведе и прибере от английски ... и не, не го смятам за редно, просто беше за месец-два, в който нямахме друг избор

изобщо не говорим за помощ в рамките на 15 минути на ден с бебето особено когато тийнът има и други задължения у дома - дребни, но ежедневни; как ги измислихте тези 15 минути?  Laughing

и смятам, че основното задължение на ученика е да учи , да събира опит и знания, да се подготвя за своя житот, не да бъде патерица на моя

# 201
  • София
Съгласна съм, че нищо няма да му стане на тийна да погледа малкото за 15 минути. Винаги в историята на човечеството е било така - всеки поема такава част от задачите, каквато може да носи и се учи постепенно да поема отговорност. Това, че ще помагаш в ежедневието, няма по никакъв начин да отнеме ти детството, напротив, може да ти даде много.
Аз лично не познавам случаи, в които големите да са отгледали малките деца. По-скоро съм свидетел на толериране на малкото, щото то си остава малко за цял живот.

Разбира се, че трябва да поема отговорност. Само че отговорността трябва да е свързана с възрастта му, а родителските задължения не са нормални за един тийнейджър. Поне не и при българите, де, при циганите са нормални.

# 202
  • София
Тонка, ти като си едно дете и имаш едно дете, няма как да си го представиш. Затова се възмущаваш, че кой знае какво престъпление е извършено.
Така като гледам, не съм единствената на това мнение. Не е престъпление децата да си играят, нито е престъпление по-голямото да се грижи за по-малкото при наличие на желание от негова страна.

# 203
...Само че отговорността трябва да е свързана с възрастта му, а родителските задължения не са нормални за един тийнейджър. Поне не и при българите, де, при циганите са нормални.
Те на по 16 раждат, вие ги жалите  Mr. Green

Въобще не е толкова страшно. Мъжът ми и голямата му сестра са били на 15 и 16 г., когато се е родила третата. Казват, че им е било приятно, дори после на срещи с приятели са я водили с тях, взимаха я и като студенти, по тяхно желание. И на градина са водили/взимали, и къпали, и хранили, каквото се наложи. Имаха солиден опит като се появиха техните деца.
И са си имали време и за училище, и за приятели, и за купони. Денят е 24 ч. все пак.

Не говоря за напълно отсъствие на родителя и изцяло оставяне на ръцете на тийна. Но това са по-скоро изключения, не познавам такива.

П.П. Нямам брат/сестра, но предпочитах да доведа едно 3 годишно от градина или да го погледам за 1 час, отколкото да си изчистя стаята, примерно  Mr. Green

# 204
  • София
При наличие на желание не виждам проблем.

ПП Говоря за желание от страна на тийнейджъра.

# 205
При наличие на желание не виждам проблем.
Ако говориш за моя пример - избор не са имали (когато е било малко детето). Било е началото на 90-те, трудни години, майка им ранно се е върнала на работа и т.н. По желание са нещата чак в студентските години.

# 206
струва ми се, че не правите особена разлика между системна и ежедневна помощ от страна на тийна /която би могла да бъде изключително нужна и против която аз съм/ и онази помощ, която е по желание от време на време и е неналожителна или е "ако сега гледам бебето два часа, може ли да си изчистя стаята другата седмица" /а стаята кой ще я изчисти? майка ти докато ти гледаш бебето?/

# 207
Тя темата се поотмести, но съвсем логично.

Не смятам за редно децата да бъдат отглеждани и възпитавани основно от братя, сестри, баби, дядовци, роднини и обикновено в такива случаи резултатът не е особено добър. Децата са основна грижа и отговорност на родителите си.

НО! Помощта на децата в семейството смятам за задължителна част от възпитанието. Не е престъплание тийна да погледа 3-годишното за час-два, нито да го заведе на детска или да изхвърли боклука. Това изгражда чувство за отговорност и мисъл за цялото (семейството), не само за индивида.

# 208
Според мен е редно да се включи и бащата във вземането на това решение, като той съответно да поеме и отговорност за някои неща щом толкова го иска: примерно той ще става да го храни нощем, той ще вземе бащинство ако жената не иска да взема майчинство заради кариерата си, или други уговорки според както ги устройва и двамата.
А на тебе таткото как ще ти ги гарантира тези благинки дето ги описваш?
Ами ако си подвие опашката и изчезне?
Е нали са женени от не знам си колко години, не си ли познава стоката? Иначе гаранция у Франция, но то ако нямаш някакво доверие на човека до себе си и едно дете никога няма да се решиш да имаш даже.

Както и да е - исках да кажа, че ако притесненията на авторката са примерно че тъкмо е станала началник в работата си и сега как да вземе 2 години майчинство - ами нека бащата да вземе бащинство; ако не може да става нощем да го храни - нека той да поеме това; ако примерно няма да може да го води на ясла и на градина - нека той да се напъне да изкара повече пари и да наеме детегледачка; и т.н.
Според каквото ѝ е притеснението и потенциалния проблем, да поговори с него и да види какво предлага той за да го разреши щом като толкова го иска това дете, за да я убеди и нея, че ще се справят.
А не сама да реши - правя аборт и край, ти нямаш думата. Имам приятел гинеколог, прави по няколко аборта на седмица - казвал ми е, че редовно има жени, които идват за аборт и го молят да не казва на мъжа/приятеля им. Даже някои фрапантни случаи като например мъжа я води и чака долу в колата и тя му казала, че уж е за някаква киста или не знам си какво си, а всъщност прави аборт без да му каже.

# 209
За мен критерий за "напреднал в работата" е именно "да може да си позволиш още едно дете". Иначе е само трупане на повече задължения за чест и слава и за общо взето същите пари. Ако наистина излезеш на позиции, още едно дете не би трябвало да те катурне. Иначе не е истински успех.

Общи условия

Активация на акаунт