Акваристика-6

• 77 793
  • 757
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте, златна рибка с подуто коремче от едната страна проблем ли е или е прехранена?
Има ли настръхнали люспи?Подвижна ли е или не? Яде ли?Едър или малък грунт?

# 106
Здравейте, златна рибка с подуто коремче от едната страна проблем ли е или е прехранена?
Има ли настръхнали люспи?Подвижна ли е или не? Яде ли?Едър или малък грунт?

За люспите - ще я погледна довечера. Не ми е направило впечатление нещо друго освен коремчето. Беше се укротила преди седмица, стоеше повечко на дъното и опашката й беше оклюмала. Сменихме водата с по-хладка и живна. Плува си както обикновено сега. Чака по едно и също време вечер за ядене, наредена на тясната страна на аквариума.

# 107
Важно е това за люспите,но то си личи от пръв поглед.
Ако са настръхнали и още е подута - бегом в зоомагазина и разкачваш всички симптоми и се страхуващ,че може да е воднянка.Ще ти кажат какво да правиш.
Наблюдавай дали на мястото има люспи.
Златните са капризни.Трябва да са в по-голяма аква (преди гледах в 50 литра само две).Трябва добър филтър и да се наблюдава за 2 мин.колко храна изяждат и толкова им стига. Ако им се дава суха храна или гранули първо трябва да се накиснат за 1 или 2 мин.Поне един ден през седмицата трябва да са на диета.Аз бях зла Mr. Green и два дни си стояха гладни (сряда и събота). Също трябва да им се чисти грунта и сменя водата всяка седмица (малко са мърляви).Едър грунт,за да не се задавят и се подържат около 20 градуса Т на водата.
Днес не давай храна и виж утре как ще е.

# 108
Важно е това за люспите,но то си личи от пръв поглед.
Ако са настръхнали и още е подута - бегом в зоомагазина и разкачваш всички симптоми и се страхуващ,че може да е воднянка.Ще ти кажат какво да правиш.
Наблюдавай дали на мястото има люспи.
Златните са капризни.Трябва да са в по-голяма аква (преди гледах в 50 литра само две).Трябва добър филтър и да се наблюдава за 2 мин.колко храна изяждат и толкова им стига. Ако им се дава суха храна или гранули първо трябва да се накиснат за 1 или 2 мин.Поне един ден през седмицата трябва да са на диета.Аз бях зла Mr. Green и два дни си стояха гладни (сряда и събота). Също трябва да им се чисти грунта и сменя водата всяка седмица (малко са мърляви).Едър грунт,за да не се задавят и се подържат около 20 градуса Т на водата.
Днес не давай храна и виж утре как ще е.

Много благодаря  bouquet
Ще я наблюдавам и я слагам на диета и аз за два дни даже и подред. Хубаво ще огледам люспите. Сухата храна и гранулите се накисват отделно във вода и така им се дават размекнати заедно с водата, така ли?

# 109
Аз златните и по седмица не съм ги хранила. Blush При рибите е по-вероятно да умрат от преяждане,а не от глад.
Слагаш нужното количество храна и вода,да стане хомогенно,като каша - не трябва да има твърди парченца,но не трябва и съвсем да е рядко и изсипваш в аквата/хранилката. И пак да кажа,че при златните трябва да се чисти - те обичат да им е чисто и водата да не им е висока Т. Ако всичко е наред са доста издражливи рибки.

# 110
Аз златните и по седмица не съм ги хранила. Blush При рибите е по-вероятно да умрат от преяждане,а не от глад.
Слагаш нужното количество храна и вода,да стане хомогенно,като каша - не трябва да има твърди парченца,но не трябва и съвсем да е рядко и изсипваш в аквата/хранилката. И пак да кажа,че при златните трябва да се чисти - те обичат да им е чисто и водата да не им е висока Т. Ако всичко е наред са доста издражливи рибки.

Много ценни съвети, благодаря  bouquet Аматьор съм в отглеждането им.

# 111
Моля. Аз не гледам вече златни,но се чувствам ужасно ако нямам аква,но сега съм ларж с рибите от лесни по лесни - неонки,молинезии и няколко данио.

# 112

Много ценни съвети, благодаря  bouquet Аматьор съм в отглеждането им.
извинявам се, че ви се меся, но няма рибки, които да обичат да им се чисти. На всяка смяна на водата трябва да НЕ е повече от 1/3. Обяснението е следното: При смяна на водата се унищожават микро организмите и се спира естественият цикъл на трансформацията на CO2 във О2.

# 113
И за това всички бягат и покриват Simple Smile
Има препарати,които добавяш когато сменяш на  водата и така запазваш баланса.
Пък и все си мисля,че всяко живо същество предпочита да му е чисто. И не на последно място във всяка книга за акваристика пише,че за да имаш красива аква и здрави рибки е нужно често да се сменя водата - те акат,остават остатаци от храна,загниващи растения,а няма естествено течение на вода,така всичко си остава вътре в аквариума.

# 114
Реално, колкото по-малка е акваъа, толкова по-често трябва да се чисти. Онези от по 100+, най-вече ако не са с живородки, могат да изкарат спокойно и само на поливане + сифониране през някой и друг месец.

# 115
При хората съм съгласен, че обичат да им е чисто. Моля те кажи ми едно животно, което да почиства. Колкото повече препарати във водата толкова повече химия и толкова по къс живот на рибетата. Замислете се! Аз не казвам да не се чисти, а да не е често и да е с отлежала вода. А колкото до размерите на аквата  те не са толкова важни, колкото съотношението на животните в литър вода. Има едно правило от едно време. Ако мериш рибните на дължина за всяко сантиметър ти трябва един литър. Не е редно да имаш 20 литра аква с 10 гучи.

# 116

Котката се чисти Wink Ако мога да ги тренирам рибоците ще им връча прахосмукачка и да действат.Какво е това да ми се размотават и махат лежерно с перки:yum:
Явно всеки разбира различно под чистене.Аз сифонирам,минавам стъклата и сменям водата около 30%,(толкова си заминава със сифонирането) ако преценя пускам тест за фосфати (Хемиантус микрантемум се оказа доста капризно растение) - веднъж месечно,но понякога и по 2-пъти.
Тук трябва да вметна,че този диалог се заформи от моето мнение за почистването при златните рибки.При тях трябва да е по-често.Това е от моя опит.Те са мърляви (но красиви),ровят в грунда и ако има остатъци от храна става грозна гледка.

Цитат
Ако мериш рибните на дължина за всяко сантиметър ти трябва един литър
Когато почнах да се занимавам с рибки,съседа,който ми подари първата каза за всеки сантиметар - 3 литра.

# 117
на всеки сантиметър 3 литра е много добре. Лично аз спазвам 2 литра на сантиметър. Чистенето обаче препоръчвам само стъклата и 30% на месец. Един приятел казваше ама аз вадя само 30, ама два пъти в седмицата.

# 118
Преди няколко дни взехме гупи, двете се оказаха женски и "много" бременни. Родиха преди два дни, естествено малките не оцеляха. Сега кога да чакам пак да родят? Има ли някаква законимерност? Нямаме опит с тях, попрочетох някои неща, но ще се радвам ако споделите опит или ме насичите към литература/форум/блог.

# 119
Ако има скривалища в аквата може и някоя рибка да е оцеляла. Наблюдавай,че може да се появи някой Рамбо и ще трябва да го местиш в друг аквариум (ако искаш или успееш да хванеш дребосъка).
Ето инфо

Общи условия

Активация на акаунт