Акваристика-6

• 72 701
  • 682
  •   1
Отговори
# 660
  • Варна
Моят вътрешен на Sera така не се стартира при включване в контакта след едно от почистванията на аквариума. Изключих го и го разглобих - извадих му ротора и почистих него и втулката му с клечка за уши. Изплакнах и си проработи от раз при включване в контакта.

# 661
  • Somewhere far away
Моят вътрешен на Sera така не се стартира при включване в контакта след едно от почистванията на аквариума. Изключих го и го разглобих - извадих му ротора и почистих него и втулката му с клечка за уши. Изплакнах и си проработи от раз при включване в контакта.
Мерси, това помогна! Вече работи.

# 662
  • Пловдив
При нас всичко започна да измира 😪 зараза ли плъзна не знам
Рибите сякаш побеляват и умират, черните сомове се виждаше кръвонасядане.
Мисля, че и тези са пътници /белите точици по тях съм сигурна, че доскоро ги нямаха. Ако някой има идея какво е това чудо нека сподели.

# 663
Мисля, че и тези са пътници /белите точици по тях съм сигурна, че доскоро ги нямаха. Ако някой има идея какво е това чудо нека сподели.

Вземайте това и действайте бързо. Измират скорострелно като хванат ихтио.

Помня, че слагахме някаква много висока доза първите 2 дни, но успяхме да спасим доста рибки.

# 664

Ихтио е това, или поне на това прилича. Бактериална инфекция май беше. Живее си в аквариума и понякога се появява, не е опасна за нас.

При третиране май също се вдигаше температурата и не се свети. АЗ бих изтичала бързо към някой зоомагазин/магазин за акваристика и бих питала какъв препарат да взема. Винаги имаме такъв препарат вкъщи, ние ползваме метиленово синьо и малахитено зелено (не са скъпи). Преди две седмици така само една рибка ни проима такава точка, отделихме я и третирахме. Отделихме я за да не засегнем растенията, тези препарати повреждат растенията. Във вашия случай бих третирала директно в самия аквариум. Днес Аквариум.бг работят и ако има във вашият град обезателно отидете, питайте и вземете, защото ако може изобщо да се спаси, трябва да се действа днес или утре.

# 665
  • Варна

За съжаление, за коледен подарък сте получили заразната и смъртоносна болест Ихтио. Нови рибки ли сте слагали съвсем скоро? Може и от разклатен имунитет в следствие на стрес да се получи при здрав аквариум. При тази болест е важно да се действа бързо, за да спасите колкото може повече рибки. Дори при навременно лечение при забелязани симптоми също се стига до загуби, а при вас вече са започнали, което налага да сте още по-стриктни и да спазвате няколкото съществени правила.

Първата стъпка е да отидете до аптека и да купите кутийка от противогъбичното средство Нистатин 500 (доста по-евтино е от специализираните лекарства в зоомагазините за акваристика и бих казал, че е по-бързо и дори не по-малко, а може би и по-ефективно). Нямате много време да се бавите!  Втората стъпка е да имате достатъчно мощен нагревател, за да вдигнете температурата на 28-29 градуса (така метаболизмът на паразитът се засилва и " излюпва " по-бързо, търсейки нова жертва, а разтвореното във водата противогъбично лекарство го убива, докато е именни в този етап. Ако се налага, вземете втори нагревател дори да е с по-ниско качество от основния ви - ще го ползвате за това и бъдещо лечение на същата болест и да имате резервен, ако основният се повреди ненадейно, докато купите евентуално по-надежден. Ако се загледате внимателно, по растенията, по декора, по рибките ще видите едни специфични бели точици - в тях е паразитът. Докато е в това състояние, лекарството не го лови. Паразитът трябва да премине в следващата си фаза на развитие и да се излюпи, излизайки от тази киста - тогава е уязвим. По спомен лечението  трае малко над седмица, но и в допълнение е добре да заложите на няколко дни повече. Сблъсквал съм се през 2014 и 2019 година. Заминаха ми няколко любими и дългогодишни рибки.

Спазвайте стъпките от първия коментар и в допълнение прегледайте следващите, които оказват насоки за успешно лечение:

https://aquariumbg.com/forum/bolesti/lechenie-na-ihtioftirius-s-nistatin-500mg/

При разбивка на лечението, повишете температурата на 28-29 градуса. Една таблетка счупена на две се слага на всеки 25 литра вода. Във вашия случай, ако закръглянето клони към по-голямата стойност, сложете цяла таблетка или половинка повече. Таблетките се разпадат във вода, така че предварително може да ги счупите на половинки и да ги разпределите в по-голяма площ, а не само да хвърлите цели таблетки в двата края на аквариума. Друг вариант е да задържите таблетката в горната част на водата, за да започне разпадането й. Постарайте се да разпределите  мътността като обиколите повърхността на водата. Пуснете след това неразтворения остатък да падне на дъното. Ако имате живи растения, добре е от остатъка да падне и около тях. Напълно нормално е да стане голяма мътилка в аквариума. Спазвайте препоръката за смяна на вода по описанието. Вадете с кепче мъртвите рибки и измивайте добре кепчето и ръцете си. Не бъркайте във водата, ако не е за нещо спешно. В упътването пише за втората доза таблетки. Няма да е излишно след 5-те дни и частична смяна на вода да сложите още една доза таблетки и да изчакате още дни дори след като вече не забелязвате признаци на болестта, нито някъде виждате от белите точици. Нека не се рискува. Не прехранвайте рибките. Обикновено като ги е нападнала болестта и са в тежко състояние, не им е много до храна. Тези с по-малко точки се хранят нормално, но идеята е да няма неизядена храна, която допълнително ще разваля водата. Пълноценното и разнообразно хранене с качествени храни е важно, за да имат сили да се борят със заболяването. По-нататък като минат дни след приключване на лечението, може внимателно да сифонирате дъното. Изплакнете си добре гъбата на филтъра в аквариумната вода в кофа или леген, когато я вадите при смяна и при монтиране обратно на филтъра в аквариума с вече сменената престояла вода, сложете от капките с полезни бактерии от типа на Сера Нитривек или на друга марка със същото предназначение. По начало след лечението, а и не само, е желателно да обръщате внимание на рибките си за симптоми на тази или друга болест или състояние, за да хващате проблемите доста по-рано.
При проблеми се допитайте до аквариумните форуми, направете си свой профил и изпълнете стъпките с добро обяснение и ясни снимки. Там е доста по-сигурно, че ще реагират бързо и ще ви се даде търсената информация.

Последна редакция: чт, 26 дек 2024, 11:07 от Чихинци

# 666
Само да вметна, че Нистатина /както и всички други препарати с антибиотична съставка/ вече е само с електронна рецепта и е към 20-тина лв. Ако преди е можело да се лекува с него свободно и евтино, то сега не е така.
За ихтиото съм чела, че и сол помага - морска или английска, по супена лъжица на 10 литра. Вдигане на температурата с 2-3 градуса и синьо и зелено в комбинация.
Тернецията и без перки е останала, наистина ужасно. Дано коритата оцелеят.

Последна редакция: чт, 26 дек 2024, 15:34 от evencee

# 667
  • Варна
С това пояснение ще се създадат неудобства за хората от малки градове, в които зоомагазините не са добре заредени. И във Варна не във всички зоомагазини продават лекарства за акваристика. Остава вариантът с поръчка и доставка.
 През 2014 година като забелязах симптомите, купих лекарство за Ихтио и го приложих по препоръки. Дали не беше на третият ден, когато видях, че нещата отиват на по-лошо и след още четене във форума за акваристика, приложих лечението с Нистатин.
Едва ли е проблем да се говори с личния лекар за какво става въпрос и да пусне рецепта. Може би за 2 кутийки. Най-малкото рибките отново са свързани с пари и никой не ще да се лишава от тях, а още повече с агонизиращи и умиращи животинки, които разстройват семейството.
В бъдеще бих пръпоръчал като ще се купуват нови рибки, да са подбрани добре, за да няма агресия межу тях, както и да не се пренаселва аквариума. Ако трябва по-малко обитатели, но да живеят щастливо и пълноценно.

# 668
  • Пловдив
Благодаря на всички, закупихме лекарство от магазина, който се грижи за аквариума ни, взехме му и телефона на момчето, за да може да го търсим за в бъдеще, ако нещо стане.
Дано оцелеят белите ни сомчета, че от бебенца си ги отглеждаме и са ми на сърце.

# 669
Благодаря на всички, закупихме лекарство от магазина, който се грижи за аквариума ни, взехме му и телефона на момчето, за да може да го търсим за в бъдеще, ако нещо стане.
Дано оцелеят белите ни сомчета, че от бебенца си ги отглеждаме и са ми на сърце.

Коридорисите (корита - белите сомчета) имат шанс! Стискам палци, пишете за ъпдейт след няколко дни.

# 670
Здравейте! Нощо не сме променили обаче аквариума взе много бързо да става мръсен. В момента е на 5 дни след измиването и смяната на водата и са започнали да се лепят неща по стъклото ,причини? Преди нв беше така

# 671
  • Пловдив
Развръзката с ихтио в нашия аквариум е: 5 оцелели данио и две бели сомчета. Ако  по-рано бях установила симптомите и писала тук, си мисля, че поне сомовете щяха да оцелеят 😪 черните бяха бая едри, а белите както казах ги гледахме от бебешоци.
Изобщо пипкава работа са тия риби не е като кучета и котки. С две думи уморихме всички риби които взехме , с аквариума - а бяха живели достатъчно време при продавача.

# 672
Здравейте! Нощо не сме променили обаче аквариума взе много бързо да става мръсен. В момента е на 5 дни след измиването и смяната на водата и са започнали да се лепят неща по стъклото ,причини? Преди нв беше така

Нов ли е аквариумът? Колко често сменяте вода, по колко, кога за последно тествахте водата?
Ако не е нов - сигурно прехранвате и не сменяте достатъчно вода/няма живи растения, защото има натрупване на нитрати, много вероятно и нитрити.

# 673
Не знам за какво говорите дори...
Аквариума си е същия от както имаме рибките,сменяме водата на 4 седмици ,защото става ужасен ,мръсен . Живи растения както се вижда на снимката има ,нв знам за какво говорите. Не знам какви са тея нитрати двто трябва да се проверяват и как,в магазина нищо не ни казаха за това . Водата сменяме напълно с нова престояла поне едно денонощие ,а обикновенно седи около месец

# 674
Не знам за какво говорите дори...
Аквариума си е същия от както имаме рибките,сменяме водата на 4 седмици ,защото става ужасен ,мръсен . Живи растения както се вижда на снимката има ,нв знам за какво говорите. Не знам какви са тея нитрати двто трябва да се проверяват и как,в магазина нищо не ни казаха за това . Водата сменяме напълно с нова престояла поне едно денонощие ,а обикновенно седи около месец

Акането от рибките се преработва от бактерии до нитрати за цветята. Нарича се азотен цикъл.
https://aquarium.bg/akvariumi-informacia/nitrogen-cycle#:~:text= … D0%BD%D1%8F%D0%BA.

Когато има прекалено много риби/рядка смяна на водата/недостатъчно количество смяна на водата/недостатъчно растения остават нитрати, тези нитрати са храната на растенията. Колкото повече растения, толкова по-малко нитрати. Високите нива на нитрати водят до проблеми за рибите, това е една от причините за смяна на водата.

Когато има нитрати (храна за растенията) и светлина се образува алджи, това е "зеленясването" или гняста по стъклото, при вас не се вижда добре, но може да е друг вид и цвят алджи.

Водата може да се тества с подобни тестове
https://www.aquatica-bg.com/%D0%90%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8 … Test%207%20in%201
В алиекспрес има по-евтини, но не мога да гарантирам качеството.

Ако не и се дават пари, може спокойно да не ги взимате, защото според мен е редно по-честа смяна на водата. Започнете с 30% смяна на водата всяка седмица. Аквариумът е малък и не вярвам да ви затрудни една/две бутилки.

Има много прекрасна  литература на български за химията в аквариума. Има хубави клипчета на английски също. Аз не бях силна по химия/не я обичах, но я разбрах лесно и ми беше доста приятно да разбера за различните параметри на водата и как може да се направи една екосистема. Тогава и тестовете ми бяха интересни и помогнаха. Надявам се бях изчерпателна, ако има още въпроси, кажете.

Общи условия

Активация на акаунт