Акваристика-6

• 72 859
  • 682
  •   1
Отговори
# 675
Eх, Ради ... как се захващаш с нещо без елементарни познания дори?! Казахме ти, чети, не разчитай на "това не ми го казаха в магазина". Акваристиката си е тегава работа, особено в началото.
Вода са сменя всяка седмица задължително - сифонира се, чистят се стъклата, филтъра. Грунда ти не става, прекалено е едър и задържа боклуците. Твърде малко озеленяване - 2-3 фиданки нищо не правят. За необходимия минимум от препарати дори и да не питам - полезни бактерии, за избистряне на водата, витамини за рибките, синьо и зелено, тор евентуално и т.н.
Сега се пита в задачата - цъфнала ли е водата или са някакви паразити белите налепи, затова като смениш водата - сложи 2-3 супени лъжици морска сол /една лъжица на 10 литра от цялостния обем на аквариума/ поне за някаква дезинфекция и пиши дали се оправят нещата, но и задължително си вземи метиленово синьо.
Не е нужно да си химичка и да знаеш за нитрити, нитрати ... но хигиената е наложителна.

# 676
  • Somewhere far away
Вода може да не се сменя всяка седмица, ако първо- имате голям аквариум, и второ - имате много залесен аквариум. Това е така наречената екосистема.

Ако знаете английски силно препоръчвам да гледате този канал :

https://www.youtube.com/watch?v=eq7B4PlORGw&ab_channel=MDFishTanks

# 677
Вода може да не се сменя всяка седмица, ако първо- имате голям аквариум, и второ - имате много залесен аквариум. Това е така наречената екосистема.

Ако знаете английски силно препоръчвам да гледате този канал :

https://www.youtube.com/watch?v=eq7B4PlORGw&ab_channel=MDFishTanks

Това вече е висш пилотаж. С тези тернеции и скаларията (от случая дето обсъждаме по-горе) на 20те литра няма да стане, то е гювеч. Отделно този господин изсипва два рафта химия Grinning Отделно ако види Ради цените на СО2 системите ще и стане лошо.

Ние сме с 4 скаларии и 6 трихогастера и 3 анциструса, скалариите са станали големи прасета (над педя), срането е огромно като количество. Това е в 450 литра в доста залесен аквариум, сменяме си вода по 15-25% на седмица и това е. Пробвахме с по-рядка ама с тези прасета няма как, натрупват се нитрати и тръгва алджи, вдигат се нитратите до 50. За коментираната локва не знам как оцеляват при смяна на водата на месец, че и то цялата, което разклаща цикъла.

# 678
  • Somewhere far away
Този господин изобщо не ползва со2 системи в повечето си аквариуми. А химията която изсипва е общо достъпна и изобщо не е много, стартираща бактерия и торове за растенията - това е което ползва.

# 679
Този господин изобщо не ползва со2 системи в повечето си аквариуми. А химията която изсипва е общо достъпна и изобщо не е много, стартираща бактерия и торове за растенията - това е което ползва.

И рисетва на 6 месеца. И аз го гледам Stuck Out Tongue

# 680
Тя и Ради ресетва всеки месец, а рибките очевидно са медалисти.

И при мен е ден за чистене днес и обикновено един час по-късно все едно не съм дълбоко сифонирала, много цапат. Никакъв шанс да не сменям вода повече от 10 дни, горе-долу толкова съм ги оставяла най-много.
Иначе, година след старта, чак сега ми дойде просветлението да си поливам цветята с изхвърлената вода. И това, защото боднах един Спатифилум в аквата и за нула време разви и корен, че и листа пуска постоянно.
Имам и едно изостанало пакетче котешка трева и се чудя ако я засипя с грунд да поникне и после да я пренеса вътре. В почва пожълтява след време, интересно ми е във водата как ще е. Някой да е правил такива опити?

# 681
Тя и Ради ресетва всеки месец, а рибките очевидно са медалисти.

И при мен е ден за чистене днес и обикновено един час по-късно все едно не съм дълбоко сифонирала, много цапат. Никакъв шанс да не сменям вода повече от 10 дни, горе-долу толкова съм ги оставяла най-много.
Иначе, година след старта, чак сега ми дойде просветлението да си поливам цветята с изхвърлената вода. И това, защото боднах един Спатифилум в аквата и за нула време разви и корен, че и листа пуска постоянно.
Имам и едно изостанало пакетче котешка трева и се чудя ако я засипя с грунд да поникне и после да я пренеса вътре. В почва пожълтява след време, интересно ми е във водата как ще е. Някой да е правил такива опити?

Не, не съм пробвала, но сигурно ще има мокра котка след това. Аз я сея в декоративен буркан, слагала съм с аквасойл и повечко вода (защото ме мързи да поливам). Става готин елемент за холната маса.

Поливах с аквариумна вода, но чак огромна разлика не намирам.

Как успяваш да опазиш отворена аква и котка? (надявам се може да си говорим на ти, а щом имаш котешка трева, сигурно има и котка). Нашият калпазанин обожава водата, като рибка е. За отворена аква не ми се мисли. Имаме два капака, твърд стъклен и отгоре мек с диодите, та не давам да се качва отгоре, че ще го счупи. Две седмици аквариумът беше с алуминиево фолио докато спря да си отваря вратите (когато котаракът дойде и заживя с рибите).

# 682
Не, за жалост нямам котка вече. Почина на 18 преди няколко години и затова сега - рибки. Все е нещо си казахме, а те са и забавни всъщност. Е .. почти.
Та, само пакетчето с трева остана и ще пробвам пролетта - само да си взема и керамзитени топчета и ще видя колко и как ще се задържи подводна в една керамична саксийка, която сега е с медия.
А Спатифилума е подводен направо, супер си расте. Само не знам как ще е, ако рече да цъфти. Аквата е със стъклен капак и не го оставям отворен, че съм гледала клипчета на анциструси по плочките, макар и моите да се пльокват като попарени като стигнат догоре.

Общи условия

Активация на акаунт