Истанбул [тема 39]

• 105 379
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Много благодаря за отговорите  bouquet

# 616
Здравейте,
За няколко дни изчетох толкова информация за Истанбул, че вече взех да се обърквам. Затова направо цопвам в темата с куп въпроси.
Престои ми пътуване в града с две нощувки-собствен транспорт. Хотела ни е в района на Таксим. Иска ми се да видя много неща, но знам че не е възможно. Моля да ме насочите поне за някои от тях
-кафе на Босфора - хубава гледка (четох за хълм до който се ходи с фуникулер, но до там. В пътеписа не пишеше от къде и как се стига до там. Като ориентир мога да дам, че е над гробище. Отворена съм за други идеи)
-разходка по Босфора - корабче до Долма Бахче ли да вземем?
-ходила съм в Истанбул на екскурзия преди поне 10 години. Имам спомен, че входа на Капалъ чарши беше до голямата джамия и Св.София, но като гледам на картата май не е съвсем така. Близо ли е? Като пешеходно разстояние горе долу колко е
-ретро трамвая по бул. Истикляр накъде се движи и къде ходи
и последно засега - някой хубав "парца" шоп? Wink
Надявам се, че ще ми дадете насоки
Незнам дали има хоп-он хоп-оф там.
С очакване оставам и включвам известия от темата

# 617
 - Кафене с хубава гледка към Босфора -"Пьер Лоти"
- щом като ще отсядате около Таксим до Долма бахче може и пеша да стигнете, като се спуснете по живописните тесни улички
- ретро трамвая се движи само по улица "Истиклял"
-"разходка" по Босфора - има круизни корабчета или ферибот
- до централния вход на Капалъ чарши е джамията Нуросмание, а не Султан Ахмет
- магазини и базари за всичко и по всеки джоб има навсякъде

За повече информация, по-внимателно разгледайте първа страница!

Последна редакция: чт, 23 юни 2016, 18:44 от amareto eto

# 618
  • София
Здравейте,
За няколко дни изчетох толкова информация за Истанбул, че вече взех да се обърквам. Затова направо цопвам в темата с куп въпроси.
Престои ми пътуване в града с две нощувки-собствен транспорт. Хотела ни е в района на Таксим. Иска ми се да видя много неща, но знам че не е възможно. Моля да ме насочите поне за някои от тях
-кафе на Босфора - хубава гледка (четох за хълм до който се ходи с фуникулер, но до там. В пътеписа не пишеше от къде и как се стига до там. Като ориентир мога да дам, че е над гробище. Отворена съм за други идеи)
-ходила съм в Истанбул на екскурзия преди поне 10 години. Имам спомен, че входа на Капалъ чарши беше до голямата джамия и Св.София, но като гледам на картата май не е съвсем така. Близо ли е? Като пешеходно разстояние горе долу колко е

Kaфенето, за което си чела не е на Босфора, а в края на Златния рог. Казва се Пиер Лоти. За транспорт от Таксим не мога да помогна, но предполагам, че има някакъв автобус. За ориентир - трябва ти спирка Еюп. От там е лифтът над гробището, но ако не ви пречи катеренето, можете да си спестите чакането на опашка за лифт. По романтичното придвижване е с ферибот от Каракьой, т.е. минали сте по Истиклял, покрай кулата Галата и като слезете долу, терминалът за ферибота е от лявата страна на моста Галата. Терминалът е само като рамка, пред която спират корабите. Този вариант го препоръчвам. Много приятна разходка по Златния рог е. Слизате на последното пристанище Еюп. После с лифта или пеша. Трябва обаче да се има предвид, че този ферибот е през час и трябва предварително да се види разписанието.

Ако не ви се ходи чак там, кафене с хубава гледка има пред Долмабахче.

Тъй като споменах кулата Галата, препоръчвам и гледката от нейната тераса. А за мераклиите има и кафене, но май съм чувала, че е с предварителни резервации.

Последна редакция: чт, 23 юни 2016, 19:56 от Тaня67

# 619
Скрит текст:
Здравейте,

Kaфенето, за което си чела не е на Босфора, а в края на Златния рог. Казва се Пиер Лоти. За транспорт от Таксим не мога да помогна, но предполагам, че има някакъв автобус. За ориентир - трябва ти спирка Еюп. От там е лифтът над гробището, но ако не ви пречи катеренето, можете да си спестите чакането на опашка за лифт. По романтичното придвижване е с ферибот от Каракьой, т.е. минали сте по Истиклял, покрай кулата Галата и като слезете долу, терминалът за ферибота е от лявата страна на моста Галата. Терминалът е само като рамка, пред която спират корабите. Този вариант го препоръчвам. Много приятна разходка по Златния рог е. Слизате на последното пристанище Еюп. После с лифта или пеша. Трябва обаче да се има предвид, че този ферибот е през час и трябва предварително да се види разписанието.

Ако не ви се ходи чак там, кафене с хубава гледка има пред Долмабахче.
Тъй като споменах кулата Галата, препоръчвам и гледката от нейната тераса. А за мераклиите има и кафене, но май съм чувала, че е с предварителни резервации.
Поне миналото лято нямаше нужда от резервация за кафенето. Беше доста празно, но се качих сутринта. Предполагам, че следобед и за залеза се струпват доста хора... От друга страна пък сега има отлив на туристи...
Иначе гледката от кафето на Кула Галата е добра, но за да има гледка, когато седиш, трябва да няма хора отвън на терасата, която е около цялото кафе.  Mr. Green
Цените по спомен бяха нормални.
Като заключение мога да кажа, че е хубаво кафенето, но за мен е по-скоро допълнение към погледа от Кулата.  Laughing

# 620
  • София
Резервациите май са за вечерите, когато вече няма пречкащи се туристи на терасата.  Grinning Но все пак това са по-скоро мои предположения, защото никога не съм се интересувала и проучвала. Може и да бъркам. Но наистина няма голяма полза от сядане в кафенето, при условие, че пред прозорците има плътна завеса от туристи.  Laughing

# 621
Записвам. Приемам съвети и идеи

# 622
Здравейте! Знае ли някой къде в Истанбул може да се гледа танц на дервишите в петък и събота, защото на Сиркеджи  в тези дни няма?

# 623
Здравейте! Знае ли някой къде в Истанбул може да се гледа танц на дервишите в петък и събота, защото на Сиркеджи  в тези дни няма?

Аз съм гледала тук и бях много доволна:
https://www.hodjapasha.com/en/

А всяка неделя от 17ч. има тук:
http://www.galatamevlevihanesimuzesi.gov.tr/homepage.html

# 624
Здравейте, може ли да ми помогнете с инфо - утре пътуваме с кола до летище Ататюрк Истанбул, интересува ме каква е таксата на посока по магистралата Одрин - Истанбул, за да си направим сметка от коя карта да вземем, защото ще се връщаме на следващия ден и след месец пак ще ходим.

# 625

Аз съм гледала тук и бях много доволна:
https://www.hodjapasha.com/en/

А всяка неделя от 17ч. има тук:
http://www.galatamevlevihanesimuzesi.gov.tr/homepage.html

Благодаря! Билетите на място ли се купуват и колко струват? От сайта разбрах, че може и онлайн.

# 626
  • България, София
 Simple Smile
Здравейте,
По Истиклял е пълно с магазини. Има и много красиви сгради. Вместо с ретро - трамвая си направи разходка пеш. Ако някой магазин ти хване окото - влизаш, гледаш дрешки и така. Indirm означава намаление, та се огледжай за такива надписи. Не знам дали рамазана приключи, но ако още не е, по време на рамазан сме попадали на намаления   Simple Smile

# 627
  • където ми е най-добре
Здравейте, може ли да ми помогнете с инфо - утре пътуваме с кола до летище Ататюрк Истанбул, интересува ме каква е таксата на посока по магистралата Одрин - Истанбул, за да си направим сметка от коя карта да вземем, защото ще се връщаме на следващия ден и след месец пак ще ходим.
Купувате HGS. Мисля, че ако влезете в Истанбул през Селим паша е 6.50 TL, а ако влезете през Кумбургаз е по-скъпо с 2 лири /не съм на 100% сигурна че е точно толкова, но определено НЕ е под 6.5 лири/.
Дано не съм закъсняла с отговора. Лек път!

# 628

Благодаря! Билетите на място ли се купуват и колко струват? От сайта разбрах, че може и онлайн.

Не помня цената, на сайта трябва да пише, нещо около 60 лири ми се върти в главата...Купих три билета online и имах право на безплатен диск с представлението ( който забравихме да вземем )...Букнах ги един месец по - рано и местата бяха възможно най - в средата на дъгата, на първия ред...Има и субтитри на английски, които обясняват символиката на танца..Накрая не можеш да пляскаш - особено състояние...

# 629
Нов атентат...
Този път на летище Ататюрк!

Общи условия

Активация на акаунт