Тормоз в училищата и толеранс към него

• 52 770
  • 842
  •   1
Отговори
# 705
  • В полите на Пирин планина
Райчун, пак си на "другия" бряг ...  Mr. Green

Медалът има винаги две страни, да, но това, че на "учителката ѝ ври главата" не означава, че трябва да стресира децата. Те нямат опит - тя, напротив, има. Тя трябва да си сдържа нервите. Във всеки клас има родителски комитет, който поема тежестта на страничните неща по подготовката на тържеството - вкл. цветя, подаръци за децата, учителката, почерпка и други нужни странични дейности. Прави се при нужда родителска среща, за да се стиковат нещата. На толкова малки деца, всякакви "поръчки" се дават на листче - нашата класна така процедира. Проверява дали всички са си прибрали листчетата. Друг начин - тефтерче, в което детето записва какво трябва да се направи. Учителката пак проверява дали всички са записали. Това работи - подхвърлени забележки - не!

# 706
  • волно калдъръмче
Детето въобще не е било стресирано - дърпало е за ръката майка си, за да се включи и тя в тържеството. То гледа какво правят другите родители. Учителката въобще не си е изпуснала нервите. Настояла е да е тихо по време на тържеството. Ще има фотоапарати, камери и други развълнувани родители, които ще бъдат разочаровани, ако някой им развали празника с приказки извън сценария и додаксване. Веселата част - ясно...

Защо другите са мълчали, когато е станал панаирът? Техните деца дали не са споделяли също нещо вкъщи? Защо не са я защитили, а мълчаливо са подкрепили госпожата?

Детето е спокойно с учителката. Има проблеми с някои деца от класа - нормално е. Живо, будно и умно. Майка му обаче не пропуска да извърти фасона или да си прави предпразничните циркове пред родителите и учителката. Ще ме е срам да имам такава майка.

# 707
Изобщо мислиш ли, че някой нормален родител ще се впечатли, че някое от децата говори по време на тържеството?!  Mr. Green Сигурна съм, че никой няма да обърне внимание.  Crossing Arms Учителката е отговорила "ни в клин, ни в ръкав" на въпрос за цветя е казала, че трябва да се пази тишина. В общи линии правиш от мухата слон.
Детето може и да е говорело, нормално е учителката да каже спокойно на майката за проблема, а не просто да ѝ подхвърля - вместо цвете, се научете да мълчите. Дрън-дрън. Първолаците още не знаят на кой свят са, не са научили реда в училището - не може да се изисква, без да им се покаже как трябва да се държат.

# 708
  • волно калдъръмче
Ми то няма проблем и да дръпнат ракетата от ръката на Гришо по време на мач. Тържеството предполага определено поведение, а не свободни първосигнални реакции. Обясни ми как така повечето деца на тази възраст успяват да се владеят, а на другите целият свят без майките им им е крив, че не могат. Ето, на тази майка госпожата и децата са ѝ криви, примерно.

И не аз правя от мухата слон. Слонът е бил пуснат на свобода по време на родителската среща.

# 709
Райчун,

май чукча само писател.
Не четеш внимателно или нарочно извърташ нещата, за да манипулираш?  newsm78
Детето въобще не е било стресирано - дърпало е за ръката майка си, за да се включи и тя в тържеството. То гледа какво правят другите родители. Учителката въобще не си е изпуснала нервите. Настояла е да е тихо по време на тържеството.
Скрит текст:
Ще има фотоапарати, камери и други развълнувани родители, които ще бъдат разочаровани, ако някой им развали празника с приказки извън сценария и додаксване. Веселата част - ясно...

Защо другите са мълчали, когато е станал панаирът? Техните деца дали не са споделяли също нещо вкъщи? Защо не са я защитили, а мълчаливо са подкрепили госпожата?

Детето е спокойно с учителката. Има проблеми с някои деца от класа - нормално е. Живо, будно и умно. Майка му обаче не пропуска да извърти фасона или да си прави предпразничните циркове пред родителите и учителката. Ще ме е срам да имам такава майка.

В грешка си - всички описани случки НЕ са по време на тържеството, а преди него. Не са в тържествена атмосфера, а са в ежедневна среда.
Здравейте,
Скрит текст:
Аз съм майка на първокласник, от 15 септември второкласник, и искам да споделя случващото се с нас. Още от началото на учебната година класната на детето ми започна да се държи безобразно с мен, какво имам предвид: При споделяне от моя страна, че детето иска да бъде вдигано в час, ми бе отговорено "Ако ще се оплакваме и аз да почна? Много говори в час." тази реплика е изказана и пред други родители. Изпратих дечко на зелено училище и последният ден, когато се прибираха то се обажда по телефона плачейки, че не може да си намери нещо, че другите деца го заключвали пред стаята и не го пускат да влезе. Докато го успокояван по телефона чувам гласа на класната "Ти пак ли говори по телефона? Затваряй, веднага!". След като се прибраха от зеленото училище детето ми започна да се подмокря през деня. Говорих с класната като й казах, че сме ходили на психолог и той е казал, че има проблем с училищната среда и това е реакция от кея.
Към края на учебната година, когато взимах детето от училище, то ме задърпа да питам госпожата за някакво цвете, което трябвало да занесем. При моя въпрос, тя се обърна троснато и ми каза "Аз вече обясних на майката на друго дете". Все пак след това ми даде търсения отговор.
Скрит текст:
От средата на април детето ми започна да се оплаква, че друго дете забранявало на останали в класа да играят с моето, да се пишат тефтери с това кого мразиш и кого - не. Обясних на моето, че това не е правилно и да не го прави. Същевременно му казах, че ако не му е приятно и ако не иска да се кара с другите деца просто да не им обръща внимание и да стои на страна. Това се указа неправилно,
защото в последния ден, преди връчването на свидетелствата за завършване, отново се срещнах с класната на обед и при въпросът ми "Трябва ли нещо да подготвим за тържеството вечерта?" отново бях наругана пред други родители с думите "Да пазите тишина!".
Скрит текст:
Взех си детето и й се обадих по телефона с въпроса "Ако иска тишина, дали да го водя вечерта?" и си казахме доста неща, от които разбрах, че тя е наясно с целия тормоз, който е налаган върху моето дете, за поведението на другото дете и за разделението на класа. Накрая ми бе обяснено, че моето дете има проблем.
В момента съм в дилема дали да търся друго училище или преди това да говоря с директора на училището.
Нещо да допълня, детето ми посещава езикова школа и ходи допълнително на спорт, но там няма такива проблеми. В рамките на една седмица то се успокои и си възвърна самоувереността.
Тази госпожа има проблем с комуникация, не може да проведе нормален разговор със спокоен тон с родител. Каква е причината, можем само да предполагаме - дали е изнервена от тежка работа, дали си е такава по характер, не знам и не е важно. Но в професионалните й задължения е записано (вероятно), че трябва да проявява уважение към децата и техните родители.
Та ако госпожата не се справя като учител или да си решава проблемите, или да си търси друга работа, в която ще се чувства по-добре. Peace

# 710
  • волно калдъръмче
Добре де, цветето е било преди тържеството  Peace Голяма работа.

В целия случай виждам неща, които не оправдават майката: прави парчета за няма нищо; надлежно помни и излага всички случай, в които е решила да се чувства засегната; бие отбой при организацията на тържествата, но разбира, че за детето ѝ е важно да е активна и решава да се включи от немай къде; циркаджалъците в края на годината преди тържеството за завършването са черешката на тортата. Излагацията е пълна.

Коментирам майката, защото тя е тук. Освен това случаите са представени доста емоционално. Напълно нормално е тя да е бяла и добра, а децата и госпожата да изтормозват нейното. Жената има нужда да си върне самочувствието, пише във форум и по свой начин интерпретира случая, за да е неотразима, като окаля всички останали.

За професионализма на госпожата е излишно да пиша. Тя ще си работи, както намери за добре.

# 711
За професионализма на госпожата е излишно да пиша. Тя ще си работи, както намери за добре.
Последното изречение няма много общо с професионализма.

# 712
  • София

верно ли не знаеш защо родителите обикновено групово мълчат и подкрепят госпожата?  Mr. Green

и малко се поспри с анализа, че прекалено на едро взе да го раздаваш. прочел си пет реда текст и вече направи генералните изводи кой е добре и кой е зле. не издържа ти дълго без да тролиш из тая тема, нали?

# 713
Райчун,

Смятам, че изопачавате нещата. Първо не съм била отбой в организацията на тържествата, но не смятам да се обяснявам. Второ не изказвайте съждения какво мисли детето ми. Случката с цветята е свързана с Цветница и детето, защото не беше разбрало за какво точно цвете става въпрос искаше госпожата да ми обясни. След троснатия й отговор госпожата реши, че трябва да информира всички родители.А, що се касае до тормоза върху детето ми мога да кажа само, че и ако на мен някой ми вика, вечно ме обвинява за неща, които не съм направил и съм най - малък в класа ще намеря форма на реакция. Написах, че малчо посещава редица извънучилищни занимания, където комуникира и с по - големи и по - малки деца и никога не е имало някакви проблеми, за да ми се каже, че детето ми не се справя в общуването. В допълнение ще подчертая, че учителката от занималнята няма не е казвала, че детето ми е конфликтно, не внимава или има проблеми с дисциплината, а напротив е кротко, изпълнително и внимателно. За финал ако проблемът е у нас, класната нямаше да ми се извинява!

# 714
Дами, спомнете си още топлия случай с момчето със светло синия костюм. Появи се една публикация и възпламени нета, после се оказа, че не било компютри, а компоти. И сега има извинения и молби да се забрави. Кой ви гарантира, че и тук истината не е изкривена? Някоя мама се оплакала, ама вината може да е не всеки. Може авторката да описва тенденциозно нещата. Всичко може....
Затова щом има тема  спорете си по принцип, но спрете да съдите, защото не знаете истината.

# 715
Дами, спомнете си още топлия случай с момчето със светло синия костюм. Появи се една публикация и възпламени нета, после се оказа, че не било компютри, а компоти. И сега има извинения и молби да се забрави. Кой ви гарантира, че и тук истината не е изкривена? Някоя мама се оплакала, ама вината може да е не всеки. Може авторката да описва тенденциозно нещата. Всичко може....
Затова щом има тема  спорете си по принцип, но спрете да съдите, защото не знаете истината.
Права си. Както е възможно майката да е тенденциозна, така може и защитата на учителката да е лишена от обективност.

# 716
  • София
Затова щом има тема  спорете си по принцип, но спрете да съдите, защото не знаете истината.
Аз точно заради този случай пък вече 4 пъти пиша пост в отговор на Райчун и не го поствам...моята майка почина, когато бях в подготвителен клас в АЕГ. На моя бал аз изглеждах по същия начин, с разликата, че баща ми все пак ме докара до ресторанта, но пък ми взе пари за бензина (малка му била заплатата и ...вероятно, скъпа ракията). Поради тази причина приемам цялата помия, която се изля по момчето и Весна лично. Иванка Курвоазие пък спретна такъв противен саркастичен пост във ФБ, че ми идеше искрено да й пожелая всичко изписано да й се връща, то и на Райчун ми се иска да й пожелая същото, но и двете, като им се върне, няма да разберат урока.

Тотална липса на емпатия. Тотална. И към момчето в светлосиния костюм, и към първокласника  на луда за връзване.

# 717
Точно, Sharky* Peace

Ужасно е, че повечето учители очакват децата да са по калъп, с еднакви реакции и имат еднакви очаквания към тях ...

# 718
  • волно калдъръмче
Ако анализът от моя страна на майчинските реакции, доброволно изложени от авторката, ще се изопачава и ще им се придава форма на защита на учителката, каквато въобще не съм имала предвид, моля за извинение.

Всеки може да се прави на обиден с повод и без повод. Фактът, че чак на децата се вменява вина, сам по себе си е показателен.

# 719
Ако анализът от моя страна на майчинските реакции, доброволно изложени от авторката, ще се изопачава и ще им се придава форма на защита на учителката, каквато въобще не съм имала предвид, моля за извинение.

Всеки може да се прави на обиден с повод и без повод. Фактът, че чак на децата се вменява вина, сам по себе си е показателен.

Не се чувствам обидена, нито ще съдя някого. Разказах нашата история, защото съм възмутена от държанието на един учител, който ни представен за втория най - добър за випуска. Възмутена съм от поведението й, защото част от служебните ми ангажименти е понякога да работя с деца и ако аз се държа по такъв безобразен начин никога няма да спечеля доверието им, за да си свърша работата. Не съм й влизала в тона на госпожата, защото не ми го позволява нито възпитанието, нито образованието, още по - малко общественото ми положение. Ако аз се държа по подобен начин с хората, които застават срещу мен ще уроня както моето добро име, така и на институцията, която представлявам.

Общи условия

Активация на акаунт