Тормоз в училищата и толеранс към него

• 52 960
  • 842
  •   1
Отговори
# 30
.

Последна редакция: вт, 08 мар 2016, 22:55 от Маги ДС

# 31
В много училища проблемът се неглижира.
Но в нета има много инфо по темата. Има заповеди (задължителни), механизми, методики.
Ето за РИО София-град:http://www.rio-sofia-grad.com/index_files/news/directori_01_15_16.html.
Намери Изх. №  9137-49/20.01. 2016 г. - прясно, прясно напомняне.
Четеш и действаш по устав (всичко писмено).

Мене друго ме вълнува - тормозът от учители над ученици (вербален, психически, емоциаонален). По статистики това са около 5% от случаите, колкота е и домашното насилие над деца.  Но съм наясно, че няма смисъл дори да отварям темата.
Благодаря! Ще настоя директорът да вземе мерки съгласно разпоредбата. Направи ми впчатление, че реално нищо не се предприема.

# 32
katjadim,
Извинявай, но не съм съгласна със съветите. Последните дни четох много по темата и видях различни препоръки (който иска да търси и да се информира).

Аз ги давам от опит, иначе не бих си позволила  Simple Smile

# 33
Незнам до  колко тези мерки дават резултат,но ние с мъжът ми сме решили, че ако нещата продължат така при нас ще има оплаквания нпред родителският комитет (или както се казва) и ако това не даде резултат- жалба в полицията и министерство на образованието!
Смятам, че най-голяма роля в създаването на побойниците са самите родители, но те не биха действали свободно без подкрепата на учителите и самите родители! Това го казвам защото при нас както родителите така и учителите оправдаваха насилствените действия с "Всички деца се бият! Ако не вярваш да идваш в междучасията!!!" И това са думи на учителка и родителя на единия насилник пред самите деца!!! Обществото е виновно, защото толерира това държание и казва"О! По мое време беше по-зле!" Ами браво! То някога е било нормално да си варварин, но днес нали уж сме еволюирали? Правилно ли е да толерираме това държание независимо дали детето ни е жертва, насилник или сме просто свидетели?
Отгледаха ме с ценностна система, в която всеки човек има права и винаги трябва да се помага на беззащитните! Изглежда това малко хора са го научили и наситина живеем в джунглата, щом е нормално да приемаме по-силния да смачква по-слабия просто защото може!

# 34
Незнам до  колко тези мерки дават резултат,но ние с мъжът ми сме решили, че ако нещата продължат така при нас ще има оплаквания нпред родителският комитет (или както се казва) и ако това не даде резултат- жалба в полицията и министерство на образованието!
Смятам, че най-голяма роля в създаването на побойниците са самите родители, но те не биха действали свободно без подкрепата на учителите и самите родители! Това го казвам защото при нас както родителите така и учителите оправдаваха насилствените действия с "Всички деца се бият! Ако не вярваш да идваш в междучасията!!!" И това са думи на учителка и родителя на единия насилник пред самите деца!!! Обществото е виновно, защото толерира това държание и казва"О! По мое време беше по-зле!" Ами браво! То някога е било нормално да си варварин, но днес нали уж сме еволюирали? Правилно ли е да толерираме това държание независимо дали детето ни е жертва, насилник или сме просто свидетели?
Отгледаха ме с ценностна система, в която всеки човек има права и винаги трябва да се помага на беззащитните! Изглежда това малко хора са го научили и наситина живеем в джунглата, щом е нормално да приемаме по-силния да смачква по-слабия просто защото може!
Това е все едно написано от мен.... По-нагоре biborana даде линк към заповеди на РИО София Град, аз свалих документите. Има точни описания какво е тормоз, от всичките видове - физически, психически, социален и сексуален. Описани са степените и самите действия. Описани са механизмите за справяне от училището  -  защото това е тяхна работа. Дадени са и въпросници за децата. Явно точно за случаи като "е, щом е само блъскане, не ритане, ок". Една от основните черти е системност на действието и неравенство на силите.  Много, много съм разочарована и от училищната педагогическа съветничка.
Да, ИМЕННО, това казаха и на мен, прехвърляйки топката - всички деца се бият. Но упрекът, че някой е "прекалено чувствителен" се използва като защита открай време от насилници от всякакъв тип. Психолозите го знаят. Психоложката на 119 СОУ,обаче, "не го знаеше".

# 35
Вие трябва да напишете оплакване до Директора на училището. В свободен текст. Напишете го още днес и го изпратете, може и по пощата, ако нямате време да стоите в училище. Той е длъжен да отговори, след това, ако няма резултат, следваща инстанция е РИО.

# 36
А когато директорът препраща към педагогическата съветничка? Защото тя следяла случая. Така препращаха мен три пъти. Толкова се надявах да се реши въпросът без подобни писма. Директорът ме изслушва и...резултат няма. Тормозът продължава.
Започнах да изоставам в работата си, но явно това е единственият резултат засега. Защо те не свършат своята?

# 37
А когато директорът препраща към педагогическата съветничка? Защото тя следяла случая. Така препращаха мен три пъти. Толкова се надявах да се реши въпросът без подобни писма. Директорът ме изслушва и...резултат няма. Тормозът продължава.
Запознай се внимателно с правилника на училището. Може да не се наложи да пишеш до РИО.

# 38
Скрит текст:
Не знам как е в Гърция, но има нещо, което работи навсякъде - натискаш и се разправяш културно и не много културно ако с културно не става. В маслиновите държави за жалост всичко е - няма проблеми и проблемите се решават с минаване на време т.е. с игнориране. Не им ли се поддадеш на системата ден да мине друг да дойде и да се забрави, има шансове за някаква промяна.
Не приемам - Децата се бият. Да, децата се бият и в парковете се  бият, обаче родителите са там за да не позволяват това да се случва. В училище на мястото на родителите са учителите и те са тези, които трябва да следят да няма насилие, а не да си мият ръцете с глупави оправдания.

# 39
Запознай се внимателно с правилника на училището. Може да не се наложи да пишеш до РИО.

Дидева е права. Бърз преглед - имате 3 срещания за насилие - 2 от тях са свързани с наказания.

А това без писма ... не знам как да го коментирам. Хайде мек вариант - писмеността ни различава от животните, които само говорят (издават звуци) и решават проблемите със сила.
Стъпка № 1 е писане. Може и полу-формално, да е само имейл.
Когато не пишеш, ти самата нарушаваш правилата на играта. И нямаш защита. Нали знаете "Дума дупка не прави".

# 40
I.Hr, търпението ми за културно разправяне ( полагам големи усилия за това културно, защото съм човек, който лесно се пали, а да не говорим когато става въпрос за здравето и физическата и психическата цялост на детето ми) е почти свършило! Още в началото на учебната година осведомих както класната, така и директора на училището за историята на сина ми и те казаха, че ще го имат предвид и ще му "хвърлят по още едно око" и понеже сме новите на вече изградена група, доста се отличаваме, а да не говорим, че и двамата говорим на български помежду си... Права си, че тук се чака да мине време и така да се позарови проблема, но за мен това не е решение! Не искам и бъдещото ми дете да е възможна жертва на насилници! ако тези деца има психологически проблеми, нека родителите им се обърнат към педопсихолог, а не аз да си водя детето, защото друг е решил да му разбие психиката!
За жалост каквото и да кажа тук, ще е просто ... изпускане на парата ... което понякога помага малко или много  Rolling Eyes Благодаря!
А това за писането... дам... резултат няма ... пробвах го в миналото училище! Единственият вариянт, който лично аз виждам е някой да си загуби работата и полицията да почука на вратата на семейството на насилника! При следващата синина- направо в районното!

# 41

Дидева е права. Бърз преглед - имате 3 срещания за насилие - 2 от тях са свързани с наказания.

А това без писма ... не знам как да го коментирам. Хайде мек вариант - писмеността ни различава от животните, които само говорят (издават звуци) и решават проблемите със сила.
Стъпка № 1 е писане. Може и полу-формално, да е само имейл.
Когато не пишеш, ти самата нарушаваш правилата на играта. И нямаш защита. Нали знаете "Дума дупка не прави".
Правилно.

# 42
Директорът няма сметка да се шуми за случая и ще се опита да размие вината чрез училищния психолог, съветник ...И да направите срещи с родителите едва ли ще постигнете успех след като те отричат и агресивно заплашват. Явно това е маниер на поведение. Децата копират родителите.
Аз минах през такива срещи...измъчихме се всички. Нищо не се получи. Съветът на психолога беше да игнорира насилниците. Що за съвет?! Бива безсилие...
Махайте се от това училище  и дано откриете добра среда за детето си, защото е ужасно да посрещаш изтормозено дете.

# 43
  • Най-красивата страна
И аз мисля,че всичко зависи от учителката и от родителите.
Дъщеря ми е втора година ПГ в училище.
Миналата година дойде едно мулатче от африканска държава,което не знаеше български.
Първите дни имаше проблеми,децата не искаха да играят с него.Но никой не е толерирал лошото отношение.Всички родители заедно с госпожата се заехме да решим проблема.
Госпожата донесе енциклопедия ,обясни им за различните раси,за Африка.Казала на децата,че трябва да му помогнат да научи български.Вкъщи говорихме много.Другите родители също.И след месец децата започнаха да го приемат нормално.До края на годината детето говореше български,намери си приятели.

# 44
Директорът няма сметка да се шуми за случая и ще се опита да размие вината чрез училищния психолог, съветник ...И да направите срещи с родителите едва ли ще постигнете успех след като те отричат и агресивно заплашват. Явно това е маниер на поведение. Децата копират родителите.
Аз минах през такива срещи...измъчихме се всички. Нищо не се получи. Съветът на психолога беше да игнорира насилниците. Що за съвет?! Бива безсилие...
Махайте се от това училище  и дано откриете добра среда за детето си, защото е ужасно да посрещаш изтормозено дете.
Tочно това мисля и аз. Засега ще се борим. Не може "психолог" да толерира до такава степен. Разбрах, че детето - агресор (колкото и лошо да звучи това) пуска слухове за моето и още едно - че показвали средни пръсти и псували. Моето е на другия полюс спрямо подобно възпитание. Другото набедено дете не е виждано никога от сина ми да псува. Но и двамата са блъскани,бутани, подигравани и всякак тормозени от "хубавото" дете и приятелите му. Резултатът - след седмици толеранс дори "момичетата" са убедени, че ги тормозят заслужено - защото псували...и някои от тях са се включили в обидите, защото синът ми е плакал. Никой в семейството ни не псува (странни сме Wink ), нито показва средни пръсти. Поразгледах определението за тормоз и там има точно за случаите на пускане на слухове. Това е настройване на класа.  Колкото повече продължи, толкова по- "легално" става.
Синът ми се прибира измъчен и примирен. Съвсем случайно се изпусна, че "бандата"на игра души другото дете. Пиша всичко това, защото ми писна. Не мога да се съглася, че щом "вече не те рита", всичко е ок. Синът ми описа, че другото дете "блъска като бик". Дори в единичните дни, когато няма блъскане, има друго - няма ден без тормоз.

Последна редакция: ср, 09 мар 2016, 09:46 от Vasilene

Общи условия

Активация на акаунт