Песен за огън и лед 24 - If I look back, I am lost

• 70 458
  • 748
  •   1
Отговори
# 210
  • Вестерос
Няма как да видиш като не си ги чела и не знаеш за какво иде реч  Peace Мнението на Джон не е меродавно и понякога няма общо с историята

# 211
  • Варна
Разбира се, Лейди Клос, съвсем нарочно съм зачеркнал думата "мразя". Не знам защо изпитвам носталгия към наивно-романтичните времена, когато и аз не бях чел книгите и виждах света на Вестерос само в черно и бяло... Hug

Да разведрим обстановката ... бръкнах в архива и извадих стихче! Смених само едно име(маркирал съм го), поздравявам Лейди Клос и всички фенове на главния герой. Mr. Green

Скрит текст:
Пир

Кънти живота в тронната ми зала
със доблестни васали пълна цяла
и вихри се среднощен весел пир
празнуваме дошъл след битки мир.

Безброй свирачи нежни звуци леят
девойките редуват се да пеят
жонгльори, шутове, въжеиграчи
развличат благородните пиячи.

Забравили за свойте дразги дребни
от ейла тъмен близки са ...и верни
крещят, прегръщат се и не забравят
със тост пиянски мене да прославят.

“Запей девойко келтските мотиви
за пролетни цветя в зелени ниви
и пей високо нека да се чува,
че кралят Робърт тази нощ пирува!

А вий слуги донесте още пиво
бокалите са празни, тъй че живо!
Свирачи не жалете своите струни...
свалете от въжето тез “маймуни”!

Наздраве рицари вдигнете чаши
заслугите за този мир са ваши
не ще отихне пира в този замък
щом има в него камък върху камък!”

Отеква тост и гръмва веселбата
пияни ще дочакаме зората
заспали по столОве и по маси,
ала пирувайки дори в съня си.

Аделинда, нали знаеш какво казват за Джон Сноу! Wink Сериозно: За Джони често казваме, че е чел друга книга, но ВСЕКИ има право на мнение. Често интерпретира фактите както му е удобно. Признавам, че дългите му постове просто не ги чета...
Книгите са доста обемисти, но си заслужават всяка минута четене. В случая все едно ние сме в триизмерно пространство, а ти в двуизмерно ... толкова е голяма разликата. А почти винаги се налага и втори прочит... И когато си мислиш. че си свършила ... трябва да прочетеш и "Светът на Огън и лед" и още няколко дребни неща... Успех!

# 212
Джон Сняг, вие имате аванс през годните и сте ги чели книгите, аз съм фен от миналата зима на нощните смени се чудех какво да гледам. Иначе няма лошо да се прочетат книгите, но така от днес за утре не става.

Mrs. Swift-Kloss, чела не чела, моето мнение се препокрива с това на Джон. Всеки вижда в писаното това, за което е отворено неговото съзнание да види, нито повече нито по-малко. Разбрах, че те дразня, неколкократно се повтори.

На мен фаворити са ми Джон и Денерис. Също Тирион, евнуха, Мардж, бабата на Марж, Санса не е лоша, Бран, Джайм, Бриен.
Не харесвам: Станис, Рамзи, Церсей, Червената жрица, Джофри и тн.
Но как беше:" Ако не харесвате някой в Играта на тронове, то не се косете, той скоро ще умре, ако харесвате някой, той също скоро ще умре.  Laughing

Аря не мога да кажа, че е психопатка убийца, защото всички са.

Веско-Варна
, благодаря, ще го прочета.

аделинда,

ясно е че имаме аванс с годините, но  книгите и филмите - изключвам първия, имат ужасяващи разлики. даже няма да коментирам колко много са, затова е сложно да се коментират герои от книгите по филмите т.н. образите на Станис, Давос, Кеван, са напълно съспини във филма, линии като тези на Куентин, Ариан, Егон,  Конигтън са изтрини с гума - говорим за възлови герои, Мирцела и Баристан са убити, фактите са променени. Има си тема за филма, няма лошо да пишеш там, ако не знаеш къде е - нека някой те насочи. Ако искаш да пишеш тук - оценяваме ентусиазма ти, но всеми малко прочети нещо, защото иначе постоянно нещо ще трябав да ти се обяснява.
Ликовете към Читанка ги има в началото на всяка тема.

лично аз харесва Станис, Давос,   Джон,  кеван, Аря, Нед,   Оберин - първите заради принципността йм, а последния - заради действеността и авантюризма. В някаква степен ми хареса и Куентин. Аря - заради борбеноста. харесвам и Сандор Клегейн, но ненавиждам брат му - Грегър. Харесвам и Тирион.

не ми харесват  - Санса, Ариан, Денерис, Церсей, Кейтлин и Джофри силон съм раздвоен за Джайми.  повечетоот изброените са силно статични а Ц., К. и Дж. са психопатични персонажи.
от жените харесвам  също - Марджери, Вал,  и Мелисандра  -  последната е с някои условности.
Мирцела ми е симпатична, а Шарийн - още повече. будни деца са.

П.С. не е вярно, че мразя всеки който не харесва Станис.  JoyРандил Тарли и Кеван също не харесват Станис, но аз ги харесвам, също и Конигтън.  Само че те не го харесват, заради мрачния му характер и ината му, но го уважват заради принципността му и пълководческите му умения. не ми харесват хора като Варис или Кутрето - които знаят, че ако дойде принципен човек в Чертога на власт с тях е свършено.

# 213
 в Игра на тронове почти няма  "лоши " и "добри" образи изключения са може би Церсей, нед старк и донякъде - Тивин и Джон сняг. в общи линии повечето герои се губят в нюанси.  Всъщност дори Нед Старк който е доста принципен няма нищо против да поизлъже Робърт че Джон му е син, защото ако каже истината че е син на Лияна и Регар ще го убият. после пък като заплашиха, че ще навредят на Санса си взе истината обратно.  Церсей би казала, че защитава децата си, въпреки че не се показва като добар майкс - отношението към Джофри, Томен и Мирцела не е еднакво. накратко няма "бели" и "черни" герои, а само герои чийто постъпки приемаме и не приемаме.

Маргото например е не по-малко манипулативна от Церсей, но се прикрива много по-добре, не е така истерична и параноична като нея и е много по-харизматична, затова я харесваме, а Церсей - не.

Даже и Санса - колкото и да не я харесвам - търпи някакво развите в книгите, макар и много бавно. Във филма обаче - не. както и да е въпроса е, бе че е трудно да коментираш някого от филма на базата на книгата и обратно. сюжета е доста различен, характерите на героите са по-различни, даже и външно някои герои като Джон Сняг, Станис или Церсей не приличат по описанията на избраните актьори.

П.С.  в никакъв случай не приемам Аря за психопат - убиец. тя се защитава, в една война от враговете си - Ланистъри и техните слуги. Не бих казал че има невинни хора, всички които умряха помагаха на Ланистърите или й пречеха да стигне до семейството й, или бяха дезертьори от стража, т.е. като цяло Аря убиваше заради принципи.
ЗА психопат убиец бих опредили Кутрето - той убива за да сее хаос. пряко е отговорен за смъртта на лиза Арин, непряко за смъртта на Джон Арин, нед Старк, рицаря Донтос, скуайра на Джон Арин  - Хю и кой ли още? замеси в съучастничество в две убийства Санса! Обмисля смъртта на Сладкия Робин. Абсолютен психар. за него ще се радвам да умре.

Последна редакция: ср, 20 апр 2016, 11:49 от Джон Сняг

# 214
Веско никого не мразя, но намирам за пълен абсурд книгите да се коментират от юзърка, която не ги е чела и юзър на който еНта тема останалите обясняват за какво иде реч, защото в главата му е пълен фен-фик.

Аз съм в по-голям шок от това, че екранната Санса (актрисата) не е чела книгата .. Може би защото актрисата/образът ме е много антипатичен.

Книжната е съвсем различна.

аделинда, един Джони ни стига.
Да, в училище беше приемливо да коментираш произведения, които не си чел, но когато и фактите не са познати става леко безсмислено. Книгата е шедьовър, дори частично и повърхностно, струва си да се прочете.
По принцип нямам против да чуя мнението ти, но нека да е поне върху фактите от книгата, някои потребители ги споделят, ако не друго.

# 215
Защо?
Питър/Тирион също каза, че не я е чел. Нито Хубавецът Ники.
Лина/Серсей също не беше в първи сезон, за после не съм сигурна.
Двамата идиоти така оплескаха героите, че по-добре че не са чели.

Чели са ги Лиъм/Давос, Иън/Баристан и Гуендолин/Бриен.

Педро/Оберин каза че е чел само неговите глави, така де Тирионовите в които е героя му.

Алфи/Теон ги е чел.
Емилия/Денерис твърди че ги чете успоредно със сценария.

Други май не се сещам   Thinking

Последна редакция: ср, 20 апр 2016, 14:01 от Mrs. Swift-Kloss

# 216
Веско никого не мразя, но намирам за пълен абсурд книгите да се коментират от юзърка, която не ги е чела и юзър на който еНта тема останалите обясняват за какво иде реч, защото в главата му е пълен фен-фик.

Аз съм в по-голям шок от това, че екранната Санса (актрисата) не е чела книгата .. Може би защото актрисата/образът ме е много антипатичен.

Книжната е съвсем различна.

лично аз съм на мнение, че половината актьори се правят на интересни като казват, че не са чели книгите. Иначе нямаше толкова да го демонстрират. за толкова години, все щеше да им стане любопитно, какво има да играят. невъзможно е сценария да се пази в такава тайна дори на площадката, при положение, че постоянно изтичат информации в Интернет. това - да казваш че не си чел книгата и играеш е един вид пи ар, точно както половината актриси казват, че никога няма да се съблекат за Плейбой, за да ги забележат, че се отличават от околния свят.

чак пък съвсем да е различна книжната Санса..... в последните глави - откато е с Тирион, а после - с  Кутрето, започва да проявява елементарна съобразителност, но още много има да учи.  Въпреки всичко не отричам книжния образ търпи развитие, за разлика от екранния. Ама то половината екранни образи са съсипипани, само Санса да беше с мед да намажеш сериала.
 #2gunfire

# 217
моето мнение се препокрива с това на Джон.
Само че Джон изобщо не е запознат с книгата, не борави с факти, а с негови измислици. (Нищо лично, Джон Сняг, но моля те, поне сверявай с уики нещата, които твърдиш, за да не е нужно после 2 страници да те поправят.) И накрая се получава объркана дискусия за някакви несъществуващи в книгата неща.

Пак казвам - хубаво, че се пълни темата, но нега да е със смислен разговор/спор.

пп. Аз май повечето герои харесвам. Единствено Железнородните и в частност Грейджой са ми много жалки с техните напъни. Не знам защо, но не мога да ги взема на сериозно. Не очаквам и да блеснат в 6та книга, но да видим.

# 218
То май никой от тези във филма не е чел... Просто мисля, че биха се справили по-добре с ролите. Лично мнение.
Аша ми харесва като типаж от железнородените . Останалите са ми малко далечни. Извън това съм пристрастна само към Старките + Шарлийн.

# 219

Сериозно: За Джони често казваме, че е чел друга книга, но ВСЕКИ има право на мнение. Често интерпретира фактите както му е удобно. Признавам, че дългите му постове просто не ги чета...

+1 за дългите постове на Сноу. И аз отдавна ги пропускам Simple Smile
Виж Хексе, Клос, Дези и още 1-2 потребителки ги чета задълже Wink  Аз уж съм чела книгите, пък толкова неща научих тук във форума, които не бях забелязала при прочита.

И аз мисля, че който иска да обсъди сериала си има тема за това. Wink Другата седмица там ще гъмжи от коментари. Всички (почти) това чакаме.

# 220
 пробвал съм да пускам кратки постове. Все има хора които са нещо неразбрали и трябва да им се обяснява в детайли.
Забелязал съм, че е имало хора с двойно по-дълги постове от моите - например Коронис - явно дължината не е проблем.

# 221
моето мнение се препокрива с това на Джон.
Само че Джон изобщо не е запознат с книгата, не борави с факти, а с негови измислици. (Нищо лично, Джон Сняг, но моля те, поне сверявай с уики нещата, които твърдиш, за да не е нужно после 2 страници да те поправят.) И накрая се получава объркана дискусия за някакви несъществуващи в книгата неща.

Пак казвам - хубаво, че се пълни темата, но нега да е със смислен разговор/спор.

Марисол би ли казала, кое  конкретно смяташ, че не е верен факт, за да не си говорим абстракции? Според книгите де? Аз лично нямам нищо против конструктивна критика, но определения от типа "Джон не е запознат с книгата", не  е такава. Ако обичаш - дай факти за нещо за което не си съгласна с мен? Ако може - с цитати.

# 222
  • Варна

чак пък съвсем да е различна книжната Санса..... в последните глави - откато е с Тирион, а после - с  Кутрето, започва да проявява елементарна съобразителност, но още много има да учи.  Въпреки всичко не отричам книжния образ търпи развитие, за разлика от екранния. Ама то половината екранни образи са съсипипани, само Санса да беше с мед да намажеш сериала.
 #2gunfire

Ето конкретен пример ... сега кажи на Аделинда, че в книгата е още девствена, сватосват я за наследник на Долината Ерин и не е чувала Рамзи Болтън ... но това не много важно за образа й... Joy

# 223
Единствено Железнородните и в частност Грейджой са ми много жалки с техните напъни. Не знам защо, но не мога да ги взема на сериозно. Не очаквам и да блеснат в 6та книга, но да видим.
На пръв поглед е така, но в "Светът" се вижда, че в исторически план са имали и бая силни периоди. Не бива да се подценяват.

Аз пък някъде бях чел, че двамата идиоти не толерирали четенето на книгите от актьорите (що ли не съм изненадан). В скорошно интервю Стивън Дилейн (Станис) съжалява, че не е чел, щото героят нещо не му се губел (има си хас).

# 224
И аз накъде четох, че актьорите не искали да четат книгите, защото не искали да объркват сериалния си образ с книжния.
Пък и няма да се учудя, ако ДиД не го толерират.

Общи условия

Активация на акаунт