Бригада Нов дом

• 134 280
  • 752
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Извинявай, не се заяждам, ама тръбите как точно преминават от стая в стая без разбиване никъде? Щото технологично не си го представям? И за труд и материали как успяхте да платите само 150 лв.? Само водопроводчикът ще вземе една надница от 50-60 лв минимум. Освен ако не си го правила сама, разбира се, с мъжа ти. На нас така монтаж на кухня 5 на 4 метра ни струваше 40 лева, но не е възможно за всички.

# 106
Договорите за общинско жилище по същество са договор за наем между наемодател и наемател. Всякакви клаузи могат да се включат в такъв договор, стига да не противоречат на по-висш нормативен акт, например ЗУТ.  Обикновено е упоменато какви могат да бъдат ремонтните работи и за чия сметка са.

Майката, ако има нещо, което ѝ пречи да работи, трябваше да е минала на ТЕЛК, да е трудоустроена, можеше да получава пенсия, с право на работа или без, в зависимост от заболяването. Има доста заболявания, които позволяват определен вид работа, въпреки че някои видове дейности са забранени. На големия син не разбрах какво му има също.

# 107
  • София
кукумицинка, мисля че много задълбаваш, но все пак да ти кажа - дори и майката да е минала ТЕЛК, доходите и от евентуална пенсия няма да надвишат 300 лева. И тъй като все пак в това предаване показват частично историята на семействата и ремонтите - няма как да знаем какво е направила или не е направила жената. Многодетните майки да кажат колко лесно се гледат три деца, дори при наличие на съпруг и две заплати.

# 108
кукумицинка, мисля че много задълбаваш, но все пак да ти кажа - дори и майката да е минала ТЕЛК, доходите и от евентуална пенсия няма да надвишат 300 лева. И тъй като все пак в това предаване показват частично историята на семействата и ремонтите - няма как да знаем какво е направила или не е направила жената. Многодетните майки да кажат колко лесно се гледат три деца, дори при наличие на съпруг и две заплати.

Майка ми е такава многодетна майка с 3 деца, дори не е получавала издръжка, защото тогава законът позволяваше на бащата, ако даде бележка, че е безработен, да не могат да му вземат нищо, така че наясно съм как са нещата. Но си е работила, макар и със здравословни проблеми, такава мизерия не е било. Задълбавам защото доходите на семейството би трябвало да са повече от споменатите, това, на което имат право. Има право на детски за близнаците, големият син не разбрах на колко е. Има право на издръжка за дете, която, ако не може да се изземе от родителя, може да се изплаща от общината/държавата и е в размер на 1/4 от МРЗ за 1 дете. Ако получава и инвалидна пенсия, ако никога не е работила и няма трудов стаж, е около 150 лева, ако има някакъв стаж, е повече, защото има добавка и за стаж. Имат право и на транспортни добавки инвалидите, има право и на други социални помощи за отопление и т.н., помощи от БЧК и т.н.. Значи, само детски+издръжка за двете деца+минимална пенсия+добавки може и да мине МРЗ. Синът, ако има и той някакъв сериозен здравословен проблем, също може да получава нещо.

# 109
Извинявай, не се заяждам, ама тръбите как точно преминават от стая в стая без разбиване никъде? Щото технологично не си го представям? И за труд и материали как успяхте да платите само 150 лв.? Само водопроводчикът ще вземе една надница от 50-60 лв минимум. Освен ако не си го правила сама, разбира се, с мъжа ти. На нас така монтаж на кухня 5 на 4 метра ни струваше 40 лева, но не е възможно за всички.
При този тип панели (аз живея в съседния на показания блок) над пода има изолация, която е много голяма, тръбите се полагат в нея, има достатъчно и за наклона на мръсната вода, без да се засягат никакви гранични стени/подове.
Без участие от наша страна, но това е цената за самото ВиК, плочките, реденето и фугирането са отделно. Пак казвам, не съм сигурна, но мисля, че при тях беше платено така или иначе за теракот в коридора. Ако си им оставиха балатума, тогава наистина щеше да е по-скъпо с плочки Peace

П.П. Намерих записа, има нова настилка, прилича на ламинат...

Последна редакция: сб, 19 мар 2016, 15:54 от Не се сърди, човече

# 110
  • Тра-ла-ла
На големия син не разбрах какво му има също.
Бил отлвечен от баща си за дълго време, заиграл се в трафопост и през него минала волтова дъга. И изгаряния с висока степен.

По темата за работата - здрави и прави хора едва успяват да започнат нещо. Какво остава за майка на 3 деца с тежки здравословни проблеми. Българските работодатели са идиоти в по-голямата си част. Такива жени ги заобикалят от 1км. Отделно не всеки иска "диагнозата" ТЕЛК да му седи лепната за цял живот. Тогава съвсем може да забрави за работа.

# 111

По темата за работата - здрави и прави хора едва успяват да започнат нещо. Какво остава за майка на 3 деца с тежки здравословни проблеми. Българските работодатели са идиоти в по-голямата си част. Такива жени ги заобикалят от 1км. Отделно не всеки иска "диагнозата" ТЕЛК да му седи лепната за цял живот. Тогава съвсем може да забрави за работа.

Решение за инвалидност рядко се издава за цял живот, безсрочно. Повечето се молят за такова, за да не се налага през няколко години пак да минават на комисия. Като гледам, не се е разработила и без това, забравила е май вече за работата. Направих си труда да проверя сметките, за да не са бакалски. Минималната инвалидна пенсия е 157 лв. и стотинки, има интеграционни добавки общо в размер около 30 лева. Детските надбавки за 2 здрави деца са 85 лева месечно. Синът, ако няма 20 години, също има право на такива, като, ако има инвалидност, детските са в двоен размер. Издръжка за 2 или 3 деца е 2 или 3 пъти по 80-100 лева. Децата могат да получават и стипендии при успех над 4, който не е нещо непостижимо. Ами, трябва да ви кажа, че един работещ, за да получава чисто минимална работна заплата, трябва брутната му заплата да е 535 лева. Много хора в провинцията получават по-малко.

# 112
Намерих в сайта на БТВ откъс от предаването, явно не ги слагат целите епизоди. Има ли ги качени някъде цялостно? Имаше продуктово позициониране, много ясно си личеше, дори и голям надпис на Емаг имаше върху едното бюро. И според мен мизерията в жилището не беше само поради финансова невъзможност. Винаги се чудя при такива случаи защо все пак майката не работи, дори и малките деца бяха доста големи. Прочетох, че доходите на семейството им са под минималната работна заплата, което сигурно е детските, издръжката за децата, а е възможно и някакви други социални помощи, някои от които не са месечни и сигурно не ги включват. Може да са споменали в предаването, но аз успях само да прочета, не видях някаква основателна причина майката да не работи, докато има доста основателни да си потърси работа: http://www.btv.bg/gallery/za-btv/spetsialno/marija-silvestar-hva … v-dom-po-btv.html

Преди предаването водещата има едно интервю /след 3-тата минута /, в което разказва, че участници са само хора, които работят на повече от едно място, трудят се и не живеят само от помощи.

Епизодите аз ги гледах тук - Youtube канал Бригада  Simple Smile

Последна редакция: сб, 19 мар 2016, 21:39 от Alcarin

# 113
  • София
Кукумицинка, остава само това, което го изписа да го приложиш на пракика и да видим крайната сметка каква ще е. Не искам да адвокатствам на майката, нито смятам, че трябва безрезевно да се помага на всеки, но да се гадае на части от предаване ми е малко странно, та и да се съди кой какво и защо не е направил. Особено при положение, че ремонт често е непосилен за семейства, в които работят и двамата съпрузи. Иначе е хубаво да пишем и да даваме съвети по форумите.

Мария сама казва, че са избрали хора, които искат да си помогнат сами и правят някакви неща. Все пак не всяка работа носи доход от 1000 лева.

# 114
  • София
Сега изгледах първата част, че заради Кошмарите я пропускам и този необясним коридор ми бодеше очите. Видях го и почвам да подозирам, че не са имали разрешение за преустройство - в този тип апартаменти зазиждат междинната врата към стаята на майката и избиват нова откъм коридора. Всички, в които съм била са направени така и не се намалява хола с излишни коридорчета.

Иначе, и за мен е необяснима липсата на поне една ръка боя по стените да се освежат. Колко струва една бака обикновен латекс? И големия син може да я свърши работата.

# 115
Кукумицинка, остава само това, което го изписа да го приложиш на пракика и да видим крайната сметка каква ще е. Не искам да адвокатствам на майката, нито смятам, че трябва безрезевно да се помага на всеки, но да се гадае на части от предаване ми е малко странно, та и да се съди кой какво и защо не е направил. Особено при положение, че ремонт често е непосилен за семейства, в които работят и двамата съпрузи. Иначе е хубаво да пишем и да даваме съвети по форумите.

Мария сама казва, че са избрали хора, които искат да си помогнат сами и правят някакви неща. Все пак не всяка работа носи доход от 1000 лева.

На практика това е най-лошият вариант, ако въобще не работи никой от семейството и пак не би трябвало да са без доходи. Успяла е да получи общинско жилище в София, значи умее да си иска и знае да си търси правата. Честно, жилището правеше впечатление на запуснато, дори и неща, които искат почти единствено мерак, бяха оставени на самотек. Липса на пари има, но се усещаше и наличие на по-второстепенни неща, за сметка на лишаване от наистина първостепенни, което може би означава и сбъркани приоритети. Повечето българи за дома си правят максималното. И заеми взимат, за да си направят необходимите ремонти, дори и тези, които работят за минималното. Може от храна да спестят, за да могат да си позволят ремонт на жилището, но правят тези, които имат усещане и мисъл за дом, независимо от доходите. В това жилище нямаше мисъл за превръщане в дом - състрадателни хора дарили някакви неща, други такива им помогнали за банята и това е - бедни сме, не можем да си изметем и да ударим една боя.

# 116
  • София-Велинград
Искам да ви кажа ,че познавам лично майката и близнаците както и Ангел.Живея в съседен блок и ще говоря от първа ръка.Милена докато не беше получила вторият пристъп,работеше на две места ,понякога се случваше и на три.Пристъпа наистина беше много сериозен,два месеца беше на легло в болница,това беше преди 4 години.Тогава децата бяха на 5 години,почти 6.Нямаше кой да ги гледа,и бяха настанени ,чрез социалните в SOS селище.Милена наистина едвам проходи,първо с патерици ,после с бастун.И до ден днешен след повече ходене,е трудно подвижна.Апартамента ходила съм там,тъй като дъщеря ми си играе с Ани и Пепи ,е точно това ,което видяхте.Дори и когато ходеше на три работи,парите и стигаха да плати наема към общината,такста за детска градина,която за двете деца беше 100 лв.Чистеше къщи на хора и офисите им,сега и да иска не може.Има присъдена издръжка на бащата на близнаците ,но той никога не я е изплащал,перманентно е безработен.Ангел понякога доста рядко го взимат на работа,не го искат заради обезобразеното му лице.В момента е трудоустроена от Телк,не съм я питала точно колко взима,детските за близнаците са 120 лв ,които отиват за наема,останалото от пенсията и е за храна и ток.Апартамента го е получила ,не чрез молене,а от дълбокия резерв на Столична община като крайно нуждаеща се,след 6 месеца,през които е била няколко нощи на гарата с трите деца,тогава на три години.. малките.иска да работи,опитвала е надомно ,опитва и работи надомно когато намери.Разказвам ви го,защото  се прокранаха мнения ,че е мързелива и т.н..Всичко беше така ,както го видяхте,и нищо не беше преувеличено.

# 117
  • Тра-ла-ла
Гонджа, благодаря че сподели. Надявам се някои потребители да са доволни. И да чукат на дърво да не ги спохожда болест от списъците на ТЕЛК

# 118
...такста за детска градина,която за двете деца беше 100 лв....
За всичко друго съм съгласна, но за градината - не. При близнаци, 2-ро и 3-то дете се плаща само 25% за едното, другото е напълно безплатно. Т.е. е плащала около 12-13 лв.

# 119
  • София
Благодря, че сподели!
Лесно се дават съвети пред телевизора.

Общи условия

Активация на акаунт