(Био)зеленчукова градина - тема 32

• 82 652
  • 746
  •   1
Отговори
# 135
utro77, щом имаш сляпо куче в градината, сади си луковиците в телени закопани мрежи. Изкопаваш дупки/гнезда, полагаш мрежата (примерно рапицова), и луковиците заряваш, така са като в защитено легло и слепока не може да ги докопа. Иначе е кофти човек да няма никакво пролетно цвете в градината си

# 136
имам си термометър за почва дето помни  Laughing. Кеф.
Сега го разучавам, боцват в саксията до мен.
Герундия, честита придобивка, онлайн ли го купи?

# 137
Oт насадено какво ли не са поникнали едни репички и друго нищо, а и лук. Вече взех да се отчайвам, ни тревата, само тук там е набола, нито спанака, граха, морковите сигурно изгниха, отдавна съм ги насяла, салатките нищооо от тях. Самонасялите се в градината са си супер  Crazy. То съм си за смях, по-добре да не пипам нищо. Cry Cry

# 138
Моя грах го сях около 5 февруари и лекичко се е показал над земята. Студено е, бре! В оранжериятя и репички, и салатки, и спанак, и манголд, и лук, и копър, и магданоз. Навън само грах, предвиден лук и чесън Simple Smile). И арпаджик от съвсем м ничко се е показал. Може да сея марулки и репички навън в края на март. Нарцисите ми още не са цъфнали. Simple Smile Кайсията прави плахи опити да цъфне, ама цъфти ли се при минус 3?

# 139
Oт насадено какво ли не са поникнали едни репички и друго нищо, а и лук. Вече взех да се отчайвам, ни тревата, само тук там е набола, нито спанака, граха, морковите сигурно изгниха, отдавна съм ги насяла, салатките нищооо от тях. Самонасялите се в градината са си супер  Crazy. То съм си за смях, по-добре да не пипам нищо. Cry Cry

Ами затова навсякъде се пише, че тревните смески се сеят като се затопли пролетта. Студено е да никнат масово.

# 140
Ами аз уж четох, питах кога, явно са ме подвели, нищо, здраве да е ще посея пак Wink

# 141
Тези семена предполагам ще поникнат, но просто трябва повече търпение и малко да се стопли. Аз есента правих нов тревен терен, сега е супер гъста тревичката. Ти май беше писала, че си засяла повече от разходната норма, така че има и за мравките, има и за теб.
А първият тревен килим като сях, бяха големите жеги и почна да покълва след 12 дена, при студено време им трябва повече не семенцата.
Да не си взела някоя евтина измислена марка, при тревните смески цената определя качеството почти винаги.

# 142
Четох и купих смеска спорт с футболната топка. Казват всички, много е добра, ако поникне като хората де...Не знам дано е топличко вече. Ще пикирам още домати, как можах да смеся чери с розови, сега не ги знам кой кой е. Ще садя на око. Те и без това ще  са навън , ако не ми харесват ще ги оскубя. Граха съм го садила нарядко, така уж прочетох, та ще го досаждам, но нека да поникне да видя как е .

# 143
Черитата би трябвало да са с по-малки листа. Но ако разсада е все още на една-две двойки листа, може би малко трябва да се изчака, за да се определи.
Не знаам коя е смеската с футболната топка, фирми има много. Но хубавите смески са да кажем от 12 лв за кило и нагоре.
Не се терзай, ако до края на април не изникне, ще имаш време за нова.

# 144
Лавандулата се показа Simple Smile Вчера съседа ми набра "букет " девисил. Сега въпроса ми е как да си го запазя, да го замразя или да изсуша на слаба фурна ?

# 145
Лавандулата се показа Simple Smile
Кога я зася?

# 146
  • София/Варна
Девисила замразен става супер, за разлика от джоджета.

# 147
Ами на пакетчето пише 20-30 дни , а аз на 14 март я сях -за 2 седмици има 4 показали се. Да видим по нататък какво ще се случи ще я бъде ли че те са косъмчета сега.Страх ме е да не ги преполея или засуша много че при мен на растенията това им е основния проблем.
Gerundiq  Hug

# 148
Благодаря ти, аз на първа пролет боднах нещата, но много съм нетърпелива  Crazy

# 149
  • Пазете Гор
Най-първите листенца от девесила (пък и на коприва, джоджен) са твърде нежни, че да се съхранят добре по какъвто и да е начин. Аз събирам листна маса за сушене чак през юни, тогавашните листа са по-плътни и ароматни, и след изсушаването им все остава какво да наръси човек. От сегашните листа бера колкото ми трябва и не повече.

От методите за съхранение на листни подправки ползвам:
- сушене: мащерка, джоджен, чубрица, босилек, девесил, риган (цвят), целина листа, салвия и други
- замразяване - копър, магданоз
- приготвяне на свръхсолени смески: магданоз (листа и корени), копър, целина.

Никога не суша магданоз и копър. То магданозът е наличен практически 10 месеца в годината... Сушени листа от целина обаче ползвам специално за два-три  вида чорби.

Термометърът за почва е нещо твърде интересно. Дава ясна представа колко различни неща са температура на въздуха (била тя средноденонощна, нощна, минимална или максимална), температура на почвата, температурата в парника...

В този смисъл: при мен от седмица средноденонощните температури не надхвърлят 5-6 градуса от седмица. Това не е никак много , но луковете, марулките, спанакът и миналогодишният магданоз радват окото. В парника с пикирани домати има истинско оживление, нищо, че навън е хладно. Там същата тая температура надхвърля 15 градуса. За беля обаче един от пакетите ми с почва е бил заразен с кукувича прежда!

Пчеличките също са добре. Започнах лека-полека подхранването им със сироп.

Във вторник-сряда ще приключа с пикирането на доматите - остана Трапезицата. Пиперките започнаха да кръстосват, като най-напред са Джулюнските шипки. По сметките ми около  1 май ще разполагам с достатъчно развит доматен и пиперов разсад, каквато беше и целта ми.

Купих си саксиийка сибирски лук и сега се чудя - в градината ли да го засея, или в сандък (50 л), за по-топличко. Опит, някой?

Общи условия

Активация на акаунт