(Био)зеленчукова градина - тема 32

• 82 616
  • 746
  •   1
Отговори
# 120
  • на брега на Дунава
Чубрицата според мен се сее направо навън в края на март.Прави се разсад и се разсажда през май.
"Семената се засяват през март в леха на открито. За 1 кв.м са необходими 1–1,5 г семена. При засяването им се покриват с около 1 см смес от почва и тор или добре разложен оборски тор. След месец растенията се пренасят на постоянното им място. Засаждат се в лехи на разстояние 30х20 см. Слагат се на тировете или покрай вадите. Тя успява на всякакви почви, но предпочита структурните и плодородните. Избирайте и слънчеви места, за да се оформи хубаво храстче."-инфо от нета.

# 121
Ами нищо не мога да направя по въпроса насята е вече. За съжаление в саксия ми е вътре на долният етаж, на парно сме. нещо не съм доволна всичко е процвилялпо, слънцето ли им  е малко не знам. И марулята може ли да не никне, какво е това чудо за колко време никне , а и морковите ги няма, за магданоза разбрах, че трябват 40 дни, няма толкова и е студено явно...

# 122
Надявам се може да се наместя при вас  bouquet
тази година за сефте ще се пробваме да гледаме зеленчуци и имаме много да учим.
Засега сме направили  разсад домати и няколко вида пипер.Замисляме краставици ,патладжани и евентуално фасул.
Връщам се да изчета всичко и ако имам въпроси моля да бъдете търпеливи  bouquet

# 123
  • София/Варна
Добре дошли на всички нови градинари.

Сиситон на мен ми се е случвало много пъти да не никнат салатки, според мен е от семената, всичките бяха купешки. От моите семена никне безотказно. Насей си навън салатки, там се развиват много по-добре и стават по-добри растения.
За чубрицата не знаех, че се сее навън. Опитите ми за чубрица в саксия са 100% неуспешни. Всяка година си купувам разсад от пазара за чубрицата.
Според мен и морковите никнат бавно, поне при нас.
На магданоза няма как да му е студено като е в стая. Той се сее предзимно или февруари, март, но си никне отровено бавно.

Веселка зависи в кой район на България ти е градинката. При нас през нощта е студено и патладжан и бамя не искат да вървят. Но пък е доста влажно и като си насея боб, бера зелен боб чак до първите слани. При нас зрял боб трудно можеш да отгледаш, аз едва успявам да си събера семе за следващата година. Няма изсъхване на шушулките. Вечно влажни и повечето мухлясват. Така че първия завръз оставям за семе и после е едно безкрайно бране на боб.

Миналата година бях насадила един домат много близо до къщата и се падаше под стрехата. По него нямаше роса сутрин. Първи започна да зрее, оцеля без защита при първата слана, за втората вече беше завит и последен го оскубах, набрах много и зрели и зелени домати от него. Беше станал над 2,5м. и го вързах за водосточната тръба, че то огромно животно. За това съм започнала обработка на мъжа да ми прави парник, на който през лятото да мога да махам всички стени и да остава само поривчето.

Първите домати са станали огромни. Насях си преди 10 дни тиквички и краставици. Вече доста от тях са поникнали и сега е въпроса какво ще ги правя като навън вали отново сняг. И отговора май е, че ще си ги блъскам в главата и ще сея пак,като бързам толкова.

# 124
Олеле Герундия, какъв сняг, ужас! Вече много искам да се стопля!
Да ви питам нещо. Голяма част от доматите стои още на котилидони, докато само един - черен крим, вече кръстоса. Дали е само от сорт или става нещо което не мога да разбера. Горе долу ги поливаме еднакво, макар че като цяло почти не са поливани. От както поникнаха, а това може би стана някъде началото на  март да са полети два пъти. Горе долу на топло са, макар тия дни да изкараха някои навън на балкона   #Crazy .
  В сандъчето е Крим, другите са чери.

Червена круша - италиански сорт

нещо не излизат снимките  newsm78

# 125
Олеле Герундия, какъв сняг, ужас! Вече много искам да се стопля!
Да ви питам нещо. Голяма част от доматите стои още на котилидони, докато само един - черен крим, вече кръстоса. Дали е само от сорт или става нещо което не мога да разбера. Горе долу ги поливаме еднакво, макар че като цяло почти не са поливани. От както поникнаха, а това може би стана някъде началото на  март да са полети два пъти. Горе долу на топло са, макар тия дни да изкараха някои навън на балкона   #Crazy .
  В сандъчето е Крим, другите са чери.

Червена круша - италиански сорт

нещо не излизат снимките  newsm78

Ето ги снимките Simple Smile

# 126
Gerundiq и аз си мечтая за такъв парник Simple Smile ,но тази година пак само найлон ще слагаме.Няма да ме огрее за по модерен.Като построи къщата ММ тогава ще го врънкам за модерна оранжерия.
А ти да покажеш снимки ,ако направите такова изобретение Hug

# 127
  • в здрача
Естествено е различните сортове да се "движат", растат с различен темп.

И слънцето също е от значение.
Например - едни и същи лалета в разстояние от 20 км - едните втора седмица си стоят откакто са поникнали /заедно поникнаха/, но едните са още зелени и не се зачервяват,  не цъфват, а другите почти са прецъфтели.

Така че - наблюдаваш и действаш според развитието на всяко едно семенце.

Gerundiq ако сложиш пластмасови туби около тях  newsm78 на краставиците и тиквичките.

# 128
  • на брега на Дунава
Тази година с тези облаци и дъжд разсадите се изтеглиха всичките.Но като светне ще изнеса всичко на балкона.Другата седмица го дават 20 градуса и слънце.Дано познаят ,че ми писна от лошото време.

# 129
Благодаря  blackcat6!  bouquet

Ох дано да е топличко другата седмица  Praynig

# 130
Най-важният фактор е слънцето. Имам три корена от едни сърцевидни домати, които са на слънце най-продължително време и се развиват чудесно. Останалите от същия сорт стачкуват. Simple Smile))

# 131
  • София/Варна
Един много умен любител на доматите е направил умна оранжерия. Не знам защо, но не мога да сложа линк към страницата, където е показал.
Понеже малкия син есента ще е първи клас и няма да имам толкова време за градината или поне не всеки ден, инструктирах големия син, който се занимава с електроника и роботика да проучи въпроса. Той отсече скромно, че може да направи всичко, абе пубертетска му работа.
Моите желания са скромни, да се проветрява сама оранжерията, за да не сваря зарзавата или да не го намеря вечерта под половин метър сняг. Няма да я отоплявам или поливам с капково/ това последното поне за сега/.
Сега размишлявам над конструкцията, как да се направи така че през летните месеци да остава само покрив. Но бавно и славно ще го измисля. Така или иначе мъжо ще започне да се заиграва с моята оранжерия чак края на май или юни.

Последна редакция: пт, 25 мар 2016, 14:07 от Gerundiq

# 132
Един много умен любител на доматите е направил умна оранжерия. Не знам защо, но не мога да сложа линк към страницата
  hobbykafe*com/forum/viewtopic.php?f=57&t=6206#p575370
Червената звездичка заменете с точка.

# 133
Ох дано да е топличко другата седмица  Praynig
Дано  Praynig И да изкарам продукцията терасата  Flutter Балкона ми е югоизточен и пече от 8,00 до 14 часа  Flutter

# 134
  • София/Варна
Алис благодаря за помощта.
Началото на умното нещо е поставено, имам си термометър за почва дето помни  Laughing. Кеф.
Сега го разучавам, боцват в саксията до мен.

Общи условия

Активация на акаунт