(Био)зеленчукова градина - тема 32

  • 82 611
  • 746
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 327
  Предната година купихме, защото пак не успяхме с чушките и излязоха "от кол и въже". То не бяха камби, пък едни по дълги, едни оранжеви, едни мънички като люти чушлета  Shocked. Всичко е купувано от един човек, а не от няколко. Единствено един ред имаше май наши някакви, всичко друго беше оле мале! Поне за готвене ставаха, но за зимнина не. Тази година няма да купуваме със сигурност, каквото стане такова! Три години една и съща грешка допускаме  smile3537, мотаем се дорде дойде април. Майка все още има някакви надежди, казва, че чушки се сеели на благовец та да са сладки  Mr. Green
 
   utro77, може да са ги понатъпкали по-надолу, но ще излязат и спанака и руколата както и всичко останало. Тия зелении не са много капризни. Като сях нашите салати, успях да разсипя пакетчето на пътеката, която после позеленя от растения. Вероятно наистина обичат плитко сеене, но пък и от по-дълбоко са излизали.

# 106
  • Мнения: 9 698
  Предната година купихме, защото пак не успяхме с чушките и излязоха "от кол и въже".

Гледам, че им пише сортовете обикновено. Но явно има и подобна опасност!!!  newsm78

След като претърпях тотално разочарование с пролетните ми цветя, които насадих есента, вече направо не вярвам да успея да порастя каквото и да било растение...  Cry От над 100 луковици ми поникнаха само 2 зюмбюла. Надявам се с времето да преодолея негативната ми настройка...

# 107
  • Мнения: 4 753
 smile3537, мотаем се дорде дойде април. Майка все още има някакви надежди, казва, че чушки се сеели на благовец та да са сладки  Mr. Green

И тук масово ги сеят на Благовец, което е 7 април по стар стил... Изобщо не е късно даже...  Peace

# 108
  • в здрача
  • Мнения: 2 208
Разсада чушки не сме го сели още. Така като гледам и тази седмица ще пропуснем. Чушките са си капризни, искат топлина, а още поне при нас е доста студено.
По принцип разсада чушки от време оно го правим "навън". Правим си ястък - това е високо повдигната леха метър на два метра оградена с камъни или тухли.  Добавяме рохка пръсчица /от къртичина ако намерим/, малко добре угнила тор, размесваме, окопаваме и слагаме семената /рисуваме си макет - карта /, отгоре малко от същата пръсчица, поръсваме с водичка и отгоре слагаме няколко дъски, найлон в по-новите времена/преди само стари черги и яморлуци/ и го "завиваме". Ако е по-топло през деня го "отвиваме" и после пак завиваме по вечеря. Навън разсаждаме чушките и доматите чак май месец. Скубим ги /разваляме градината/ чак края на октомври или ноември според времето.  Тогава си отяждаме на "върхарчета" - дребни чушлета - не порасналите големи чушки. Аз си ги ям и директно докато ги скубя. Има и поне за няколко манджи. Много ги харесвам и само изпържени с добавени чесън и зехтин на салата, и с малко доматен сок и сиренце на манджичка.
Аз съм голям любител на чушките - всякакви ги ям - и дългите чорбаджийски чушлета, и малките люти чушлета /аз предпочитам едни белички и малко по-дълги зелени още като са зелени, люти чушки сеем 4 вида/, обичам и камбитата. И затова от как се помня за чушки се отделят в двора 3 местенца - камбитата и чушките са заедно, а чорбаджийските и лютите - отделно, но наблизо - и да се опрашат, много стават хубави леко люти чорбаджийските чушки.
Ох, ще взема тази вечер да извадя малко печени чушки.

Иначе ако не са замразени, изсушени, на туршия или опечени, а само стоят чушките не могат да презимуват - развалят се малко след 1 месец престой и то трябва да са разположени на широко и сухо място /без влага/.

А как отделяте коя чушка става за готвене и коя за зимнина?
Малко ми е странно. Но може би зависи от самата зимнина. Какво точно вие разбирате под зимнина с чушки. Аз си правя както само печени - замразени и/или в буркани и обелени, така и със сол и оцет цели чушки за пълнене в буркан /също месести и дебели/. Тези, които не са ги изпържвам и затварям с оцет и чесън. Правя си една става и за готвене и за салата - печени и обелени чушки, морков, магданоз и доматен сок, а по това време на годината като добавиш пресен зелен лук ми е божествена. Камбитата ги слагам в царската туршия. Правя си и още една от само камбита и карфиол/морков. А по-тъничките ги добавям към доматения гювеч или към гювеча за супи. И 3 вида люти чушки - едните пукани, другите /белите и зелените/ като киселите краставички - цели ги слагам и сушени си правя - на конец и на прозореца.

Комшията на село също нещо тази година бърза със слагането на пипера. Ама защо и той не успя да каже - щял да го сложи в оранжерията.

# 109
  • Мнения: 327
Ох Tsv, как ми потекоха лигите ! Хубаво, че обясни какво е ястък, все се канех да се разровя да видя това какво е.
И аз съм любител на чушките. Обичам ги най-много панирани или бюрек. Правим и от тези малките бели камбички с оцет и захар, малко чесън, морков, черен пипер и копър.
 "За готвене" имам предвид, малки, криви и недодялани, както ги нарече "върхарчета". Просто не станаха големи и дълги. Такива чушки не стават за печене и паниране. Опитах да си изсуша, но ми загниха, явно не беше сухо.
 До колкото си спомням, майка беше взела разсада за тип капия, но излязоха мешани, дали от камбите, които се появиха и останалите станаха малки и изкилиферчени не зная. Камбичките бяха три-четири стръка с по 2-3 чушлета малко по-големи от чери домати. До зимнина не стигнаха, късахме си за манджите.
  Мястото за чушки не ни е голямо и реално ако сорта не е качествен, то и чушки не берем, а пък аз все си спомням бабиния пипер, висок до бедрата и едни дълги яки чушки по стръковете до сами земята! Тази година ще усвоим нови територии за чушки  Mr. Green НА село също смятаме да сложим, макар и опасността да ни ги оберат.
 За зимнина правим печени и в пликове във фризера - за паниране и салати, люти чушлета - както вече споменах, сушени чушки - за пълнене, зелени чушки пресни ни трябват за "пресеченото", както и за туршии.
 Аз насях пипера, полях го с топла вода и го покрих с прозрачно фолио. Чела бях, че се прави так, но дали за чушки беше или за нещо друго не помня. Дано да изникнат скоро. Ние бързаме с чушките, защото сме в котловина и септември ако реши да е дъждовен погива всичко ! Първата година така ни изгниха. Бяхме насадили бичи рог, но не успяха да станат за бране, сплуха се  на стръковете. Да сме откъснали някоя и друга зелена за манджа и това е .
 

# 110
  • Мнения: 4 500
Tsv, още ми говори за чушлета  Crazy У нас чушките са на почит под каквато и да е форма  Heart Eyes
Да ви питам за колко време копър, босилек и магданоз в саксия трябва да се покажат...

# 111
  • Мнения: 748
Магданоза излиза за около 40 дни.

# 112
  • Мнения: 4 500
 Shocked Олелееее, благодаря, че ми каза. Аз очаквах по-рано  Blush

# 113
  • Перник
  • Мнения: 5 056
Това, дето му викате "ястък", по наше село се нарича "разсадник"  Mr. Green Баба ми го огражда с дъски, а не с тухли и в по-студените нощи мята върху найлона и по някоя стара черга. Разсад за чушки от нея ще взема - аз не сея, а и не садя много, че и без това не се получават, няма смисъл само да заемат място.

# 114
  • Мнения: 6 792
Tsv, още ми говори за чушлета  Crazy У нас чушките са на почит под каквато и да е форма  Heart Eyes
Да ви питам за колко време копър, босилек и магданоз в саксия трябва да се покажат...
Миналата година в началото на юли за 6 дни се показа босилека.
Сега си дебна чубрицата и лавандулата , да видим ще и бъде ли или не.

# 115
  • Мнения: 1 181
Моят разсад от домати е в кофички, оставен на открито на терасата. Жив е, дори расте, не го прибирам, нито пък завивам.
Като пекне слънце ще го слагам в градината, според мен са се закалили предостатъчно.

# 116
  • Мнения: 1 751
Парник му казваме ние  Simple Smile Нищо не съм сяла, студено е при нас, вали... щях да си слагам навън ранните домати, ама се разколебах. И аз съм от любителите на чушки, напук точно те са нещото, което не ще и не ще да ми стане в градината.
Дали ще е късно в неделя да насея малко репички?

# 117
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Ние обичаме едни леко люти чушчици , на които им викат рибки.
http://www.strelitzia-bg.com/images/products/7814_1.jpg
Наистина са леко люти. Раждат много и не са капризни. Всяка година сея от тях , но сега три пъти ги сях и никнат на рядко. Семената са ми купувани миналата година , но пише , че срокът им е до 2016 г. Все в торф сея , никнат на топличко над радиатора на парното има шкафче и ми е като инкубатор. Там слагам кутиите завити в найлон. И другите ми пипери никнат лошо .Нямам обяснение защо тази година ми се опъват чушките. Винаги съм ги сяла в края на февруари , началото на март и разсаждам от 25 .април до 1.май.

# 118
  • Мнения: 4 500
Tsv, още ми говори за чушлета  Crazy У нас чушките са на почит под каквато и да е форма  Heart Eyes
Да ви питам за колко време копър, босилек и магданоз в саксия трябва да се покажат...
Миналата година в началото на юли за 6 дни се показа босилека.
Сега си дебна чубрицата и лавандулата , да видим ще и бъде ли или не.
Аз и лавандула боднах  Blush

# 119
  • Мнения: 2 208
Чушките много бавно никнат бе, вече месец чак сега вече се попоказват. И то едни от купено семе. Чубрицата е като косъм не знам какво е това чудо дълга и тънка. С две листенца горе, как ще заякне не знам.... Лютите чушлета не са поникнали. Сложих краставички и тиквички в кофички и ги чакам и тях да никнат. Пикирах около 50 корена домати от нашите си. Имам на едно друго място поникнали розови и чери, ама не ги знам кои кои са. Мислех, че няма да никнат, голяма грешка направих, ама сега ще е каквото дойде хахаха. Като за първа година е супер. Магданоза не никне, мисля и морковите и салатките да съм ги насадила дълбоко и затова да не никнат, аз и спанака май дълбочко насадих, не съм знаела, червеното цвекло също, дааааа....Дано никнат, че много ще се разочаровам, ама здраве да е Hug Hug. Мисля малко картофки още да насадя в съседният двор , но вали много тук. Хубава вечер на вас bouquet

Общи условия

Активация на акаунт