(Био)зеленчукова градина - тема 32

  • 82 676
  • 746
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: X
Моите салатки ги сях онзи ден навън, също и репички. Надявам се бързо да поникнат, защото вече се оправя времето. Досега само в оранжерията се вихря. Там всичко расте бързо и за първи път имам хубав спанак. Готвила съм само на супа и се чудя дали има нещо по-интересно като рецепта. Приемам предложения.
Това, което не ще да ми поникне, са хризантеми от семена. Уж са вкъщи, не е студено, пък не щат. Дали да купя друго семе? Или пък искат още по-топло да бъде? От външните зеленчуци и подправки само грахът и арпаджикът са поникнали. Това пащърнак, моркови, лук от семена, копър и магданоз, никакви ги няма.

Рорик, имам семена за чушки, но не са разделени по сортове. Събирала съм семена от тези, които са ми харесали, като само сортът за сушене от Вили е отделно и оранжевите. Ако искаш, пиши на лични, утре евентуално мога да изпратя.

# 181
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 807
Скрит текст:
Моите салатки ги сях онзи ден навън, също и репички. Надявам се бързо да поникнат, защото вече се оправя времето. Досега само в оранжерията се вихря. Там всичко расте бързо и за първи път имам хубав спанак.
Готвила съм само на супа и се чудя дали има нещо по-интересно като рецепта. Приемам предложения.
Скрит текст:
Това, което не ще да ми поникне, са хризантеми от семена. Уж са вкъщи, не е студено, пък не щат. Дали да купя друго семе? Или пък искат още по-топло да бъде? От външните зеленчуци и подправки само грахът и арпаджикът са поникнали. Това пащърнак, моркови, лук от семена, копър и магданоз, никакви ги няма.

Рорик, имам семена за чушки, но не са разделени по сортове. Събирала съм семена от тези, които са ми харесали, като само сортът за сушене от Вили е отделно и оранжевите. Ако искаш, пиши на лични, утре евентуално мога да изпратя.

торта със спанак
проверена е - лесна и вкусна

# 182
  • Мнения: X
Малеее, половинката ще припадне!  Heart Eyes Sunglasses Добри, благодаря за предложението за спаначена торта!
След като Герундия обясни как се ядат листата на репичките, вече отделям само пожълтелите. Те били много вкусни! ММ първо негодуваше, но гледам, че вече свикна Simple Smile.

# 183
  • Мнения: 4 500
Освен копъра, са се показали и карамфилите, както и босилека  Heart Eyes
Магданоз, лавандула и чушлетата си траят още  Crazy

# 184
  • Мнения: 9 707
 st. Dobri, пак мерси!
Страхотна снимчица на доматки. Дано и моите станат такива!  Praynig

Без вашите съвети съм изгубена!!!

alys Спанак обожавам. Слава Богу и всички вкъщи, защото е много полезен.
Малко спам - идейки за манджи:
Скрит текст:
-спанак с ориз в тенджера със зелен лук, чесън, подправка джожен/гюзум.
- спанак с ориз на фурна / с чукнати яйца отгоре/. Със зелен лук, чесън, подправка джожен/гюзум.
-яхния със спанак и пиле също. Със зелен лук, чесън, подправка джожен/гюзум.
-макарони със спанак и сметана. Тук без зелен лук и гюзум.
-картофено пюре със спанак и гюзум.
-супа.

 alys, как се ядат листата от репичките?!  newsm78




# 185
  • Мнения: X
Утро, благодаря за идеите!  bouquet
Листата от репичките нарязвам на ситно и леко смачквам с малко сол и в този вид ги добавям към марулената салата.

# 186
  • Мнения: 2 208
Моите моркови май се подават като иглички са Party Party Party, много съм щастлива и тревичката започна да никне. Насадих карамфилчета и далии от семчици няма ги и магданоза и копъра ги няма Rolling Eyes

# 187
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Листенцата (те не са точно листа) на поникващият копър са много подобни на иглички. Морковените също са острички, но са леееко "издути" в средата, ланцетни, ботанически казано. А първите им същински  листа (които ще се покажат до десетина дни) много си приличат.

Пълен леген спанак. Обърмете внимание на могъщите корени на предзимния посев. Листата са месести, екстра! Скърцаха, хруптяха при рязането. Особено подходящ за баница, хеле пък ако има кой да ви донесе хубави кори от Сърбия.

Разсадих сибирския лук в градината. Удоволствието беше несравнимо - рохката пролетна почва е дъхава, торена наесен, и ароматът ѝ се смесваше с лучения мирис. Тъкмо тоя лучен мирис ме върна в градината на баба и дядо - всеки ден те приготвяха връзки пресен лук за пазара, и аз помагах, де. Изскубаните стръкове лук стояха на хладно и сянка в барачкта, чакайки да бъдат почистени и вързани, а над градината се носи тоя свеж аромат на пресен кромид и чесън, всепроникващ, незабравим. В барачката все още (а има 30(!) години оттогава) мирише на пресен лук, вярно - едва-едва, но стига да затвориш очи...

Полях тъкмо прихваналите се марулки. Приключих с пикирането на доматите. Първият Прекос изкара трети същински лист.

Марулите никнат сравнително бързо, странно къде се крият твоите, sisitons. Но ако не са изникнали досега - съветвам те да си купиш и насадиш колкото множеш по-скоро готов разсад, ако искаш да ядеш свои марули. Пролетта напредна, и дори и да поникнат тепърва - новите марулки ще хванат дългите дни, и няма да направят крехки листа, ами ще изстрелят едни мотовилки и ще цъфнат.

Нека споделим опит с ранно зеле. Моят за съжаление е ..хм... горчив. Зелките не се завиват.

# 188
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 807
от многогодишните ми опити със зеле разбрах едно - искат дъждуване  Peace

правихме вади, поливахме ги с маркуч, слагахме капково, правихме какви ли не гимнастики - не и не.
когато няколко стръка попаднаха в обсега на пръскачката се разбра, че това искат  Peace

# 189
  • Мнения: 2 208
Куркума , удоволствие е  да те чета  bouquet

# 190
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
МХ, Алис - собствени семена.Пращам адреса на лични
Куркума , сега със парника като сея семената  на пипера ., сея и зеле.
Кьосето стана 10 кг зелки.
На тази торта олиото,и се вижда  много,ще се вдлети.Още повече че има  сметана
Ако натрошиш сиренце ще стане идеално .
 

# 191
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 807
Скрит текст:
МХ, Алис - собствени семена.Пращам адреса на лични
Куркума , сега със парника като сея семената  на пипера ., сея и зеле.
Кьосето стана 10 кг зелки.
На тази торта олиото,и се вижда  много,ще се вдлети.Още повече че има  сметана
Ако натрошиш сиренце ще стане идеално .
 

правила съм я десетина пъти Wink единствената ми "забележка" е към количеството сметана
 Laughing аз слагам повечко, за да стане по-сочна и да не прозира блата през горния слой сметана Hug

# 192
  • Мнения: 9 707

Разсадих сибирския лук в градината. Удоволствието беше несравнимо - рохката пролетна почва е дъхава, торена наесен, и ароматът ѝ се смесваше с лучения мирис. Тъкмо тоя лучен мирис ме върна в градината на баба и дядо - всеки ден те приготвяха връзки пресен лук за пазара, и аз помагах, де. Изскубаните стръкове лук стояха на хладно и сянка в барачкта, чакайки да бъдат почистени и вързани, а над градината се носи тоя свеж аромат на пресен кромид и чесън, всепроникващ, незабравим. В барачката все още (а има 30(!) години оттогава) мирише на пресен лук, вярно - едва-едва, но стига да затвориш очи...


Ех, че хубаво разказано...  Peace


# 193
  • Мнения: 265
Здравейте ,
Ей ме на и мен тук в темата  по стечение на обстоятелствата .......майка ми вече не може да се грижи за градината , така или иначе лятото съм там на басейна , та реших да се пробвам от пролетта в градинарството .До сега съм отгледала само една мента в сандъче миналата година в офиса  за чай и мохито ..И понеже историята е дълга .....  преди време ( когато ме караше да помагам )бях казала, че „жива краката си не заривам „ .....само в пясък на море по възможност  повече и различни морета  и съм човек който държи на думата си .....и имаме една любима фраза „И Манго е хора „    - уважавам себе си ...... и ние в Северозапада сме хора естети ....”всеки ритник в задника е крачка напред „   -предизвикателството , че не можеш , ако не си го правил преди  , значи тотален провал ...Поради тези причини   Взех кардинални мерки за градинарството   след като  ви  изчетох  до 15 та тема ...........продължавам обаче ...
Куркума най ме вдъхнови с дзенЯ и фън шуйЯ   bouquet
Благодаря  Страхотен си човеко . Много хубаво пишеш и обясняваш всичко така , че да е разбираемо и за невежи като мен

И скочих в най дълбокото  ..........  за една седмица градината е неузнаваема   Купих парник , поръчах високи лехи , напълних ги с тор от ЧКЧ ,  насадих грах , спанак , рукола , моркови , магданоз , бакла ( това не го знаех , че съществува като растение , от темата разбрах , че било хубаво и ставало рано , да се зеленее нещо там в лехите ..а и на съседите като им кажа какво е ме гледат странно , но поникна наистина  и е красиво ) .Разни храстчета .....касис , малини , къпини , годжи бери , киви .... Купих и 3 вида ягоди , бели малки , червени всякакви Преди да дойдат високите лехи  наръсих едно пакетче спанак и репички  за 2  седмица поникна .....баси . На граха му направих пирамидка да си се катери  .
Картофките (поръчх си ги от нета от  една жена  ) едни червеничк  (руски били , така каза) засадих в слама да им е добре  и да не се копаят най вече  Simple Smile
Мулчирах с борови кори , ягодите и касиса  , хубаво изглеждат  Simple Smile
Поръчах си пънче заразено с мицел от кладница , мокря го  всеки ден  гъбки да си берем  и не знаех колко слама ще ми трябва за картофите  та взех две  бали , едната остана  да не иде зян взех и мицел за сламенна гъба ,  сложила съм го  и там поливам и чакам гъби
Чакам и високите лехи за доматите  40 см  правят ги по поръчка , че не намерих  да си купя готови
Така де  да не си заривам краката като копая , държа на думата си
Забодох  и един ядлив кестен в градината , пък ще видим какво ще излезе от него
Тия дни ще правя спирала за подправките   докато пристигнат другите лехи Продължавам да ви чета и  черпя идеи за градинарството ,давайте идеи за оформяне на градината , приемам  идеи всякакви , ще я правим форумно  Simple Smile
Трябва да впечатля мама (за сега само ходи и цъка с език и не вярва
Ето и снимки на градинката , профила ми е същия и е общодостъпен
http://anisavd.snimka.bg/hobby/gradinata.903578

# 194
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Хем зимата беше топла ,хем  времето не беше подходящо да  се правят парниците навън.
Една седмица съм го завила, а едва днес земята се беше затоплила.По отръсните булки в Златията си правеха парницитена5 март, обаче тая година стигнаха до моя извод.
По късничко е по добре.
Температурите щели да стигнат до 2 градуса.Граха ми поникна,най после.Ми зависи си от семето явно и от времето.
Двете лехи с лука  е никнал.Предзимния чесън обаче от тежките слани жълтее. Пролетния чесъни той надигнал глава.
Пропарих самата леха за разсада за пипера.
Тревата тръгнала обаче.Да я изчакам да надигне глава,до като се оправя със семената  и да я преровча че хич не ми се отдава  плевенето.
Баба едно време  кипваше вода до лехата и с врящата вода заливаше и веднага завиваше за да се стопли  земята в дълбочина.
Поповите  прасета обаче са тръгнали. Едва намерих вениш.Ще го набода още утре.  

Общи условия

Активация на акаунт