(Био)зеленчукова градина - тема 32

• 82 677
  • 746
  •   1
Отговори
# 195
  • на пъпа на Златията
 bouquet

Добре дошла!
Браво, бе Оправна булка.

# 196
Благодаря ,
но по скоро късмета на начинаещия бих казала
Във високия парник какво да засадя за постоянно ? За сега там са тарелки с подправки , но като ги махна какво би могло да засея там ?
А , забравих  имам и зеле някакво листно  кейл , издържа на студ , било актуално по Скандинавието , значи ще расте и тук , поникнал ми е расада , ще го засаждам в новите лехи ....имам си и броколи и брюкселско зеле  расад , поникнали са  , кога да ги садя навън ?

# 197
Моля ви за съвет - копъра ми напълни цялото сандъче. Буквално е като райграс, толкова много се показаха. Ще се задушат ли така или да разреждам като пооскубя доста от тях?
anisavd, здрава сеитба си ударила  Crazy
Този сибирски лук ми събуди любопитството  Thinking

# 198
  • Пазете Гор
Взех моя сибирски лук от супермаркет Кауфланд, струваше 2,40 лв за саксийка ф13 см. Виждал съм същите и за 7 лв. Та не е лошо да е от по-евтиният, викам аз. Мисля, че тук е моментът да утчоня, че ползата от него е по-скоро за изкушените в гурме-кухнята (като моя милост). Ей така, да се окосят една стиска стръкчета, да се нарежат наситно, пък да се пръснат артистично връз някоя крем супа, печено с тъмен сос или резени домати с моцарела, съвсем примерно. За обилно и редовно подлучване е нужно да имаме лехичка, че и две, с лук за зелено.

Писал съм и преди - засаждам арпаджик през целия сезон, защото винаги искам да има свеж зелен лук. Не по много - по 20-30 луковички, през месец. Тъй е добре да се прави и с копъра.

Поразреди го, Nefertarri. По-редкият посев ще даде по-висок общ добив. Погледни, просто за информация, на пакетчето пише колко грама семена си сипала в саксийката. Сеитбената доза на копъра е 700 гр/ декар, или по 0,7 грама на квадратен метър. Може горе-долу да прецениш колко е трябвало да сипеш в саксията. Предполагам,ч е си попрехвърлила мярката едно 4-5 пъти  Wink... Апропо - в София, на пазара Димитър Петков имало почвена смес в големи чували - поне 150 литра. Казвам го за всички, градинарстващи на терасата си.

Добре дошла, anisavd! Чудесна градина! Имам какво да споделя за повдигнатите лехи, но стана дълго. Утре вечер.

# 199
Anisavd, откъде поръча пънчето с мицела и повдигнатите лехи?

Куркума, нямам търпение да споделиш.

Днес направих блатовете за спаначената торта Grinning

# 200
anisavd , това под бутилките какво е , малините ли.....

# 201
Пънчето го поръчах  от частен търговец  от OLX  мога да ти пратя и линк към  търговеца ако искаш
Високите лехи са от Стередото  сайта , но гледам вече ги няма ,  но сигурно пак ще зареждат  , вчера поръчвах  бамбукови прътове , мисля аз да и оплета от бамбук 1 или 2 лехи , поръчала съм различни размери , тъкмо и за колци за доматите
Похлупените ми са тикви  Simple Smile сложих семенца и те взеха , че пораснаха  поръчах си от Китай едни интересни видове  и няма място в парника , та ги боднах там , дано оцелеят  Rolling Eyes

# 202
Куркума, правилно предполагаш  Crazy Още като си пръснах върху почвата знаех, че са много. Но си казах, че едва ли всички ще тръгнат. Естествено, стана точно обратното  Simple Smile
Аз взех 70 л почва за 9 лева от Бриколажа. Не знам дали е добре като цена, но ми се видя изгодно  Mr. Green
Ей така, да се окосят една стиска стръкчета, да се нарежат наситно, пък да се пръснат артистично връз някоя крем супа, печено с тъмен сос или резени домати с моцарела, съвсем примерно.
Страхотен изказ  Heart Eyes

# 203
anisavd, леле колко работа си свършила! Браво!  Peace Чудесна организация имаш!

Аз също съм начинаещ градинар и все още се чудя от къде да я подхвана.
Първоначално с мъжа ми бяхме решили, че искаме само трева и цветя и няма да се занимаваме със селскостопанска работа, но после си викаме що да не бучнем едни домати, че градинските имат съвсем различен вкус.  Crazy Сега съм насяла само зелении /спанак, салати, рукола, копър, магданоз, босилек, мащерка и риган, както и някаква лучена трева/. Казаха, че руколата ми се е показала, аз утре ще я видя.  Simple Smile Доматите ги чакам да покълнат на този етап вкъщи.

Пристигнаха ми вчера ирисите германика. Някой знае ли как да процедирам? Трябва ли първо да ги накисна мъничко във вода? След неуспеха с пролетните луковици, дето ми ги изяде животното и понеже съм начинаеща, подхождам съвсем несигурно към всяко начинание в градината.  Confused

# 204
   На мен ми изникна една чушкааааа  newsm44
 Чакам и другите! Егати колко се радвам  на една поникнала чушка  girluu
 Имам информация, че и две краставици са излезли,  май е рано за тях, че са за отвън. 
anisavd много неща си насадила, много работа си свършила!
 Аз отново имам въпрос. Насях зелето, обаче се чудя дали не избързах. От някои места чувам, че му трябвало студено да завие зелките, но пък ако закъснея, ще му се наложи да завива зимата. Да спомена, че ще се отглежда на село в Балкана. Баба и дядо гледаха някога, ама като ги няма вече да ги попитам.....
 Ще се радвам ако някой сподели как сади и гледа своето. Ако е от значение сорта, пазарджишко и кьосе са. 

# 205
Зелето засявам в началото на юни и като стане разсадът, засаждам. На около 650 м надморска височина сме. През дъждовната година стана супер зеле. Преди сеех през февруари, но ММ нещо не се кефи на зелето през лятото. Било нещо, което се яде през зимата.  Grinning Доволна съм от кьосе, но съм сяла и Датмарско за ранно. Ще взема да си насея малко. Той (ММ) като не ще, само за мене ще бъде ранното зеле Party.

# 206
Аз много ползвам дивият лук, режа, а той расте и пак и пак. Слагам на салати, супи, поръсвам ядене с него, а най-много слагам на печени чушки с прясна чубрица, чесънче  и този лук и малко магданоз, много зеления и зехтинче...Ох, потекоха ми лигите. Crazy. Иначе най-непретенциозното нещо, расте на  бунчета още февруари пораства високо и го почвам, тогава нищо няма в градината само магданоз. Много ви се радвам  Hug. Тиквичките ми са поникнали в кофичките, кога да ги садя в земята, те сега само са поникнали, а и по колко в гнездо да са. За пръв път ще ми е всичко. Пробвах се с повдигната леха в единия край на градината. Имаше струпани стари счупени тухли и аз спретнах една елипса, малко е грозно, ама като се насади мисля да се пооправи. Решила съм само за подправки да е. Пръснах малко семена чубрица. Сега питах и ми казаха, че продават направо разсад, мента, салвия, лавандула, мащерка след 15 април. Розмарин имам в саксия, ще го насадя. Сложих картон отдолу, после малко клонки и трева и засипах с пръст. По бордюра насадих здравец с идеята да закрие тухлите пък ще видим. Мястото е особено, пече само след обяд. Между две къщи е и е сянка повечето време, но вчера след 2 часа беше много опечено, та ще видим. Ще се уча с вас,  то така и така, там имаше само петолистник ли се казва една напаст, нападнал е и ягодите Sad. Само го копая и той пак #2gunfire. Малко е дълго това дето написах сори....

# 207
 Моето май ще е ранно, но пък ми останаха семенца и за късно. Надморската височина и при нас е някъде там 600 м. Ние главно на дъжд се надяваме, а и от едната страна на градината се пада стар орех, а в самата градина има и саморасляк, като праскова голям, та май сенчесто ще дойде.
  За кьосето, жената в магазина каза, че било най-подходящо за бидони. Било сбито и "късно", а на пакетчето срокът му на сеитба е 4-5 месец. Същия срок и на другото. Явно ще сея два пъти.
 Започнах да засявам дините и пъпешите  Mr. Green. Струва ми се, че и с тях избързвам ама заради доматите и чушките такава параноя ме е подгонила, че предпочитам да се презастраховам, а ако трябва втори път ще сея.
 Алис, когато си сяла през февруари, кога е ставало готово с добре развита глава?
Едните семенца на пъпеш са зеленикави, накиснах ги във  вода, за да се махне зеленото. Правилно ли е или не/ Говорехте по-рано за това обаче не мога да го намеря

# 208
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Моето май ще е ранно, но пък ми останаха семенца и за късно. Надморската височина и при нас е някъде там 600 м. Ние главно на дъжд се надяваме, а и от едната страна на градината се пада стар орех, а в самата градина има и саморасляк, като праскова голям, та май сенчесто ще дойде.
  За кьосето, жената в магазина каза, че било най-подходящо за бидони. Било сбито и "късно", а на пакетчето срокът му на сеитба е 4-5 месец. Същия срок и на другото. Явно ще сея два пъти.
 Започнах да засявам дините и пъпешите  Mr. Green. Струва ми се, че и с тях избързвам ама заради доматите и чушките такава параноя ме е подгонила, че предпочитам да се презастраховам, а ако трябва втори път ще сея.
 Алис, когато си сяла през февруари, кога е ставало готово с добре развита глава?
Едните семенца на пъпеш са зеленикави, накиснах ги във  вода, за да се махне зеленото. Правилно ли е или не/ Говорехте по-рано за това обаче не мога да го намеря

третирани са с нещо, за да не ги изядат попови прасета и друга гад  Peace
по-добре не го отмивай  Peace

# 209
Хм, див лук и сибирски лук едно и също ли е?!
Май тази лучена трева, дето я насях е такова нещо...  newsm78
Купих семена от Бриколажа. Така пишеше на пакетчето - лучена трева.

Общи условия

Активация на акаунт