(Био)зеленчукова градина - тема 32

• 83 587
  • 746
  •   1
Отговори
# 405
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
агривело, покриваш и не се ядосваш със сланите  Peace

в новия двор е пълно с джанки  Crazy кастрихме клоните и много материал за ракия замина  Crazy

# 406
Както би казала баба " е те тава е " , айде сега па слани  Shocked
Разсада от кекавите домати ни е отвън под терасата, дали ще има проблем?  Майка е сложила някое и друго подарено ни доматче в градината и сега и те завалиите ..... агривело нямам, но някакъв найлон или стара покривка ще стане ли? Някои са между грахта, а за нея сланите опасни ли са? Тя сега цъфти!
Извинете за постоянните въпроси, но като начинаеща съвети не мога да давам, а само въпроси да задавам  baby_neutral

# 407
ЗаСлон, какви са тези бактерии и откъде се купуват?

Миналата година аз правих затворен компост в чували. Не мога да направя сравнение, защото нямам друг компост. Имаме една купчина, на която хвърляме разни останки, но тя не е точно компост.
Този в чувалите си беше ок след известно време. Добре е да се вземат по-здрави чували и да се слага и трева, листа. Аз нямах много трева тогава и някои чували бяха с повече плод и зеленчук, което не е много хубаво.

Пристигнаха ми ягодите. Не са умрели и ги взех. Обаче сега ново двайсет. Неделя си забравих ключовете за колата на вилата и не мога да отида да ги насадя.
Дали ще е фатално да ги бучна в едно сандъче до събота?

Кога ще има слани? Насадих малко домати в оранжерията и ги покрих с бутилки от вода, защото оранжерията още не е покрита. Ако има слани, може да изгорят  Confused

# 408
  • София
Бактериите са ЕМ - Ефективни микроорганизми. Но повече не мога да кажа защото бутилката не е у мен. Може да си ги развъждаш с нехлорирана вода и кафява захар. Умират на слънце и въздух. И на мраз и жега.

# 409
Пък моята лавандула въобще не се показва. Явно семената са кофти. Иначе другото расте като диво  Heart Eyes

# 410
Някаква друга ли е тая лавандула, дето я сеете от семена?!

На мен ми подариха един корен като тези, които са по полята. Като я гледам каква е огромна, трудно си представям такова храстче да се завъди от семена.  newsm78

# 411
От Мосю Бриколаж купих семената. Купих доста неща и всичко расте добре, даже копър ползвах за 1 таратор  Crazy На храст трябва да стане лавандулата. Обаче така си стои една саксия пълна само с пръст  Confused

# 412
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Някаква друга ли е тая лавандула, дето я сеете от семена?!

На мен ми подариха един корен като тези, които са по полята. Като я гледам каква е огромна, трудно си представям такова храстче да се завъди от семена.  newsm78

Joy е то и дъбът започва от малко жълъдче  Hug

# 413
  • Пазете Гор
...Куркума, постът ти е много полезен за мен. А защо трябва да вадиш горния слой, за да изкараш готовия компост? Какъв е твоят компостер? Моят е от Кауфланд - пластмасов, с отвор за изваждане на компоста в долната част....

В упътването пише да се разбърква с вила. Ама нямам, та онзи ден ръчках с един кол

Моят компостер е със същото отваряне - отдолу. Всеки, хващал лопата откъм дървеното знае, че да извадиш готовия компост през подобен отвор, хем при това да не го смесиш с намиращия се върху него неготов, е неудобно, ненужно и невъзможно. Просто махам една от страните, цялата, отгоре до долу, струпвам настрана неузрелия компост, вадя готовия, връщам неготовия обратно. Не е кой знае колко работа, хем остатъкът се аерира добре.

Анаеробното компостиране има същия резултат като аеробното, и ще го получи всеки, койот слага повече "зелен" отпадък в компостера си, без да го разбърква. Разликите са две:
- анаеробното разграждане е по-бавно
- по време на процеса има миризма

В масовия случай ние не зареждаме компостерите си еднократно, а ги допълваме през цялата година и за тая цел аеробното компостиране е по-подходящия вариант.

Горещо препоръчвам разрохкване на компоста всеки път, копгато пускате вътре отпадъци. И толкова. Ако има кой да ви мнаправи тирбущон - още по-хубаво. ЗаСлон, не се сърди, но според мен продавачът на пакетирани "бактерии" е отличен търговец и нищо повече. Макар че има полза от малко стартерна култура в отпадъците, значението им не бива да се преувеличава.

Вижте, синоптиците твърдят, че "на отделни места е възможно да има условия за слани", това е нещо много, ама много по-различно от "сигурни повсеместни слани". Та спокойно, повечето. За Южна България причини за безпокойство няма. Някои високи котловини може и да се ощасливят със сланица, но пък то е 20 април - съвсем нормално е да я има. Аз ще позавия привечер някои сандъчета с разсад и толкова.

На въпрос отпреди мноого страници - моите ягоди са сортове Белруби и Чезена. Чезена са от онзи тип, при които дръжчицата излиза с част от сърцевината на ягодката. Ароматни са като диви.

# 414
  • Перник
Куркума, аз в интерес на истината преди да придобия компостера очаквах, че :
1. Е разделен на 2 части - отгоре слагаш "материала", а отдолу пада готовия компост
2. Има дъно
Пък то се оказа нищо подобно. Изобщо не знам дали ще успея да произведа компост, или в един момент всичко ще отиде на боклука  Rolling Eyes

Лавандулата е храст, но произвежда и семенца. Имам няколко храстчета, които са вече на 7 години и дори съм ги местила от едно място на друго (издържат на тормоз). Та, в една саксия, която стоеше близо до тях поникнало нещо. Плевейки го, установих, че е лавандула  Simple Smile

Според последните прогнози най-студено ще е утре сутрин. Надявам се все пак да ни се размине сланата.  Praynig

# 415
Ако има дъно, бактериите от почвата няма да могат да отидат в компоста.
Аз все си мислех, че долният слой може да се вади от вратичката отдолу.

# 416
  • Варна
Благодаря за отговорите за анаеробния компост. Всъщност това, с което ме привлече беше, че всичко се поставя почти наведнъж и около 2-3 месеца не пипаш нищо. Поне така обясняваше amica.  Ще пробвам и, ако е успешно, ще пиша. Нейната "рецепта": Взема се черен непробит чувал за боклук. 1. Пълни се до 1/3 с листа, стъбла от цветя, плевели и зелени клончета, 2. после 1/3 се добавят гнили плодове и кухненски растителни отпадъци, 3. после се слагат 1-2 лопати пръст, 4. полива се, стяга се с панделка, може и етикет с месеца и се чака. Ако е на слънце след 2 месеца може да се провери, ако е на сянка - може 6 месеца, може и година.

# 417
  • Пазете Гор
... Аз все си мислех, че долният слой може да се вади от вратичката отдолу.

За можене - може, само дето лопатиращият трябва да работи клекнал  Wink. А горният слой няма с какво да бъде задържан над готовия по време на ваденето, просто няма как.

Логиката на създаването на такива компостери е, че се очаква еднократно "зареждане". Напълвате го и чакате. Така може и да се спазват слоевете трици, обелки, трева, да се ръси със стартери и да се оставя да се готви месец-два-три или шест. Такива са технологиите на системите за компостиране като този край новия "завод за боклук" край София. В битови условия отпадъците се добавят постепенно, практически целогодишно, процесът не е цикличен, а непрекъснат.

Това не е нито лошо,нито хубаво, просто е особеност. Повтарям: няма никакъв проблем да си произведете компост в какъвто и да е комостер, пък голяма работа, ако се наложи да го отделите за около 40 минути с лопатата, още повече, че едва ли ще ви се налага да го правите по-често от веднъж на 2-3 години. Комостираните отпадъци редуцират обема си в пъти.

Моят компостер (0.6 куб.м) беше пълен до ръба през февруари, а за два месеца със затоплянето и активизирането на народеца вътре обемът му се сви наполовина. Обемът на материал вътре, де, инак компостера си остана пак 0,6 кубика.

Няма нужда да го "пращаш на боклука", SvetlaK, не е това целта. Нали се стремим да не пълним с гниещи отпадъци сметищата, а да се възползваме. Нерационално е - камиони и булдозери, превозват и тъпчат, насам и нататък - шума, листа, обелки от картофи и портокали, просто само за да сменят мястото, на което ще се превръщат в тор. Е, вярно, на сметището този тор няма кой да ползва, още повече че там е "обогатен" с тежки метали, киселини, диоксини и прочие, нали знаете каква ни е културата на изхвърляне. Чиста загуба. Както и да е...

Просто имай търпение и не го мисли толкова. Едва ли ще вадиш компост по-рано от пролетта на 2018, така че пускай си отпадъците и мисли за друго. Обещавам, че е много приятно, когато разбъркаш един ден и откриеш, че колкото отпадъци има - толкова и червейчета, които работят, произвеждат почвен обогатител.

# 418
  • Перник
...Едва ли ще вадиш компост по-рано от пролетта на 2018...

E ти ми уби всички илюзии  Mr. Green А като кажа и на мъжа ми, представям си как ще реагира  censored Не че ми е спешно, но си мислех, че по-скоро ще разбера дали компостерът "работи".

Между другото, в упътването пише обелки от цитруси да не се слагат (нали ги обработват с химикали), както и от картофи, за които знаем, че са третирани с химия  Peace

# 419
Моят компостер беше комплект с биоактиватор.
Имаше и яйца от калифорнийски червеи, излюпиха се, в годините вадиме готовия компост, 1-2 лопати връщаме обратно, за да запазим гадинките, другото отива в градинната.
Мисля, че беше такъв биоактиваторът:
https://bioprodukti.alle.bg/компостиране/биоактиватор-за-компостиране/

Нещо не ми се получава линкът: newsm78
https://bioprodukti.alle.bg/компостиране/биоактиватор-за-компостиране/

Обелки от картофи също не се слагат, на мен компостът ми е готов за няколко месеца, само през зимата се забавя.
Трябва да се поддържа влажна среда вътре, това може би също има значение.

Общи условия

Активация на акаунт