(Био)зеленчукова градина - тема 32

• 82 562
  • 746
  •   1
Отговори
# 585
Кои сортове  чушки стават за сушене ? Да си  търся расад  от тях , че майка ми иска .Според нея е селски пипер Rolling Eyes гледах , ама такъв сорт няма ...

# 586
Тая година сях точно селски пипер за сушене, обаче нищо не излезе. Чакахме го доста време и накрая си насях краставичките в същата пръст. Сега има излезли няколко стръкчета, явно от раздвижването на пръстта  са решили да излязат. Семената май бяха на " Сортови семена и Защита". Преди време и аз рових в нета за разсад, но не открих да се предлага.Надявам се да оцелеят тия пет шест стръка та поне сорта да видим дали е хубав.
Ани, не забравяй рецептата! От толкова  време я търся  chef

# 587

евриала Embarassed забравих , утре ще я взема
Забравих да покажа и храната  Laughing
Салатка (само листа накъсах ) и краставица (пореч) Laughing и репички 
Скрит текст:
Десерта -ягодки Heart Eyes
Скрит текст:

# 588
Насях днес отвън 80 корена ранен домат.Много е мокро и другите домати като изсъхне ще ги садя.

Краставицата ми е болна ,ама то при това време оставаше и да не е.......Не можах да определя точно Кубинска мана или Бактериен пригор.Утре сутрин ще имам повече време и ще диагностицирам колкото мога.
За Кубинската мана Амика пръскаше с 20%обезмаслено мляко.А това 20мл. на един литър вода ли е?Моля ви спешно ми е !Сега ще питам и чичко Гугъл,ама вие нали сте ми като семейство първо при вас цопнах.

# 589

евриала bouquet
Специално за теб ....и не само , който иска да пробва
Чесън по Видински  Laughing

Прави се с пресен чесън ( глави  цели ) и копър ( кой колкото иска )  . В  бъркана се сипва ощет ( до резката която е долу на буркана –това е мярката   ) 1 лъжица сол , 2 аспирина . Слагат се главите чесън  и копъра и се долива с вода догоре , разклаща се няколко пъти и се затваря .След няколко дена когато е погълнал чесъна от течноста се долива пак вода да се допълни .  Да не се оставя без вода .Това е  
Вариант 2 – със скилидки чесън нарязани на 4 или 6 парчрнца в зависимост  от големината на главите и с магданоз  нарязан –зимата за марината  на зелени пресни чушки  или кой за каквото иска 

Днес садих  другите домати и част от пипера
Доматите

Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Другите домати ( мама не вярва много на високите лехи , та ме накара да засадя и в една друга час на двора  Grinning
Скрит текст:
Пипера ( за сега  това , другия след няколко дена , трябва да стане чесъна за туршията  Grinning и тогава )
Скрит текст:
Скрит текст:
Помощника  Grinning
Скрит текст:
Скрит текст:
Магданоза и копъра на майка ми от есента, дали и моят ще стане такъв newsm78
Скрит текст:
Скрит текст:
Лука е нейния , репичките и руколата от мен
Скрит текст:
Дзеня и фън шуия Laughing
Скрит текст:
Скрит текст:

# 590
Моят пипер е още в едни сандъчета, посят е още февруари, не е порасъл кой знае колко. Да питам,колко листенца трябва да има, за да се сади навън и мислите ли , че е студено още за навън. Питам и за домати навън, то не че тези в оранжерията са тръгнали де, никакви ги няма....Но все пак на 30 км сме от София, много е студено тук, ама много. Да изчакам до 24 май или поне след 15 ти. И аз не знам какво да направя, то и другите неща дето съм насадила не вървят. Цвеклото така и не поникна, червено е. Два пъти купувах семена от различни места. Репичките щях да ги оскубя и те се уплашиха и взеха, че направиха глави. Party.Лукът ми е от по-големи главички, балучка му викат тук и тръгва да цъфти, трябва да го ядем бързичко . Ама аз съм насадила още един Wink

# 591
Благодаря ти Ани, тази зима ще си направим чесънче в буркани! Градинката ти е много хубава и толкова различни неща си посадила!
Сиси, нашата градинка е  50км.  от София и голяма част от доматите е вече в земята, но останалото в съндъчетата не мърда, точно като при теб. Вероятно е от студеното време. Не знам какво да те посъветвам. Прави ми впечатление, че растенията бързо дръпват в земята, но тоя дъжд и влага сега са много опасни. С пипера  ще се позабавим и при мен сетия февруари е на  3 листо, а вече трябваше да е станал за садене. Другия от март беше рекъл да го настига ама и той спря да мърда, всичко е от времето. Ако имаш повече разсад сади малконсега, а пък ако стане нещо ще го смениш.

# 592
Орязах магданоза и сега се чудя как да го съхраня. Замразен е ясно, но прочетох рецептата на Ани и се замислих дали има още начини.
Ани, на чесъна с магданоз какво още му слагаш в буркана?
Сиси, в края на май, ако вече е топло, всичко ще тръгне. Не бързай да садиш, само ще стресираш разсадите. За цвеклото - и то никне бързо, когато е топло. В оранжерията бяха пощурели марули, репички, копър, манголд, спанак, но навън растат много бавно, почти незабележимо.

Последна редакция: пн, 09 май 2016, 08:43 от Анонимен

# 593
Цитат
Орязах магданоза и сега се чудя как да го съхраня. Замразен е ясно, но прочетох рецептата на Ани и се замислих дали има още начини.
Правя го не само с магданоза, но и с босилек, розмарин и други зелени подправки (поотделно или направо смес). Във формички за лед или други силиконови слагаш подправките и заливаш със зехтин или разтопено масло; покриваш с фолио, оставяш за 24 ч. във фризера, после изсипваш кубчетата в торбички, а във формичките зареждаш следващата партида. Стават идеално за готвене - омлети, месо или зеленчуци на фурна и пр. Може да се използва вода или доматен сок вместо зехтина; тогава е идеално за супа или който както предпочита.

# 594
Става въпрос за голямо количество магданоз. Благодаря за идеята!

# 595
  • дядовата ръкавичка
Аз пак да се оплача. Не стигат дъжда, студа и охлювите, ами онзи ден, 3-годишният ми племенник да вземе да ми изхвърли 40 кофички с разсад на краставици и домати Shocked. Ей така, изсипвал ги просто на земята ... Дорева ми се..... Ако беше мое дете ..... леле, какво щеше да го сполети ...
Е, посях нова партида, тоя път корнишони, някакви третирани семена, яркозелени, като таблетки.
Засях и няколко гнезда със семки от диня, ама без особена надежда. Не са съвсем на слънце, а котките си харесаха прясно разкопаната пръст да си ровят. И в саксиите много обичат да полягат  ooooh!.
Разсад от домат засадих в градината, 30-на коренчета. Не било добре, казвате, като е толкова влажно и дъждовно  Thinking

# 596

alys
 същата марина като за целия чесън .

sisitons сяла съм на 2 места червено цвекло , поникнало е и то много нагъсто трябва да разреждам , ако искаш мога да ти пратя .Имам и захарно цвекло , кръмно  , алабаш и цикория .....също са ми за разреждане  , а и нямам много място .Понеже не знаех как се сади и изсипах цялото пакетче  на 2 педи  разстояние  Embarassed Та сега ще му търся място Rolling Eyes

# 597
Ходих набързо до село да видя как са растенията след засаждането вчера , добре са , обаче .....майка ми  вика къде е чубрицата  да я сложим при пипера  Rolling Eyes  Shocked не съм я насадила Joy Joy забравила съм  Embarassed
Та скокнах до пазара  #Crazy при нас е лудница , бабките са изкарали всякакъв разсад 
Купих си чубрица и босилек ( моя босилек още не е излязъл )
евриала     намерих и разсад за селски пипер от една женица купих си го  та ще имаме и такъв за сушене , мама да е доволна
За любителите на екзотики ....поръчах си  луковици от аспержи  утре ще ги пратят ( от семена разбрах , че е сложно , а на много места нямаше ) тук има  и са намалени доста , ако някой иска да си вземе
http://botanika.bg/catalogue/product/gurme-asperji-3-br-1678

# 598
Ани, благодаря за рецептата за чесън и магданоз!  bouquet Освободи си пощата. Simple Smile

# 599
Благодаря за съветите, момичета  Hug. Много в се радвам, днес насадих калдаръмчета,много ги харесвам и полях оранжерията. Имам краставички, които са по 2 корена заедно, вече са заякнали, дали трябва да ги разделя, да не са заедно. Едно от друго коренчетата са на по 30 см от всички страни, не са нагъсто според мен. Дали да махна единият корен...

Общи условия

Активация на акаунт