(Био)зеленчукова градина - тема 32

• 82 594
  • 746
  •   3
Отговори
# 60
  • София/Варна
Ако дълго време е студено и мокро според мен ще изгният.
Баба беше много далновидна градинарка за времето си. Имаше два декара "градинка". Сееше и садеше всичко жената. Там и беше сърцето и хляба.
Това което си спомням ясно е, че след като доволно загърлеше картофите се получаваха вади в които садеше зеле. Като полива зелето,полива и картофите. Ставаха и двете и то екстра.
Имаше такива комбинации за всичко из градината, но аз съм била малка и не си ги спомнял. Ясно си спомням как като дребосъци събирахме картофи, плевяхме треволяците из чесъна и лука,ама толкоз.
От цялата градина всяка година изкарваше по две реколти.
Баба ми правеше най-добрата ракия и вино в цяло село. А нито тя пиеше, нито дядо.
Учила се е от прадядо. Обаче татко само за лозята, дръвчетата, виното и ракията попил, а за градината нищо.

# 61
  • Пазете Гор
...
Куркума, моята свекърва слагаше на едно място по два домата като ги пикираше и по два после. Точно това щях да питам защо по един садиш и какво е предимството. Нея вече я няма, за да я питам и сега аз се занимавам с двора. Помня , че ми е казвала така се опрашват. Моля да ми разясниш, трябва вече да пикирам точно нейните домати.

Всеки корен домат се нуждае от определена площ (ок. 0,5 кв.м). Когато се слагат по два, трябва да се съобрази и това, а и да се култучат така, щото да са едно-, максимум двустъблени, инак става джунгла. Много шума, малко домат и по-голям риск от болести. Правя всичко описано по-напред, за да спестя място в парника - с идеята от напримар 100 кофички да добия 200 корена готов разсад.

Ето сортовете доматки в сандъците ми: Трапезица, Рила, Ръгби, Опал, Маратон (сръбски), Воловско срце
(и той). Трапезицата ще отглеждам, без никаква конструкция и култучене.

Колкото до другото - свекърва ти се е заблуждавала - доматените цветове се самоопрашващи се!. Пиша това за може би стотен път и тук, и другаде, но сума народ смята,че домат се опрашва с четчици... Ето малко литература по въпроса. Материята е силно специализирана, но пък може да се разбере кои култури са самоопрашващи се, как става кръстосване, хибридизация и селекция при тях и така.

Младите картофени листа може да пострадат от слани, и това трябва да се има предвид, но всичко зависи от конкретните условия на мястото. Листенцта ще се покажат над почвата след поне 20 дни, а може и повече. През времето до засаждане клубените може да се рътят - да се подредят на тънък слой в щайгички, щото да излязат поници от картофените "очички".

Видях в супермаркет соларен уред срещу гризачи... Дали ще ми помогне за прогонване на сляпото куче? Преди две години от морковите, пащърнака, картофите и кореновият магданоз успях да извадя само две щайги картофи....

# 62
  • София/Варна
Аз предното лято в джунглата в единия край на двора ни видят една доста сериозна змия,т.е. част от нея, защото духнах много бързо.  Мъжа ми купи машинки, два вида. Срещу къртици и срещу къртици+змии. Според мен вършат работа за къртиците специално. За змиите не знам, защото сина беше инструктиран и три, четири сутрини докато беше студено окоси цялата джунгла, а и аз не ходех в този край на градината. Машинките са с батерии. Едната я прибрахме есента, но другата все още е в градината и си работи.

# 63
Според мене, спокойно може да се садят картофи сега. Както писах, ако е студено, няма да поникнат. Но няма и да изгният. При мене всяка година има останали картофи, които при разкопаване виждам, че са покълнали. Някои ги вадим и ядем, други ги връщам обратно в реда. Тук-там има по някой измръзнал размекнат, повечето са си ОК. Опитвали сме ранно садене, но няма голям ефект - няма ли топлина, няма и поникнали картофи. А когато садим късно, винаги си се получават. Вадя ги, когато успея, но не по-рано от октомври, та сигурно и ноември (знам, че се оплаквах, че още не съм извадила картофите миналата есен, а се очакваше вече лошо студено време). Но и това си има своите плюсове, защото чистих кълнове чак онзи ден, т.е. съхраниха се по-добре.

# 64
  • Пазете Гор
У нас, в България, а и при съседите -  колкото е по-сериозна една змия като размер - толкова по-безобидна е. Това са смокове - плашливи животинки, привлечени край нас от вероятността да закусят с плъх или мишка. Къртиците са беда доколкото с ходовете и купчинките си разбутват градините. Инак са хищници и се хранят изключително по Дюкан - само с дъждовни червеи. Чист протеин, нула мазнини. Къртиците Не са гризачи, макар че често ги слагат в този кюп!

Не ядат нищо от зарзвататите. Все едно котка да нагризе цвеклото...

А сляпото куче си е истинка напаст. Лалета, картофи, моркови, цвекло, целина  - не прощава на нищо! В ходовете му мога да си пъхна ръката.

Днеска смлях с чопър лют червен пипер от сушени люти чушлета от есента... Има някаква скАла на лютивина, и тия са със сигурност са в горнат четвърт. БОВ, ако ме разбирате. Според мен подлютват и през бурканчето, дето го сипах тоя пипер.

Влажността на почвата според мен е по-големият проблем пред садене на картофи сега, пък и на каквото и да е било друго. При обработка при висока влажност се получават сбити буци, а там, където сме газили, почвата се вплътнява като път. Но пък всяка почва е различна, де, има отцедни, има влагоемни...

# 65
Съветът ми към желаещите е да започнат от сега с набавянето на почва и съдове. Това е трудоемко и не толкова просто занимание, така че заемете се първо с него. Винаги препоръвам тенекии от сирене за тая работа, пробити отстрани, на около 2 см над долния околен ръб.
Защо се пробиват отстрани? И ако нямам тенекии от сирене, а аз нямам, това надали е проблем?
Имам бая саксии у дома, големи предимно, преди време имах доста растения, ама заека ми ги изяде и умори, защото им прегриза стъблата  Tired

# 66
  • на брега на Дунава
Съветът ми към желаещите е да започнат от сега с набавянето на почва и съдове. Това е трудоемко и не толкова просто занимание, така че заемете се първо с него. Винаги препоръвам тенекии от сирене за тая работа, пробити отстрани, на около 2 см над долния околен ръб.
Защо се пробиват отстрани? И ако нямам тенекии от сирене, а аз нямам, това надали е проблем?
Имам бая саксии у дома, големи предимно, преди време имах доста растения, ама заека ми ги изяде и умори, защото им прегриза стъблата  Tired
И аз така пробивам кофичките от кисело мляко /не от долу ,а на около половин сантиметър  от дъното/ , в които пикирам разсадите.Така долната част е като подложка на саксия и в нея се събира малко количество вода.

# 67
значи граха съм го насяла супер нарядко, нищо не мога да направя по въпроса, ще чакам да поникне и ще досаждам между поникналия или да взема да разровя между посадения вече, няма да има редове, ни нищо, ще мисля до утре.
Alvs, Куркума, благодаря ви много, много неща научих,  Hug Hug.
Днес беше топло, ако се задържи и утре, ще насадя малко картофки, имам мисля червени, обикновени и едни купени, една позната казва от купените нищо нямало да излезе, не били семе, вие как мислите newsm78 . Другите два вида са домашни.
Аз имам малко дворче, около 250 квадрата е като се махнат къщата и пътеките. Искам малко неща да насадя, но по малко от всичко, като си заправя супа да не тичам до магазините. Wink . Хайде лека от мене.

# 68
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
надминах себе си  Confused

от трите купички с потенциален разсад в две има поници.
днес се хвърлих като ламя да засея нещо в третата, че да не седи така празна. сея аз и си свиркам, докато не дойде детето и не прочете, че отстрани на купичката пише "чушки - два вида"  Tired
сега в тая купичка ще има два вида чушки (разбъркани) и един вид чери домати  Blush

няма риск да объркам домата с чушките де, но и сама не знам защо така се изложих  Blush

# 69
  • София
И аз се записвам в новата тема -при нас разсада на домати, чушки и патладжан расте.

# 70
  • Перник
Соларните уреди срещу сляпо куче/къртици действат - баща ми има такива от години на вилата. Но аз чувам звука, който издават. Говорила съм с производител на такива и според него по принцип хората не трябва да чуват звука заради честотата му и не знам си какво, но аз го чувам и ме дразни, докато свикна и спра да обръщам внимание. Електрическа фреза също имаме - прави пръстта на пясък направо. И хвърля камъни със страшна сила, така че, почистете ги преди да я ползвате  Peace

# 71
  • София/Варна
SvetlaK ние всички, четири човека на различна възраст чуваме звука и от двата уреда които купихме. Според мен на нашите са си съвсем в диапазона, който се чува от хората. От това което четох за единия уред, всъщност се предават в почвата и механични вибрации, така че със сигурност се чува.

# 72
Електрическа фреза също имаме - прави пръстта на пясък направо. И хвърля камъни със страшна сила, така че, почистете ги преди да я ползвате  Peace
Върши ли работа, ако не е прекопана градината? Сигурно зависи и от почвата.

# 73
  SvetlaK,Gerundiq  нормално е да ги чувате , сега прегледах 2-3 обяви и на тях пише че излъчват в диапазона 400-1000Hz Simple Smile това е в диапазона и на човешкия слух.
Аз днес се поборих 2 часа с градинката и имам находка .Тръгвам да чета ще  бъде  ли или не. Под ореха на 10-15 см намерих покълнал орех, единственото което ми хрумна е да го поставя в саксийка с почва, и понеже имаше не повече от 20 минути от тръгване го пъхнах в тунела при марулките, сега ще търся ще го бъде ли или не и да мисля къде да го сложа , ако е възможно да стане дръвче.

# 74
Орех покълва и само сложен във вода, пробвала съм. Но сложи ли се в почва, няма махане, ние искахме да махнем един на село , до стълбите беше, щеше да ги разкърти, ей не става и не става, не може да се изкорени и това е. Мисля още стои, но ние отдавна не сме ходили там.
Аз днес покопах малко в съседният двор, който също е наш, но е ливада, беше копано там и миналата година бяха картофи. Е успях да прекопая много малко, хич не ме бива и май ще се откажа да садя там, то едно глетаво, едно много трудно става, с големи усилия. После чистих малко успях да счупя 3 стръка малини и много се ядосах , те са зад оранжерията, то едно тясно, минали са от съседите у нас. Та вързах ги криво ляво, чистих коприва, то няма чистене това чудо. Там не е влизал никой сигурно поне 5 години, измъчих се. И имам още за чистене. Направо го закъсах ей Cry. Не ме бива много с физическата работа, а и съм с 2 коремни операции и миналата година на щитовидната жлеза. Ама бавно и полека ще видим как ще е , накрая ще увелича тревата май. Ама и тя не пониква бе хора, какво става...... Тревата е спорт.

Общи условия

Активация на акаунт