(Био)зеленчукова градина - тема 32

• 82 607
  • 746
  •   1
Отговори
# 75
  • Пазете Гор
... накрая ще увелича тревата май. Ама и тя не пониква бе хора, какво става...... Тревата е спорт.

Търпение, де. Все пак е още само март, и средната температура за денонощието еда ли надхвърля 8 градуса. Ще изникне.

Значи ще инвестирам е един уред, че да прогоня слепите кучеста. не искам много - един-два чувала картофи, не повече. Е и моркови, и супени корени. И цвекло.

Не помня кой писа преди страница, че иска да може да направи супичка само от граднината си. В такъв случай в градината трябва да има много лукове и кореноплоди - моркови, магданоз, целина, пащърнак, цвекло, хрян, картофчета. И девесил.

Пикирах към 60% от доматите, практически всички, които бяха готови. След седмица ще пикирам останалите. Изключително приятно преживяване.

# 76
Ще ви уведомя утре какви семенца съм си взела. Искам босилек, мащерка, магданоз и нещо дребно - я морков, я нещо от тоя сорт  Heart Eyes
Тенекии няма, ще са големи саксии, които имам в големи количества. Трябва ММ в неделя да ми вземе пръст, че тежи и не мога да нося тежко  Rolling Eyes

# 77
  • Пазете Гор
Аз съвсем умишлено ползвам термина "съдове", когато говоря за балконска градина. Може да са саксии, може да са чували, тенекии или сандъци. Важното е да пасват на площта, да осигуряват необходимия обем почва и набавянето им да не е непосилна или скъпа задача.

Предпочитам тенекиите от сирене и маслини, защото:
- са безплатни, в общия случай
- формата им позволява уплътняване на площта, каквото много трудно се постига ако ползваме съдове с кръгло сечение, и особено пък ако са и с конична форма
- стабилни са
- материалът им позвлява да се подреждат "на етажи"
- обемът им - 16 литра - е достатъчен за корен-два домати, или гнездо краставици и т.н.
- в общия случай може да се боядисват, тъй щото да се получи освен полезна - но и забавна, а защо не и красива градина.

# 78
Даваш изключително ценни съвети и адекватно аргументирани мнения  Simple Smile Благодаря.

# 79
Ние взехме уред за къртици и сляпо купе. Не мога да кажа има ли ефект. От няколко седмици е забит. Чувам му звука. В долната част на градината е нещо страшно. Цели тунели в под обърнатата почва. Миналата година не беше така. Съседът си е сложил и той уред и или са дошли у нас от него, или заради разкопаното място им е по-удобно да си прокарват тунелчета.

# 80
Насадих трева спорт преди три седмици, днес гледам стотици мравки всяка грабнала по една семка и носи, полях я да ги удавя, но те ще се върнат. Нормално ли е да не никне , даже зачатъци няма, май само си дадох парите. Дали е студено, но една агрономка ми каза, сега я сади иначе няма от мравки отърваване и аз слушам. Ако знаете препарат казвайте. Praynig Praynig

# 81
Пръска се с Нуреле против мравки малко преди на хвърлиш семената.

# 82
Ми  то свършило значи, сега ще ги пазя ли какво да правя #2gunfire, сега мога ли да пръскам, някой да знае...

# 83
Не пречи и сега да напръскаш. Тези препарати не влияят на тревните семена. Не трябва да вали и да поливаш в деня след пръскането. Все пак погледни дали семената са още там или повечето са отнесени.
Питай в агроаптеката или при специализираните щандове на строителните хипермаркети за препарат за мравки, защото не съм съвсем сигурна ние точно с Нуреле ли пръскахме или беше някакъв друг. Дано някой се включи.

# 84
Днес му ударих страшен пазар  Flutter Купих 70 л почва и много семена. Въпреки че у дома имам поне 10 саксии всякакви размери, прецених че още 2 тип сандъчета няма да са излишни  Mr. Green
Взех семена от къдрав и плосколист магданоз - те ще са в едно общо сандъче.
Босилек и копър също взех - тях може и да ги отделя.
Декоративно шарени чушлета - просто ми харесват  Heart Eyes
Лавандула - за нея си имам специална красива и по-голяма саксия.
Микс карамфили - шарени са и у дома при мама са много красивички  Heart Eyes
Ще карам на метода проба-грешка на този етап, защото съм се "парила" от семена, които въобще не се показват дори, като саксийната ягода например.

# 85
  • Пазете Гор
Не виждам нито една причина да се пръска срещу мравки, освен нетърпеливостта на sisitons. Не прогнозирам и друг резултат освен отравяне на почвата и изобщо разбалансиране на екосистемата. Хем за дреболия, и с неясен резултат. Изобщо, sisitons, прибягването към отрови в градината не бива да става под паническо настроение по схемата "да пробвам", а след внимателно обмисляне на ситуацията и консултация с някой не толкова чевръст в изводите.

Аз намирам за твърде пресилено твърдението, че от мравките няма да изникне трева. Но дори и така да е, едно  "пръскане" няма да реши нищо. В разположените понякога на метър под земята камери на мравуняците има достатъчно яйца и ларви да заменят отровените. Тревните семена стават лесна плячка за мравки и птици ако са пръснати по повърхността на почвата, едно леко подсипване и притъпкване ще реши този въпрос.

И няма да се свърши светът, ако се наложи да се купят семена за още едно засяване. Препаратите за "пръскане" не биха стрували по-малко, само дето освен че няма да решат нищо, те ще създадат сума проблеми.

А хубава морава не става за една година, нито за пет. Та търпението е насъщна необходимост.

Боже, защо се занимавате с ягодови семена? Едва ли има по-лесно разсаждащо се растение от ягодата...

# 86
На ягодовите семена се натъкнахме, когато сина ми имаше за домашно, да посади семе от саксийна ягода и след време да каже или покаже какъв е резултата.

# 87
Куркума, ти добре ме насоли и на мен не ми се пръска и не ми се разправя, но то си беше нашествие, всяка със семчица в устата и само мърдат. Имам още семки и се виждат , полях и ги попритъпках, да, вярно е нетърпелива съм, ама чета тука за една седмица никнела и си викам, край дефектно семе. Най-вероятно е студено още, сега ще ги понапръскам пак. Благодаря за съветите,няма да пръскам и здраве да е  Hug Hug Hug

# 88
  • София/Варна
Сиситонс моята трева започна леееко да зеленее може би след 15 дни и беше по-топло времето. Така , че имай търпение.  Наръси още семена и претъпчи сериозно. Тревните смески като се сеят даже се валират. Аз върху семената ръснах малко пясък, защото почва няма как да ръсна, просто е яка глина. И отгоре младежа валира с едно приспособление от пън с две летви отстрани забити за дръжки, един вид първобитен валят.

# 89
.

Последна редакция: нд, 20 мар 2016, 23:26 от Пролетен дъждец

Общи условия

Активация на акаунт