(Био)зеленчукова градина - тема 32

• 82 549
  • 746
  •   1
Отговори
# 630
За какво се пръска с млякото и содата и може ли точните пропорции да напишете?

А нийм откъде купувате?

# 631
20% e 2 от 10, т.е 200 мл мляко и допълваш до литър с вода (800 мл вода), съответно на 100 мл мляко е 400 мл вода...

Цитирам от амика:
"За краставиците, тиквички и тикви въртя следните 2 разтвора:
1.  20% разтвор (не повече) на обезмаслено сурово мляко против брашнеста и кубинска мана, и
2.  1 с.л. сода бикарбонат, 1 с.л. растително масло, 1 с.л. течен сапун, 4 литра вода против брашнеста мана след добра поливка от предния ден (това е същата рецепта като за алтернария по доматите)
Болните листа веднага да се отстраняват."

"Освен това процедурата със содата върви с допълнителни предпазни мерки - предварителна поливка предния ден, за да не изгорят растенията. И да не се прави през деня, а само сутрин или вечер - пак да не изгорят растенията."

Също от амика:
"Проблемът на въшките е, че са много, много, много видове. При мен на джанката се появяват едни нежни, с приятен зелен цвят (Малка сливова листна въшка Brachycaudus helichrysi Kalt). Точно те се морят с колтуците. А също и черната бобова листна въшка (Aphis fabae).
Обаче напълно подобни по вид зелени листни въшки по ябълките (зелена ябълкова листна въшка - Aphis pomi) се повлияват единствено от нийм.
Прасковената листна въшка (Myzodes persicae) се повлиява от сапунено-зехтинената емулсия.
Черната черешова листна въшка ( Myzus cerasi) мре от настойка от фасове.

Не пръскайте наляво-надясно със сода. Това, че содено-сапунено-зехтинената емулсия мори някои видове въшки се дължи не на содата, а на останалата сапунено-зехтинена част.
Содата я ползвайте, когато се борите с алтернария и с мана по краставици и тикви/тиквички."

Маслото от нийм присъства в препарата НимАзал, който излиза скъпичко, а самото масло от нийм в него е в нищожно количество... Чисто масло може да се поръча от английски сайтове и да се ползва в малки количества, заедно с течен сапун и други бъркочи (например този със содата)...

# 632
  • на пъпа на Златията
---Котайските семена са руска рулетка, често са GMO/хибридни, но експериментите си заслужават, сп. мен--

Те китайците  щото са много добри земеделци , за това си изтровиха пчелите и опрашват овошките с памуче.
Момичета,
Искате ли да ви цитирам член от ЗАКОН ЗА БИОЛОГИЧНОТО РАЗНООБРАЗИЕ.
Забранено е да се внасят видове които не са местни, защото ги изместват и местните изчезват. .
Ако ще си правим експерименти то може от Унгария,поне знаем че българите там са занесли българските сортове и от граничещите ни страни.Доверие имам и на немите . Всички други са много ама много съмнителни. За това всяка година става все по трудно да си гледаме градините. Така че никакъв UK.  Като ми попадне ще ви  цитирам и наказанията.
България и,ма най много разнообразие на територията си.На всеки 30 км  има нов вид.

Й М М ,
Лесно се гледат.Нека не бързат мъжете с купуването.
Значи за ядене си вземи бройлери.Едномесечните след 1 месец стават за ядене. За яйчица на мен миналата година ми се случи една сива кокошчица , за нея няма празен ден . Яйцата и са тъмно кафяви, едри , . По нашия край продават едни червени за яйца , но те са претенциозни  и трябва да се хранят със смески. за носачки и яйцата им са малки. .Другия вид разпространен при нас са едни еребати повече бели и малко черно. , мисля че са порода съсекс , гащати.Яйцата имобаче самалки.  Те са едри кокошки. Следващите са белите носачки,които се продават от птицефермите които са също носачки.
Черни кокошки не обичам , защото са неприятни за гледане  при ядене., ако остане неускубана,остават черни кръндели по кожата.
За моя изненада обаче сега като заклах едни еребати -черно червени , перата им не бяха черни.
Сега залагам една люпилня от 49 яйца.

Като вземеш пилетата , тъй като са  наблъскани с лекарства, ги запои сс вода,  2 аспирина стрити на прах  с една стъклена бутилка става най добре на 2 литра вода, докато се адаптират.
Кокошарника напръскай с вар. Направи им скара  на височина една, две педи., за да не лежат в курешките си.
По нататък,питай.  

Последна редакция: чт, 12 май 2016, 14:37 от rorik

# 633
Бързам да се похваля, извадих си първите морковчета, колкото молив, някои колкото показалеца ми  Embarassed Изненадах се. А снимки май това лято така и няма да направя, нещо все забравям за апарата, като се замотая из двора.

# 634
Мама Гали, за колко време ти пораснаха морковите? Моите вчера ги сях, дано успеят. Пише 70-100 дни вегетация.
Двата големи храста касис заформиха плодчета. Heart Eyes

Стелт, благодаря за синтезирания материал.

# 635
ГМО-то не са хибриди... Две съвсем различни неща са... Хибридите са резултат от кръстоска между различни подвидове от един и същ вид, различни видове от един и същи род или дори от различни родове, но все пак са кръстоска... Например с животни е най-лесно за обяснение - катър е хибрид между кон и женско магаре, а муле между кобила и мъжко магаре, но и коня и магарето са от един и същи род... В растениевъдството се срещат, макар и рядко междуродови кръстоски между например слива и кайсия... ГМО-то не е кръстоска, а вземане на гени от някакъв организъм и поставянето им в друг организъм, който по никаква логика не може да се кръстоса с него, както небезисвестният домат с гени от риба...

Хибридите са много широко застъпени в днешното растениевъдство... Дали са полезни и до колко са вредни е съвсем различна тема...

# 636
  • на пъпа на Златията
ГМО-то не са хибриди.

Хибридите си ги правим и ние в градините , но са неустойчиви.Един път копират единия сорт , втори път втория. За това трябва да се купуват семена, защото се произвеждат в семенни стопанства. .
Българските учени  бяха едно време най добрите специалисти.
Направило ми е впечатление  че обикновено, ако се вземе семе от тях, само първата година имат качествата  на хибрида , после повтарят качествата на другия сорт.
Например Насладата е хибридна на основата на идеала.
Той е по неустойчив на болести и е по дребен
Присадени са му качества на друг сорт който е по устойчив на болести и твърд за да издържа повече транспорт.  
Какви са тия оранжеви кодове. Днес пак преръмя само . 34 литра на квадрат.
В Златията  4 кофи вода на квадрат са 5 см височина на квадрат  вода , попива та не се видя.
Хората които си насадиха пиперите навън за една седмица пожълтяха. Очаква се пак застудяване другата седмица.То си му е и време де.Като тръгнат походниците от Козлодуй та до 2=ри юни все ги вали дъжд и студуват.  Във Враца пада дъжд  по 150 литра на квадрат за денонощие.

Доматите ми цъфтят . Няма да вържат. Ако върже някой ще е болен. Пчелите ги няма никакви.   

# 637
rorik, доматите са самоопрашващи се растения... Ако не вържат, ще да е от друго (температура, влага, нещо си), не заради пчелите...  Peace

Хибридните домати се разпадат на родителски линии във второ поколение... Демек няма ги търсените и постигнати с хибрида качества - устойчивост на болести, сухоустойчивост, добив и т.н там каквото е постигнато... Затова си ги купуваме в F1 поколение, а не можем да отберем семе от тях... Директните сортове може да си ги сеем всяка година от отбрано семе, макар че и при тях сорта се изменя с времето и след години можем да се похвалим с нов сорт...  Simple Smile

# 638
По пернишко е такава кал,че знае ли се.Ни пипер мога да садя ни домати навън.А трябва да ги насадя вече много се източиха ,ама е кал , кал. Иначе лютият пипер ще вземе да върже в саксията. Мислите ли, ако се премъча в калта, че ще пожълтее...Садих едни други неща, получих ги като разсад от Ани, благодаря ти, Ани Hug, че не можеха да стоят , какви ли не  bouquet. Някои даже непознати за мене, но ще пробвам. Пащърнака ми е поникнал, ако го разсадя , защото е нагъсто ще се хване мисля, така ми казва една съседка. Репичките дето толкова им се тресях имат репички и с тези дъждове, са страхотни Peace. Бера най едрите и мога пак да насея. имам и моркови ще досея и тях, като изядем спанака мисля друг да сложа на негово място. Доматите ми какви са никой не знае и аз не знам  hahaha, така ги омешах, че е страшно, ама карай. За първи път ми е , другата година ще внимавам chef

# 639
  • на пъпа на Златията
Ох , знам.
Но като не видя пчелите по цветовете,няма и домати. Та ако ще и само да ги клатят.

# 640
Аз от китайците съм доволна , поръчвам си от 3 години , от едни и съши търговци и нямам проблеми
Да част от семената не покълват , но и от наше също
Това е китайски боб
Скрит текст:
Shocked
Имам тиквичка

Скрит текст:
Другата до дни , има 3 цвята  Laughing
Скрит текст:
Доматите навън цъфтят , а някой от вас не са ги насадили още , баси ....Влашка му работа
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Тоя е в оранжерията , има 5-6 цъфнали и там
Скрит текст:
Лука за глави , воднист червен и бял
Скрит текст:
Скрит текст:
Ягодките където цъфтяха жълто ....мислех че са белите , а то се оказа че са горските  Simple SmileМного са хубавки
Скрит текст:
Красивата ми бакла Heart Eyes
Скрит текст:
Насадих аспержите има и нови избили
Скрит текст:
Видинския чесън  Laughing извадихме го , рано е но щя слагаме пипера
Скрит текст:
Скрит текст:
Поливам си пънчето , чувала , сламата ..още нищо от моите гъбки Това стой на двора  служи за столче ,  дъждът го полива и вижте колко има  Laughing Ама не стават за ядене  Sad
Скрит текст:
Малко красота
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

# 641
michore   Hug
Добре дошла в групичката ни от Видинчанки Laughing

# 642
  • София
anisavd , благодаря ти за ... червейчетата! Simple Smile С такова отношение беше пакетирала кутията, на дъното пръст, отгоре растения, слой въздух Simple Smile А кутията ще трябва да ти я върна с нещо , много е хубава! Тя е за носена на обяд, отгледан в собствената градинка Simple Smile

Сеем манголд, а по едно време гледам мъжът ми изкоренява някакви месести бурени, почти храсти. Не вярвам на очите си, прилича на манголд - мираж ли, що ли...Пробвахме всички - вкусно, крехко! Ама кой го е посял там? Кога? Мистерия!
Който не е опитвал манголд, той не е попадал в плен ! При готвене запазва ярко зеления си цвят, не посивява като лапад и спанак, липсва и онази гадна жилка на нещо стипчиво-горчиво.

Рорик, ето за ГМО :

Чл. 134. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2010 г.) Който наруши разпоредбата на чл. 79 или чл. 80 или не изпълни задължение по чл. 82, се наказва с глоба, съответно с имуществена санкция от 500 000 до 1 000 000 лв.

А ето и тези два члена, на които се крепи уникалната за целия свят българска забрана на ГМО:

Чл. 79. (*) (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2008 г.) Забранява се освобождаването в околната среда и пускането на пазара на следните ГМО: тютюн, лоза, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2008 г.) Министърът на земеделието и храните съгласувано с министъра на околната среда и водите допълва списъка по ал. 1 със заповед, която се обнародва в "Държавен вестник".

Чл. 80. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2010 г.) Забранява се отглеждането и освобождаването в околната среда на ГМО, включително по реда на раздел II и раздел III от глава четвърта на този закон в следните територии:
1. в границите на защитените територии по Закона за защитените територии и в границите на защитените зони от Националната екологична мрежа по смисъла на Закона за биологичното разнообразие;
2. на отстояние по-малко от 30 км от границите на териториите по т. 1;
3. на отстояние по-малко от 10 км от стационарни пчелини, регистрирани по реда на Закона за пчеларството;
4. на отстояние по-малко от 7 км от площи с биологичен начин на производство на селскостопанска продукция;
5. на отстояния по-малки от тези, посочени в приложение № 2, по отношение на площи с традиционен начин на производство.

По закон цялото ГМО създадено досега се забранява за отглеждане в България. А практически - както виждаме всеки може да си поръча от Китай .

Последна редакция: пт, 13 май 2016, 03:52 от ЗаСлон

# 643
Да се включа за протокола: разбира се хибридите не са ГМО, и всички знаем (и се стараем да спазваме) забраната за ГМО в Европа - сп. мен, за съжаление, този процес едва ли може да бъде ефективно спрян.

Това, което имах предвид за китайската рулетка: повечето от търговците в Алиекспрес (в Алибаба е малко по-различно) са просто търговски фирми с експортен лиценз (който, между другото, има дава право на спонсорирани пощенски разходи, затова доставка от нелицензиран таобао търговец е 40 долара, а същата в Алиекспрес - безплатно). Оттам и качеството. Като търговци те самите не са наясно какво продават, и като китайци не им пука за европейските правила. Аз лично съм поръчвала цветя (за балкона и интериорни), така че се надявам да не са застрашили екоравновесието  Simple Smile

А от UK си нося, поръчвам и ще поръчвам семена за кълнове , поници и микрозеленчуци - тук или ги няма, или са на космически цени. Тъй като ги пасем на ранен стадий на развитие, също не би трябвало да не застрашават никого.

# 644
Стелт, много благодаря!
Копирах си го в събраната от темите информация Simple Smile

Фрактал, от кои сайтове в УК поръчваш и какво? Пиши, за да почерпя вдъхновение за садене на нещо по-засукано Sunglasses
За поници и кълнове не стават семената за садене, защото се обработват против болести.

Манголдът май само аз не го харесах. Миналата година така изхвърлих цели купища на боклука. Тази година имах няколко саморасли стръка, които изкорених.
Заслон,
Скрит текст:
кога ще се видим да обменим инфо за градините. Затъжих се вече Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт