(Био)зеленчукова градина - тема 32

• 82 570
  • 746
  •   1
Отговори
# 570
Честит празник !
Градината ми е цялата зелена - гадния троскот расте с часове.А и ние почти не сме ходили от Цветница. Малкия ми го оперираха от апандисит и откарахме празниците по болници.Сега ще трябва да се пазим .
Картофите се наложи да ги лекуваме - колорадски бръмбар. Отнесохме подигравки за почистването на двора ръчно от троскот, ако бях казала че сме събирали буболечките , не знам още колко щях да отнеса.
Лавандулата в саксията расте, тази в градината не е и чула ,май първо в саксия и после в градината ще е.
Моя магданоз и той се е появил -около 30 дни , ама аз го уплаших като купих още едно пакетче.
Сях праз вече се е показал, но сега трябвало да го разсаждам, ще чета допълнително кое как.
От два дни ровя и търся информация за отглеждане на печурки.Спомням си че тук в темата четох за кладница почти съм навила мъжа да пробваме, ама ми се ще и печурки да си имам.
Детски спомен ми е една роднина имаше две чувалчета под едно легло в една лятна кухня.Никъде не откривам цена за чувалче заразено, или за мицел или за компост.Отделно като чета за температурите ми се струва лятото че няма да им е много комфортно, а много ги хапваме .Някой ако е пробвал ,моля да сподели мнения.

# 571
То мястото е двор с трева, до скоро не беше наше от миналата година е нашеи свекърва ми беше разкопала малко. На мене ми е жал да се похабява труда й и реших картофи да сложа, но такава тежка почва , че разкопах много малко и се отказах, това началото на март . И насадих там една малка кофичка с картофи, те са поникнали значи и сега си викам я да пробвам със сеното дето и без това седи в средата на ливадата и го вали дъжда. Моят мъж щеше да го пали, но заваля, нямаме животни, само кокошки и не ни трябва. Земята дето ги поставих е разкопавана миналата година, малко объсах бурените и ги сложих, гледах да са на земя. Всички ме гледат много учудено, викат си тая е луда hahaha.
anisavd, страхотна градинка имаш, много ти се радвам. Моят грах ще е около 10 стръкчета, два пъти сях и толкова поникна, ама здраве да е.

# 572
J_M_M,сподели за печурките моля ,ако намериш от къде се купува мицел.
От както миналата година във Фейсбук бях гледала снимки на чувалчета отрупани с гъби,ми се иска да пробваме и ние.Хората пишеха,че ги гледали  в мазе,но не успях да намеря повече информация  Rolling Eyes

# 573

J_M_M    не съм много запозната ...но , има сламенна гъба  която е 1: 1 с печурката ...аз съм я засадила , ще ти кажа и дам линк ако искаш да я поръчаш ...аз си я гледам , поливам и чакам гъбки  Може и да стане , ще видим  Sunglasses

# 574
Anisavd, ако обичаш, напиши линка за гъбите в темата - аз в момента имам кладница и шитакита, мицелът си расте, но гъби още нямам (мицела купих от Троян).  Praynig

# 575
  • на пъпа на Златията
Хич не е късно за бостана. Сега се сади. Е , трябваше да е преди Гергьовден , да го хване гергьовския дъжд. Сега ще насея и пуканките и царевицата за варене.Тиквите. Мястото не ми беше готово  та и картофите са за садене. Днес насях  боба. Мъча се с тоя грах,но му хванах цаката.Накиснах го преди 3 дни и  го насях , дъжда го изтегли за 3 дни. Сложих и тиквичките.
Останах без моркови, май в туршийте ще слагам листа. Кафявите петна по домата е мана. Ридомил голд. Жълтеенето  на листата е липса на тор от преполиване. Няма да стане със засушаване.Слагай в пръскачката листен тор.Хич не се косете.Като сеете по късно, растенията по малко боледуват. Тиквичките ги сложих и аз днес,
SISISTONS ,какво значи тежка почва?Гъбите в мазето. Къртицата ми е минала през пипера разсада за пипера, Нан каква почва се е завъдил тоя троскот? Пусни пилетата де.
Кокошките ми гонят къртицата и охлювите. Брех  не го очаквах.Това не е каквото беше.
Днес е било град, тук , там. Някой ще изписка.
Анисавд,
не се карай с влаинките , Имат магарешки уши.Аз съм им фен. А тая година къртицата си е показала главата точно при тях и нямам и един стрък.и съм на косъм да си затрия семето.
Тая салата е фъшкана с тор. .
Много благодаря за гергьовската картичка.
 bouquet

Премислих, направо слагайте вместо вастак, БИ 58 . Вастака оставете за по късно, ако има нужда.
Май ще е влажен и ще се завъдят черните мушици по доматите.
С една дума.всиЧко пръскайте  и лука и лозето и доматите  повтарям пак.
3 ЛЪЖИЦИ РИДОМИЛГОЛД, 1 КАПАЧКА  БИ 58 , 1 КАПАЧКА ОТ ГОЛЕМИТЕ ПРОЗРАЧНИТЕ ЛИСТНА ТОР.
НА ЕДНА ПРЪСКАЧКА.   

Последна редакция: пт, 06 май 2016, 22:19 от rorik

# 576
Ами почвата глина, не се копае , не се отцежда, кал беше и тежи, не е рохкава. Една пръскачка е 10 литра ли и мога ли да напръскам увитите листа на розите с би 58. Не знам доста тор сложих като садих доматите, но не съм слагала листна тор , има ли определена дето да трябва да си я купя.В смисъл име има ли.... newsm78

# 577
  • на пъпа на Златията
Аз ползвам най евтината. Ммм .. , да си спомня... да ..  Лактофол. Половинка мисля е 6 лв.В началото е едена ,впоследно време  я разделиха за зеленчуци и лозя отделно.Аз ползвам за лозето и тая дето са нарисувани зеленчуците.
В Оранжерията на каква дълбочина имаш хубава пръст,
Да не би корените да са стигнали  до глината и за това да жълтее?Каква тор си сложила? Да не би да не ти се оттича водата и да преовлажняваш?

# 578
Рорик, трябва ли да се чака да отминат дъждовете и тогава да се пръска? При нас сега вали през два часа.
Ето снимка на моите домати в оранжерията. На предния трябва да се виждат жълтите листа с бели петна и тук-там малко кафяво.
http://i1346.photobucket.com/albums/p699/chretenien/Mobile%20Upl … 9_zpskm4bwxm7.jpg

# 579
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Рорик, трябва ли да се чака да отминат дъждовете и тогава да се пръска? При нас сега вали през два часа.
Ето снимка на моите домати в оранжерията. На предния трябва да се виждат жълтите листа с бели петна и тук-там малко кафяво.
http://i1346.photobucket.com/albums/p699/chretenien/Mobile%20Upl … 9_zpskm4bwxm7.jpg

на мен ми прилича на слънчев пригор  Blush
листенцата са били по-нежни, може да е имало капчици вода по тях, слънцето е било силно и ги е парнало  Blush

# 580
Всъщност така станаха, когато стояха под бутилки 2-3дни, докато покрием оранжерията. Тогава беше много топло времето и нямаше кой да отиде да ги открие. Оттогава минаха поне две седмици и не вървят.

# 581
  • в здрача
Голям дъжд, голямо чудо, че и малко град, ама с дъжд и още е много кално, дори оранжериите плуват и не може да се влезе да се видят щетите.
Доматите отвън още не сме слагали, чушките - също. За тях си правя лехата 1,20 (на око, не с метър) по описания начин, но слагам вътре на редове по 2 коренчета - поливам мъничко, дупка със садилото, слагам коремчето, до него пак със садилото друга дупка като с нея притискам коремчето и пак слагам коренче (по 2 коренчета) и с третата дупка притискам второто коренче. По 20 коренчета на ред в кутията. Редовете през педя и нещо 25 см грубо - една стъпка на крак за бране. На гъсто ги слагаме, че да си пазят сенчица и влага). Ама няма да е тази седмица, пък вероятно и другата. То сложих нов разсад чушки, че нещо "изцуляха" част от тях.
Не сме закъснели, все в края на май, до началото на Юни изнасяме чушките навън.

Градината няма да избяга, гледайте детенцето и стискам палци бързо да се възстанови.

# 582
Страшна буря снощи, и град валя, ама хич не беше малко, побеля шосето. Интересно, обаче, няма много поражения в градината, пу пу.
Изпуснах си цветовете на трендафила, обрах една кофа и ги забравих  Embarassed Плесенясаха... Сега ще се надявам на останалите пъпки и това е, той по веднъж цъфти.

# 583
Слагала съм оборска тор, та и рачец си сложих  #2gunfire. Надолу не е глинеста, но много години е там самата оранжерия и мисля, че е изтощена.Та една пръскачка 10 литра ли е Wink

# 584

rorik  Hug Страхотна си жено Точно , ясно и конкретно -от какво страда растението и как да му се помогне .Това са безценни съвети и който пуска новата тема нека го сложи на първа страница , ще е  в помощ на всички .А аз съм добра жена  Laughing и не се карам с влайнките , само си спорим за навици , ежедневие и манталитет на власи и българи Laughing Ако ми кажеш какво са Магарешки уши , мога да им искам , ако имат и ми дадат ще ти пратя .
Мицела за гъбите поръчах от тук http://sterado.biz/products.php?cat=5&scat=41  , това е страницата  , надолу към края са гъбите
При нас вали като в Тропиците ...по 3-4 пъти  на ден  за по 20-30 мин  Rolling Eyes
Напълних другата  леха за доматите и една за пипера , утре мисля да ги засаждам , ще трябва да махам лука на майка ми , а е толкова хубав , тъкмо започва да прави глави
Скрит текст:
Скрит текст:
Тиквичките ..имам по 2-3 в гнезда , трябва ли да ги махам и да оставя по 1
Скрит текст:
Бобеца ми е много хубав  пу пу пу
Скрит текст:
Скрит текст:
Тоя в пирамидата и той поникна
Скрит текст:
Тиквичките и  брюкселското зеле  в гумите зад басейна
Скрит текст:
Скрит текст: