Проблем с детската градина и детето

• 11 934
  • 88
  •   1
Отговори
# 15
Майката не работи? Пропуснала съм това. Значи повтарям мнението си, че детето няма място в тази градина.

# 16
В подобна ситуация бих си спряла детето от градина. И евентуално, и за пред хората най-вече, бих се консултира с детски психолог. Майката е свободна, бащата е съгласен, ДГ в тази възраст не е засължителна... Наистина не виждам защо да се мъчи детето, пък и майката, с криворазбрана социализация.

# 17
Скъпи майки, да правилно не работя, много искам, но на този етап предпочитам да съм с детето. Имаме приятелчета на неговата възраст, с които играе понякога, но мисля, че има нужда да общува повече. Затова го записах на градина. Той може вече да чете букви на английски и български, познава числата, опитва се да чете, но в момента е толкова притеснен, че в градината нищо не показва.
Това ме тревожи, сърцето ми казва, че не е нужно да ходи, но заобикалящите ме обвиняват, че е за негово добро, а пък и аз нямало да съм му полезна след като толкова време не работя и изоставам едва ли не от живота въобще.

# 18
Защо да е криворазбрана? Госпожите кават, че детето комуникира, рисува...Бабите казват, че детето има нужда да бъде "оправено". А майката се тревожи, че детето и не покзва нищо от многбройните си знания в ДГ.....Не четете ли между редовете?!

# 19
Върнах се да се чета пак и редовете, и между тях. Peace Признавам, не разбрах какво трябваше да забележа между редовете. Виждам една притеснена за детето си майка, която търси пътя между собствените си усещания и хорските приказки.
Стела, винаги ще има хора, в чийто стереотип няма да се впишеш.
А иначе детето играе ли с други деца по площадки и паркове?

# 20
Ако се налага бих сменила градината, но не бих спряла детето от градина.
След една година адаптацията ще е още по-трудна. След две ще е повече от ужасна.

Това от опит ли го твърдиш?
Защото аз имам съвсем други наблюдения. Значителна част от моите набори, самата аз и мъжът ми в това число, сме отгледани от баби и на детска градина сме ходили само и единствено в подготвителните групи към училищата. Без рев, без драми, с голямо удоволствие.
Не виждам какво налага да се измъчват детето и майката, само и само да се угоди на Пена и Дена, защото са принудени да си пращат децата на градина или не им се занимава с тях вкъщи.
Детето има проблеми с адаптацията и след като майката не ходи на работа и може да си го гледа вкъщи, какъв е точно проблемът да го остави у дома? Съвсем скоро, когато детето се успокои и позабрави отрицателните емоции от първия опит за "социализация", ще усети, че скучае вкъщи и му се прииска да  си играе с другите деца. И още наесен може да тръгне с удоволствие на градина.
Когато стане готово и само прояви желание обаче.
+1000. Някой си бил казал, че децата ТРЯБВА да ходят на градина. Да, децата на майката труженичка едно време, а сега на майката, която опъва по 10 в офиса и няма кой да ѝ гледа децата трябва. Останалите не трябва, а както им е кеф.
Авторката, я не тормози и себе си и детето. След като си у дома, остави и детето, и ти да се успокоите. Много важно, че на 3 години не ходело на детска градина. Да няма норматив за покриване?

# 21
Сийка...подозирам, че си ходила на ДГ поне преди 20 години. Нещата адскиии са се променили.
Имам 3 майки в обкръжението с майчиното чуство че детето трябва на 100% да се обгрижва....резултат 3 деца  които ще имат проблеми поне до 5 клас.
Важен е баланса. Ако майката не вярва на учителките, варианта е смяна на градина.

# 22
Сийка...подозирам, че си ходила на ДГ поне преди 20 години. Нещата адскиии са се променили.
Имам 3 майки в обкръжението с майчиното чуство че детето трябва на 100% да се обгрижва....резултат 3 деца  които ще имат проблеми поне до 5 клас.
Важен е баланса. Ако майката не вярва на учителките, варианта е смяна на градина.

Откога неходенето на детска градина е равнозначно на 100% обгрижване на детето от майката? Колко странно, децата ми не са помирисвали детска градина и все още нямат проблеми. На 23 (идиотско е да го нарека дете) и на 10 са. Чакам майките на 5-6-7-годините да ме осветлят по въпроса. И аз не съм ходила на детска градина, а ето вече 44 години живея без трайни увреждания от този пропуск.

# 23
  • София
Ей сега ще дойде пролетта, ще тръгнете по градинките, ще се виждате с други деца, ще се социализирате.

# 24
Аз пък се чудя защо в този тип теми, трябва да се убеждаваме в някакви истини.
Всеки вижда света по различен начин, има различни желания и има право да бъде щастлив по своему.
 Уишмастер.....най-вероятно затова нямаме познанство- защото виждаме света по различен начин. Аз не искам да те убеждавам в моята истина. Не е необходимо ти да ми обясняваш твоята.

Детето ми няма проблеми с градината. Тези които е имало сме ги решили заедно, аз, баща му, учителките и той.
Това което виждам около себе си с деца нестъпвали в детска градина до 6 години не е за завиждане. А авторката сама ще си реши какво ще прави с детето
 Най вероятно част от постовете ще и дадат вътрешна сила да си каже - да права съм ще го държа у дома. А друга част могат да наклонят в друга посока - ето заради мъжа ми ще ходи.
Успех!

# 25
Да, най-добре послушай вътрешния си глас. Аз също си правя планове, че след време, когато имам дете , искам да го пусна на яла на година и половина още, но това са си мои съображения.
Ако ти не се чувстваш уверена, че детето е най-добре да ходи, отложи го с година-две Simple Smile

# 26
Наистина всеки решава за себе си, но потърсих съвет защото просто ежедневно се колебая, притеснявам си, и нервирам. Ето тази вечер приготвям го за лягане, говорим си,че утре ще ходим при децата и пак почна един рев, позиви за повръщане. Баща му се развика, аз се притесних и това е всеки ден.
Ходим по градинки, лятото беше доста комуникативен, сега по скоро е затворен, само за ръка ме държи и това е. С баща си прекарват заедно по 2-3 часа сами в неделя, но не е достатъчно.

# 27
  • Варна
На твое място бих спряла да слушам всички баби, мами, приятелки, учителки и потребителки из форумите и бих седнала и хубаво си помислила.
Какво казват някакви други хора за твоето дете е без никакво значение. Бил разглезен - според какви критерии? Трябвало да го оправят - по какъв начин, към какво? Някакъв калъп за деца ли има?
Няма как да знаем всички подробности и тук само су чешем езиците. На мен ми звучи като детето ти да е силно нещастно в тази градина. Причините може да са в учителките и обстановката (като нищо....), в особеностите на детето, в много неща. Вслушвай се в детето и търси начини да ги откриеш.
На твое място, особено предвид, че не ходиш на работа, бих си спряла детето от тази градина много отдавна. Трудна адаптация е едно, 6 месеца повръщане е друго. Дай му малко време на това дете да се съвземе и после пробвайте на ново място, защото с това очевидно има проблем.
Някъде прочетох, че ако започнели да карат детето да яде, то има позивни за повръщане. Какво значи да го накарат.... Това си е насилие и за мен е по-добре детето ми да не яде нищо през деня, отколкото да го "карат". Нищо чудно и това да е станало част от проблема.
Не мисля, че това, че му готвиш, е причина да не яде в градината. По-скоро детето е силно притеснено и нещастно. Затова не иска да яде.
Социализацията може да се случва по много начини, изобщо не е нужно да е в детската градина. Площадки има бол, води го често, където има деца. Има вариант и за половин ден на градината (но на друга градина и след като дойде на себе си) - хем се социализира, хем не е по цял ден там.

# 28

Детето ми няма проблеми с градината. Тези които е имало сме ги решили заедно, аз, баща му, учителките и той.
Това което виждам около себе си с деца нестъпвали в детска градина до 6 години не е за завиждане. А авторката сама ще си реши какво ще прави с детето

Много важно е авторката да реши какво ще прави с детето, водейки се от самото дете и неговите интереси, а не от мнението на леля Пена, която по неясни критерии е решила какво ТРЯБВА или НЕ ТРЯБВА да правят децата на дадена възраст. Децата реагират различно според индивидуалните си особености. Познавам деца, ходещи с радост на детска градина и такива, които по твоите думи изобщо не са за завиждане. Обобщенията на килограм са смехотворни и необосновани и в двете посоки- както за задължителността на детската градина, така и за нейната зловредност.
В конкретния случай на авторката, системното повръщане и промяната в поведението на детето са притеснителни. Няма смислена причина едно дете да бъде подлагано на системен тормоз, а дете което реагира така, явно изпитва тормоз. Няма смисъл да се продължава тормозът върху него само заради някакво измислено по неясни критерии ТРЯБВА.

# 29
  • София
При такава ситуация бих спряла детето си от градина. Не виждам смисъл от това мъчение и смятам, че всички евентуални ползи от посещението на детско заведение са елиминирани от тези негативи.

mama_stella, бих те посъветвала да не слушаш баби, чинки и стринки, а да послушаш себе си и да постъпиш така, както смяташ, че е най-правилно за твоето дете.

Общи условия

Активация на акаунт