Проблем с детската градина и детето

• 11 945
  • 88
  •   1
Отговори
Здравейте мами! Регистрирах се днес защото търся съвет, който от близките ми не мога да получа. Така, детето ми е първа група в градината, не я харесва от както е тръгнал. Боледува често и затова и не ходи много редовно, но винаги когато е здрав го водя. Другото което е, че не иска да яде там и затова го взимам на обяд. Лошото е, че когато ходи на градина повръща почти всеки ден и от там вече е много отслабнал и постоянно реве. Когато не е повръщал се напикава, а веднъж дори се беше наакал, което той изживя много тежко.Общо взето много трудна адаптация.Вече не е толкова щастлив, колкото беше, не е толкова игрив, общо взето не е същото дете. След всяка подобна случка аз също много плача и всеки път си казвам, че ще го отпиша, но вътрешния ми глас казва, че трябва да свикне. Мъжът ми естествено казва каквото аз реша, защото той работи, а аз не. Бабите казват че е много разглезен и там ще "го оправят". Но аз си познавам детето най-добре, той е много чувствителен и се притеснявам да няма бъдещи поражения върху психиката му.Много ми е мъчно, и не мога да взема правилно решение, искам да бъде същото усмихнато и любознателно детенце. Дайте съвет, много моля!

# 1
Детето ходило ли е на ясла?
Питам, защото моята племеница  така не е ходила до 3 годишна и после до  края на градината (включително и ПГ) така все се разболяваше и не искаше да ходи.
Всички деца са чувствителни, но ако сте с тази нагласа ще разглезите детето и после ще имате още по-големи проблеми.
Уверете се всичко в градината е наред, понякога средата, децата или друго нещо може да му пречи.
И не на последно място, ако не яде в градината, значи е разглезено по отношение на храната ( освен ако няма здравословни проблеми, които му пречат да яде определени неща). Нормално е да се храни в градината.

# 2
  • София
Прибрала съм си сина вкъщи заради доста по-леки причини.
Не знам защо мъчиш детето при толкова тежки симптоми - то отвсякъде си показва, че страда.
Освен ако не ти е абсолютно наложително да работиш.

Има още две-три години да ходи на градина и да се адаптира.

Не е нужно да го отписваш.

# 3
  • Перник
Горе долу и аз имам същия проблем и съм на кръстопът. Само дето мъжа ми казва, че глезльо няма има и го води насила.

# 4
Проблема с храненето го отчитам като изцяло мой. В стремежа си да го науча да яде здравословна и винаги домашна храна, той яде единствено сготвено от мен нищо друго. И в детската абсолютно отказва, отделно те когато го накарат той започва да има позиви за повръщане и това много го притеснява. Опитах в началото въпреки това да го оставя за по цял ден, еми така си стоеше гладен и същевременно за един месец отслабна доста, което тотално ме съсипа.
Не е ходил на ясла и го гледам изцяло сама, имаме татко, но той постоянно работи. Много е привързан към мен, вече и на детски център не иска да отидем защото мисли, че ще го оставя там.Преди това много обичаше да ходи и сме стояли дори по 2-3 часа, той играе а аз чета вестник в кафето примерно.

# 5
Консултирай се с детски психолог.

# 6
А може би учителките не могат да предразположат детето?
Понякога не е причината в обстановката, а липсата на подход към детето за да може да свикне.
Аз бих сменила групата или градината!
Защото аз лично виждам разлика от яслата и градината на детето ми, като тя не е в плюс на градината (та се замислям за смяна).
Моето също яде само хляб там, отключиха му се там и хранителни непоносимости, отделно, че е и злояд.
Също аз сама си го гледам и ММ много работи.
Но за мен е по-важно отношението към детето, а не дали им нагъва кюфтетата, както ми обясни нашата логопедо-психоложка.
Просто наваксвам с храната като се прибере, водя го закусил.

# 7
Проблема с храненето го отчитам като изцяло мой. В стремежа си да го науча да яде здравословна и винаги домашна храна, той яде единствено сготвено от мен нищо друго...
Не е това. И аз съм давала само домашна и здравословна храна, но си ядеше всичко в градината.

имаме татко, но той постоянно работи. Много е привързан към мен...
Това може да е евентуална причина. Да намери време, за да бъде баща, това е отговорност не по-малка от професията. Иначе детето усеща, че е изоставен вече от него, а сега и от вас. Семейните отношения са важен фактор за навлизането в живота.

Детето ходило ли е на ясла?
Питам, защото моята племеница  така не е ходила до 3 годишна и после до  края на градината (включително и ПГ) така все се разболяваше и не искаше да ходи.
Вероятно нямате деца, ако имахте щяхте да знаете, че това не е никакъв фактор. Дъщеря ми не е ходила на ясла и на градина тръгна с огромно желание, първия ден като я взехме първото нещо, което каза беше - нали и утре ще ме доведете? В събота и неделя плачеше, защото не я водим при децата и т.н.  Crazy за сравнение съседче на нейната възраст, което тръгна на ясла от малко ревеше до 2-ри клас, всеки божи ден  Crazy

# 8
Предполагам, че си го дала септември, т.е. вече 6 месеца е така? Няма причина да продължаваш да го мъчиш, това прехвърля всякакъв възможен период на адаптация. Градината не става. Или и да става за някого, не е подходяща за твоето дете.

# 9
  • Перник
Може би, защото не ходи редовно и не може да свикне.

# 10

Вероятно нямате деца, ако имахте щяхте да знаете, че това не е никакъв фактор. Дъщеря ми не е ходила на ясла и на градина тръгна с огромно желание, първия ден като я взехме първото нещо, което каза беше - нали и утре ще ме доведете? В събота и неделя плачеше, защото не я водим при децата и т.н.  Crazy за сравнение съседче на нейната възраст, което тръгна на ясла от малко ревеше до 2-ри клас, всеки божи ден  Crazy
[/quote]
така е, просто забравих да спомена , че аз самата съм гледана до 3 годишна от баба ми и не исках да ходя на градина, тръшках се всяка сутрин пред градината.

# 11
Говоря ежедневно с учителките и те казват, че играе с децата, рисува. Но аз когато го попитам казва, че седи на пейката и играе само с две деца и като цяло го усещам, че не е щастлив.
Ходи от септември, но тъй като често боледува се случва да отсъства по-дълго и може би затова не се чувства като част от колектива.

# 12
Ако се налага бих сменила градината, но не бих спряла детето от градина.
След една година адаптацията ще е още по-трудна. След две ще е повече от ужасна.

Със сигурност детето не трябва да страда. Но трябва да намериш начин да се чуства добре в ДГ. Ако храната е проблем...заведи го закусил, вземи го малко по-рано и го нахрани. Детето вече е наясно, че има опция да се случват нещата както иска и разбира се се пробва.

# 13
Аз бях като твоето дете в детската градина.За жалост не ме спряха.Не исках да ходя,тъпчеха ме насила,повръщах,не исках да контактувам с децата.Докато те играеха навън аз вътре повръщах.Сега на 24 години ям изключително малко храни,дори като готвя на дъщеря ми не опитвам яденето.Имам фобия към повръщане,заради нея непрестанно мисля колко лоша майка съм.Определено времето прекарано в детската градина е най-кошмарния момент от живота ми.

# 14
Ако се налага бих сменила градината, но не бих спряла детето от градина.
След една година адаптацията ще е още по-трудна. След две ще е повече от ужасна.

Това от опит ли го твърдиш?
Защото аз имам съвсем други наблюдения. Значителна част от моите набори, самата аз и мъжът ми в това число, сме отгледани от баби и на детска градина сме ходили само и единствено в подготвителните групи към училищата. Без рев, без драми, с голямо удоволствие.
Не виждам какво налага да се измъчват детето и майката, само и само да се угоди на Пена и Дена, защото са принудени да си пращат децата на градина или не им се занимава с тях вкъщи.
Детето има проблеми с адаптацията и след като майката не ходи на работа и може да си го гледа вкъщи, какъв е точно проблемът да го остави у дома? Съвсем скоро, когато детето се успокои и позабрави отрицателните емоции от първия опит за "социализация", ще усети, че скучае вкъщи и му се прииска да  си играе с другите деца. И още наесен може да тръгне с удоволствие на градина.
Когато стане готово и само прояви желание обаче.

Общи условия

Активация на акаунт