Детската градина – всичко, което ни вълнува – 15

• 63 296
  • 745
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Толкова. Гледам в системата ИСОДЗ са обявени 35 места. И още няколко бройки като са взели с протокол....
Като са обявени 35 места, не значи, че всичките приети деца ще са в една група. На набор има поне 2 групи.
В нашият набор приемаха над 60 деца, но направиха 3 групи. После се оказа, че нашата градина на всеки 4 години пуска набор с 3 групи. Wink

Така. Значи децата в групата са 34 по списък. Одеве като взех детето видях. Извинявам се, че преувеличих бройката на 36 - 38. В една група са всичките със сигурност.
За тоалетната - на моята не ѝ помагат, Ходи си сама. как и колко качествено се бърше, не ми се мисли. Добре, че не ходи там по голямата работа. До момента е ходила само веднъж (за 8 месеца) и гащите и бяха изцапани.
В същото време има деца с памперси, и такива без, които си се напишкват и оакват. Не знам на какъв принцип оставят едните да се оправят сами, а другите - обслужват като бебета.

# 601
В яслената група при нас са приети 59 деца, до преди няколко месеца имаше дни, в които стигаха до 40. До момента имаше една група и ако продължи така- една група с 59 деца (колкото и да не посещават всички), ще им викна проверка. По закон не може да са повече от 8-16 деца, като се прави копромис до +2. Още малко и ще надигна вой. С лелка и госпожа близо 60 деца 2014 набор си е...

# 602
В яслената група при нас са приети 59 деца, до преди няколко месеца имаше дни, в които стигаха до 40. До момента имаше една група и ако продължи така- една група с 59 деца (колкото и да не посещават всички), ще им викна проверка. По закон не може да са повече от 8-16 деца, като се прави копромис до +2. Още малко и ще надигна вой. С лелка и госпожа близо 60 деца 2014 набор си е...
Ама как 60 деца?! Те трябва да ги гледат във физкултурен салон, ако всички са в една група. Да не би да са разделени на две групи?

# 603
Бяха 44 мисля до преди няколко месеца (приети). Групата е само една и се е случвало да надхвърлят 40 в едно помещение. Сега разшириха бройката и уж уверяват, че ще ги разделят, но за момента нямат персонал..не знам какво ще правят 59 деца, изобщо къде ще спят..и как това бива позволено..Отделно малките имаше месеци, в които ходеха за по три дни..постоянно бяха болни. Не връщат деца, в каквото и състояние да им се заведат, безобразно е (като навсякъде). Надявам се, ако направят поне две групи, нещата да се променят..

# 604
  • Sofia
Дали са много права на директорите, да се оправят сами с всичко. И те на практика правят каквото искат. Затова отгоре никой не следи и за бройката. Аз минах покрай градината днес. Действително са 37 по списък. Учителката каза, че вчера са били вече 27. Имат 30 легла. Питах - къде ще спят другите, а тя- в занималнята на походни. Ревеше й се. И в същото време едно примирение- ами това е положението, всеки прави каквото си иска, законът това, законът онова, делегирани бюджети. КАто че всичко това извинява директорката, която е нарушила същия закон с приема на толкова деца. ЩЕ опитам да се съберем няколко майки и да опитаме да поискаме назначаването на още един помощник-възпитател поне на половин работен ден, сутрин да стои и да помага. Макар че честно казано, ако директорката искаше да направи нещо и да помогне, щеше да намери начин да се справи със ситуацията. ТАка че не влагам големи надежди. Но поне да знаем, че сме опитали да направим нещо, а не само да цъкаме с език и да се оплакваме. От друга страна децата пак ще са много , пак ще е лудница и ще играят едно върху друго. Няма как да изгонят 10 деца, за да стане поносима ситуацията.

# 605
  • София
Един бърз въпрос: може ли детето да тръгне в ДГ (досега е била в частна градина) без да има направена реимунизация с Тетраксим, която би следвало да се сложи сега, когато дъщеря ми е на 6. Всъщност в листовката пише интервал за слагане на въпросната ваксина 5-11 години, но гледам, че около нас масово слагат Тетраксим-а на шестгодишни.

# 606
  • София
Може. Деца на познати си я сложиха за първи клас.

# 607
  • Sofia
Синът ми е първи клас и няма ваксина. Никой дори не е питал.

# 608
  • София
Момичета, благодаря за бързите отговори  bouquet

# 609
  • Куциндрел
Момичета, благодаря за бързите отговори  bouquet
Може, една бележка вземи от докторката, че се отлага, за всеки случай. Peace

# 610
  • shumen
Това с големите групи е ужасно.Те с 20 едва се оправят,а с 30 и кусур не ми се мисли.
Таис,да може.

# 611
Здравейте,
Ако пусна дъщеря ми на ясла за 2 дни после мога ли да ползвам тези 90 дни за отлагане или те могат да се ползват само при БЕЗ НИТО ЕДИН ДЕН ПРИСЪСТВИЕ ?

# 612
  • Sofia
Ако пуснеш детето, тези 90 дни не са отлагане, а просто отсъствие, което трябва да извиниш. При нас така се получи, за 11 дни ходене до обяд ,синът ми получи два бронхоспазъма и беше пред пневмония. Цяла зима не ходи , плащахме половин такса и вземахме бележки от докторката. Той и без ясла здраво си боледуваше през този период де. ЗА да го пусна пак след близо 4 месеца правихме изследване.

# 613
  • София
Здравейте. Искам да ви питам някой ако знае 3-та група в градината ясно, че е задължителна по принцип,водят я като предучилищна. Обаче сме с бебе на 1 месец, скоро почваме с ваксините и педиатърката ни ни посъветва каката да не ходи на градина, съответно ще ни дава медицински бележки за каката. И сега ми изниква въпроса дали трябва задължително да ходи поне по 1 ден месечно, че да пазим мястото? Примерно сега септември още не е ходила, до 15-ти не беше задължително, сега пък взе, че се разболя тя и не я знам ще оздравее ли, че да я пусна до края на месеца.

# 614
  • shumen
Точно както ти е казала Деси си мисля и аз,че трябва да е.
Нимфичка,според мен не е задължително,но не съм сигурна напълно.

Общи условия

Активация на акаунт