Детската градина – всичко, което ни вълнува – 15

• 63 321
  • 745
  •   1
Отговори
# 480
  • Варна
Да, Васерман не се иска за градина.

# 481
  • Пловдив
Сега разгледах папката, която ни върнаха от яслите - книжката се води "Здравна карта", а на амбулаторните листове от профилактичните прегледи, в долната част има наименование "Лична здравна профилактична карта" - явно е това Simple Smile Като информация, обае освен имената, адреса и датата на раждане, не пише нищо друго newsm78 ...а и данните на джи пи-то ги има там Peace

И в градината, и в яслите ни искат само амбулаторни листове от профилактични прегледи (на 6 месеца) Peace

Значи мен няма да ме боцкат Joy Благодаря!

# 482
Скрит текст:

Чл.4...

# 483
  • shumen
Мъниче,Васермана е само за ясла.За градина не се иска.
На нас не са ни казали още да искат нещо,но не знам със сигурност.Днеска чух от една майка,че на тях им искали кръв и урина.А на един дядо ли беше,баща ли беше не знам как се ядосах само.Води момиченцето си,а сестрата казва,че вчера много кашляло и било със запушен нос и иска да го върне,а той казва в нас не е и го бута вътре.

# 484
  • Куциндрел
Васерманът се изисква когато детето за първи път тръгва на ДЗ - ясла или градина. Като е ходило на ясла, не искат в градината.

# 485
  • shumen
Васермана мисля,че е само за ясла.

# 486
  • Куциндрел
Една приятелка ходи да се изследва като детето й постъваше в 1-ва група...
Знам ли...

# 487
  • Варна
НЕ се изисква васерман при постъпване в детска градина. Малко по-горе teta75 е дала линк към наредбата, в която са описани нужните изследвания.

Последна редакция: пт, 02 сеп 2016, 15:02 от Месечинка виторога

# 488
  • София
Не са ни искали васерман. Току що постъпихме в 1 група. Искаха ни за яслата.
Може би на Ceca на приятелката детето не е посещавало ясла и директно тръгва на градина.

# 489
  • Варна
В Наредбата не се споменава за Васерман изобщо, никъде не е казано, че ако детето не е посещавало ясла родителят трябва да направи такова изследване.

# 490
Здравейте, малкият не е ходел на градина 2 месеца и пуснахме само чревни изследвания. Въпросът ми  е колко дни важат и от коя дата се брои - когато сме пуснали изследването или от датата на получаване?

# 491
  • Варна
14 дни от датата на пускане.

# 492
Месечинке, благодаря за отговора.

# 493
  • shumen
На моя позната,която сега започват 1 група,но на ясла не е ходило детето,Васерман не са искали.

# 494
Изследванията за постъпване в ясла са описани в отделна наредба-ето я тук:
НАРЕДБА № 26 ОТ 18 НОЕМВРИ 2008 Г. ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ И ДЕТСКИТЕ КУХНИ И ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ТЯХ Издадена от Министерството на здравеопазването Обн. ДВ. бр.103 от 2 Декември 2008г., изм. ДВ. бр.24 от 31 Март 2009г., изм. ДВ. бр.36 от 10 Май 2011г. Глава първа

Чл. 20. (1) За приемане в детската ясла родителите представят молба, придружена от
следните документи:
1. копие от удостоверение за раждане на детето;
2. здравнопрофилактична карта, попълнена от личния лекар на детето;
3. еднократен отрицателен резултат от изследване за патогенни бактерии (шигели,
салмонели, ешерихия коли) и чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди
постъпване на детето в детската ясла;
4. изследвания на кръв и урина, извършени в едномесечен срок преди постъпване на
детето в яслата;
5. изследване с отрицателна реакция по Васерман за единия от родителите, извършено в
6-месечен срок преди постъпване на детето в яслата;
6. (изм. - ДВ, бр. 36 от 2011 г., в сила от 10.05.2011 г.) данни от личния лекар, че на
детето са извършени задължителните имунизации за възрастта съгласно Наредба № 15 от 2005 г.
за имунизациите в Република България (ДВ, бр. 45 от 2005 г.);
7. медицинска бележка за липса на контакт със заразно болен, издадена от личния лекар
на детето.

Общи условия

Активация на акаунт