Холандска тема - 42

• 136 469
  • 965
  •   1
Отговори
# 930
  • Пловдив
Изобщо не е странно. Дрехите са сухи за прибиране в гардероб. Имате и екстра сухи за гардероб. Имате за спортни дрехи, за алергия. В дясно са ви за памупни дрехи. Тези времеви програми топло/студено, не знма какво правят. Възможно е да имате отложен старт. Имате финно пране и бельо. Бързи програми. В общи линии, нищо неразбераемо. Ако знаете и модела, в интернет ще има ръководство.

Много благодаря.

# 931
Здравейте,

Някоя дама иска ли да сподели как е животът в Холандия в момента? Какви нововъведения имат?  Какви са цените в магазините? Има ли промяна в наемите и намирането на жилище? И каквото се сети

# 932
  • La casa de Mickey Mouse
Здравейте,

Някоя дама иска ли да сподели как е животът в Холандия в момента? Какви нововъведения имат?  Какви са цените в магазините? Има ли промяна в наемите и намирането на жилище? И каквото се сети
Отговорът е много обширен и няма да е тем ако не дадете малко повече информация: за кой град става въпрос, колко голямо жилище каквото точно имате в предвид под цени в магазините? Така в много трудно да св отговори.

# 933
Здравейте,

Някоя дама иска ли да сподели как е животът в Холандия в момента? Какви нововъведения имат?  Какви са цените в магазините? Има ли промяна в наемите и намирането на жилище? И каквото се сети
Отговорът е много обширен и няма да е тем ако не дадете малко повече информация: за кой град става въпрос, колко голямо жилище каквото точно имате в предвид под цени в магазините? Така в много трудно да св отговори.

Да разбира се, исках да съживя темата Simple Smile

Жилище за двама възрастни и дете в град различен от Амстердам, мисля че в Холандия няма такова разделение като у нас и цялата страна върви в един икономически темп.
За съжаление у нас цените в магазините на хранителни стоки са с безумна надценка, не е ясно по какви причини хората си мълчат и търпят.

А за Холандия - продължава ли да си е в икономически прогрес? След смяната на Рюте?
Какви работници се търсят ?
Какви са условията за взимане на ипотека?
Как може да получиш постоянен договор? Последно знам, че смениха закона и при три временни трябва да ти дадат постоянен? Има ли как да ускориш този процес?

# 934
Twinklestar,
А вие били ли сте в Нидерландия преди? Има те ли някаква база за сравнение, или с някоя друга държава различна от БГ. Навсякъде има плюсове и минуси. Никъде не е идеално/безпроблемно и перфектно.

Ако ви притесняват цените - изберете граничен град- бензинът в Белгия е много по-евтин, например, също и наемите,  а ние винаги когато можем отскачаме до Германия за хранителни стоки. А в редки случаи и до Франция.

В каква сфера на труд сте се ориентирали?Между касиер в супермаркет и корабен инженер ще има разлика.
Един или и двамата възрастни ще работят?

Аз дойдох тук с постоянен договор, директно. В моят офис някой служители просто ги освобождават след няколко краткосрочни договора, а на някой им предлагат постоянен договор. Явно зависи от качеството на работата им.

Дайте повече детайли и ще съживим темата с качествена информация 👍

# 935
Twinklestar,
А вие били ли сте в Нидерландия преди? Има те ли някаква база за сравнение, или с някоя друга държава различна от БГ. Навсякъде има плюсове и минуси. Никъде не е идеално/безпроблемно и перфектно.

Ако ви притесняват цените - изберете граничен град- бензинът в Белгия е много по-евтин, например, също и наемите,  а ние винаги когато можем отскачаме до Германия за хранителни стоки. А в редки случаи и до Франция.

В каква сфера на труд сте се ориентирали?Между касиер в супермаркет и корабен инженер ще има разлика.
Един или и двамата възрастни ще работят?

Аз дойдох тук с постоянен договор, директно. В моят офис някой служители просто ги освобождават след няколко краткосрочни договора, а на някой им предлагат постоянен договор. Явно зависи от качеството на работата им.

Дайте повече детайли и ще съживим темата с качествена информация 👍

Да, живяхме преди 5 години.
Не сме IT специалисти или с някаква рядка професия. Когато заминахме аз имах готова работа за Управител в магазин за козметика, а мъжът ми си намери там в магазин за телефони.
Сега вече сме с дете и бихме искали да минимизираме риска доколкото е възможно.

Знам, че най-трудното е намирането на жилище.
Иначе храната тогава не беше скъпа, нито пък газ/вода/битови сметки.

Знам, че много поляци взимат ипотека с договор от цеховете.

# 936
Да, намирането на жилище никак не е приятна задача.

Моята информация е пречупена през призмата на нашия конкретен случай.
Ние живеем в Белгия и работим в Нидерландия. 
Аз лично много харесвам Бреда, и ако можех да имам яслата (и изобщоможе би системата за геижа на деца), която имам тук, бих се преместила.
Районът на Венло,  без да имам лични наблюдения също ми се струва интересен, но това е защото минаваме от там всеки път когато отскачаме до Германия.

Колко е голямо детенцето Ви? Доколкото знам в Нидерландия е по-скъпо заплащането за ясла, но пък след това се приспада/връща от данъците.

# 937
Да, намирането на жилище никак не е приятна задача.

Моята информация е пречупена през призмата на нашия конкретен случай.
Ние живеем в Белгия и работим в Нидерландия. 
Аз лично много харесвам Бреда, и ако можех да имам яслата (и изобщоможе би системата за геижа на деца), която имам тук, бих се преместила.
Районът на Венло,  без да имам лични наблюдения също ми се струва интересен, но това е защото минаваме от там всеки път когато отскачаме до Германия.

Колко е голямо детенцето Ви? Доколкото знам в Нидерландия е по-скъпо заплащането за ясла, но пък след това се приспада/връща от данъците.

Не знам защо не съм Ви отговорила навреме.

Къде живеете в Белгия някъде предполагам на границата, Антверпен?
Чудя се, ако си с дете то къде трябва да бъде записано да учи - в Белгия или в Холандия?

Надявам се и други живеещи и работещи да се включат отново в темата, просто да споделите за живота там сега след промените, ако въобще там се усещат такива промени.

# 938
  • Бургас
Здравейте, някой може ли да ми помогне с информация как се прехвърля МПС в Нидерландия, става въпрос за мотор с българска регистрация, който се намира в Нидерландия и трябва да се продаде

# 939
Здравейте!
Наша близка, на възраст над 50 години, живее от няколко години в малък холандски град в къща с много хора и работи във фирма, която отглежда цветя. Обещава на дъщеря си, че ще я вземе при нея с малкото внуче, което е на 2 години, защото имала право на безплатно социално жилище, каквото имат хората навършили 50 години в Холандия. Дъщерята се надява и не си търси работа, а финансово нещата отиват все по-зле. Въпросът ми е: вярно ли е, че жената в Холандия има право на социално жилище като навършила 50 години? Какви са вариантите за детска ясла и градина за 2-годишното внуче, та евентуално майката да започне работа, ако замине с детето,  и да могат да се издържат, защото с една заплата от около 2 хиляди евро 3 човека на квартира не знам дали е възможно да преживяват? Има ли опасност от финансов крах там с всички последици за майка с малко дете?

# 940
Аз поне не съм запозната с такова правило всички на 50г да имат право на социално жилище. Бих препоръчала да се провери тази информация. Относно яслите - има ясли, които са доста скъпи, но майкат може да получава помощ за яслата.

# 941
Аз поне не съм запозната с такова правило всички на 50г да имат право на социално жилище. Бих препоръчала да се провери тази информация. Относно яслите - има ясли, които са доста скъпи, но майкат може да получава помощ за яслата.

А възможно ли е да очаква да дадат безплатно социално жилище на майката и детето и да се издържат със заплатата на работещата баба от 2000 евро, има ли такива законови разпоредби? Иначе не знам защо я заблуждава....

# 942

А възможно ли е да очаква да дадат безплатно социално жилище на майката и детето и да се издържат със заплатата на работещата баба от 2000 евро, има ли такива законови разпоредби? Иначе не знам защо я заблуждава....
Социалните жилища не са безплатни. Има си определен ред и трябва да отговаряш на определени условия, за да получиш социално или общинско жилище. Листа на чакащите е много дълъг. Не знам за какво точно става въпрос при вашата позната, но това че майка и е на 50г или това, че тя самата е с дете не озадачава, че автоматично ще получат социално/общинско жилище.

# 943
Здравейте,

Някоя дама иска ли да сподели как е животът в Холандия в момента? Какви нововъведения имат?  Какви са цените в магазините? Има ли промяна в наемите и намирането на жилище? И каквото се сети

Здравейте. Наемите са много завишени - не само в Амстердам вече, а дори и в малките градчета. Апартамент с 3 малки спалнички с всички сметки е около 2500-3000 евро на месец. За нормална храна без алкохол от супермаркет (не от специализирани магазини за хляб и месо) за двама възрастни и едно малко дете е около 1500 месечно. Медицинска застраховка 150-170 на месец. Вечеря в нормален ресторант за двама - 150-200 евро. Фитнес/пилатес може да стигне до 300 евро на месец. Маникюр около 70-80 евро. Женски фризьор около 150 - 200 евро.

# 944
Въпросът ми е: вярно ли е, че жената в Холандия има право на социално жилище като навършила 50 години? Какви са вариантите за детска ясла и градина за 2-годишното внуче, та евентуално майката да започне работа, ако замине с детето,  и да могат да се издържат, защото с една заплата от около 2 хиляди евро 3 човека на квартира не знам дали е възможно да преживяват? Има ли опасност от финансов крах там с всички последици за майка с малко дете?

Няма такова нещо като право на социално жилище за жени навършили 50 години. Представяте ли си при този жилищен проблем в Нидерландия (18 милиона души на малка територия) как може това да се случи? Точно никак.
Възможно е да има предимства и облекчения обаче при кандидатстването за такова жилище ако става въпрос за самотен родител, малко дете и т.н. но то не е безплатно.
2 хиляди евро чисто за двама възрастни и 2 годишно дете не мисля, че са достатъчни, защото социалното жилище също се плаща, храната е скъпа, услугите много. Детска градина, ясла са платени и сумата не е малка, като работещ родител в случая майката може да получава държавна помощ за яслата както Mini Mouse вече каза. Относно детските надбавки тук те не са високи и са €281,69 за дете от 0-5г.в. на тримесечие (по бърза справка, може и да греша).

Относно цената на живота в Нидерландия към момента няма да коментирам в детайл, но след като навсякъде цените се вдигат, възможно ли е и тук да не са се вдигнали още?! От 5г. изплащаме собствено жилище и наемите вече не ги следя.
Ето при мен разход за маникюр няма, фризьорските услуги също не са 150 - 200 евро, тренирам от години в къщи, цена в чудесен ресторант за четирима (2 възрастни + 2 деца) в Арнем е 100 евро, а не 150-200, за храната и медицинската застраховка съм по-съгласна.
Ние например даваме със сигурност под 1500 евро за храна, а сме четиричленно семейство.
В крайна сметка коментирах, защото действително разходите са свързани със начина на живот и е специфично при всеки.

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 18:36 от ~Биб~

Общи условия

Активация на акаунт