Румъния

• 131 955
  • 738
  •   1
Отговори
# 255
  • Букурещ
Hotel Hemingway Residence в този хотел спахме ние. Също бяхме трима  детето - имат стаи за трима и апартаменти. Имат и паркинг към хотел, който е подземен. Хотелът е близо до центъра - на около 10 мин. пеша.

изглежда много добре на снимките Simple Smile

# 256
Има всякакви варианти.Зависи кой какво търси.На мен ми трябва стая за 3ма възрастни прилично изглеждаща,не желая екстри,но и да не е пък мръсно и мизерно.Просто за преспиване.Най вероятно през другото време ще сме в движение.И да е близо до стария град,до някой манастир(ако случайно ги обикалят събота вечер).Около 30-40лв на човек на вечер.Излишно е повече само за едно спане.

# 257
  • Букурещ
bronze, Вие добре сте се насочили с Вашето място мисля, иначе варианти много:) Важно е да има добро, положително настроение Simple Smile
Желая Ви да изкарате много хубаво и после да не забравите да пишете впечатления Simple Smile

# 258
Нещата се промениха и ще пътувам утре не в петък.Все още нямам резервация,но виждам че има много свободни места навсякъде.Въпроса ми е ако не направя резервация,цената дали ще е по висока ако направо на място се наеме.А за апартаментите под наем сигурно се свързваш предварително с човека,а няма рецепции.Искам да питам и как върви там 1лв колко леи са.Сменила съм си пари,но ако не стигнат....Чувала съм че е по насметка тука да смениш,не там...но все пак...

# 259
  • Букурещ
Никога не съм пътувала без резервация никъде и не мога да отговоря на този въпрос Wink

Курсът на леята днес спрямо лева, според централния курс на BNR е 2,3818
А плащането тук не е проблем, навсякъде се приемат карти дори да нямате достатъчно в брой.

# 260
Здравейте!Все не ми остава време да ви разкажа как изкарахме в Букурещ.Като цяло изкарах страхотно!С ваша помощ всичко беше по лесно.
Вечерта преди да тръгна резервирах един апартамент ей така какъвто ми попадне,защото вече от много търсене бях станала разногледа.А той се оказа ТОП...Намираше се точно в центъра,до Университета,точно до пица Hut.Домакина беше със здрави нерви и много любезен.Наложи се да ни чака цял час пред пицарията,защото ние се въртяхме в кръг и незнаехме как да стигнем до пицата.Само някакви еднопосочни улици и задръстване....ужас беше...Но всичкото това усилие си заслужаваше.Като се настанявахме домакина извади една карта и ни начерта всички интересни места които да посетим,каза ни е за метрото,абе всичко....малко на английски,нооо....с преводача на телефона се разбрахме...
Още същата вечер разгледахме стария град,Липскани с всичките заведения,беше много оживено.Опитахме се да резервираме за 7ми маса в caru cu bere,но уви...нямаше.
На другия ден след щателно проучване решихме да ползваме метрото.Купихме си карти за целия ден.Първо отидохме до АРКАТА,парка Херастрау.Останахме очаровани.За наш късмет там беше Великденския базар.Беше адски красиво.Опитахме козуначено коминче.Много ни хареса.За съжаление Музея на селото не разботеше.Погледнахме го само отвън.
После пак чрез метрото се предвижихме до Природонаучния музей.Там всичко много ни хареса.Красиво беше и много интересно.
На другия ден посетихме Афи Мол,Аушан,площада пред Парламента,площад Унирии.Поразходихме се там наоколо.Вечерта бяхме на едно заведение Дракула в Стария град.Имаше музиканти и певица,но тяхната музика не ми допадна.Храната им също.Имаше овнешко в порциите и беше ужасно.
И така неусетно се изниза времето.Общо взето в събота навсякъде стана адски пусто и почти никой не работеше.В четвъртък и петък не беше така.Но пък за това в неделя излязохме супер бързо и лесно от Букурещ.
Искам да кажа че този град ми влезе много под кожата.Пленена съм от него.
Интересно ми е как живеят там хората,какви заплати вземат,лесно ли се намира работа за чужденци....
Обожавам Румъния.Искам пак да отида...

# 261
  • Букурещ
Ееее, много се радвам! Очаквах с нетърпение отзивите Ви, и прочетох с голяма усмивка всичко на един дъх! Simple Smile))

С метрото е удобно Simple Smile
А за храната, хмм, аз затова не ходя на румънски ресторанти имам предвид с румънска кухня, аз писах преди, че не съм фен, освен нали Кару ку бере прави изключение Wink, там и затова винаги има хора Wink

А паркът Херастрау Simple Smile Живеем до него, на 2 мин. пеша и всъщност заради парка вече 7 години не се местим на друго място като локация за живеене.

Ами много се радвам, че като цяло сте доволни!:)
И ние се прибрахме в неделя от Трансилвания, ноооооо понеделник е било ад под небето прибирането, но то нормално за понеделник Wink))

Като цяло стандартът е по-висок от при нас, съответното и заплатите са им по-високи Wink За чужденци, зависи, ако е голяма международна компания е по-добре от гледна точка, че може и без румънски, само с английски, но пак зависи.

Ще се радвам, следващ път като идвате да изпием едно кафе в парка Simple Smile)))

# 262
  • Русе
Аз съм от Русе и все повече познати имам, които отиват да учат там в Университет и всичките остават после там да работят. Сигурно има защо. Лиорена, ти как попадна в Букурещ. И до колкото разбирам езикът лесно се учи. В Русе навлизат все повече румънски фирми, така че имам и познати, които учат румънски тук по курсове, за да могат по-лесно да контактуват с румънските фирми. Оставам с впечатление, че много румънци не знаят добре английски, трудно им е да комуникират.

# 263
  • Букурещ
Аз пък съм с точно обратните впечатления, затова не съм си дала толкова зор да уча румънски;) Изключително рядко ще попадна на някого, който не говори английски Wink
Но иначе разбирам на 70% румънски, но това идва от друг близък език, който ми е като майчин. Но да говоря, далеч съм от това Wink А и ако толкова ми трябва нещо вече с румънски, дъщеря ми говори много добре румънски, в училище все пак колкото и малко часове да имат румънски, за 6-7 години го научи, но не е чак толкова лесен румънският Wink))

Но определено сте права- румънският за работа е голям плюс разбира се Simple Smile

А иначе като споменахте Русе- много обичам Русе, повече от родния ми град-столица, който град между другото меко казано не харесвам с нищо;) А до Русе често ходим Simple Smile Много румънци често чувам в Русе също Simple Smile Хубаво е да си оставят парите в България Wink

# 264
  • Русе
Румънците имат ли почивни дни по 24.05?

# 265
  • София
Защо биха почивали тогава?

# 266
  • Русе
Защото винаги, когато сме ходили на море по 24.05. е било пълно с румънци. Може и те да имат някакви празници точно тогава.

# 267
Забравих да кажа че в събота станахме рано за да отидем до Червения дракон.Бяхме там в 8:30.За наше голямо съжаления всички които работеха почнаха да прибират адски бързо и за секунди всички магазинчета бяха затворени.Абсолютно нищо не видяхме.В 9ч всички бяха затворили.А още преди да влезем се опитаха да ни искат пари за паркинг много по далеч от магазините.Но след леко объркване и усещане за нещата се изнизахме.Другото което е че там примерно една блуза струваше 16леи на едро, а ако е само  една бройка 30леи.Защо чак такава разлика?
Иначе пък точно събота вечер след ресторанта,от където към 22:30 се опитаха да ни изгонят/явно заради Великден/отидохме на църква.Тя се намираше точно срещу Hanul Manuk.Видяхме че още в 23ч почнаха да си влизат хора,палеха си свещи,излизаха и ги носеха някъде навън.Иначе бяха приготвили на някаква сцена за литургията маса,микрофони,камери...Когато изнесоха огъня от църквата,всички бяха с едни фенерчета,в които бяха си сложили свещичките.Иначе в петък минахме под масата в една голяма красива църква точно срещу парк Херастрау.
А искам да попитам вие как изкарахте.В кой град бяхте?Там какви забележителности има?Аз съм се навила да издвам пак към Ръмъния,но да посетя и други градове където има какво да се види,примерно Сибиу,солните мини и незнам какво ощЕ...може би вие ще ме ориентирате...

# 268
  • Букурещ
Румънците имат ли почивни дни по 24.05?

Не, няма празници по 24.05 никакви Wink

# 269
  • Букурещ
Забравих да кажа че в събота станахме рано за да отидем до Червения дракон.

Тъкмо щях да питам за Червения дракон Wink Интересно изживяване е било Wink Аз още както писах не съм стигнала да ида до него Wink Ама май скоро няма и да отида.

А ние бяхме в Предеал, това е на 17км след Синая и преди Брашов. По средата между Синая и Брашов. И понеже в Бущен, което е на 10км от Предеал се намира замъкът Кантакузино, а не бях ходила до Кантакузино до момента, решихме да видим нещо ново за нас. Предеал е по-скоро ски курорт, най-високата точка на Румъния с много хубави гледки и планини. А и бях споменала, че винаги за Великден сме се прибирали в България и ни беше интересно тази година да видим румънците как го отбелязват.

Иначе аз препоръчвам Сибиу да видите, Сигишоара обезателно, ако не сте били, Синая разбрах, че сте били и Брашов май сте били доколкото помня.

Иначе в моите по-далечно планове са дървените църкви в Марамуреш, веселото гробище в Сапънца пак област Марамуреш, но това за жалост е доста далеч на север на много километри близо до границата с Украйна и си трябва човек да има време.
Както и в Буковина ми се ходи, и това далеч Wink
И в Яш искам да отида.
Изобщо много места има, ако човек рече да посети Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт