Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 660
 • Варна
 • Мнения: 47
Изключително полезни неща ми казвате. Днес разговарях с логопеда й, смята че при нея диагнозата е Алалия...и ще й е много трудно от гледна точка на диктовки, четене, писане Sad От друга страна пък ресурсният й учител в градината смята, че ще се справи- с подпомагане естествено и направо незнам Sad Да й дам ли една година още предучилищна подготовка в училище или направо на училище..... Няма да има проблем с нещата които сте изброили като психическо израстване, но към 2ри клас като започнат по-трудните материали направо незнам Sad

# 661
 • София
 • Мнения: 1 165
Най-точно може да се окаже тестването за училищна готовност от клиничен психолог.
Дъщеря ми прави такъв тест през месец март в годината, в която навършваше 7 години. Тестът беше в два дни, аз не присъствах, т. е. стоях отвън. Тя показа граничен интелект, на долната граница на нормалното развитие. Показателите са много и по всеки получавате резултат и къде е той спрямо нормата. Препоръчаха ми отлагане. Аз не се съобразих. От днешна гледна точка мисля, че отлагането щеше да е правилният избор.
Не става дума само за материал в училище. Аз вече имам по-широк поглед. Става дума за съзряване и осъзнаване, за социални умения и вписване в колектив, за общуване с учители.

Успех!

# 662
 • Мнения: 6 587
Отлагането е само една година обаче. Поне при моето дете не виждам как тази година щеше да й даде нужната зрялост. Тя се различава в това отношение и от деца по-малки с една година. Особеностите на характера е състоянието си вървят с нея и тя винаги ще е различна. Може би още една година подготовка от специалист щеше да й помогне да премине по-лесно през материала в първи клас, но с текучеството в градината и моята невъзможност да водя детето на външен специалист тогава, вероятно щеше да е безсмислено. Затова и я пуснах на 7г в първи клас. Трудностите ще съпътстват нашите деца и по-нагоре, неизбежно е. На дъщеря ми й е по-леко едва сега, в 4 клас

# 663
 • Мнения: 5 235
И моят съвет, щом има възможност да се отложи - отложете. Само в плюс ще му е на детето.

# 664
 • Мнения: 141
Отлагането е само една година обаче. Поне при моето дете не виждам как тази година щеше да й даде нужната зрялост. Тя се различава в това отношение и от деца по-малки с една година. Особеностите на характера е състоянието си вървят с нея и тя винаги ще е различна. Може би още една година подготовка от специалист щеше да й помогне да премине по-лесно през материала в първи клас, но с текучеството в градината и моята невъзможност да водя детето на външен специалист тогава, вероятно щеше да е безсмислено. Затова и я пуснах на 7г в първи клас. Трудностите ще съпътстват нашите деца и по-нагоре, неизбежно е. На дъщеря ми й е по-леко едва сега, в 4 клас
Здравейте, понеже сте по- напред с детето, вече е в 4 клас. Може ли да споделите как се справихте да я научите да чете? При моят син четенето и диктовките са най-големият му кошмар сега е 1 клас. С математиката също не е цъфнал, веднъж смята и казва верните отговори, друг път сякаш вижда цифрите за 1 път и отговаря каквото му падне. Какво ли не пробваме, баба му се занимава всекидневно след часовете с него и не виждам резултат. Вече съм отчаяна и не знам какво да направим за да го научим. В същото време учителката каза, че освен с логопед трябва да работи и ресурсен учител с него. Иска да направят екип който да установи какъв е проблема му. До момента имаме само една констатация за хиперсензитивност и дефицит на вниманието.

# 665
 • Мнения: 6 587
Здравейте. Препоръчвам Ви да приемете предложението на учителката и да сформират екип. Само поискайте детето да се обучава по общия план, т.е да е на количествено оценяване, а не "справя се"/"не се справя".
За четенето имате още време, не се тревожете. Нормално е да започнат да сричат и четат към края на март.
Ние сме в Русе и още края на ноември в първи клас дъщеря ми започна работа със специалисти по дислексия веднъж седмично. Аз всеки ден диктувах срички с изумените букви започвайки от сонорните М, Н, Л, Р, т.е върнах детето в самото начало. Диктувах всички срички с М - ма,мо,ме,му,ми, мъж, както и обратните ам, ем, ом... След това думи и изречения, само с тази буква - мама, мие, име, Мими
Мама мие Мими. Мими има име... Ема има мама и подобни. На следващия ден въвеждам Н. Отново един ден само тази буква, след това на третия ден вече и с двете букви м и н. Така постепенно догони останалите.

# 666
 • Мнения: 141
Благодаря за насоките! Много ми е полезна всяка информация. За съжаление кой знае кога ще стане тази подкрепа в предвид създалата се ситуация с редуването ту на присъствено, ту на дистанционното обучение... Значи аз мога да заявя желание за начина на оценка? Не знаех.

# 667
 • Мнения: 6 587
Подайте заявление още сега. Ако има специалисти в училище ще стане бързо. Три месеца преди края на учебната година поне трябва да започне работа иначе ще стане от началото на следващата учебна година. Дори и да са дистанционно, децата, които са на ресурсно подпомагане могат по желание на родителя да вземат часовете с ресурсния присъствено. Ноември месец дъщеря ми беше онлайн, но аз подписах декларация и й разрешиха да ходи за часовете с ресурсната в училище. След вземането на решение на комисията ще Ви извикат да подпишете документите. Не сте длъжна да подпишете, ако не сте съгласна. Важното е да върви по учебния план, тогава изискванията ще са като към всички деца и оценяването ще е като при всички. В противен случай няма да се работи по общата програма и детето няма да има нормална оценка. За да мине после на количествена оценка ще трябва да се яви на изпит по учебна програма, по която не е обучавано на практика. А и това, че сега среща затруднения да се научи да чете не е причина за това. То е за деца, които не покриват ДОИ. С допълнително подкрепа и с времето детето ще се научи да чете и пише. Добре е да се договорите с учителката по чужд език само да присъства в часовете без да чете и пише докато не се научи на български. После ще успее да навакса, важното е да не смесва езици и азбуки на този етап докато не се ограмоти. Ако детето мине на ресурсно ще му признаят СОП и поне на изходните нива, по договорка с класния и на други писмени изпитвания ще може ресурсният да го извежда от час и да получи допълнително време и подкрепа (разясняване), където е нужно или прочитане на условието, ако още не се справя самостоятелно с четенето.
По принцип ресурсните извеждат детето от някой от "леките" часове - изобразително изкуство, музика физическо, в извън учебно време или от занималнята. Аз поисках и разрешиха ресурсната да я взема два пъти седмично от часовете по математика, защото тя и помага именно по този предмет и така е най-добре за детето.

# 668
 • Мнения: 141
Благодаря за насоките и изчерпателната информация. Желая ви детенце да ви радва с  успехите си всеки ден.Heart

# 669
 • София
 • Мнения: 57
Здравейте 😊
Детето ми е първи клас със СОП и е на количествени оценки. Класната ми каза че първи клас ще завършат с обща оценка по всички предмети. Но на него неможела да му пише повече от Добър въпреки че е за повече защото е СОП 🤷🏼♀ Някои да знае нещо по въпроса?

# 670
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 12 110
Ми питайте в инспектората, аз за пръв път чувам такова нещо

Последна редакция: сб, 03 апр 2021, 07:41 от Dorothy

# 671
 • Мнения: 23 716
MYMATОNI
Забранили сте съобщенията си на лична поща и не мога да Ви отговоря на писмото.
Затова пускам тук в скрит текст.
Ако искате да получавате занапред поща, разрешете достъпа до личната си, ще Ви е много лесно. Ако имате проблем - пишете тук или на модератор да Ви помогне с пощата.

Скрит текст:
Прилича ми на дислексия и проблеми с концентрацията и вниманието, но точна диагноза може да ви даде само специалист - логопед, който се занимава точно с такива проблеми.
Учителите често идея нямат за какво става въпрос. Не се натоварвайте емоционално с такива квалификации, излизащи от тях. Повечето от тях, за жалост, у нас не са дори специалисти, които могат да образоват, обучават и възпитават, просто са завършили ВУЗ. Много от тях нямат ни опит, ни знания дори за това, за което са се дипломирали. Не си струва нито да им се връзвате, нито да спорите с тях.
Вашата цел е да помогнете на Вашето дете.
Консултирайте се с такъв специалист. Логопед, работещ с деца с дефицит на вниманието и дислексия.
Вървете И в Русе, ако можете, в центъра за работа с деца с дислексии. Да ви направят и там едно пълно изследване, да ви започнат занимания за поне 1-2 седмици на място.
Не чакайте много от училищата.

Общи условия

Активация на акаунт